Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový plechový kastrol, ve kterém vařím čaj. Problém je, že se mi nedaří dobře čistit usazeniny, které se tam tvoří, at to už čistím čímkoli, vždy něco zůstane. Naopak, čím víc to čistím, tím víc má potomm výsledný čaj odpornou, jakoby náčeňovou pachut. Neexistuje nějaká nádoba, materiál, který mi tyto usazeniny nebude tvořit a bude možné jej snadno udržovat v čístotě? Napadlo mě třeba varné sklo ale to jen hádám a to já nerada, proto tu hledám nějakou radu ze zkušenosti. Poradíte?
Pokud se tu nedejbože objeví nejaký milovník čaje, tak se z toho vaření v plechovém hrnci nebo mikrovlnce vyvrátí a budete ho mít na svědomí
@jethro to si to nesmíte tak brát. Pokud je někdo milovník čaje, at si z jeho přípravy a pití dělá rituály jaké chce, v tom mu rozhodně bránit nebudu, ale at mi nechá to, že čaj je pro mne pouze tekutina na uhašení žízně a k jako takové se k ní chovám. Když mám žízeň udělám si čaj výše popsaným způsobem, ten půllitrák an ex vypiju a jdu si po svém. Kromě toho, že mi "labužnické" čaje jako je zelený, šedý a nevím jaké další druhy vůbec nechutnají, takže je nepiju. Pokud si chci dát něco pro chut, dám si obyčejnýho turka nebo rozpustný kafe a k tomu 2-3 cigarety a jsem spokojený. Holt každý to má nějak.
Na vaření na ohni mám nerezovou konvici a na spařování, vyluhování čaje mám skleněné konvice. Malou cca 1 litr, když jsem sama doma a velkou, když mají přijít mladí, protože ti pijí jako dromedáři. Obě konvice mají i ponorné sítko na sypaný čaj.
doplněno 11.08.15 17:05:Na vaření vody na ohni. . .
Čaj vařím v nerezové termosce a protože je v termosce tma, tak nevidím jak moc se tam tvoří usazeniny.
Na chut čaje to vliv zatím nemá.
A po čtvrt roce tam nasypu kyselinu citronovou, usazeniny rozpustím a začínám znovu s čistou termoskou..
Zdravím,
používám trochu netypickou metodu. Čaj (většinou sáčkový) vložím do půllitrového varného hrnku (s rovným dnem), zaleju studenou vodou a dám do mikrovlnky na plný výkon na 2 minuty. Po vypnutí mikrovlnky hrnek vyndám a nechám 15 - 30minut (podle toho, jak chci silný čaj) louhovat.
Hrnek nemyju po každém čaji, ale jednou za čas a to usazeniny vydrhnu buď cifem a nebo obyčejnou mycí pastou na ruce (solvinou). Dělám to takhle už mnoho let a hrnek je stále jako nový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.