Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
pustili jsme se do sběru trnek na pálení, chceme vypálit malý kotel, tj. 2 bečky, ale nasbírali jsme pouze 1 a druhou už nenasbíráme, protože došly trnky. Myslíte, že můžeme udělat druhou z jablek a do pálenice dovézt tyto dvě a vypálit dohromady?
Případně, můžeme je smíchat i v jedné bečce, když na trnky dáme rozšrocené jablka?
Děkuji za rady. Těmi jablky jsem myslel samozřejmě JADERNICI.
Takže udělám jednu bečku trnek a druhou jadercnice. Do obou beček dám cukr. jak dokvasí jadernice, který by měla být dříve a trnka na ní počká, dovezu to. Může to mít nakonec i dobrou chut Nevím, proč bych se bál to nabídnout návštěvě, vždyt vím co jsem tam sbíral a kde to pálil.
Ještě jeden poznatek, nezdá se mi, že by byla větší práce s jablky? Ano, to šrocení je jediná nevýhoda, jinak nasbírat bečku jablek nebo trnek, to je jako den a noc
Ale jistěže se takováhle gořalka dělá a dá vypálit. Jabka a švestky necháte vykvasit odděleně a pak je odvezete do palírny, tam je smícháte a v jednom kotli vypálíte. U nás se takové gořalce říká falešná slivovice. Švestek obvykle bývá málo a tak se zpravidla musela najít náhrada. No ale letos takové nějaké nahrážky nejsou potřeba. Nevím jak u vás, ale u nás je švestek tolik, že se válejí po zemi a nikdo je nesbírá.
doplněno 12.09.15 08:59:Strážnice, Bzenec a okolí.
V pohodě, vše c o jde vypálit u nás vezmou, pokud nemáte plný kotel, vypálí jeden a do výpalků se přidá váš kvas. Tradičně mícháme veškeré letní ovoce (hrušky, jablka, třešně, meruňky) švestky pálíme zvlášt ale sousedé míchají vše. Cukr dáváme na 50kg bečku 2-3 kg, rozpustit ve vodě a nalít do ovoce. Ovoce kvasí lépe ve velkých bečkách (200l).
doplněno 15.09.15 20:25:Proč vozit vzorky, kdo pálí má cukroměr a ti lepší čuch (čich).
Osobně bych založil dvě bečky zvláště, jablka a švestky. Po cca 6 týdnech vzít vzorky do pálenice na měření cukru a dle info přijet. Vypálit zvláště, prvně švestky a pak jablka. Jablka Vám načuchnou trochu od pálení z těch švestek.Míchat jablka do švestek je škoda.
doplněno 15.09.15 20:29:Jasan, pokud je doma cukroměr je to vidět, ale stejně pro jistotu vezmu vzorek a jdu s domluvit na termínu.
Nemůžu vypálit první švestky a pak jabka, protože toho budu mít dohromady na malý kotel a nic menšího už není.
A cukr se tam dává přesně pro co? Pro urychlení? Lepší chut? Větší množství k vypálení? Důvodu? Děkuji
Páleníku,výtěžnost kvasu je dána obsahem cukrů.Pokud jej ovoce obsahuje dostatek,je vše v pořádku.Pokud ale jablka mají ovocného cukru málo,pak výtěžek alkoholu bude také malý,nebo dokonce nevýhodný,ani nezaplatí výpal.Přídavkem řepného cukru se výtěžnost zvýší.Ovšem je v tom trochu chemie.Kvasinky jsou schopny zpracovat pouze 8 - 10 % cukru na alkohol,Nemá smysl přidávat cukr nad toto procento.Existují pouze některé typy vinných kvasinek.,které zkvasí cukr až na 13 %.Doba kvašení ovoce trvá při normální teplotě asi 5 týdnů.Delší kvašení přináší problém s octovým kvašením,kdy se obsah kvasu změní na ocet,zpočátku jen částečně.Speciálně jablka tento problém mohou vytvářet,asi je na nich z přírody daleko víc kvasinek octových.Problém se dá řešit povařením, kvasu,pak dodání ušlechtilých kvasinek,popřípadě přidání cukru a uzavření nádoby proti přístupu vzduchu.Já osobně kvasím v 15 l nádobách od interierových barev s vloženým PE pytlem,který volně zavážu a zakryju víkem.Výtěžnost mám po přidání 1 kg cukru do 15 l až 2 l pálenky .
JABRAKA
Děkuji za vyčerpávající odpověď. A cukr se tam dává nějaký speciální (řepkový) nebo se tam dá dát normální běžný?
A znamená to,že čím méně vzduchu, tím lépe? Takže víko pořádně zatěsnit od bečky?
Je možno doplnit cukr i později (cca po 2 až 3 týdnech po založení kvasu)? Jak se pozná, že je kvas dostatečně vykvašení, že je kvašení ukončeno?
Jinak děkuji za výše uváděné informace. Děkuji -miro.
Když cukr tak třtinový. Doma se pálit nesmí, je to nabádání k trestnému činu. A v palírně nahlásit, že kvas je s přídavkem cukru a zaplatit plnou spotřební daň. Jinak je to krácení daně, což je také trestný čin a jakékoliv podněcování k trestné činnosti je na tomto serveru zakázané.
Kdo tady mluvil nebo mluví o pálení doma? Už v dotazu je napsáno, že se kvas poveze do pálenice.
S cukrem? Ani deko přidaného cukru tam nesmí být. Ani jedna švestka z cizí zahrady tam nesmí být. Ani deko koupené švestky, jak někdo psal, tam nesmí být. Je zajímavé jak někteří kritizují jak se krade a v tomto případě by stát na spotřební daní okradl skoro každý. To vše jsou podmínky na úlevu na spotřební daní pro pěstitele.
Mě se zdá, že mluvíš úplně o něčem jiném, než my všichni ostatní? Já si myslím, že platím za vypálený litr a jestli ho docílím švestkou mojí, sousedovou, cukrem nebo třeba naftou, je čistě moje věc, ne?
Je to vydáno sice dříve, ale jediná změna je, že se spotřební daň zdražila o 20 Kč na litrů.
doplněno 24.09.15 13:40:Jaké ostatní. Číst neumí jen "palenik"nebot v pěstitelské pálenici podepisuje protokol, že kvas je z ovoce z vlastní zahrady a neobsahuje přidaný cukr či jiné zkvasitelné přísady, např. med.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.