Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
používáte v kuchyni naklíčené brambory po vyřezání klíčků? Dnes jsem našla mezi bramborami naklíčené. Vyřezala jsem klíčky a uvařila je. Někde píšou že jsou toxické, jinde , že ne? Prosím o názory.
Ty napíšeš "jezte klíčky" a ještě prskáš když tě někdo opraví. Dobrý :D Mmch. tvůj drobný omyl může někoho přiotrávit, protože klíčky jedovatý jsou. Takže trošku prrr s vyhazováním z poradny.
Normální člověk v souvislosti s položenou otázkou pochopí, že rádkyni v radě vypadlo slovo "brambory". Rýpalové nemají na práci nic jiného, než ji ironicky napadnout, přitom by stačilo SLUŠNĚ upozornit na to zapomenuté slovo. Ono totiž v souvislosti s otázkou vylámat, oloupat, nakrájet, a uvařit bramborové klíčky může fakt jen debil.
Na reakce od barbakana a některých dalších v této souvislosti dále nereaguji
To by nesměla rakce na Barbakana být "Pochopí každý debil" ale "dík za opravu, vypady mi brambory"
Jó, nějak se nám vytratila vzájemná úcta mezi lidmi. A nedivím se ani moc reakci wamp na barbakanovu výsměšnou poznámku. Bohužel s ním mám stejné zkušenosti: Pořádná rada žádná, ale výsměchu, kritiky a ironie plné kýble.
satam®
Jó, ty jsi uhodil hlavičku na hřebíček. Zrovna ty se ohrazuješ na úctu mezi lidmi. Nenech se vysmát.
V dobách dávno minulých se brambory nakupovaly jednorázově na podzim v 50 kilových pytlích (my kupovaly 4) a musely ve sklepě vydržet až do jara. Často se stávalo, že klíčky byly ke konci období až 1/2 metru dlouhé , rozvětvené, někdy se na nich dokonce už tvořily nové hlízy. Stačilo klíčky odlámat, lehce scvrklé hlízy očistit a normálně uvařit. Nikoho by tehdy ani náhodou nenapadlo naklíčené brambory vyhazovat. Nikdy to žádný problém nezpůsobilo. Jedovaté jsou ty klíčky (případně zelená slupka), hlízy nikoliv.
Pokud brambory klíčí, je to důkaz, že proti klíčení nebyly nijak chemicky ošetřované. Takže jsou možná méně jedovaté, než ty neklíčící.
Je normální, že neošetřené brambory proti klíčení, klíčí. Klíčky olámejte a brambory používejte jak jste zvyklá. Jestli máte zásobu brambor doma větší, olámejte klíčky i u těch, které skladujete.
Zkouším to třicet let i na několika metrácích a nic z toho, co píšete se neděje. Naopak brambory méně scvrkávají a neubývá škrob.
Nevím proč vám černají a mě ne. Žádnou fintu na to nemám. Za tu dobu jsem vystřídal dost odrůd i postřiků a způsobů hnojení, ale nikdy jsem tyto problémy nezaznamenal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.