Nejste přihlášen/a.
Konečně i my budeme bourat umakartové jádro v paneláku, a s tím se musí udělat i rekonstrukce kuchyně. Chtěla bych tu potravinovou skříň zachovat, ale mám takový dotaz, jestli zadělat ty díry co tam jsou až ven popř čím . Pokud byla tuhá zima, tak zeď byla úplně celá omrzlá, pak mokrá a opadávala barva v celých velkých kusech nebo jindy to zas plesnivělo.V současné době máme panelák už zateplený a v kuchyni plastové okna. Děkuji
Dobrý den, také bych byl pro ucpání / zazdění venkovních větracích otvorů, zvláště, když jsou s tím jen potíže, které uvádíte. Ve špajzce nemusí být chladno (od toho je lednička) a větrací otvory si udělejte na dveřích ke špajzce (jestli už tam nejsou nyní). Zdravím!
Zdravím, při výměně potravinové skříně jsme použili plastový uzávěr, který se dá částečně odšroubovat asi na 1 cm - pro větrání a v zimě uzavřít. Do starých otvorů plastové trubky odspádované ven, okolo zapěněné (byl hranatý otvor) a slouží bezvadně. Do boku skříně vyřezány otvory, manipulace s uzávěrem je ze skříně.Vařím na plynu a utěsnit kuchyň na 100 % mi nepřipadalo zrovna nejlepší nápad.
Třeba brambory, cibuli dávat do ledničky? Stačí i tato skříň...
Na zachode mam ventilator v koupelně taky digestor ,kdyz se pak panelak zateplit tak ti ty otvory uvnitř jsou k ničemu.
To je asi podobná písnička. Máte dva ventilátory,digestoř. Předpokládám,že vyvedené do bývalého centrálního odsávání? Které bylo vyřazeno z provozu,nefunkční v celém paneláku,respektive stoupačce? Protože pokud bylo funkční,potom tlačíte pachy do bytů nad váma,které mají zachován původní systém. Ano,dělá se to běžně,ale může se to?
Žádné centralni odsavani jsem nemel, od zacatku mám 3 ventilatory. Má to tak každy, u každého ventilátoru zpetna klapka. Nikomu nikdo nic netlačí do bytu.
ten špajz jsem vyboural a místo něj stojí vysoká americká lednice s mrazákem.Větrání se zachovalo,protože to prospívá chlazení lednice.
JABRAKA
Otvory zadělat. Spižírny byly koncipovány na dobu, kdy mnoho potravin potřebovalo chlad a ledničky byly maličké. Dnes máme lednice velké a mnoho potravin, které to ani nepotřebují, máme v nich.
Berger, nerozumím. A je možné, že když se nezeptám, nedozvím se. Jak halu? Proč halu? Co to má společného se špajzkou, kterou mnozí máme úplně jinde než v kuchyni?
Babko, berger asi myslí, že to bouchne, kdyby byl únik plynu a tak by to vybouralo celý byt a byla by z něho ta patrová hala...
Přesně tak,nikdo nevíme,jak to u paní vypadá. Jestli ji protahuje kuchyní,dovedu si představit,jak má plastová okna,utěsní odsávání /protože tama uniká teplo/,utěsní ty otvory,na které se ptá... A pokud má plyn,je to časovaná bomba. Včera jsem byl na kafe u staršího pána,kterému před pár dny umřela žena... Stará se o sebe sám,není zvyklý. No a v kuchyni mu vesele fičel plyn,zapomněl ho zapálit.
A také,pokud tam ten plyn je,co na to utěsnění řekne revizák?
A když by se ty otvory jenom zadělaly molitanem, tak by to trochu větralo?Nebo co tam dát? Myslím kvůli tomu plynu, protože plynový sporák máme.Sice ty nové mají pojistku proti tomu zhasnutí, ale nechtěla bych si zadělávat na zbytečné problémy.
Kolik existuje kuchyní, kde se vaří na plynu a nikde otvory do spižírny nejsou a mnohde ani spižírna není. Kolik plynových topení? Kolik průtokových ohřívačů vody a bojlerů na plyn. A nikdo nevybuchnul. To není správný směr úvahy.
lalinka - buďte v klidu. Pro bezpečný chod plynového spotřebiče (i z pohledu revizáka) stačí, když je umístěn v místnosti, která má otevíratelné okno (lze ji větrat). Žádné další přídavné odvětrávání není vyžadováno a jestli to okno někdo otevře už nikdo nekontroluje. Vy tam máte okno a předpokládám i dveře do další místnosti (s oknem), tak můžete ty otvory klidně zazdít.
Berger ale ty malé otvůrky stejně nezabrání aby případně unikající plyn neexplodoval! Ty na důkladné odvětrání stejně nestačí!Takže Vaše odpo nedává moc smyslu!.Jiank kdo se toho bojí má si namontovat čidla. jinak vždy za explozí plynu byl člověk, nikdy ne ucpané odvětrání spížní skříně!
Vaříte na elektrice anebo na plynu? Pokud na plynu a ucpete to,získáte skvělou možnost si z kuchyně udělat patrovou halu,ale sousedi rádi nebudou...
Ještě jednou se k tomu vrátím,mluvil jsem s revizákem,který mi servisoval kdysi kotel. Řekl mi,že u těchto spotřebičů má být zabezpečena výměna vzduchu 15m/3 za hodinu,nezávisle na nějakém puštění digestoře anebo otevření okna. To se zařizuje perforovaným těsněním na rámu a křídlech oken,odstraněním těsnění,montáží větracích otvorů v konstrukci anebo instalací větracího systému podle výpočtu. Je na to i nějaká norma. Také mi řekl,že ty normy jsou doporučující,takže na to spousta lidí dlabe a někteří jeho kolegové to neřeší. On by se pod to prý nepodepsal...
Takže,lalinko,klidně to podle většiny rad zazděte,asi ti projde...
Bergere, to všechno, co píšete je pravdou, ale pro kotle, ohřívače, karmy a já nevím jak se tomu všemu říká. Tam jsou normy úplně jiné. V koupelně mám průtokovou karmu a tam pod dveřmi je předepsa ná výška větrací mezery a také, nejak nově musí být výduchy. My máme povoleny místo děr ve zdi, hlásiče. Ale sporák v kuchyni je o něčem jiném.
Tak opravdu už děkuji všem rádcům . Právě včera mě ukecal pan zedník, že špajzka se bude likvidovat, ten panel že vybourá a díra úplně zadělávat.Samozřejmě že jsem mu tlumočila vaše podněty, ale údajně pokud máme v baráku ten centrální odtah, tak na sporák to stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.