Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Nadýchané pečivo-prášek do peč nebo sníh?

Od: alzbeta458 odpovědí: 10 změna:

Budu péct piškot, je lepší na 500gramů mouky našlehat sníh z 5 vajec, nebo dát jeden prášek do pečiva(ten přírodní)?

Případně, jak se snese obojí dohromady=prášek + sníh z bílků?

 

 

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Bětuško, tak tak ne. Na jedno vejce výjde asi lžíce mouky. Buď odměřte lžícemi nebo vejce zvažte. Kolik vajec, tolik mouky. Našlehejte s bílků sníh a ze žloutků se třemi lžícemi cukru, na 5 vajec a s vanilkovým cukrem do bílé pěny + 2 lžíce oleje +2 lžíce horké vody. Mouku smíchejte s necelým práškem do pečiva. Do našlehaných žloutků přidejte polovinu mouky s práškem a polovinu sněhu. Vmíchejte a pak přidejte zbytek sněhu a mouky. Když použijete máslo místo oleje, pak šleháte s cukrem a po jednom přidáváte žloutky a pak nadvakrát sníh a mouku. Ještě říve, než začnete pracovat, přichystejte si plech nebo formu a pustte troubu na nějakých 160´C, at těsto příjde do vyhřáté trouby. At vám piškot krásně naskočí a vy budete za hvězdu

doplněno 11.12.14 07:21:

receptyzmouky.cz/...

 

lidus*

1x

Roky dělám piškotové těsto tak jak mě to naučila maminka. 6 vajec, na jedno vejce 1 žice jemného krystalového cukru - šlehat do husté pěny (šlehačem cca 15min) pak přidat na jedno vejce lžíci polohrubé mouky, špetičku (fakt pár zrnek) soli, může se dát 2 lžíce vlažné vody ale nemusí, pokud dáváte kakao, mleté ořechy, dáte o to méně mouky. Z tohoto těsta jde i krásně roláda. Půl kila mouky, to není piškot, snad nějaká "bublanina".

Liduška Dělám ho naprosto stejně,těsto je nádherně nadýchané.Také přidávám někdy kakao,někdy oříšky a také kávu.

 

eulalie*

0x

Ale mně přijde toho půl kila mouky do piškot strašně moc... Piškot je nadýchaný proto, že je hlavně z vajec, cukru a trošku mouky. Aspoň já to tak peču. Ušlechám bílky z vajec, pak tam postupně přidávám cukr, žloutky, nakonec trošku mouky... určitě ne půl kila. Jako můžete tam klidně dát i prášek do pečiva. To tím nezkazíte...se sněhem se to klidně snese.

 

alzbeta458

Ajaj, teď koukám, že pod pojmem piškot se rozumí mnoho těst. Myslela jsem piškot ve smyslu buchta recepty.cz/...

Pochopili jste to vážené rádkyně dobře, nebo odpovídáte na dotaz ohledně piškotů(dětských)?

Ale v receptu, který uvádíte, máte poměry jasně napsané. 200g polohrubé mouky a 4 vejce. A pak postup. Vy v otázce píšete půl kila mouky a pět vajec, což je v nepoměru, takže Vám rádkyně radí každá podle svých zkušeností a dobře. Jinak sníh a prášek do pečiva a nemusí být ani přírodní, vlastně ani nevím jaký přírodní máte na mysli, jdou klidně dohromady, ale pokud dobře vyšleháte sníh a pak ho v těstě zase nesrazíte prudkým šleháním, ten se má totiž do hotového těsta pouze vtírat obracením a nakonec, tak nic nezkazíte a žádný prášek už není potřeba. Rozhodně ale nestačí pět vajec na půl kila mouky. A také nevím, proč chcete na piškot dávat tolik mouky.

pohanka*

Jak se tady píše o přírodním kypř. prášku, tak je to prdopeč bez fosfátů. Tedy zdravější alternativa. Koupí se v prodejnách zdravé výživy, i Diana svět oříšků jej prodává. Je trochu dražší, ale nepadá tak na jazyk. Obsahuje mimo jiné vinný kámen a jedlou sodu.

doplněno 12.12.14 09:26:

Na klasický piškot šlehám zvlášt žloutky s cukrem a trochou horké vody a zvlášt bílek s pár zrníčky soli, pak vše s odměřenou moukou na lžíce pomalu zabaluji do sebe. U tohoto piškotu nedávám žádný prášek do peč., není potřeba.

Tam, kde je více mouky, tam už se musí dát. Receptů jsou stovky. Je dobré pár jich vyzkoušet a pak se držet toho, který Vám chutná a povedl se. Pak jej budete mít i v hlavě, práce půjde rychle od ruky, budete vařit bez nahlížení do kuchařek.

K Vaší otázce, ano bílky lze našlehat i dát prdopeč, nic se špatného nestane.

alzbeta458

Mouky 500g dávám standartně, aby to bylo na celý plech do trouby, po upečení je piškot vysoký asi 2.5cm, vám vyjde těch 200g mouky na celý plech? Děkuji

Ale vy jste se ptala na piškot. Ne na piškoty. Opravdové piškotové těsto nedělá množství mouky, případně mlíko. To už pak je křehké těsto, řezy, bublanina. Ale piškot je kolik vajec, tolik mouky a tolik cukru. Někdo vůbec nedává prdop. Od tohoto základu se může přidat troška oleje, piškot zůstane déle vláčný.

Odpověď pro tazatelku.

Ne, ale tento recept jste uvedla Vy. Já bych hledala jiný. Ten co jste uvedla, by se mi také nelíbil. Ale nemění to nic v otázce, zdali můžete přidat sníh, společně s kypřicím práškem. Můžete.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]