Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Domácí pekárny chleba, zkušenosti

Od: feri® odpovědí: 37 změna:

Máte někdo zkušenost z domácí pekárnou chleba? jakou značku koupit. Dík za názory.

 

 

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


3x

Já doporučuji Eta Harmony. Mám ji a používám neustále. To jest jednou za týden pravidelně chleba a jinak běžně každé těsto které potřebuji. Na buchty, nebo něco jiného. Výborně se v ní zadělává na houskové knedlíky. Snadná práce a perfektní kynutí. měla jsem tu první asi 8 let ale po těch letech se trochu poničila ta nádoba co je uvnitř a ta se dásice koupit, ale je dost drahá a tak jsem na Bazoši koupila celou novou pekárnu té samé značky za 500 plus poštovné. Ti lidé ji skoro nepoužívali a chtěli se jí zbavit. No a ta nádoba by vyšla na stejnou cenu. Jinak motor té první pekárny funguje pořád bez problémů.

 

pekarna

3x

Obecně - kupte si pekárnu s dvěma hnětacími háky a vybírejte s nejsilnějším motorem, aby vám pekárna uhnětla i tuhá těsta. Léta doma pečeme pšenično-žitný chléb, přidáváme lněná a dýňová semínka.

Kdo tvrdí, že chut je nevalná nebo že se péci doma nevyplatí, tak je pardon nemehlo. Pšenično-žitný chléb z půl kila mouky (nakoupené vždy po 10ti kilech v akci) i s elektřinou vyjde asi na 10,- Kč. Nejedlý chléb je z prodávaných směsí do pekárny.

pekarna

Tato nezničitelná pekárna se již nevyrábí, sem tam se objeví na Aukru a nebo i zde je

bazars.cz/...

No já jsem měla původně "Eta Harmony plus" a ta měla dokonce 4 háky. Dva na větší chléb a dva na ten větší. Ta Eta harmony má jenom dva, ale i když mám v zásobě ty dva malé háky, tak jsou úplně nové, nevyužité. Pořád používám ty velké háky a je to v pohodě. Jinak naprostý souhlas. Ten kdo prostě neumí umíchat vlastní směsi, tak at si pekárnu nekupuje, nevyužije ji. Ty hotové směsi jsou hnusné a chleba není dobrý. A navíc to vyjde dost dost draho. Když se mi u té mé původní pekárny zničila ta mísa, tak zrovna na Bazoši neměli žádnou "Etu" a tak jsem koupila francouzskou pekárnu Gallet Baguette. Naštěstí ta paní za ni chtěla asi osm sovek i s poštovným a byla úplně nová. Ale vůbec se nedala srovnat s tou naší Etou, na kterou jsem byla zvyklá. Chvíli jsem v ní pekla, ale po krátké době přestala fungovat a tak jsem znova na Bazoši kupovala zase tu osvědčenou Etu. Ale v té chvíli už nikdo nenabízel "Harmony plus", tak jsem koupila tu "Etu Harmony". A už ji mám zase da roky a peču v ní neustále. Velká úspora času, nesrovnatelná chut s kupovaným chlebem a těsta jsou z ní perfektní. Ale, musí se to umět. Mám kamarádku a ta pekla v té samé pekárně chleby, které se opravdu nedaly jíst. A to si také vymýšlela svoje směsi, ale nějak se jí to nedařilo. Tak tam jenom umíchá občas nějaké těsto a pekárnu skoro nepoužívá. A tahle Eta utáhne a správně propracuje právě i těsta hutnější, bez problémů. Ale nedoporučuji dávat té žitné mouky hodně, nemá to smysl, ten chleba je pak těžký a není moc dobrý. Já míchám mouku chlebovou pšeničnou, chlebovou žitnou, tu dávám v malém poměru a sama si melu mouku z ovesných, nebo špaldových vloček. A pak semínka slunečnicová, dýňová, doma drcené lněné semínko a sezamové. Ze všech těch semen mám už pořád připravenou směs a tu pak už jen přihazuji do těsta po lžících. Ale je těžké někoho přesvědčovat o kvalitě takového chleba slovy, ten se musí ochutnat a pak už se nemusí slovy plýtvat. Je to zbytečné...


Díky za povzbující odpověd a typ na značku.Už je na cestě domů,sehnal jsem jí v bazoši za pár korun. Manželka je vynikající kuchřka,pekařka i cukrářka jo a marmelády dělá taky, takže si myslím, že o využití se s radostí postará. Díky všem za rady a typy.

Feri a kterou jste teda kopil? Tu Etu? Já jsem tam také koukala a zrovna byly v nabídce asi dvě nebo 3. Úplně jsem měla škuby ještě jednu koupit do zásoby. Bůhví jak to s těma pekárnama bude za pár let aco bude za šmejdy. A já tu Etu opravdu "miluji". Asi zítra kouknu a asi si ještě jednu objednám do zásoby.


Koupil sem Eta Harmony 800 W. To už je asi dost silnej motor.

To je, proto jsem o ní mluvila. Ta utáhne i hutnější těsta. Uvidíte, že budete spokojený.

 

smode*

3x

Pečeme v Eta Delicca. Rozhodli jsme se k tomu zejména díky špatné dostupnosti čistě žitného chleba. Přidáváme například slunečnicová semínka. Možnost kdykoliv si opatřit čerstvé pečivo aniž by bylo nutné jet do potravin je k nezaplacení. Jen recepty je třeba dodržovat co nejpřesněji - což může být pro někoho problém. Receptů je celá řada..nejčastěji vezmeme vodu, přidáme mouku, máslo, sůl, cukr, sušené droždí, stiskneme tlačítko a za 3 hodiny je čerstvý chléb na stole. Po pár pokusech to zvládne každý.

Máslo do chleba ne. Olej, nejlépe olivový. Ale určitě ne máslo. To patří do buchet.

pekarna

I máslo lze přidat do chleba. U nás prodávají v soukromé pekárně "Máslový chleba" a je vynikající. Já ho také někdy dělám.

Možná, ono se dnes dělá všechno možné. Já bych máslo do chleba nedávala a máslový chleba bych si teda nekoupúila. Kváskový ano, ale ne máslový. To by mi připomínalo nějakou buchtu a ne pořádný chleba. Ale proti gustu...

 


2x

Řekl bych, že na značce moc nezáleží. I ta nejlevnější vyhoví. Dva háky a pár progrmů.

Pokud by to bylo z druhé ruky, tak pozor aby nebyla odvařená spojka pohánějící háky, opravit to prakticky nejde.

Pečivo kupujeme jenom když máme chut si na výlet vzít plněnou bagetu a nechce se nám ji dělat (i když by to samozřejmě šlo). Na chleba už nepoužíváme směsi, ale prostě žitnou, hladkou, polovinu polohrubé, vodu nebo pivo, trochu soli a semínek. A sušené droždí. Já přidávám ještě trochu olivového oleje.

A teď o vánocích přítelkyně zjistila, že zadělat těsto na vánočku je mnohem jednodušší v pekárně než se s tím mordovat ručně.

 

gg*

2x

nejlepší je asi tahle.Kam se hrabe nějaká Ea Harmony domaci-pekarny.heureka.cz/... Můžete si na ní udělaqt i samostatný program podle svého i nastavit délku pečení,hnětení,kynutí a jiné.To jiné pekárny nemají

Nojo vývoj jde dál. Tohle je o generaci mladší než harmony která se dělá už určitě 10 let. Vypadá to dobře. 1,4 kg těsta, dva háky a možnost vlastního programu. Co chtít vic.

Může být. A ani není zase až tak drahá. Ale já jsem se svou Harmony naprosto spokojená. Zatím bych neměnila. Nikdy jsem nepotřebovala nic ručně a sama nastavovat, protože přednastavené programy fungují naprosto přesně a dobře, tak jsem za celé ty roky neměla potřebu experimentovat s časem. A nejlepší na tom je, že já ji používám tak dvakrát do týdne a jsem spokojená a Vy ji máte a nepoužíváte vůbec a raději pečete v troubě. Tak asi i přesto jak je úžasná, nesplňuje Vaše požadavky. Ta moje "obyčejná" Eta Harmony je splňuje. Ale já nepeču chleba jenom z žitné mouky, protože mi nechutná. Já si směsi míchám, jak jsem uvedla. Chlebem se nepřejídám, mám ho pouze dva plátky za den k snídani. Ale používám na míchání kynutých těst, buchty, vánočka, mazanec a tak dál a těsta na houskové knedlíky. Naprosto spolehlivě uhněte všechna těsta a časově je všechno dobře přednastavené. Ale když chci, tak přece mohu program ukončit. A někdy v ní udělám i bábovku. Teda tvarem je to pořád ta kostka, ale chut je to bábovková.

gg*

Přesto ale se nedokážu zbavit oprávněného dojmu,že pekárna,u které se nedá nastavit ani taková základní věc jako je délka pečení buchty a jiného žrádelstva je paskvil a troufám si tvrdit,že něco takového mohl vymyslet jen totální cocot

Chápala bych, že se nemůžete zbavit svého dojmu. Ale oprávněný dojem musí být podložen zkušeností a tu nemáte Vy, ale já a mnozí jiní. Prostě mi vůbec nechybí funkce volitelného nastavení času k tomu, abych pekárnu úspěšně využívala ke všemu, co jsem zde už psala. Jediné co v ní nedělám je ta marmeláda, obsah pekárny by mi nestačil ani náhodou. A navíc, já přece pekárnu mohu zastavit kdy se mi zachce, třeba když tam dělám jenom těsto, ze kterého pak peču v troubě. Ale co je asi dobré u toho modelu který uvádíte je to, že že se tam asi dá upéci, nebo jenom i hníst těsto jen ze žitné mouky. To nevím, nezkoušela jsem, já ten žitný chleba nemám ráda, protože je těžký a hutný. Ale jsou lidé, kteří mají diety, nebo takový chleba mají rádi, tak ti by si asi měli koupit pekárnu, kterou uvádíte. Ale co mi je pořád divné, že Vy i když ji máte, tak dáváte přednost ručnímu zpracování těsta. Tak asi tak dobře to těsto neuhněte, ani když to je v popisu a můžete si volit délku a rychlost hnětení.

 

 


1x

Neznám nic lepšího na zadělávání a kynutí těsta než domácí pekárnu. Víc než deset let mám ETA Siestu. Ale chleba v ní už dávno nepeču. Pouze zadělávám sladká i slaná těsta a to pak dávám péct do trouby.

 

hop®

1x

Zkušenost mám, koupil jsem použitou pekárnu, chvíli zkoušel, pak jsm ji daroval kamarádovi, který o koupi přemýšlel. Pro mne to není natolik využitelné, aby mi to zabíralo místo v kuchyni.

 


1x
Nebudu komentovat výlevy těch co pekárny kritizují, jen pro to že se s nimi nenaučili zacházet, nebo proto že si někde přečetli, že to není ono. Nepečeme chleba obden ale pekárna běží poměrně často. Krom chleba se používá na těsto na knedlíky, na housky a bagety na vánočku. Taky se v ní dají dělat marmelády a dokonce i škvařit sádlo. Třeba husí. To v kastrolu neuhlídáte, ale pekárna si teplotu pohlídá.
Co se týče značek tak jsem tehdy volil mezi harmony a výše zmíněnou moulinexkou. Vyhrála harmony protože na ní jsou lépe k sehnání náhradní dily. At vyberete značku jakou chcete, vybirejte podle objemu vnitřní nádoby a se dvěma háky.
hop®

Nemusíš komentovat nic, stačí dát svoji zkušenost, tak jak jsi to udělal.

Ty máš pozitivní, já víceméně neutrální s dodatkem, že kvůli místu to nechci. Tazatel(ka) si asi z komentářů vybere.

 

prestik*

0x

Hezký večer. Spíše žádnou. Využití je problematické, výsledek ne vždy pozitivní, úspora oproti kupovanému pečivu zanedbatelná. Ještě to zvažte.

 


0x
Chleba bude chvíli chutnat, ale pak zjistíš, že to stejně není ono. Těsto musí být docela suché, různé mouky (i stejná značka jiné šarže) mají malinko jiné vlastnosti, takže prakticky pořád ladíš správnou konzistenci těsta. Jinak překyne, nebo naopak spadne(tzv kočičí chleba). Díky tuhému těstu je u většiny běžných pekáren téměř nemožné péct třeba žitný chléb. Takže za mne ne - a to mám už druhou pekárnu - nyní nevyužitou. Co bych doporučil raději je kváskový chléb. Když se to naučíš, je to rutina a nezabere to tolik času ani práce, jak se někteří domácí prodejci snaží v různých biofanatických skupinách na fb lidem namluvit, když chcou za bochník klidně 150kč. Pekárnu dnes vytahujem výjimečně na hnětení těsta na knedlík, nebo v ní pečeme mazanec. Jinak pokud už pekárnu, tak rozhodně dva hnětací háky a ideálně s lepšími převody.

Libore, když těsto překyne a pak ke konci pečení spadne a vytvoří tak zvané "uši", tak je nešikovná kuchařinka. Dala prostě moc droždí. Ono se dává do pekárny toho droždí méně, než obvykle. A to se opravdu musí vychytat podle toho, jaké směsi zvolila. U žitné mouky je potřeba o trochu víc, protože to těsto je těžší, než z pšeničné. A navíc, i když si koupíte žitný chleba v obchodě, tak je hutný a není moc chutný. Mně teda vůbec nechutná, protože mám pocit že mne ten chleba dusí. Žitná mouka je samozřejmě dobrá, ale má se jí dávat mnohem méně než té pšenišné a raději ji nahradit moukou třeba pohankovou, nebo moukou z ovesných, nebo špaldových vloček. A to je pak ten správný celozrnný zdravý chleba, který je lehký a moc dobrý, nepatlá se na zuby jako kejda a nemáte pocit, že to leží v žaludku jako kámen.

Pekl jsem několik let, nesčetných druhů chleba. Ty zákonitosti znám...

No já také peču už asi 10 let. Mne překvapilo, že říkáte, že jste nakonec zjistil, že chleba z pekárny není vlastně dobrý a také popisujete ty "uši". Ale i v pekárně se dá péci chleba zadělaný kváskem, místo kvasnic. Ono jde u některých lidí také o formu toho chleba. Někteří si nemohou zvyknout třeba i na to, že není kulatý, nebo že to není klasická šiška. Nebo na to, že samozřejmě nemůže být na povrchu taková kůrka, jako když se peče v troubě. Já také dříve pekla chleba v troubě, ale v porovnání s pekárnou je to zdlouhavější proces. Za ten "bio" chleba bych teda 150 korun nedala. Tady je také taková pekárna, která má honosný název "Francouzská" a přitom tam pečou z připravených předpečených polotovarů. Sice je obchůdek uvnitř honosně zařízený a ceny jsou samozřejmě také vysoké. Ale zboží cenám neodpovídá, jenom to jejich luxusní zařízení uvnitř a to musí nyní zákazíci majiteli hezky zaplatit. Tak platí jako mourovaní za pečivo normální kvality přemrštěné ceny. Ale dostanou ho pytlíku s logem pekárny...

Ty uši jsem vždy musel jemně doladit díky mouce, která byla vždy jiná i u stejného vyrobce, ale jiné šarže. Naprostou většinu pečiva jsem měl ok včetně chleba s kváskem. Ale na řidší těsto do běžné trouby ty pekárny prostě chutově nemají. Dnes si kvalitní chleba kupují, výjimečně zadelame na kvásek doma.

Tak jelikož nakupuji pořád stejnou značku chlebové mouky a většinou beru třeba i dvacet kilo najednou, takže je z jedné "šarže" a směs si míchám sama a už to po tolika letech mám v ruce, tak i mněse občas stane, že chleba najednou hodně vykyne a pak ke konci pečení propadne střed a vytvoří se ty pověstné uši. Chleba je sice dobrý, ale ty ušiska mi vadí, protože mám ve zvyku plátky chleba opékat v toustovači a ty uši mi vadí. No a zjistila jsem, že to u mne vždycky bylo kvasnicemi. Já dávám čerstvé, kupuji tu kostku a teď mám metodu, že na jeden chleba, ten velký, potřebuji přesně 1 třetinu té kostky. Takže vždy rozdělím kostku na 3 díly a uši nejsou. Já také kupovala to velké pekařské droždí, tady v mlékárně prodávají po půl kile. Je dobré, ale někdy jsem neodhadla množství a byly ty uši. Mohla jsem vážit, ale to se mi nechtělo .

 

joudic*

0x
je to vicemene kolujici spotrebic, ktery brzo nekomu date nebo nekdo jiny da vam

No já bych teda tu svou nikomu nedala. To je Váš názor, ale jsou tisíce lidí, kteří ji mají a používají stále a radostí.

 

ggh

0x

Hlavně nekupujte ty aušusy,co jich je plno všude a nemají volitelnou délku pečení.Neboli jinak řečeno musí se u pekárny dát nastavit délka pečení v minutách.Levné šmejdy tohle nemají a mají jen v programu volitelnou barvu kůrky chleba-světlá,tmavá a podobné pitomosti.Pozor-nesmí se to zaměnit s volitelnou dobou,časem zapnutí provozu pekárny,kdy pekárna se zapne a začne fungovat třeba až třeba za 5 hodin v noci,na kdy to bylo navoleno v programu,což mají i levné šmejdy

 

gg*

0x

Nakonec člověk zjistí,že nejlepší je místo nějaké pekárny obyčejná trouba a těsto ručně uhníst a dát do obyčejné trouby.Protože poctivý celozrný chleba musí mít tuhé těsto a to automatická pekárna nedokáže uhníst protože je moc tuhé a jen se to tam pak převaluje a neuhněte

gg, Vy určitě pekárnu nemáte, nemáte žádné zkušenosti, tak nepovídejte a nespekulujte.

pekarna

. (Špatně zařazený příspěvek jsem smazala)

 

gg*

0x
právě že mám,tak nechytračte

Tak to s pekárnou neumíte, nebo máte nějakou, co není dobré kvality. Ta moje utáhne i hutné těsto.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]