Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, při přikládání dřeva do krbových kamen se často nevyhneme zakouření místnosti, i když se snažíme přikládat po dohoření předchozího kusu dřeva.
Máte na to nějaký trik, není možnost instalace ventilátoru, který by v tu chvíli zvýšil tah komínu? Tah komínu máme jinak dostatečný, občas se však nepodaří přiložit na žhavé uhlíky a tak se přikládá na skomírající (doutnající) kus dřeva.
doplňuji video jak asi pomalu otevírat krbová kamna. Dovnitř nezakouřila. Funguje dobře u rozpálených kamen, čím jsou studenější, tím je to horší.
Nevím jestli jste to již nezkoušel Pavle,ale doporučil bych a dnes se to začíná i celkem "propagovat" zatápět v kamnech od shora, tzn. napřed vyskládáte na "těsno" polínka nebo mohou být i dř. brikety, na ně další vrstvu slabších polínek a slabších až vznikne v kamnech jakási "hranička" a ta se zapálí shora, dvířka se uzavřou primár nastavíte hlavně ze začátku více než sekundár po dobrém rozhoření se může vzduchu na primáru ubrat tak, aby hranička dřeva nebo i vyskládaných briket (brikety hlavně válcové je lepší nařezat na kolečka a kamna jimi vyskládat tak aby se vrstvy vzájemně "překrývaly") nebo i kombinace postupně odhořívala shora, výhodou je minimum emisí a tím i zanášení kouřovodu a komína při roztápění a pak dlouhá fáze než budete muset zase klasicky přiložit, mezitím se Vám nahřejí kamna a hlavně komín na "provozní teplotu", čímž si "zlepšíte tah". Pravdou je, že kamna i krbová, která mají "dělená dvířka" (horní spodní) mají své výhody. Petr
doplněno 01.01.15 12:57:P.S. dřevěné brikety jsou na to i lepší než dřevo, jednak je lze (nakrájená na kolečka) lépe vyskládat, lépe se využije "objem" spodní části ohniště, jsou "skladnější" v menším oběmu dáte do kamen větší "váhu" čímž se značně prodlouží a i zvýší výkon kamen, brikety snadněji "chytají"(lze nastavit méně vzduchu, lze úsporněji) takže krásně odhoří. Později na přikládání a používáte-li především dřevo pak na noc jsou ideální hněd. uhelné brikety, jsou-li u těchto kamen povoleny, přikládají se klasicky jako dřevo po odhoření na žhavé kdy již nebudete přikládat přivřete přívody vzduchu do kamen a hn. uh. brikety budou mnoho hodin žhnout sálat a udržovat nižší a příjemné teplo bez přikládání.
Nejlepší je pořídit si taková kamna , která nezakuřují . Mají malé nároky na komín a malá dvířka. Ale takových moc v obchodech nenajdete . Lidi chcou velké sklo a vyrobci honí vysokou učinnost , takže tam nacpou deflektory , ruzné přepážky , aby zchladily kouř a pak komín netáhne.
Zdravím, jeden hodný starý pán mě naučil zatopit prakticky v čemkoliv a čímkoliv a to dokonce u kamen skoro bez tahu či v extrémním vedru (na vaření), kdy se tah úplně ztratil.
Princip přiložení je nechat skoro dohořet, stáhnout vzduch od spodu (zavřít popelník), ale klapka do komína musí být otevřená na max. Při otevření dvířek si plamen vezme vzduch přes otevřená dvířka a k zakouření nedojde. Rád bych Vám to ukázal, ale bohužel to nelze. Po přiložení vše vrátíte do původního stavu.
P.S.: Byla to pro mě opravdu škola topení. K dispozici jsem měl většinou jeden list papíru, jednu sirku a materiál do kamen. Po zaučení umím zatápět na jedno škrknutí, bez PEPA a dalších vylepšení. Důležitá je skladba vrstev při zátopu a spousta dalšího.
aha, to asi chápu. Já to právě dělám tak, že přívod vzduchu u popelníku před přiložením otevřu na max, takže vzduch nejde od dvířek do komínu.
Zkusím to, jak píšete vy, ale nám se právě stane, že ne vždy polínko skoro dohoří a bez přiložení by uhaslo, takže přikládáme na nedohořelé, to právě kouří.
Všem zatím děkuji za příspěvek
doplněno 01.01.15 12:25:U nás jsou dvířka na přikládání dřeva společná s průduchy přívodu primárního vzduchu. Viz foto-ty kruhové dírky-jak je patrno
ta teorie má podle mě jednu trhlinu u krbových kamen. Protože přívod vzduchu je přímo ve dvířkách, u klasických kamen je to oddělené a proto to může fungovat.
Říkáte že bez přiložení by se už oheň znovu nerozhořel z uhlíků.
- hoří vám v kamnech poleno dvě malým žárem a na konci je to dřevo černé a neochotně se rozpadá na uhlíky - víc topte
- po zhoření nezbyde skoro žádné žhavé - víc topte (přikládejte více polínek najednou) nebo topte tvrdším dřevem
Přešel jsem z borového a dubové a nevěřil bych, že se s ním topí jednodušeji. Po dubovém/bukovém zbydou krásné žhavé uhlíky a je jich vždy dost. Z borového/smrkového to bylo jak kdy a většinou bylo potřeba přiložit do ohně, který umíral a ten vždy kouří nejvíc. Pouvažujte a určitě na to časem přijdete sám.
Nejsnažší to je pokud se v kamnech udržuje dobrý žár, pak je uhlíků vždy dost, ale většina lidí potřebuje oheň tlumit.
Aha, tak to máte těžší. Musíte laborovat se dřevem, skladbou paliva, časem kdy přiložit a hlavně optimálním spalováním.
Jak píše trtr
jestliže tam máte nedohořelé palivo ,které kouří , tak je bud mokré dřevo , nebo chyba v konstrukci kamen . Já když tam dám jakékoliv palivo (tvrdé nebo měkké) , tak po pár hodinách je tam hromada žhavého . Stačí vyhrábnout dopředu a žhavé se rozpadne na mnoho drobných žhavých kusu - celá vrstva . Stačí jen naložit další dávku paliva a nechat cca 5 až 10 min rozhořet , a pak zase stáhnout ,aby to pomalu hořelo.
Vše spočívá v ovládání přívodu vzduchu do kamen. Při přkládání musíte uzavřít veškeré vstupy vzduchu do kamen a otevřít komínovou klapku naplno. Pak se dvířky valí do kamen čerstvý vzduch a kamna nemohou kouřit !
Nemohou kouřit?
Na stejném komínu jsem měl kamna , která zakuřovala , že se valil čoud ze dvířek a pak jsem tam dal kamna a u těch to bylo bezproblému . Mohl jsem otevřít dvířka a koukat se na ohen jak praská , jak v otevřeném krbu .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.