Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevím která rubrika je správná, tak to zkusím tady. Pár otázek ohledně slivovice:
1) Mám starší slivovici, voní hezky, ale po napití je to jako kdyby taková zestárlá, jakoby se v ní "vyluhovalo" proutí z demižonu. Asi to natáhlo takovou divnou příchut,pachut - dá se toho nějak zbavit?
2) Dlouho jsem nepálil ale slyšel jsem, že dnešní moderní palírny už nenechávají tzv. "výskočku" první litr kyselé slivovice - je to pravda?
3) Při jaké hodnotě % alkoholu je vhodné v palírně mistra palírníka utnout aby tam nepouště "kyselici"? Jen aby tam bylo co nejvíc tekutiny?
Děkuji za odpovědi.
Při destilaci se postupně odpařují složky kvasu podle teploty varu.I přes to v parách nad vařící se kvasem se neodpařuje pouze složka s nejnižším bodem varu,ale vzniká tak zv.azeotropická směs par a ta v chladiči zkondenzuje.Zpočátku destiluje směs par s nejnižším bodem varu,postupně střední frakce a nakonec nejvyšší.Pokud chci oddělit složky směsi rozdělím odběr destilátu podle teploty ,předkap,do 80 st C.Střed destiluje kolem 82 stC a konec nad 84 stC.
Palírny používají deflegmátory,asi metr kolmé trubky,v níž se směs par d+lí a pak stačí oddělit předkapy asi 5% a střed dát jako dobrou a podle chuti odebíraných vzorků ukončit destilaci,.
Pro dosažení velmi dobré kvality je vhodné řídit už kvašení vhodným způsobem,aby nevznkaly kyseliny aceton, vyšší alkoholy a přiboudliny.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.