Nejste přihlášen/a.
Prosím, poraďte mi, jak se zbavit plísně v kameninovém hrnci, v němž každoročně nakládám zelí ke kvašení. Po jeho spotřebování a řádném vymytí (vodou, octovou vodou, jarem) se za nějakou dobu na vnitřních stěnách kameninového hrnce vytvoří plísňový povlak. Letos v létě jsem do něho naložila okurky na kvašení, které jsem dle receptu zalila do poloviny hrnce vodou a zatížila žulovou kostkou, kterou používám běžně i na zelí. Plíseň se vytvořila na stěně hrnce, kde nebyla voda, ba dokonce i na žulové kostce. Zajímalo by mě, co je příčinou a jak se vzniku této plísně bránit.
Dobrý den, pokud je to takový vysoký hrnec "zelňák", tak k tomu je i kameninová poklice.
Pokud ji používáte, tak se v tom vlhku utvoří ta plíseň. Když je hrnec prázdný, tak ho nechte bez poklice, aby větral (a v suchu). Na přikrytí s obsahem by to chtělo něco mírně prodyšného.
Možná jen noviny. Jestli je to hrnec bez poklice, tak jsem s radou mimo. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.