Nejste přihlášen/a.
Ahoj, dělám makovou nádivku do buchet-namelu mák, přidám cukr, mléko a povařím. ALE většinou má mák divnou chut, jakoby snad šlo o nějaký technický mák nebo co, jen málokdy se povede, že koupím mák dobrý. Jak je to možné? Je to opravdu typem odrůdy? Nebo v čem je chyba?
Problém je v tom, že ČR byl největší producent máku v evropě, ale do obchodů se dostal levný technický mák ze zahraničí a my jej tak rádi kupujeme, protože je levný. Stačí dávat přednost českému máku a hlavně být věrný kvalitní značce, nebot je běžné, že surovina dovezená ze zahraničí je u nás jen balena a vydávána za českou. V našem okrese sídlí velkoproducent kuřecího masa, který vozí mražené maso z Polska a do obchodu (dokonce i na farmářské trhy) se dostává opatřené českou vlaječkou. Podobné je to s mákem.
ČR je největší producent máku nejen v Evropě, ale na světě: cca 60% světové produkce máku je z ČR, přibližně 15% je z Turecka, ostatní státy mají jednotky procent. Takže dovoz máku do Česka není pravděpodobný (prakticky není odkud) a srovnávat to s kuřaty je mimo mísu.
doplněno 06.05.15 10:50:S tím technickým mákem máte pravdu - začal se dovážet v posledních letech, šmejdi ho začali míchat do domácího, tím poškozují naše zemědělce (především cenou) - a už to jede.
Jethro, dívala jsem na tuto problematiku a podle výsledků hledání na internetu, si dovolím s Vámi nesouhlasit, opravdu se mák pančuje a dovoz technického máku se rapidně zvýšil pro velké zisky. Samozřejmě nemusí vše být pravda, co se zde napíše. Ale dost nekvalitních potravin a ošizených výrobků můžeme v obchodech nalézt, proč by to nemohl být i ten mák.
Kdoví odkud je! Také jsem nebyla zrovna minulý měsíc spokojená. Koupila jsem mák na nudle s mákem v prodejně se zdravou výživou Bio a také se mě nelíbil, takový zvláštní pach, a umletý byl spíše do šeda, neměl tu správnou barvu, vlastně ani ta chut nebyla maková. Mák koupit leda od zemědělce, který jej pěstuje.
Dobrý den, kupujte mák, který je nejlevnější. Levný mák se v obchodě "točí", nestačí se v něm udělat škodlivé látky a zápach. Drahý mák leží ve skladu a v regálech déle a potom zapáchá. Ale, upřímně řečeno, mám to takto vyzkoušené jen u buráků - ale, asi je to stejný princip (problém dlouhého skladování). Zdravím!
Loňský rok byl pro mák velice nepříznivý. V období před sklizní do něj prakticky každý den pršelo. Musel jsem polovinu makovic vyhodit, protože v nich nebyl mák sypký, ale *stmelený* plísní. Kombajn si s takovým problémem neporadí a bere vše, jak to stojí a leží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.