Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu ohledně nakládaného zelí. Chci si v 10 litrovém zeláku naložit zelí. Zelák jsem si už objednal a teď chci sehnat krouhané zelí. Dá se někde v Libeci či okolí sehnat? Aby si ho doma jen už naložil.
Díky
Já si zelí koupím v Kauflandu a sám si ho nakrájím.Není to žádná věda.Stačí ostrý větší nůž a prkénko.Hlávka se zbaví znečištěných listů a rozkrojí na čtvrtky.Pak se zbaví koštálu a lze krájet-.Rozhodně mám nakrájené zelí mnohem lepší,než koupené.Nehledě na cenu.V poslední době jsou na trhu různé kráječe,které umožňujáí nakrouhat zelí i jinou zeleninu mnokem přesněji a bezpečněji.Náplň 10 l nádoby stačím nakrouhat za dvě hodiny.Pak se namíchá s přísadami a vsype do kvasné nádoby.Nakonec,z Liberecka na Litoměřicko není tak daleko,viděl jsem tam celou řadu nabídek krouhaného zelí. Na ,příklad v okolí lázní Mšené.
JABRAKA
Dobrý den,určitě máte dobrý nápad,akorát mi není jasné proč se dobrovolně zbavujete jedné ze tří blahodárných
činností spojené s nakládáním zelí( krouhání,šlapání a konzumace).Udělejte to tak jak Vám radí kolega jabraka.
Nikdy bych nekupoval nakrouhané zelí,mohlo by být nakrajeno i s koštály atd.Není nad to si nakrájet zelí sám
s tím,aby manželka šlapala(samozřejmně s Vámi to nakrájené zelí),i když 10 kg je malá nádoba,ale alespoň jednou
nohou.Věřte tomu,že Vám v zimě bude chutnat dvojnásobně,než když si někde koupíte nakrájené.
Přeji dobrou chut.
S pozdravem fero
PRÁVĚ JSEM KOUPIL 10 KG ZELÍ V kAUFLANDU ZA 30 kČ.Hned jsem ho v kuchyni rozkrájel a nakrouhal.Polovinu hlávek jsem na ručním krouhadle nakrouhal a to následovně.Hlávky jsem rozkrojil na čtvrtky.Zbavím ,je ušpiněných listů a pak mohu krouhat.Krájím tak,aby nakonec zůstal tvrdý koštál.Předem ho neodstraňuji,protože drží listy pohromadě.Vždy na každou hlávku přidám jednu nakrájenou cibuli a lžičku kmínu.Zasypu přibližně 5 lžičkama soli.Vše zamíchám a vsypu do nádoby,kde se bude zelí kvasit.Používám 10 kg kbelík od primalexu,do něj vložím dostatečně velký pytel PE na odpady.Po naplnění obsah uštouchám dřevěným špalíkem a uzavřu pytel tak,aby v něm zůstalo co nejméně vzduchu.Zatížím plochým kamenem,nebo dlaždicí.(čistým)Uzavřenou nádobu uložím do komory při pokojové teplotě na měsíc.Pak ji mohu odnést do sklepa.Po 8 - 10 týdnech lze zelí konzumovat.
Zelí nakrouhám na robotu, bez koštálu, pak dám asi 20 cm zelí do zeláku posypu trochu solí, kmíne m cibulí a tluču dřevěnou palicí, dokud zelí nepustí štávu. A tak stále dokola, pokud je zelí hodně, tak do zblbnutí. Na 10kg strouhaného zelí dám 20dg soli,2 lžíce kmínu (dávám 4) a 20 dg krájené cibule. Celé zakrýt víkem, zalít vodou žlábek v nádobě. Nechat v teple dokud nepřejde bouřlivé kvašení, pak dát do chladna, nebo zavařit - což je nejlepší, nebot dále postupuje mírné kvašení a zelí stále více kysne. Když je hodně kyselé, musí se proplachovat vodou a ztrácí cenné živiny. Tlouk na zelí muž vyrobil z hranolu, ke kterému na konec, z obou protilehlých stran přitloukl dva asi 15 cm dlouhé hranolky. Bezvadné! Žádné namáhavé šlapání (ani představa nohou v zelí), tlučeme ho bez námahy a pohodlně vsedě na židli. Přiu práci vesele zpíváme: " Dám do toho 4 rány a už je to hotovo".
Přiznám, že to to malinko pracnější, ale nás prostě baví vlastní výroba, takže zelí (cca 20 kg) jsme si dříve krájeli ostrým nožem, nyní používáme kruhadlo (je sice dražší, ale vydrží dlouhá léta, jen bacha na prsty). Hlávku stejně jako ostatní zbavím vrchních listů, ty použiji na dno keramického zelňáku a zbytek nechám na vršek. Poměr mám tak nějak v oku. Nakrouhám i cibuli, přidám sůl a kmín, trochu sušeného kopru, někdo přidává i jablka či křen. Vše pěstí natlačím do zelňáku (nebo manželka našlape) až vystoupí štáva, navrch položím listy zelí, zatížím prkénkem a kamenem zabaleném v igelitu. Má-li zelí málo štávy (většinou se tak nestává), přidám trochu převařené osolené vody, uzavřu víkem a do drážky neustále dolívám vodu, abych zabránil přístupu vzduchu. Za pár dní už posloucháme bublání z kvasného procesu a zelí je vždy super, podle vlastní chuti a hlavně od A do Z náš vlastní výrobek. V okolí také prodávají již krouhané a kamarádi si jej chválí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.