Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Naklíčené brambory

Od: delina® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

používáte v kuchyni naklíčené brambory po vyřezání klíčků? Dnes jsem našla mezi bramborami naklíčené. Vyřezala jsem klíčky a uvařila je. Někde píšou že jsou toxické, jinde , že ne? Prosím o názory.

 

 

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


7x
Zdravím.
Používám je po staletí
Nebojte se,klíčky vylámejte,oloupejte,nakrájejte,uvařte a zbaštěte.
doplněno 25.05.18 13:43: Pro ubohé rýpaly...
Klíčky vylámat a brambory uvařit = pochopí každý debil !
doplněno 25.05.18 14:50: Zapomněla jsem napsat "vylámat klíčky a BRAMBORY uvařit.
Stačí?
---
Pánové,jste tu od toho,abyste rýpali,či radili?
---
V prvním očividném případě tuto poradnu laskavě opustte.
Děkuji.
barbakan*

A co bude dělat s bramborama, to je má snad vyhodit?

barbakan*

No vidíš, já to nepochopil.

asd1

Debil možná nepochopí co jsi napsala a uvaří brambory

asd1

Ty napíšeš "jezte klíčky" a ještě prskáš když tě někdo opraví. Dobrý :D Mmch. tvůj drobný omyl může někoho přiotrávit, protože klíčky jedovatý jsou. Takže trošku prrr s vyhazováním z poradny.

Normální člověk v souvislosti s položenou otázkou pochopí, že rádkyni v radě vypadlo slovo "brambory". Rýpalové nemají na práci nic jiného, než ji ironicky napadnout, přitom by stačilo SLUŠNĚ upozornit na to zapomenuté slovo. Ono totiž v souvislosti s otázkou vylámat, oloupat, nakrájet, a uvařit bramborové klíčky může fakt jen debil.

Na reakce od barbakana a některých dalších v této souvislosti dále nereaguji

asd1

To by nesměla rakce na Barbakana být "Pochopí každý debil" ale "dík za opravu, vypady mi brambory"

Jó, nějak se nám vytratila vzájemná úcta mezi lidmi. A nedivím se ani moc reakci wamp na barbakanovu výsměšnou poznámku. Bohužel s ním mám stejné zkušenosti: Pořádná rada žádná, ale výsměchu, kritiky a ironie plné kýble.

barbakan*

satam®

Jó, ty jsi uhodil hlavičku na hřebíček. Zrovna ty se ohrazuješ na úctu mezi lidmi. Nenech se vysmát.

barbakan*

wamp®, pokud neznáš humor, byt s trochou ironie, nějak tě začínám litovat. Jsi vztahovačná.

 


5x

V dobách dávno minulých se brambory nakupovaly jednorázově na podzim v 50 kilových pytlích (my kupovaly 4) a musely ve sklepě vydržet až do jara. Často se stávalo, že klíčky byly ke konci období až 1/2 metru dlouhé , rozvětvené, někdy se na nich dokonce už tvořily nové hlízy. Stačilo klíčky odlámat, lehce scvrklé hlízy očistit a normálně uvařit. Nikoho by tehdy ani náhodou nenapadlo naklíčené brambory vyhazovat. Nikdy to žádný problém nezpůsobilo. Jedovaté jsou ty klíčky (případně zelená slupka), hlízy nikoliv.


doplněno 25.05.18 15:45:

Pokud brambory klíčí, je to důkaz, že proti klíčení nebyly nijak chemicky ošetřované. Takže jsou možná méně jedovaté, než ty neklíčící.

 

jentak*

4x

Moje maminka, je na jaře vždycky jen olámala a nikdy nám po takových bramborách nic nebylo. Co se u nás tradovalo, že jedovaté jsou zelené brambory a snad, ty klíčky.

 


2x

Je normální, že neošetřené brambory proti klíčení, klíčí. Klíčky olámejte a brambory používejte jak jste zvyklá. Jestli máte zásobu brambor doma větší, olámejte klíčky i u těch, které skladujete.


doplněno 25.05.18 23:45:

Zkouším to třicet let i na několika metrácích a nic z toho, co píšete se neděje. Naopak brambory méně scvrkávají a neubývá škrob.


doplněno 26.05.18 09:02:

Nevím proč vám černají a mě ne. Žádnou fintu na to nemám. Za tu dobu jsem vystřídal dost odrůd i postřiků a způsobů hnojení, ale nikdy jsem tyto problémy nezaznamenal.

olin*
U brambor, co budou dále skladovány bych klíčky neolamoval, začnou uvnitř hnědnout a potom hnít. Vyzkoušej to na deseti bramborech a uvidíš.
olin*
pckop: v čem je tedy kouzlo výdrže odklíčkovaných brambor? Vím, že ideální teplota skladování je 4°C a tma, vlhkost 50%. V domácích podmínkách toho nedosáhnu, proto brambory neodklíčkuji. Je to tedy druhem brambor, postřikem nebo jinou fintou? Nejradši bych je ve sklepě na jaře odkličkoval, ale nemůžu-kazí se.
olin*
pckop: V jakém stádiu naklíčení nebo měsíci v roce odklíčkováváš, případně jestli průběžně/celoročně.. Jinak díky za odpověď. Možná je to způsobeno podmínkami skladování.

 

iz*

2x

Já klíčky jenom odlámu (nevyřezávám je) a brambory normálně uvařím nebo upeču (častěji peču).

 

 

lidus*

1x

Dobrý den, nějak nechápu, že jste klíčky vyřezala. Bramboru vezmu do ruky, klíčky olámu, oškrábu bramboru a vařím. Já vařím v páře, nebo brambory dusím (orestovaná cibule, brambory a trocha vody, sůl, drcený kmín a na hrnec poklička. U nás jsou staré brambory až do nových.

 

barbakan*

0x

Klíčky a případné zelené skvrny odstraň a brambory můžeš jíst.

an*
26.05.18 09:14

 

liska5

0x

Staré brambory po odstranění klíčků oškrábu trochu víc do hloubky, někdy až okrájím a dávám je do studené vody s kmínem, který snižuje negativní účinky solaninu. Nové brambory naopak zaleju jen trochou vroucí vody a vařím nejlépe ve slupce téměř v páře.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]