Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Co prodávávaly prodejny polotovarů?

Od: celotovar odpovědí: 11 změna:

Z. Svěrák mluví v jedné z jeho povídek o prodejně polotovarů, je to hodně stará povídka a já vlastně ani nevím, co se v té prodejně prodávávalo, co si mám představit. První, co mi napadne jsou lahůdky a uzeniny, ale to přece není polotovar, polotovar by mělo být něco co se musí dodělat. Pak mi tedy napadlo maso, protože jiné komponenty domácích jídel se kupovali v jednotě, konzumu, sámošce atd. Ale kdyby to bylo maso, jmenovalo by se to masna, nebo řeznictví. Z logiky věci to musela být prodejna, kde prodavali mnoho různých druhů polotovarů, aby se to jmenovalo takto obecně. Co tam tedy prodávávali?

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x
Mražené karbanátky, holandské řízky rybí filé . Sušenou bramborovou kaši. Konzervy masa s omáčkou a obalovaný sýr. Pár druhů knedlíků s ovocem a mražené švestky. Plus nějaký doplňkový sortiment typu hotových houskových knedlíků. O moc víc toho za socíků dopředu připravit nedokázali.
111®

no vzpoměl jsi si na víc...

Takových těch konzerv typu " trenčianský pátek s fazulou" a lečo bylo víc typů a prodávaly se běžně v sámoškách ale samozřejmě že je navezli i do specializovaných prodejen polotovarů aby v regálech něco bylo. Na tu mraženou drštkovku bych si teda nevzpoměl.

 

dam®

2x
taky konzervy, povšechně, jídlo, které bylo napůl nachystané, nebo jen ohřát a hotovo.

 

111®

0x

polotovar byla třeba drštkovka v kostce...

Nebo gulášovka a hrachovka. Byly to takové větší kostky, jen se nalila voda a přivedla k varu. Já tyhle polévky jako dítě milovala. Kam se na tyhle kostky hrabou dnešní polévky, v krásně pomalovaném pytlíku.

 

minsk

0x

Mleté maso ve formě sekané, čevabčiči, anebo karbanátků.

Játrová zavářka do polévky.


doplněno 18.02.22 13:37:

Plátky Rema. Ale ty jsem nikdy nekoupila, tak nevím, jak chutnaly.

 

jirib

0x
V Šumperku na Hlavní třídě(hotel Slovan) to jede ještě dnes...
Obalené řízky,osmažené řízky,karbenátky,pět druhů polévek,omáčky,knedlíky,saláty,chlebíčky.

 


0x

Polotovary jsou potraviny částečně upravené Třeba neuvařený houskový knedlík, neupečený štrůdl, uplácané, ale neusmažené karbanátky, syrové, obalené řízky... Před konzumací se musí dodělat. Polotovary šetří hospodyním čas a nepříjemnou práci při vaření. Jejich kvalita ale může být problematická.

minsk

U toho syrového, kynutého knedlíku, neuvařeného bych pochybovala.

Knedlíky se prodávaly již uvařené. Tak jako dnes.

Droždí by se vyčerpalo a ve vodě by asi již nevyběhly.

Bramborové těsto zase stáním řídne.

kenav

Já tam kupoval ptáčky,plněný papriky obojí mě vyhovovalo,rema plátky ne.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]