Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kalení čepele nože

Od: honza21* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, již od mala mne zajímaly nože. Sbíral jsem je ale niky mně nenapadlo si nějaký zkusit vyrobit. Nedávno jsem ale absolvoval kurz, kde jsme si nože vyrobili. A tak jsem se rozhodl, že si to zkusím doma. Čepel mám vybroušenou z 4mm tlusté oceli číslo 1.4116-17136 (molybdenidová ocel- nerezavějíci) výbrus si budu dělat na kotoučové brusce. Ctěl bych se zeptat, jestli se vyplatí jí nechat kalit nebo si jí mám nechat nekalenou. Děkuji Honza

 

 

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

kjanik112*

3x

Nemám k dispozici uvedené normy ocelí, ale ze své praxe si myslím, že obě oceli jsou nekalitelné. Ocel nerez je sice legovaná, ale o kalení rozhoduje jen obsah uhlíku, a ten je v této řadě ocelí přílíš nízký. Přesně to řekne ten, kdo má konkrétní normy těchto ocelí k dispozici. Ze své praxe ale mohu dodat, že ani kalitelné oceli třídy 17 nejsou žádná sláva. V kalírně jsme zkoušeli tyto různé oceli, a po praktických zkouškách jsme souhlasili se starými kaliči, kteří věděli ze své praxe, že kalitelné nerezové oceli POLDI mají "hluché ostří"- ani náhodou nepřekonaly nože z uhlíkové oceli např. od Solingena (které rezavěly). Nože z těchto ocelí budou měkké, což bude mít za následek, že dlouho bude trvat, než je ostře nabrousíte, a po použití se brzy otupí.

doplněno 17.04.14 22:11:

Až teď jsem si všiml, že první číslo neznačilo ocel třídy 14. , promiňte.

K Vašemu doplnění - tím více platí, co jste napsal výše => nekalit

 

ronyx*

2x

Zdravím,
jestli je ocel vámi použitelná na kalení vám z hlavy neřeknu (tabulky nemám), ale rozhodně bych vám nedoporučoval se do pokusu s kalením v domácích (tj. amatérských) podmínkách pouštět. Pro kalení kromě jiného potřebujete znát, jak se mění (a hlavně jak vypadají) barvy při ohřevu, protože každá barva je nějaká určitá teplota. Metodou pokus omyl se vám to sice povést náhodou může, ale spíš hrozí, že daný materiál tzv. spálíte.
Dále píšete, že výbrus budete dělat na kotoučové brusce. Tam bych vás jen upozornil, že při broušení je třeba velmi pečlivě hlídat, abyste materiál nevyhřál, takže chladit, chladit a úplně nejlépe je brousit "pod vodou".

 

paw*

2x

Zdravim, Ocel je kalitelna, viz treba nozirske-oceli.cz/... A hledej na nozirskych forech. Vypada to, ze je dost znama v techto kruzich.

Jinak tez nedoporucuju kalit dom ana kolene. Idealne to dat nekomu, kdo ma pec s teplomerem.

honza21*

Děkuji mnohokrát podívám se po nožířských forech a zkusím se ještě někde poptat

doplněno 18.04.14 11:33:

A jestli jsem tedy dobře pochopil vyplatí se jí nechat kalit.

 

figurek*

0x

jednak že ne každá ocel se hodí ke kalení a zadruhé, když nůž zakalíte, pak se vám taky může pokřivit a zkřehnout. Radím žádný nůž nikdy nekalit.

honza21*

Díky za odpověď já bych čepel samozřejmě sám nekalil, ale nechal bych jí zakalit v kalírně. Ale když vezmeme v úvahu že nůž ještě není hotový možná by to za to stálo. Ale to je problém protože nevím jestli to za to stojí.

maxon

Já si to prostě neodpustím...jsem ze Žižkova... - tak já bych teda KALIL a KALIL klidně i sám,v nejhorším případě...! Jinak co se toho dotazu týče,tak souhlas s tím,kdo tu psal o těch "hluchých" ostří. Jsou ocele,které se pak dají brousit pouze ve zmrzlém(podchlazeném)stavu-většina komerčních kuchyňských nožů anticorro z minulých let. S tou předzákalovou teplotou bych to asi tak nehrotil,kdyžtak se dá dnes za pár stovek pořídit "dálkový" infra teploměr,který bude bohatě stačit.Já bych to asi neřešil ani tak,nejde přeci o technologický výrobek Hi-End pro raketoplány,naopak několik různě zpracovaných výrobků dá potom výrobci obraz o kvalitě - tak postupoval i již zmíněný Solingen. Já si před mnoha léty vyrobil "kinžál" z vyhřátého a překovaného péra z Octavie,které jsem potom "zakalil"(po vyžhavení v koksovém kotli) ve vyjetém oleji(protože mi to někdo poradil...) Když ho dnes vezmu,celý rezatý,rozpoltím jím pařez jako nic...(nikdy jsem ho nepřebrušoval,jen brouskem to nejjemnější ostří,od rezu)- asi se povedl,no. Ale kdybych to měl dělat znova, tak bych stejně pořádně KALIL ! Nojo,promiňte mi to...,nejsem ocelář,a pořád prosazuji jen tu jednu technologii... Čus, Max.

Škoda, že sis z toho péra neudělal ještě jeden nůž - nekalený

list

Proboha, radši držet hubu a nechat ostatní aby si o vás mysleli, že jste idiot, než ji otevřít a vyvrátit všechny pochyby.

Nůž z nekalené oceli není ani nůž, ale odpad.

Pro původního tazatele: když o tom nevíte ani zbla (zda se nože kalí, proboha, to je otázka, samozřejmě, ano), tak se vykašlete na to ho vyrábět.

 

mestl

0x

skus rychlořeznou ocel radeko poldi 19 810 hlavní legura wolfram

 

hujer123*

0x

Ocel 17 136: Kalící teplota je 1030- 1050°C do oleje, popouštěcí teplota je 100-200°C. Dosažitelná tvrdost je až 57HRC.

standa22

noze.pokluda.eu/...

Je to tak. Těch 1000 - 1050 stupňů lze získat jen např. v malé kalící pícce zlatníků atd. a kalit do leje. Popouštění 150 - 200 st. 15 - 30 minut. To znamená, že to již chce nějaké vybavení a nebo to dát nechat udělat do firmy.

 

johoro

0x
Kalící teploty se u nože dá dosáhnout i hořákem, pokud nůž není velikosti meče.
Popouštění se dá udělat v elektrické troubě

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]