Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Druha destilace

Od: destilace odpovědí: 10 změna:
Ahojte, chtěl bych poprosit o radu ohledně druhé destilace pálenky. Ve většině případech píšou v navodech a i samy palenicari že se nemá stahovat druhá destilace pod 40-50 procent. Stáří palenicari zase říkají stahovat po kyselku kvůli chuti. Kde je teda pravda? Díky

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

sosacek

2x

25 -30 procent a je navoněná a nevylévá se tolik alkoholu / při dotoku na 50 je to jako čistý líh/ - bez chuti..

Při kvalitním přístroji, nehrozí nadměrná kontaminace metanolem ani při těchto procentech..

 

dusger*

2x

Číslo není přesně dané, zkušený paleničář ochutnává a jakmile začnou jít kyselosti, tak odstaví. Snaží se vytěžit maximum dobré palenky. Rozpětí je širší a záleží na kvalitě kvasu.

 

mate*

2x

Při přepalování jsme od 30 začali koštovat/stačí olíznout/a jakmile se začala objevovat nakyslá chut cca okolo 25 se pálení odstavilo,kyselka by byla v destilátu cítit.Odstávka při 40 je škoda a plýtvání.

destilace

Dekuji za odpovědi. Myslel jsem si to, jen mě zmátly rady na internetu a v návodech. Proč tedy doporucují v návodu o pálení tak brzkou odstávku?
destilace

Například tady
deslik.blogspot.com/...

 


0x

V pálenici vědí, jak na to, doma je to nelegální.

destilace

Děkuji za reakci ale myslím že otázka zněla jinak nez vaše odpověď, tak se příště neobtěžujte.

Chytrému napověz... But je to vtip, nebo jste natvrdlý. To, že je to zakázané je holý fakt, mimo jiného, je zde zakázáno radit takovéto věci a za druhé za to hrozí mastná pokuta, když už někdo nemá hodnoty srovnané...

destilace

Děkuji za další hodnotnou odpověď. Hezký večer

 

jabraka*

0x

Kvas z ovoce obsahuje kromě vody a alkoholu také příměsi .Kromě jiných alkoholů(metyl,propyl) také kyseliny - octovou -i deriváty,estery a jiné sloučeniny.Při zahřívání této směsi se vytváří nad hladinu azeotropická směs par,která po přivedení do chladiče -bez rektifikace - kondenzuje hromadně.Destilát tedy bude mít stejné složení jako páry.Pokud se nám jedná o čistotu destilátu,tedy páry azeotropu zkoncentrovat tak,aby obsahovaly co největší procento etylalkoholu,pak musíme destilaci opakovat několikrát.Po každé nové destilaci stoupne obsah etylalkoholu ,klesá procento vody a také ostatních příměsí.Oddělit 10 % výsledku jako předkap pomůže snížit obsah metylalkoholu , ukončit destilaci o něco dříve,podle chuti dokapu omezí těžší složky.

Rektifikační kolonou se dokáže nastavit složení destilátu podle nastavení destilačních parametrů.Některé příměsi jsou složkami vůně i ovocných chutí.Ty by měly v destilátu zůstat,Pokud řídíme destilaci na vysoký obsah etanolu,pak potlačíme chutovou složku.

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]