Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Plesnivění bylinných sirupů

Od: zz odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

vyrábím sirupy z bylinek a mám takový problém - letos téměř každá dávka chytla plíseň na povrchu sirupu. Proto bych se chtěl zeptat, zda máte vyzkoušen nějaký konzervant, po kterém sirupy neplesniví?

Sirup vyrábím tak, že dám bylinky do studené vody (aby se neničily teplem), nechám vylouhovat přes noc, scedím a přisypu cukr. Vzhledem k řečené proceduře nepřipadá v úvahu zavařování. Kyselina citronová nepomáhá (a nebo nemám vychytané akorátní množství).

Máte tedy nějaký tip?

 

 

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

uska*

0x

Hotové sirupy alespoň zavaříte ve sklenicích, aby chytlo víčko? Než použít sajrajt konzervant, tak bych do každé sklenice navrch dala čtvrtku slivovice a sklenice zavařila jako okurky. Vyzkoušejte.

---------------

Máte vypařené sklenice? Není málo cukru?

 


0x

Vaše počínání se Vám jeví jako rozumné?

 

novisls

0x

Když opomenu "chemii", tak do jisté míry zabere přídavek alkoholu nebo kyseliny askorbové (vitamin C) Osobně bych asi zkusil výtažek z grepových semen (pozor na dávkování!).

Hlavně ne slivovici - toho odporného smradu se pak nejde zbavit!

jura*

sllivovice voní

 

veronica

0x

Může se použít sorban draselný (velké balení přijde levně). Dávkování je 0,6 až 0,8 g/litr. Podmínkou je, že roztok musí být okyselen, např kyselinou askorbovou - je zdravější než citronová. Sorban je odvozený z plodů jeřabiny, které ho obsahují a podle ní je také pojmenován. Cukr má nulový konzervační účinek.

 


0x

A do čeho sirup plníte? Máte sklo a víčko vyvařené? Nebo dát do tmavého skla a do lednice? Nebo to nalít až po okraj, aby tam nezůstal vzduch, to může být klidně nějaká maličkost...

 


0x

Zdravím, máte vodu, do které bylinky vyluhujete převařenou? Já dělám sirupy zahřívané na 75 stupnů, vodu převařím, nechám zchládnout, namočím ovoce nebo bylinky na 24 hodin. Cukr, kyselina citronova. Sklenice sterilizované v troubě, víčka vyvařená. Nemám problém.

 

jabraka*

0x

Vyrábět jakýkoliv sirup za studena,znamená nebezpečí bakteriálního napadení.bez chemie se nedá zastavit.Pak je lépe bylinky usušit a vyrábět vždy jen jednu láhev a hned spotřebovat.Množit se mohou nejen plísně,ale i nebezpečné bakterie.Co je lepší?bakteriální jedy,které mohou být také rakovinotvorné,nebo neškodné chemické přípravky?

JABRAKA

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]