Nejste přihlášen/a.
Asi na prvni pohled hloupa otazka, ale jakym zpusobem zatapite v krbu ci krbovych kamnech? Mysleno klasicky bez ruznych podpurnych podpalovacu, jen papir, trisky, drevo.
Ja totiz do krbu naskladam papir, na nej trisky a kolem mensi polinka, zapalim a.. Budto sotva hori papir a kdyz chytne, tak shori a nic. Zadne velke vzplanuti se nekona, takze trisky jsou ohorele a tim to konci. Takze znovu vlozim papir, az dokud se ohen poradne nerozhori. Pritom papir ani drevo vlhke nejsou, komin a privod vzduchu mam otevreny. Komin ma sam o sobe tah dostatecny, jak se mi podari roztopit, je to uz pak cvrkot. Ale nez to poradne chytne..
Tak nevim jestli delam nekde chybu a je na treba nejaky dumyslny system..
Postup neměňte, ale než zapálíte zmuchlaný papír pod třískama, tak jeden zmuchlaný papír podpalte co nejblíže vchodu do komína a pak papír pod třískama. Nejdříve shoří tento papír (nebo komín si jej vcucne), chytne to tah a pak by neměl být problém.
V dobře zatepleném domě i s novými okny semotamo musím otevřít na chvíli okno a pak zatopit, jinak špatně se krbovky rozhořívájí. Proto nejraději zatápím po důkladném vyvětrání.
Na rozjetí tahu spálit kouli z novin - prohřeje to komín. Na zatápění pouřívám "podpalovač" pár hoblin z klasického hoblíku, nebo nožem z polínka uříznu pár tenkých třísek (smrk, borovice), výborná je březová kůra (silnější, suchá, 5x10cm). Papír není potřeba. Na to pár menších a velký polena. Dá se i dolu polena a nahoře zapálit menší.
suche trisky chyti okamzite, kdyz jsou inteligentne rozprostrene s vzestupnou tloustkou (zalezi cemu rikate trisky), udelam vam ohen i z 5ti trisek a A5 papiru... ale muzete byt taky pripad sikovneho cloveka, ktery si pri skrabani brambor v gauci zlomi nohu takze jako zaver bych rekl, postup mate spravny, zamerte se na provedeni a kvalitu propriet
@janm no dobre, ale stejnou metodu pouzivam i v grilu bez komina, i jakekoli ohniste s papirem nebo bez
Zásadní věc je perfektně suché dřevo . Mám u krbovek zásobu dřeva na cca 2 dni. Vždy si ještě drobná 3 až 4 polínka dám za krbovky dosušit . A ty pak používám na podpal . Pokud bych je vzal zvenku kde sice mám dřevo pod přístřeškem 2 až 3 roky , tak by se tak dobře ohen nerozdělal. Když vezmu ty za krbovkami , tak je to jak když zapálíte sirky .
Vezmu dvě polínka - štěpinky vysoké cca 8cm a mezi ně dám srolované noviny cca 2 listy. Přiklopím je pulkou a podpálím . Žadné třísky ani nedělám . Mám hluboké a uzké kamna a tak jde primár do toho tunýlku . Nechám chvíli pootevřená dvířka 5cm a po pár minutách zavírám a dám otočné kolo na 1/2 a až se trochu komín zahřeje , tak přikládám další palivo.
Chce to uplně jednoduše Podpalovač z dřevité vlny třeba odtuď eshop-kominictvictveracek/...
a půlit ho zahradníma nůžkama Narovnat dříví ani nepoužívám třísky pokud je suché dříví vždy spolehlivě chytne,zatápím tak v krbovkách už 10 let vždy bez problémů tohle balení mám na dva roky
Jde o to, aby ty noviny(suché a zmačkané) měli dost vzduchu ! Pokud máte rošt, tak ho vyčištěte, pokud máte bezroštové topeniště, nechte chvíli do rozhořívání třísek pootevřená dvířka. Na noviny jen suché tenké třísky a tři silnější maximálně jak malíček a nechat pořádně rozhořet, pak přidat pět špalíčků max jak palec a zase nechat rozhořet, pak špalíky jak ruka atd.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.