Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kvas smíchaný z trnek a jablek

Od: palenik odpovědí: 25 změna:

Zdravím,

pustili jsme se do sběru trnek na pálení, chceme vypálit malý kotel, tj. 2 bečky, ale nasbírali jsme pouze 1 a druhou už nenasbíráme, protože došly trnky. Myslíte, že můžeme udělat druhou z jablek a do pálenice dovézt tyto dvě a vypálit dohromady?

Případně, můžeme je smíchat i v jedné bečce, když na trnky dáme rozšrocené jablka?

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

paw*

4x
Uplne v klidu to jde. Pokud mate jablek dost, tak je vymackejte a dolejte pouze stavou. Smichat uz v beckach, do palenice dovezt jako hotovy kvas. Pridat tak 2 kg trtinoveho cukru do kvasu, zjemni to chut.
Koralka z toho bude pitna. Na soutez to nebude a budou puristi, kteri by to do huby nevzali. Ale pit to budete hlavne vy a budete vedet co bylo v kvasu. A kazdy jiny at si sbira a kupuje nahnile trnky odkud chce.

 


2x

Vypálit možno dohromady, ale nechat kvasit každopádně zvlášt. Je to zásada, tak aby to bylo pitné. Jinak to bude "lavorovica".

 


0x
Domnívám se,že byste tento dotaz měl vznést přímo do té pálenice.
Podle mě Vám to tam smíchané nevezmou.
Co by z toho asi vzniklo?
Trnkovice ne,jabkovice také ne
Chce vypálit malý kotel, ten kotel bude jen pro něj. Až bude vypáleno, umyje se a bude se v něm pálit něco jiného. Domnívám se, že jde hlavně o otázku na produkt, zda to má smysl a jak to bude kvasit atd.

Proč by to neměli vzít? Ano, bude to pálenice z míchaného kompotu, ale to je pálenicím jedno. Oni jen destilují. Že to nebude mít jméno ničemu nevadí, koneckonců to může být třeba kompotovice.

 


0x

Platit v pálenici za jablkovici není 2x rozumné. Ty peníze raději vemte a pokuste se koupit metrák švestek. Budete mít kvalitní slivovici a ne pochybný mix, který se budete bát nabídnout návštěvě. Je s tím hodně práce, na kvalitně připraveném mači záleží nejvíc, nekažte to. Přeji chutný výsledek.

 

buss

0x

To bude miš maš a nedělal bych to! Škoda peněz. A když jabka, tak jadrnice. Domluvte se s někým, dokupte.

 

palenik

Děkuji za rady. Těmi jablky jsem myslel samozřejmě JADERNICI.

Takže udělám jednu bečku trnek a druhou jadercnice. Do obou beček dám cukr. jak dokvasí jadernice, který by měla být dříve a trnka na ní počká, dovezu to. Může to mít nakonec i dobrou chut Nevím, proč bych se bál to nabídnout návštěvě, vždyt vím co jsem tam sbíral a kde to pálil.

Ještě jeden poznatek, nezdá se mi, že by byla větší práce s jablky? Ano, to šrocení je jediná nevýhoda, jinak nasbírat bečku jablek nebo trnek, to je jako den a noc

hujer123*

Domluvte si v pálenici termín, vypálí vám kvas dohromady s jiným zákazníkem a destilát rozdělí v poměru dodaného kvasu. Mám jeden strom švestek a z něj tak 50 litrů kvasu a raději to dělám takhle. Alespoň pak vím, jak výsledek pojmenovat.

 

jabraka*

0x

Obojí lze kvasit i vypálit.Ale rozdíl je v množství cukru v kazdém ovoci.Tím je dána i délka kvašení i výtěžek.Proto je nevhodné obojí ovoce míchat.

JABRAKA

 

figurek*

0x

Ale jistěže se takováhle gořalka dělá a dá vypálit. Jabka a švestky necháte vykvasit odděleně a pak je odvezete do palírny, tam je smícháte a v jednom kotli vypálíte. U nás se takové gořalce říká falešná slivovice. Švestek obvykle bývá málo a tak se zpravidla musela najít náhrada. No ale letos takové nějaké nahrážky nejsou potřeba. Nevím jak u vás, ale u nás je švestek tolik, že se válejí po zemi a nikdo je nesbírá.

doplněno 12.09.15 08:59:

Strážnice, Bzenec a okolí.

Kde to je?

Děkuji . -miro

 

palenik

Díky všem za rady, uděláme to nějak tak, abychom dosbírali obě bečky ze švestek. Jen mám ještě jednu otážku, proto oživuju téma.

Dává se i do švestek cukr? Pokud ano, kolik a kde? Na začátek, na konec, průběžně? Děkuji

 

lidus*

0x

V pohodě, vše c o jde vypálit u nás vezmou, pokud nemáte plný kotel, vypálí jeden a do výpalků se přidá váš kvas. Tradičně mícháme veškeré letní ovoce (hrušky, jablka, třešně, meruňky) švestky pálíme zvlášt ale sousedé míchají vše. Cukr dáváme na 50kg bečku 2-3 kg, rozpustit ve vodě a nalít do ovoce. Ovoce kvasí lépe ve velkých bečkách (200l).

doplněno 15.09.15 20:25:

Proč vozit vzorky, kdo pálí má cukroměr a ti lepší čuch (čich).

 

honzmalatny*

0x

Osobně bych založil dvě bečky zvláště, jablka a švestky. Po cca 6 týdnech vzít vzorky do pálenice na měření cukru a dle info přijet. Vypálit zvláště, prvně švestky a pak jablka. Jablka Vám načuchnou trochu od pálení z těch švestek.Míchat jablka do švestek je škoda.

doplněno 15.09.15 20:29:

Jasan, pokud je doma cukroměr je to vidět, ale stejně pro jistotu vezmu vzorek a jdu s domluvit na termínu.

 

palenik

Nemůžu vypálit první švestky a pak jabka, protože toho budu mít dohromady na malý kotel a nic menšího už není.

A cukr se tam dává přesně pro co? Pro urychlení? Lepší chut? Větší množství k vypálení? Důvodu? Děkuji

jabraka*

Páleníku,výtěžnost kvasu je dána obsahem cukrů.Pokud jej ovoce obsahuje dostatek,je vše v pořádku.Pokud ale jablka mají ovocného cukru málo,pak výtěžek alkoholu bude také malý,nebo dokonce nevýhodný,ani nezaplatí výpal.Přídavkem řepného cukru se výtěžnost zvýší.Ovšem je v tom trochu chemie.Kvasinky jsou schopny zpracovat pouze 8 - 10 % cukru na alkohol,Nemá smysl přidávat cukr nad toto procento.Existují pouze některé typy vinných kvasinek.,které zkvasí cukr až na 13 %.Doba kvašení ovoce trvá při normální teplotě asi 5 týdnů.Delší kvašení přináší problém s octovým kvašením,kdy se obsah kvasu změní na ocet,zpočátku jen částečně.Speciálně jablka tento problém mohou vytvářet,asi je na nich z přírody daleko víc kvasinek octových.Problém se dá řešit povařením, kvasu,pak dodání ušlechtilých kvasinek,popřípadě přidání cukru a uzavření nádoby proti přístupu vzduchu.Já osobně kvasím v 15 l nádobách od interierových barev s vloženým PE pytlem,který volně zavážu a zakryju víkem.Výtěžnost mám po přidání 1 kg cukru do 15 l až 2 l pálenky .

JABRAKA

palenik

Děkuji za vyčerpávající odpověď. A cukr se tam dává nějaký speciální (řepkový) nebo se tam dá dát normální běžný?

A znamená to,že čím méně vzduchu, tím lépe? Takže víko pořádně zatěsnit od bečky?

jabraka*

Normální cukr je řepný,ne řepkový.Při kvašení vznká oxid uhličitý,ten musí unikat ven.Kvasná nádoba se utěsní jen natolik,aby se ke kvasu nedostal vzduch zvenčí,ale mohl unikat CO2 zevnitř.

JB

 


0x

Je možno doplnit cukr i později (cca po 2 až 3 týdnech po založení kvasu)? Jak se pozná, že je kvas dostatečně vykvašení, že je kvašení ukončeno?

Jinak děkuji za výše uváděné informace. Děkuji -miro.

 

svestky

0x

Když cukr tak třtinový. Doma se pálit nesmí, je to nabádání k trestnému činu. A v palírně nahlásit, že kvas je s přídavkem cukru a zaplatit plnou spotřební daň. Jinak je to krácení daně, což je také trestný čin a jakékoliv podněcování k trestné činnosti je na tomto serveru zakázané.

 

palenik

Kdo tady mluvil nebo mluví o pálení doma? Už v dotazu je napsáno, že se kvas poveze do pálenice.

svestky

S cukrem? Ani deko přidaného cukru tam nesmí být. Ani jedna švestka z cizí zahrady tam nesmí být. Ani deko koupené švestky, jak někdo psal, tam nesmí být. Je zajímavé jak někteří kritizují jak se krade a v tomto případě by stát na spotřební daní okradl skoro každý. To vše jsou podmínky na úlevu na spotřební daní pro pěstitele.

palenik

Mě se zdá, že mluvíš úplně o něčem jiném, než my všichni ostatní? Já si myslím, že platím za vypálený litr a jestli ho docílím švestkou mojí, sousedovou, cukrem nebo třeba naftou, je čistě moje věc, ne?

svestky

Je to vydáno sice dříve, ale jediná změna je, že se spotřební daň zdražila o 20 Kč na litrů.

finexpert.e15.cz/...

doplněno 24.09.15 13:40:

Jaké ostatní. Číst neumí jen "palenik"nebot v pěstitelské pálenici podepisuje protokol, že kvas je z ovoce z vlastní zahrady a neobsahuje přidaný cukr či jiné zkvasitelné přísady, např. med.

Upozornění od sys clayman 24. 09. 2015 12:33:44
není nutno vzývat ostatní at se naučí číst, to v pravilech je, zkuste slušné chování. To bude úplně stačit.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cukr do kvasu
Otázky na téma cukroměr
Otázky na téma kdy pálit kvas
Otázky na téma kvas ze švestek

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]