Nejste přihlášen/a.
Koupili jsme nový papiňák Banquet Adagio 4l. Problém je, že první jídlo se připálilo. Dělali jsme hovězí guláš z krku a z vysokého roštěnce. Po jedné hodině ! vaření bylo maso tuhé, tak jsme přidali plyn na maximum na 20 minut. Všude se píše, že vaření hovězích kostek trvá cca 20-30 minut. My jsme vařili 1,5 hodiny. ýsledek byl připálené maso, jeden druh byl akorátz, druhý o něco tužší. Kde je chyba, co udělat lépe, aby se toto už nestalo? Nikdy s jinými hrnci problém nebyl. Jak to vaříte vy?
Některé maso je tužší a je třeba ho vařit déle.
Příčinou může být i netěsnost hrnce, ve kterém se nevytvoří patřičný tlak.
A vůbec nechápu, proč jste vařili na maximum, stačí takový plamen, aby mírně unikala pára z ventilu. Větším plamenem jenom dříve vyvaříte vodu a pokrm připálíte, a vyšší teplota v hrnci stejně nebude!
P.S.: Ještě mě napadla taková blbost, měli jste papiňák zavřený?
chyb je hned několik. 1. pustím na minimum a čekám až začne syšet, 2. nepřidávám plyn, neb se voda odpaří jak zde bylo psáno, 3. nevypouštím přetlak, ale nechám v papiňáku dojít , až jde bez odpouštění otevřít...
Tak já zpočátku pustím na maximum, aby se co nejříve dosáhlo bodu varu, a když papiňák začne sykat, okamžitě tlumím na minimum...
U hovězího záleží hlavně na tom, co vaříte. Pokud vaříte "vánoční hovězí" - toho vola, co dýchal na Ježíška, hned tak nezměkne. A ono nezáleží jen na tom, co bylo před porážkou, ale i co maso prodělalo po porážce ..
U tohoto komentáře jsem se docela pobavil, "vánoční hovězí" !
Protože je vtipný, což nevylučuje jeho velkou pravdu !
Jsem papiňáková kuchařka, vařím v něm vše, mám Teskomu se zavíráním bajonet. Guláš osmažím cibulku, orestuji hovězí a vepřové maso, přidám sladkou papriku, drcený kmín, sůl, zaleji aby maso bylo ponořené, zavřu tlakáč a na plný plyn, jak začne syčet stlumím na minimum a stopnu si 30min. Vypnu a nechám než jde otevřít, pak guláš zahustím chlebem, dochutím solí a čenekem, přidám majoránku. Maso ¨je měkké snad až moc ale manžel to tak chce. Vařím tak veškeré jídlo,svíčkovou, ptáčky, prostě všechno i vývar nebo luštěniny. Netuším kde jste udělala chybu.Neznám váš tlakový hrnec ale jetli je to ten co má pokličku která se do něj musí nasoukat cena byla do 1000kč, tak se nedivím, je to krám, mě zůstal po tchýni na chalupě a šel po jednom vaření.
Nechápu už to, že na guláš dá někdo krásné maso z roštěnce a krku, používám hovězí kližku a vepřovou plec, minutku mám na 30minut od syčení a pak nechám vypnuté než jde tlakáč otevřít.
Děkuji za odpovědi, asi jedno z mas tužší, špatné přidání plynu na závěr a tím rychlé vypečení. Příště nechám vařit jen přítelkyni, takhle to dopadá, když začnu radit A příště asi zkusím variantu bez tlakáče na tři hodiny
Ne asi - určitě. Krk a roštěnec je dost rozdíl co do doby úpravy. Jednoduché pravidlo - začít tím, co potřebuje delší čas (platí třeba i pro zeleninu) a další postupně přidávat.
Já si myslím, že byste nejprve v papiňáku měla uvařit třeba brambory. Natlakovat, stáhnout plamen a nechat jemně syčet ca 8 minut. A pak vypnout a nechat dojít. Když se nepovede, několik brambor, žádná škoda.
Na ty brambory je potřeba cca 2deci vody a méně soli, než když vaříte v hrnci.
Joudic, já mám daleko k tomu, abych se s vámi přela, ale tolik vody ve vzduchu? Navíc s nějakou vůní? To je divné. To za ten čas a spoustou vody není třeba papiňák. Stačí hrnec s pokličkou. Na takové vaření papiňáku, na plný ceres, není třeba.
A proč želatinu? Přiznám se, ještě nikdy jsem ji nepoužila. Vlastně ano, dvakrát, červenou na ovoce na dortu. Ani do tlačenky nebo sulcu ne. Co udělá v polévce? Bude fajn se dozvědět něco nového.
babi on přidal ZELENINU, ale jeho vaření nechápu, žebra dám do tlakáče a za půl hodiny se rozpadají, žádnou vodu nedolévám a chci -li žebra mariovaná, ovařím v tlakáči max 15min, natřu marinádou a strčím do trouby upéct.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.