Nejste přihlášen/a.
Manželka koupila kokosový ořech a už leží v misce měsíc a nikdo se nemá k tomu, aby ho spotřeboval. Já bych chtěl využít i kokosové mléko a nevím jak na to. Navrtat 2 dirky?
Jen doplnim, nedavno se ke me dostla informace, ze kokosove mleko je jedine v nezralich zelenych kokosacich. To, co koupite v obchode obsahuje jen ochucenou vodu. Ty zelene by meli jit koupit u vietmancu v trznici (sapa)
Vzít do jedné ruky kokos, do druhé pořádný nůž a tupou stranou potukávat pěkně kolem obvodu. Za pár minut se kokos rozpadne na dvě půlky. Žádnou pilku, žádné navrtávání. Ta troška jakési tekutiny uvnitř za tu námahu nestojí.
No tak prosím. Aluska dokonce ví na kolik stupňů a jak dlouho. Ano, tak je to správně. já to také tak viděla. Jakmile uvídím nějaký ořech, okamžitě koupím a experimentuji...
Suzymonko, jen dodatek. O víkendu jsem tímto osvědčeným způsobem chtěla otevřít další ořech a ten vůbec nepuknul. 5x předtím se to vždy předpisově podařilo, ale tentokrát ne. Jediný rozdíl byl, že u tohoto kokosu nebyla žádná tekutina. Buď byl nějak schnilej, nebo vyschlej. Šel do koše neotevřený .
no tak vidíš, Alussko. Já teda ještě žádný kokosový ořech nekoupila. Nějak mi to vypadlo od té doby z hlavy. Ale když se to podařilo 5x, tak je vina v ořechu. Já jsem si zase koupila mango. Prodávali ho zelené a tvrdé jako kámen. I řekla jsem si, nevadí, vím, že ho musím nechat dozrát doma. A čekala jsem. A čekala jsem týden a pak dva týdny, a mango začalo žloutnout a začalo být divně svrasklé a měkké. I rozřízla jsem ho a znechuceně také vyhodila do koše. Bylo nepoživatelné. Silná vlákna bez štávy, prostě hnus. Oni nám totiž dováží toto exotické ovoce "podtržené", protože vědí, že jsme blbí a že ani nevíme, jak to má ve skutečnosti chutnat. Já to vidím, když chodím nakupovat. Lidé třeba kupují avokádo a vyhledávají právě ty tvrdé, nedozrálé a pak nadávají, že je to bez chuti a že nechápou, jak to může být pro někoho pochoutkou. Jenomže avokádo není hruška, ani jablko. Kdybych nežila tolik let v cizině, tak bych také nevěděla, jak má exotické ovoce správně vypadat a chutnat. jsem z toho tady dost neštastná. A jestli mi něco chybí, tak je to právě kvalita potravin. Po té se mi neustále stýská.
jedna možnost,a pokud chcš dužinu tak pilku a rozříznout po obvodu, pak se půlky dají ještě použít na parádu, pokud se ti nechce, tak kladivo a bušit..
Já jsem koupil naprasklý, ale vnitřek nebyl poškozený, takže stačilo zasunout do praskliny něco pevného .. .šroubovák, dláto, sekáč ... a otočit a bylo to. Každopádně uvnitř běžně prodávaných kokosů není mléko, ale jen výplach s vodou.
doplněno 11.02.15 19:26:OK, díky za info, oba bod
Tak je tomu zrovna tři dny, co jsem viděla na vlastní oči v jednom pořadu o vaření (ne českém), jak spolehlivě a jenoduše otevřít kokosový ořech. Dali ho tam celý do trouby a ohřívali několik minut. Ořech krásně praskl a dal se velice lehce vyloupnout ze skořápky. jenom si nepamatuji na kolik stupňů, ale asi na 170. Já bych to vyzkoušela hned, ale neměla jsem doma ten ořech.
doplněno 11.02.15 13:45:A pokud chcete vylít tu trochu té kokosové vody co je uvnitř, tak stačí šroubovákem jednoduše otevřít ta očka na obou stranách, aby tam mohl vniknout vzduch a lépe se to vylévalo. Ale budete zklamaný chutí. Nic moc. Je to průhledná nasládlá voda, lehce vonící po kokosu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.