Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vaření a pečení v alobalu - je to škodlivé?

Od: ilona* odpovědí: 19 změna:

Dobry den,

Prosím Vas o radu.

Myslíte, že když zapecu do ALOBALU kurecí maso se slaninou a brambory (treba na sadle nebo oleji) není to skodlive?

Přece alobal je hliník-nevypouští do jídla nejake skodlivé látky?

Dekuji za odpovědi

 

 

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


4x

Myslím, že jednou za čas to škodlivé není, je určitě spousta jiných škodlivin, které do těla dáváme a ve větším množství. Moje babička používala jen hliníkové příbory, hrnce i papiňák...K lékaři vůbec nechodila, dožila se 83 let a pamět jí sloužila hodně dobře...Takže klidně si občas tu pochoutku v alobalu dejte, děláme to také.

 

zuzee*

4x

Co vím, tak alobal (hliník) "pouští" při styku s kyselinami - třeba i s octem, takže by s ním neměl přijít do styku

raadek*
Nektere polotovary urcene na pripravu v troube vyrobce dava do hlinikovych obalu. Dokonce nektere leky obsahuji hlinik, takze se nemate ceho bat. R.
ilona*

Moc Vám děkuji za vaše odpovedi.. ...

Právě naopak! Hliník je kyselinovzdorný, ale neodolává hydroxidům. Zkuste do hliníkového hrnce nalít roztok louhu sodného a začne se Vám bouřlivě vyvíjet vodík - nebezpečí výbuchu!

 

 

hop®

1x

...ale my, Pražáci, jsme v pohodě, protože Hliník se odstěhoval do Humpolce...

 

inulina*

1x

Dříve se používalo hliníkové nádobí, příbory... běžně Takže už jsme tak trošku promořený hliníkem z minulosti, jednou za čas by mě alobal asi nerozházel:D

02.03.10 15:57

Ešusy

 

lidka*

1x

Používání alobalu je běžná záležitost, stejně jako jsou alobalové tácky, misky a ostatní nádobí na pečení nebo grilování. A třeba se zanedlouho objeví zprávy, že silikonové formy jsou závadné, nylonové obracečky a naběračky taktéž. Stejně tak to bývá s potravinami, které jsou prezentovány jako zdravá výživa. Domnívám se, že nic se nemá přehánět.

Já jsem asi 30 let vařila v hliníkovém litém nádobí Aluspor. To byla tehdy jednička na trhu. Doma jsme toto nádobí také měli, i proto jsem si ho pořídila. Dodnes mám kastrolek na jíšku, pánev a lívanečník. Bezvadné nádobí - jenom ucha byl problém. Nikdo z rodiny netrpěl Alzhaimrem. Ještě před cca 15 roky se v závodních a školních jídelnách a restauracích vařilo v hliníkových hrncích a stejně tak byly i hliníkové příbory. A přidám jeden názor na hliníkové nádobí:

To už není pravda

Pavel 30.09.2007 v 08:36


Zákaz používání hliníku na hrnce a příbory byl vydaný v důsledku paniky vyvolané zjištěním, že v plakách u Alzheimra je uložen hliník. Když se zhruba po roce ukázalo, že ty plaky hliník aktivně vychytávají, a proto ho obsahují více, byl ten zákaz zase potichu odvolán, ale tou dobou už si výrobci nerezového nádobí pěkně namastili kapsy (a znečištění životního prostředí způsobené vyšší produkcí nerezové oceli určitě zabilo více lidí než ten hliník z hrnců). Navíc se zjistilo, že se při vaření hliník z hrnců vůbec neuvolňuje, s výjimkou extrémně kyselých potravin. Takže kdo nedal na paniku a schoval si hrnce Aluspor, ten vyhrál. V ničem jiném se tak dobře nevaří.

 

fidonet*

1x

Babička se narodila v 1908 a před 5 lety zemřela. Používala celý život, hliníkové kastrůlky, příbory, i papinuv hrnec. Myslíte, že umřela na předávkování hliníkem? Nemocemi nijak zvláště netrpěla, kouřila celý život. Budu si muset dávat pozor, abych na ten hliník taky ve sto letech neumřel.

p.s. za války když nebyla Kava, tvrdilo ministerstvo zdravotnictví, že škodí zdraví ( ještě , že to babička neslyšela / kafe pila denně asi 5x / ) . Myslíte, že na to umřu?

Hliníkové nádobí se používa .. kolik? 500 let ( 800? ) .. nevím , nebudu to hledat na Netu, ale myslím, že to nebude důvod vymírání planety

Prominte, vzal jsem to s trochou humoru a nadsázky ...

Hlavně at už sluníčko hřeje!

Ale nevěřte a netrapte se každou ... kachnou ... ( i když na každé kachně .. pravdy trochu )

ilona*

Vřele Vam vsem děkuji za odpovedi...

 

alf*

0x

ano, má vliv krom jiného na vznik alzheimera, ale copak to jíte k snídani, obědu, večeři od pondělí do pátku?

doplněno 28.02.10 19:35:

jinak já to znám ve složení, alobal, cibule na kolečka, vepřové, brambory a je to výborné, děláme to tak jednou do roka, příště tedy zkusím kuřecí

ilona*

Děkuji za odpověd, jen musíte dat více sádla a slaniny, aby to kuřecí nebylo moc suché.

alf*

jo plátek slaniny tam dávám aby se to nepřipeklo, tak ke kuřeti dám víc

binka*

Teda Alfe, zlobíte. Pak má člověk držet dietu,...

 


0x

Všeho s mírou - pak se není čeho bát.

 

lidus*

0x

V alobalu peču léta a zatím dobrý a chutná mám.Musím ale říct , že lepší než kuřecí prsa je krkovička a tu slaninu na ni dávám stejně. nebo zkuste závitky z bůčku plněné kysaným zelím-do alobalu zabalím nakrájené 1-2 syrové brambory , na ně položím závitek a zabalím každou porci zvlášt.

 

jabraka*

0x

Vše vyplývá z toho,že příliš naši úředníci poslouchají ignoranty z Ameriky.To platí o asbestu,radonu a nakonec o hliníku.Hliník je jeden z nejrozšířenějších prvků na Zemi,je hlavní součástí hlíny,pěstujeme v něm brambory,zeleninu,takže podle těchto omezených rozhodnutí bychom nemohli nic z toho konzumovat.

JABRAKA

Kdepak - Amerika je příliš daleko. Na krávoviny máme vlastní aparát v Bruselu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]