Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Mám již zkušenost s vařením na zemním plynu, při něm žádné saze a začouzení místnosti nevznikalo. Jak je to ale s propan butanem? Co to tak pročítám, tak lidé s tvorbou sazí mívají problém. Nebo je to jen chybným nastavením jejich plynového vařiče? Předem děkuji.
Máme propan-butan víc jak 20 let a nikdy jsem si sazí nevšiml. Spíš to bude špatným seřízením trysek, nic jiného mě nenapadá.
Děkuji za odpověď. Takže žádné pravidelné stírání černého mastného prachu ze skříněk a zašpinění stěn kuchyně snad při správném seřízení nehrozí. Na propan butan provozujete pravidelně celý sporák (myslím jen vařiče)?
Určitě z toho žádné černé saze nelítaj. a ano, provozujeme celý sporák i troubu, vše plynové. Vaření obědů skoro denně, občas něco k večeři. Prostě klasická domácnost.
Tak jo, moc díky za sdělení vaší zkušenosti. Lidé co s tím mají prolém asi podcenily nezbytnou přestavbu ze zemního plynu na P-B.
Aby informace zde (i pro ostatní) byla úplná, zeptám se ještě, zda kupujete lahve s klasickým propanbutanem a nebo jen s čistým propanem? Možná i to by mohlo mít na provoz hořáků vliv.
Dobrý den, saze by vznikat neměly, po vaření plynem se může vyskytnout jen určitá "mastnota" v okolí sporáku.
Díky ohneto za odpověď. Co jsem vyzjistil, tak někteří lidé přechodem z P-B na zemní plyn se zbavily onoho zmiňovaného sazení. Protože se změnou ale kupovali i novou varnou desku, tak už nevěděli, zda-li to bylo tím P-B a nebo špatnou deskou. Zemní plyn obsahuje převážně metan CH4, který díky jednoduché molekule s převahou vodíku bude mít asi nejmenší sklon k tvorbě sazí v případě nedostatku kyslíku při hoření. Tak jsem se obával, zda-li při provozu varné desky na P-B není tvorba nějakého neřádu pravidlem. Naštěstí tomu tak zřejmě není a v případě problémů je potřeba asi hledat závadu ve vařiči, jeho kvalitě, respektive ve správném připojení (regulátor na správný tlak ...).
Tvorba sazí při jakémkoliv spalování znamená nedostatek kyslíku v plameni.Měl by odborník seřídit hořáky.
JABRAKA
Ano obecně to tak jistě je. Mně šlo o plamen čadící na pohled neznatelně a projevující až po čase usazováním jakéhosi mastného a špinícího prachu. Tak jsem nevěděl, zda-li je to u P-B celkem běžný jev a nebo zda-li je to projev závady v hořáku. Co jsem se díval do návodu k jedné plynové desce, tak tam toho na seřizování mnoho nebylo - hlavní tryska a šroub na nastavení minimálního plamene. Asi jsou ale i kvalitnělší plynové desky s širšími možnostmi nastavení. Pokud o tom víte něco blíž, prosím poučte nás. Nejde o to, že bych chtěl šetřit na plynaři ale jsem rád když vím, co daná věc zhruba obnáší.
Mrkal jsem na jinou desku a tam se nastavování doopravdy provádí jinak. Mění se zvlášt trysky pro velký a malý plamen a pak se ještě nastavuje přisávání vzduchu do plynu před vstupem do hořáku. Takže zkrátka špinění kuchyně od plamene z P-B není normální a je potřeba to nechat opravit od specialisty na plynové spotřebiče. Ten přinejhorším označí danou varnou desku za kšunt a doporučí koupit novou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.