Nejste přihlášen/a.
Ahoj
Poslední dobou jsem zjistila že mi nesolí sůl. Třeba když vařím brambory nejdou dosolit... a s ostatním solením je to to samé.
Máte někdo podobnou zkušenost?
Kupoval jsem si sůl v kauflandu a hodil ji do sklepa, až bude potřeba posolit chodník. Do kuchyně se to nedalo použít. Kupuji nyní horskou sůl v krabičce a mlýnek se solí. Je tam neporovnatelná chut.
Kupujte mořskou, ta solí dobře a hlavně pořád stejně u levných solí je to jako u levného cukru, ten taky moc nesladí.
Někdy se stane, že člověk má deficit soli a solí jako o život a stále se mu to zdá málo slané. Všem ve vaší rodině, to příjde málo slané? Nebo hotové moc slané? Není to jen problém vaší chuti?
Není přece problém olíznout prst, strčit ho do solničky a sůl ochutnat. Chut soli přece poznáte hned.
No a já bych taky řekl, že při solení jde především o subjektivní pocit a o vaše vlastní chutě. Někdo solí víc, někdo míň.
Když jsem sám doma s dětmi a uvařím jim oběd, pak všichni dosolují, jen já ne.
vidím, že se zde dramaticky rozepisujete o nesladícím cukru, tak se přidám. Když mi bylo asi tak deset, tak mi do jednoho hrnku čaje čtyři kostky cukru nestačily. Dnes si dám jednu a je to až moc. Hrnek čaje oslazený čtyřmi kostkami bych prostě nevypil.
Máte pravdu. Já si toho všimla už dávno.Přestala jsem tu sůl kupovat, byla z Penny. Ona solí, ale musíte jí dát dvakrát tolik. Také mi to nešlo do hlavy. Prostě jsem nechápala, jak mohou ošidit i sůl. Jak je vidět, jde to. Levnou sůl prostě nekupovat. Také kupuji tu mořskou a hrubozrnnou. Ale za chvíli začnou šidit i tam. Jestli už to nějak nedělají. Je to hnus, je to hnus...
Sůl je tak levná, že se nikomu nemůže vyplatit jí něčím nastavovat. A už vůbec ne něčím nerozpustným. Klidně si rozpustěte gram té nekvalitní v panáku vody a gram té kvalitní ve druhém panáku audělejte si zkoušku. Rozdíl nepoznáte.
Rv, zamyslel jste se nad množstvím tun té soli, které se prodá třeba za rok a nejen v naší zemi? Já myslím, že se jim to právě dost vyplatí.
A když budete pít čistou sůl, tak to opravdu nepoznáte. Budete prostě cítit sůl.
Ra, to já nevím. Nejsem výrobce. Já pouze konstatovala tento divný fakt a začala jsem kupovat jinou sůl. Ale o kolik přesně je kvalitnější, to nevím. Ale logicky, pokud by nemohl být žádný rozdíl ve kvalitě soli, protože sůl je sůl a basta! Tak proč tedy existuje levná, dražší, a dost drahá sůl? A i v té levné máte na výběr v řádu několika korun. Tak proč teda?
Za komunistů jsme měli jednu sůl, stála korunu kilo a vydržela snad rok. Teď máte v regálech na výběr minimálně ze sedmi druhů soli a kupujete ji každou chvíli. Tak jak je to možné? Kilo zůstává kilem, to se přece nezměnilo.
Ale teď mne něco napadlo. Všimněte si, že je ta sůl docela vlhká, když optevřete pytlík. Já mám stolní slánku a v ní zrnka rýže, aby odsála tu vlhkost, protože jinak by se ve slánce ucpaly dírky. A tu slánku dost často musím doplňovat a to předesílám, že nejsem žádný extrémní solič jídel, nebot dost dbám na své zdraví. Tudíž je jediné vysvětlení, tu sůl nějak zvlhčují, aby nabrala na objemu a vážila víc. Když sůl nasákne tekutinou sníží se její solivost v objemu a my musíme dávat soli víc. Z toho vyplívá, že se nám zdá, že sůl nesolí. Sůl tedy zůstává solí a solí normálně, ale záleží na tom, kolik toho-čeho do ní výrobce narval. A ve skutečnosti nekupujeme půl kila soli, ale pouze 40 deka a zbytek je nějaká tekutina. Takže výrobce vydělává na váze. Je to jen odhad, poměry neznám, dávám příklad a jedno možné vysvětlení, které mne zrovna teď napadlo.
Sůl je hygroskopická, teda nasává vlhkost ze vzduchu. Proto pokud není neprodyšně uzavřena, časem navlhne a to hlavně tam, kde je vysoká relativní vlhkost.
Rv, píši případ, když přinesu pytlík domů NEOTEVŘENÝ, tak už je ta sůl nějaká vlhká. Všimněte si toho.
Někde na netu jsem četl, že do té za 3,90 melou křemičitý písek, a dokonce sklo! Až se to nechce věřit, ale když můžou stvořit kabanos z kostní moučky a místo přes udírnu ho obohatit chemickou vůní? Sůl kupuju mořskou, hrubou za 18 K.
podle konspiračních teorií to jistě rozemelou tak že zbytky skla ani nevidíte :D jinak, taky kupuji od určité doby mořskou a chut je uplně někde jinde oproti té za pár korun...
Před nějakou dobou (spíš v řádu let) jsem začala mít stejný pocit. Z dětství si pamatuji, že máma dávala do hrnce se špagetami větší špetku soli; dneska házím lžičku. Přišlo mi to stejně divné, jako Vám. A to jsem si koupila sůl v granulkách - stejný problém, házím jí tam hodně. A rozhodně nesolím víc než dříve.
To sa skúste opýtat manžerov obchodných retazcov keď robili konktraty na dodávku soli.Všetci výrobcovia soli sa predbiehali so super cenami a posledný prišli zo Solivarov Prešov a podpísali objednávku.Potom prišiel zahraničný investor z Rakúska,trochu do toho investoval,nabral zisky,demontoval technológiu a nechal krachnut a teraz je soľ raz taká,raz onaká,myslím si,že podobný postup asi nastal aj čechách.Tuna ostalo len múzeum starého Solivaru.
Zdravím,mám tentýž problém zase s cukrem,zdá se mi,že málo sladí,dříve stačila do kafe 1 lžička a nyní dávám 2. Buď se mi změnily chutě,nebo je cukr šizený bůhví čím.
So soľou opatrne. Nadmerné solenie zvyšuje krvný tlak. Ja ju mám zakázanú. Mám priemerne 140/80 torr.
Tento tlak je dokonalý.Sůl je chemická sloučenina a obsahuje obvykle asi 1%jodidu sodného.Rozdíl mezi solením je stopro individuální chut.Cukr je také jen 100% sacharoza.Obsahuje do 0,5 % melasy.Ten hnědý,který je asi 3x dražší,obsahuje nečistot(melasy)asi 5%.Třtinový cukr je také jen 100% sacharoza.Jeho obliba je jen móda.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.