Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zajímalo by mě, za jak moc nehygienické či nechutné lze považovat olíznutí lžičky před nabráním cukru. Řekněme například, že osladím jeden čaj medem, druhý šálek chci osladit cukrem, tak olíznu lžičku, aby byla "čistá" a naberu cukr. Je to podle vás nenormální chování a může mít nějaké hygienické následky (např. kontaminovat cukr)?
Moje přítelkyně z tohoto neuvěřitelně šílí... a tak mě zajímalo, jestli to má nějaké reálné opodstatnění a jak se na to dívají ostatní lidé
Předem děkuji za názory.
čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Pokud je to mezi partnery, kteří se v jistých situacích olizují mnohem razantněji a na nejzajímavějších místech, tak vzájemná hygiena je jejich věc. Cukr se na vlhkou lžičku nalepí, takže ke kontaminaci v cukřence prakticky nedojde (předpokládám, že lžička je jen vlhká a ne uslintaná), a med je konzervant sám o sobě. No ale neestetické to rozhodně je
Asi tě nepotěším - já to za "nenormální" považuju...
Pokud - např. - sladím čaj, používám jednu lžičku na přidávání cukru a druhou na jeho rozmíchávání - nevidím žádný rozumný důvod, proč ´zanášet´ čaj ze lžičky do dózy s cukrem - a jestli posléze umyju jednu lžičku nebo dvě, je nepodstatné.
Pokud vařím, nepoužívám na míchání a ochutnývání týž nástroj - ochutnám např. lžicí a vzápětí ji opláchnu.
Pravděpodobně bych to mohl i nějak ´opodstatnit´ - možným přenosem bakterií, mícháním chutí ve ´zdrojích´ - ale nevím, mám tohle ´nastaveno´ takto...
Na návštěvě bych to neudělala, doma mi to až tak moc nevadí že bych z toho šílela ale nedělám to. V medu i v cukru lžička je a tou si každý nabere a dá do kávy, lžičku nekoupe ve svém hrnku a neolizuje ji.Ovšem víc mi vadí když zet jí buchty ze společného talíře a místo aby si dal na dezertní talíř posune si pod pusu ten se všema buchtama a drobí do nich u nich v rodině je to ale běžné.
ne
Dobrý den. tak přiznám se, že doma to občas udělám, ale na návštěvě bych si to nedovolil. Hlavně, aby se to někomu "neeklovalo". Z důvodu zdravotních jsem o tom neuvažoval, ale myslím si, že např.
při polibku je větší možnost přenosu infekce. A nejvíc "humusu" je prý na držadlech nákupních vozíků v supermarketech. Zdravím!
Také to nesnáším, stejně jako, když někdo vaří a olizuje během vaření vařečku, vím že to var vyčistí, ale přesto... Osobně nesladím, takže mne tento problém míjí, ale co třeba prostě použít cukřenku se lžičkou.
Lžičku olizuju, jen když si zamíchám a hodím ji zrovna do dřezu. Taky máme na cukr suchou jinou lžičku, představa, jak to pak v cukřence tvrdne...? A po olíznutí ji strčit jinam než do dřezu - maximálně manželce do kafe, ale s cizím bych si sliny nepředával ani za zlatý prase. Na návštěvě občas olíznu, když ji pokládám na talířek, aby z ní nekapalo, ale taky to někdy udělám, někdy ne.
Ok, pochopím to např. u medu či marmlády (a nedělám to), ale u cukru mi kontaminace přijde prakticky nemožná. A kromě toho lžičku samozřejmě do dózy s cukrem nevracím a nenechávám jí v ní.
Máme zavřenou dózu, kterou vyndám ze špajzu. Čistou lžičkou naberu cukr, vsypu do čaje a zamíchám... zjistím, že není sladký dostatečně, tak vyndám lžičku a aby nebyla mokrá, ji olíznu... a naberu znova. Poté zavřu dózu a uklízím. Chápu, že v případě, že někdo má doma "stálou" lžičku v dóze s cukrem, že s ní bude jen nabírat, nic víc. Ale tady mluvím o případu jednorázového využití. A nedovedu si představit, že bych si před 2. nabráním musel brát novou lžičku nebo tu stávající nejdřív umýt a utřít... když v sypké hmotě kterou je cukr není moc co kontaminovat. Krom toho má cukr dost spotřebu, tak je za chvíli pryč.
No zkrátka doufám, že lidé, ke kterým chodím na návštěvu, mají lepší hygienické návyky než Vy. Doma si dělejte co chcete, ale prosím, alespoň pro návštěvu si opatřete jinou cukřenku, se kterou toto dělat nebudete, když už tedy nejste schopný dát si do cukřenky lžičku.
pb na základě vašeho psaní mi došlo, že máme doma cukřenku na cukr krystal-skleněná sklenice a kovový uzávěr s trubičkou, žádná lžička jen se cukřenka otočí a sype se, jedno otočení je asi malá lžička cukru.To by tazalele zbavilo všech problémů, prodává to IKEA.
krkovičko již za totality byly k dostání kleště na kostkový cukr, nechápu, že tato věc v domácnosti kde kostkový cukr používají chybí. Ač sama piju kafe ze čtvrtlitrového hrnku návštěvě bych si nedovolila dát čaj nebo kávu do hrku bez podšálku. Nesnáším když na stole neleží dezertní talířky a dezertní vidlička na zákusek. Dcera cukr řeší jinak, pro návštěvu používá cukr balený a na stole je talířek na odložení papírového sáčku od cukru.
ano
Když tu lžičku místo olíznutí hodíte na zem a šlápnete na ni, tak bude čistější, než když ji olíznete.
Možná to vypadá neuvěřitelně, ale dutina ústní je jedno z míst lidského těla s největším počtem a různorodostí bakterií.
Jednoduše řečeno... jste s prominutím pěkné prasátko a já se Vaší přítelkyni vůbec nedivím.
Já nevím, ale pokud je to v rodině, nevidím na tom nic strašného
To že sdílíme jedno záchodové prkénko a to že si dáme občas polibek je principiálně to samé, ale nikoho se tím nenapadne zabývat
Samozřejmě, že na návštěvě je to věc nepředstavitelná a samozřejmé je také to, že nepodáváme návštěvě cukřenku, do které celá rodina smáčí olízané lžičky
Tazateli spíš gratuluji k takto krásně roztomilé záležitosti, kterou s přítelkyní sdílí Za čas těch věcí, ze které přítelkyně šílí bude víc, ale všechny hrany se jednou obrousí
ne
Ve společnosti to správné etiketě samozřejmě nevyhovuje, ale doma bych to vůbec neřešil. Pokud z toho Vaš přítelkyně šílí tak nechápu, jak Vám může dát třeba pusu...
ne
No páni, když si vzpomenu na to jak babička(budíž ji země lehká) vyprávěla jak makali na poli s řepou či mrkví kterou pouze omyli v sudu s okapovou vodou a pak to bez škrabek a saponátů na místě zbaštili, jak jablka nedrhli...
Předpokládám že někteří chodí asi v plynové masce a žijí bez tělesného kontaktu...
Jak se již psalo, ve společnosti opravdu ne ale to co někteří píší...
Nějaká polooblízlá cukřenka v životě nepůjde porovnat se svinstvem které máte v mobilu či dálkovém ovladači...
doplněno 06.02.13 00:25:Popravdě moc ne. Já i sestra jsme prý jako malí všude ublemcli sladký čaj takže se u nás tekutiny nesladí, leda medem...
Děkuji všem za odpovědi
těm, kteří to až přespříliš "hrotili" a označovali mě nelichotivými výrazy, bych se chtěl omluvit za pohoršení a rád bych každopádně vysvětlil situaci u mě doma, abych se alespoň trochu "očistil"
Malou otevřenou cukřenku doma nepoužívám (kdyby ano, rozhodně v ní mám nonstop malou lžičku jen na nabírání). Chápu, že jeslti někdo sladí hlavně z cukřenky několikrát denně jendotlivé šálky a vztáhl můj dotaz na svou situaci, mohla mu přijít tato představa nechutná. Každpádně do těchto otevřených cukřenek, které jsou "po ruce", se zas práší, tak si vyberte
Cukr mám pouze v zavřené dóze. Sladím denně všeho všudy 1-2x celou konev čaje (výjimečně něco jiného) vždy čistou lžící a jelikož mám množství cukru pro slazení zmáknuté, tak neočekávaně a opětovně použitou (olíznutou) lžíci z 99% nepoužiji (max párkrát za rok?). Každopádně tuto dózu využívám výhradně jenom já. Hostěné návštěvy jsou dost rarita.
Šlo mi spíše o zjištění teoretické možnosti kontaminace a např. zkažení cukru. Když se na to podívám z teoretického hlediska, tak v sypké hmotě se na vlhkou (v našem případě olíznutou) lžíci ta hmota nalepí a tudíž kontaminované částečky stejně vyndám a ostatní nekontaminuji, protože se vlhkého povrchu nedotkly. Z lžíce samozřejmě nesmí nic kapat. Kromě toho je cukr rychle se spotřebovávající potravina a sám o sobě nepodléhá nijak extra zkažení. V případě nesypkých obsahů, jako džemů, tatarské omáčky apod. je samozřejmě už jen z principu riziko kontaminace pravděpodobnější a bylo by zajímavé vidět nějaký laboratorní pokus. Možná i zde je to přehnaná hysterie.
Co se týká šílící přítelkyně, tak ta mě to viděla udělat jednou (a úplnou náhodou) v jiném prostředí (rodina), kde žádná lžička k dispozici nebyla a já měl u sebe jen svou v čaji a k čisté to bylo daleko. Její reakce mi přišla vysoce hysterická a z mého pohledu neadekvátní a neopodstatněná. Proto mě to tak zajímalo... reálně totiž nevidím prakticky žádnou možnost, aby cukr mohl být nějak kontaminovám a "znehodnocen".
ano
pritel to dela taky, jenze s kafem, zjitila sem to pri zkoumani, co je to sakra za ty hnedy hrudky v nadobe s cukrem :oS a to tu lzicku taky olizne ... zkoumal jste nekdy jak "dokonale" tu lzicku umite oliznout? nebo spis odslintat?
za normalni to nepovazuju a za hygienicky uz vubec, srovnani s libanim pokulhava na faktu, ze to delate dobrovolne, ale pojidat po nekom sliny s cukrem ... fuuuj
A když vaříte, tak když ochutnáte omáčku, lžičkou, lžící, vařečkou? A opět stejným nástrojem zamícháte?
Polévka, omáčka se vaří, dá se říci, že se sliny a bakterie se varem převaří. Správně by si měl kuchař kápnout pokrm na malý talířek a z něj ochutnávat. To se dělá ve většině /snad/ gastronomických zařízení.
V ,,Prostřenu,, jsem to viděla asi jen u jednoho člověka. Ale samozřejmě nekoukám na všechny díly.
Jinak cukr nabírám vždy čistou lžičkou, kostky kleštičkami.
A když přítelkyni políbíte, taky z toho šílí? Ta lžička nehygienická určitě je, ale oproti líbání... Takže v rodině bych klidně olizoval, na návštěvě určitě nikoliv. Hm a jestli jsem jsem tou lžičkou "kontaminoval" cukr, který odpoledne nabídnu návštěvě, no já nevím, taky jsem kontaminoval vzduch v mém domě tím, že jsem tam vydechoval, tak at ke mně radši nikdo na návštěvu nechodí. Samozřejmě, pokud vím, že momentálně nejsem zdráv, tak neolizuju nic a nikoho ani v rodině a tudíž ani nekontaminuju ten cukr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.