Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, poraďte mi prosím, proč tvrdé dřevo (třešen,jablko) hoří pouze cca 45 min. a poté je již jen žhavé. Při koupi tohoto dřeva mě prodejce ujištoval, že toto dřevo vydrží v krbových kamnech hořet okolo 3 hodin. Dřevo je cca 2 měsíce naštípané a schne veknu pod přístřeškem. Děkuji za rady...
3 hodiny jsou opravdu nadsazené, Dyt za tak dlouho vyhoří i uhlí, pokud má dostatek přísunu vzduchu . . . . . . kde Vám to radili. prodloužit hořlavost se dá omezením přístupu vzduchu (v rozumné míře) tím zpomalíte chemickou reakci=hoření. Jinak to asi nejde. Kdyby dřevo vydrželo 3h tak by uhlí muselo vydržet 6. Hoření spomalíte i pálením velkými kusy dřevní hmoty, -má menší plochu povrchu a tím se reakce hoření taky zpomalí. Jako příkl. třísky= mají obrosvkou plochu povrchu a ihned shoří. Kláda hoří mnohem. déle. Souhlasím s přispívateli, že dřevo by mělo schnout alespoň jednu zimu (resp. celý rok) venku. 2 měsíce jsou prd . . . . .
Je potřeba posoudit,zda dřevo,které pálíme v krbu,je pro tento účel vhodné.Pokud chceme tvrdé dřevo použít v krbu,nebo krbových kamnech,těšíme se na dlouhotrvající plamen a to má dřevo,obsahující hodně eterických-těkavých látek.A to jsou dřeva pryskyřičná.Tvrdé dřevo je vhodné pro výdej energie pro topení pod kotlem.
JABRAKA
Možná je dřevo oschlé jen na povrchu-uvnitř je ještě mokré.Vysušení každého dřeva trvá dva roky.Jinak je správné, že dřevo máte venku pod přístřeškem.Vemte jedno poleno k truhláři-odborník už potěžkáním Vám řekne,jak je" suché".Možná bude mít i přesný vlhkoměr dřeva.
pokud vám nejde jen o plamen ,ale o teplo, tak jsou lepší dřevěné brikety.( větší ,ve tvaru kvádru)
O teplo jde vždycky v první řadě.
Dřevěné brikety běžně koupené nebývají z tvrdého dřeva a tvrdé dřevo vlastnoručně naštípané je určitě levnější. Takže tvrdit něco o výhodnosti briket, že je od nich více tepla, není asi košer.
Osobní zkušenost s briketami z řetězců Baumax, Obi, Hornbach ... je ten, že brikety hůře hoří a často čadí. Buď mají mnohem větší zbytkovou vlhkost než se udává (výrobci udávají okolo 6%) a možná do toho přidávají ještě pojidlo, které řeší problémy se soudržností. Čert ví.
Pro původního tazatele:
Pokud vám to rychle shoří, zkuste naložit plněji krbová kamna. Přísun vzduchu sice zůstane stejný, ale množství volného prostoru v ohništi pro spalování se výrazně omezí, oheň se pak ještě dá regulovat tím, že nad kamnama umístíte komínovou klapku (kouřovod z kamen mám vyvedený vrchem kamen, takže hned na tom prvním svislém díle mám klapku).
Musíte kupovat brikety z dřevěných pilin, né všechne z nich jsou.Dneska se brikety vyrábí z biomasy,ale na ně potřebujete kotle s vyšším spalováním.Potom nečudí. Pokud jsou z pilin ,tak nemají chybu.a ještě něco, tvrdé dřevo je určitě dobré, ale hustotu u briket udává čerpadlo,jakým tlakem tlačí.a potom je jedno jestli jsou z tvrdého nebo měkkého dřeva. vyzkoušejte je, není to majlant.Nenechte je hořet plamenem, nechte je jenom žhnout.
Nesouhlasím s tvrzením, že u dřevených briket z měkkého dřeva získám díky lisování hustotu a potažmo takové vlastnosti jako u polínek z tvrdého dřeva. Jakou hustotu bude mít briketa třeba z Baumaxu a proschlé dřevo poznáte i v soudržnosti. Rozdíl je v tom, že polínko dřeva krásně hoří a briketa hoří méně a jak jsem psal, při spalování briket z řetězců to více čadí. Nemyslím tím, že by jen čadila bez plamene, ale spalováním mi vždy vznikal jiný plamen, který prostě měl tento efekt. Výsledek tohoto spalování byl, že se mi zašpinilo sklo ve dvířkách během jednoho dne. U polínek dobře vyschlých se mi toto nestává a sklo je čisté. Normálně se takto chová mokré dřevo, ale u briket by princip lisování a následného důkladného zabalení odporoval, že by mohlo být vlhké. Nevím, nemám nic čím bych vlhkost mohl změřit. Právě proto jsem psal, že podezřívám, že u briket byla navíc nějaké pojivo, které vyvolávalo horší spalování a čadění.
zkoušel jste brikety z dřevěných pilin z výroby,kde musí být dřevo vysišené na 8% ,že takhle kritizujete?
Kritika vypadá jinak. Rozhodně Vás nekritizuji. Jen vyjadřuji svůj názor, který bych rád i upřesnil. Pokud se mám vyjádřit k těm vašim briketám, tak vaše bohužel neznám.
Můžu vám ale povědět moje zdroje, jak se měnily v průbehu několika let. Dřevěné brikety jsem koupil před 4 lety ve firmě Enbra, před 2 lety v Baumaxu a v Obi a letos ve firmě Quercus (Štěpánov). Zmíněné první tři dopadly tak nastejno, letošní nákup jsem otestoval minimálně, protože pokud můžu, tak topím dřevem (dub, buk, smrk), které přes tři roky leželo. Bohužel na letošní celou zimu mi to asi nevydrží. Tak pak přijdou k duhu i ty brikety.
Pokud se chcete podělit o svoje zkušenosti s vašimi briketami, já Vám v tom nebráním, ale mé zkušenosti jsou jiné než ty Vaše.
Je asi zbytečné se o tom dohadovat.
máme dřevo proschlé cca 3 roky a velká polena také krásně hoří jen na začátku a po cca 15 minutách jsou plamínky malé. řesíme to tak, že v půlce hoření přidáme slabší polínko, které zase pomůže více rozhořet to původní. Večer ho necháme postupně dohořet svou vlastní rychlostí a ráno najdeme již jen popel. Jedná se o dřevo z borovice, takže spíše měkké. Přikládáme cca co 45 minut.
Jinak mám zkušenosti s dřevem, které schlo cca 10let (nebylo ho jak využít, protože se přešlo na plyn) a at jsou kusy velké jakkoliv hoří prvotřídně a ty velká polena hoří více i po těch 15 minutách, kdy se opálí napovrchu. Ale kdo bude sušit dřevo 10let?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.