Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, můžu poprosit o typy, jak doma udržujete ostré nože? Nyní používám takový ten klasický brousek, který máme snad každý doma. Buď s ním neumím a nebo musí existovat nějaké ,,ostřejší,, řešení. Děkuji za každý názor.
Nekvalitní nože nejdou dobře nabrousit.
Kup si takový ten a k němu potřebuješ ještě takový ten.
Nebo dávej nabrousit někomu, kdo to umí.
Nebo upřesni, co snad má každý doma.
No, ten Fiskars ne a všechny podobný systémy brousků.
Jedině karborundum brousek, za korunu kousek. Na opravu nějakých průserů není od věci pomaluběžná bruska. Vše samozřejmě pod vodou, karborundum klidně v petroleji. Dobře nabrousit nůž není na minutu, chce to cvik a zkoušet a zkoušet. Znám lidi, co to neumí ani po třiceti letech.
Já brousím o spodek hrnku. Kdysi jsem to viděla v nějakým pořadu s Bohdalkou a ono to skvěle funguje. Dělám to tak hromadu let a nože jsou ok.
Já o schody to občas protáhnu-funguje,ještě mám doma asi 30 let takový obyč.za pár kč. co jsou ty 2 kolečka naproti sobě. Také je dobrý.
O schod? No nevím, to se používalo kdysi, když se schody dělaly z pískovce. O teraso nůž nenabrousíte. Ale jestli to brousíte v paneláku o tu gumu, tak ho aspoň nezničíte .
Levné nože na běžné použití brousím na tomto: fiskars-shop.cz/... , ale pozor, musí to být Fiskars (prodává mimo jiné Ikea) případně je pak přejedu na ocílce pro uhlazení. Není to ideální postup, ale je to rychlé a výsledek je slušný. Drahé nože takto nebruste, protože tímto způsobem broušení mnohem víc ubývají.
Lepší nože brousím na dvoustranném brousku (viz video od Stefrana) a pak je ještě hladím na břidlicovém kameni. Pokud to chcete mít ideální, tak nakonec přejet na starém koženém opasku. Ocílku používám k oživení ostří. Tyto nože zásadně nemyju v myčce a myju je ihned po použití. Kyseliny ze zeleniny a pod a chemie z myčky ničí ostří.
Ano, to má i ten můj a o je ten správný. Ale v Ikey ho neprodávají pod názvem "brousek Fiskars", ale pod názven ASPEKT.
A profíky někdo nevyužívá? Nebo je tahle služba navázaná jen na živnosták nebo provozovnu? Tu si kvůli tomu zakládat nebudu :D
Penny2
Profíky využívají žabaři a nebo zkušení vlastníci pro nelevné špičkové nabroušení špičkových nožů.
Zrovna tobě bych návštěvu profíka doporučil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.