Nejste přihlášen/a.
Jak vyplývá z názvu,tak teplá voda je pouze užitková,tzn. na umývání,na osobní hygienu atd. Není určena k vnitřnímu požívání.V zásobnících vody a v potrubí se mohou vlivem teploty množit různé bakterie a jiné"potvory"jinak za studena neškodné.Pokud pijete vlažnou vodu,je dobré si ji čerstvě přihřát např.v rychlovarné konvici.
Záleží samozřejmě na vás co pijete,smrtelné to není,ale tato voda je nevhodná z hygienických důvodů.
Běžný elektrický a plynový zásobníkový ohřívač vody tento problém neřeší. Jedna Italská firma vyrábí el.bojler který má elektronickou regulaci a ta na tento problém pamatovala a jednou za deset dní se voda přehřeje na zmiňovaných 90°C. Dále je to řešeno v nepřímo-topených bojlerech které jsou ohřívány plynovými kotli. Tam to řeší zase elektronika zabudovaná v plynovém kotly. Dále můžete být přes zimu boiler napojen na kotel s pevným palivem, který vysoké teploty v boileru dosáhne. Když to shrneme. Pokud nevíte, jaký boiler je používán a jak je v něm voda ohřívána, bude lepší teplou vodu pít převařenou.
Většinou se jako TUV označuje pitná voda ohřátá na určitou teplotu. Ovšem viděl jsem na vlastní oči vnitřek výměníku, kudy tato ohřívaná voda protéká, od té doby tuto TUV nekoznumuji...
hop:
Dle platných ČSN je ohřátá pitná voda označována jako TEPLÁ VODA...
Pokud by dle platných ČSN bylo použito označení TEPLÁ UŽITKOVÁ VODA, pak se "dnes" jedná o ohřátou NEPITNOU vodu (např. ze studny v které není pitná voda).
TUV je v podstatě "starý" zaužívaný termín, nicméně právě pro jeho "matoucí" dojem je ČSN sjednocena s EN..a dnes by se opravdu mělo psát TV nikoliv TUV..(pokud k označení TUV není výše zmíněný důvod).
Martine, ano, ale já stále dostávám vyúčtování SV, TUV, užitkového tepla (topení) a tak...
... a v pražském paneláku asi ta naše TUV bude správně TV, ale nikdo neřeší označení podle norem a každý to nájemník pochopí...
Dle posledních výzkumů je chlorovaná voda jedním z rizikových faktorů rakoviny žaludku. doporučuje se vodu nechat odstát 2 dny např.v ledničce,aby chlor vyprchal a pak teprve z ní vařit a pít.Převaření vody nepomůže,naopak ještě více umocní sloučení vody s chlorem
Jo, také jsem to slyšel, bulvár funguje. Také jsou aktuálně zdraví škodlivé bublinky ze sodovky, dříve to byly vejce nebo něco jiného, čeho byl zrovna nedostatek...
Pít se určitě dá a vím o pár lidech kdo teplou vodu z vodovodu pijí. ALE v teplé vodě se opravdu mnohem více šíří mikroorganismy, které mohou být člověku škodlivé... V teplé vodě se např. vyskytuje legionella, která je smrtelně nebezpečná... Určitě výskyt bude v nějakých normách, taky aby to člověku nebylo nebezpečné i kdyby se té teplé vody napil. Minimálně bych byl ale opatrný v době oslabení organismu (např. chřipka, angína, pooperační obodobí, starší lidé, děti apod.) kdy riziko nakažení obecně vzrůstá. Ideální pro vás je studenou vodu přihřívat (určitě existují rozné ohrívače příjmo do hrnku apod.) a ihned konzumovat...
doplněno 27.05.13 12:25:Ještě doplním pro odstranění rizika leginelly by mělo stačit nechat vodu odtéct stějne tak ale u studené... ptž se vyskytuje v teplotě do cca 45°C (ve studené do 20°C) a teplá voda by měla mít minmálně 50°C...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.