Nejste přihlášen/a.
Můj dotaz může znít hloupě, ale mě máma učila, že když je navařená polívka nebo např. guláš do zásoby, dá se do lednice a pak se neohřívá pokaždý všecko, ale odebere se určité množství, to se ohřeje a sní, a tak ten "základ" v lednici vydrží dýl... tehdá ještě nebyly mrazáky ani mikrovlnky.. a teď přišla moje dcera s revoluční myšlenkou, že je logické, aby se to naopak vždycky celé povařilo, zničily se počínající bakterie, ujedlo, zas dalo do lednice, zas povařilo a něco ujedlo... atd... a tak to prý vydrží mnohem dýl... tak teď nevím... co vy na to?
navařte velký hrnec guláše a stravujte jenom ji jejím systémem celý týden...
zaručuji, že i kdyby byl guláš jejím nejoblíbenějším jídlem, tak po zlikvidování obsahu toho hrnce už ho nebude chtít dlouho vidět a na tu svoji novelizaci ráda zapomene...
doplněno 27.08.11 12:48:juch, i já jsem si ohřál polívečku...
právě že tím ohřátím se bakterie rozmnoží. správně se má polévka uvařit, udržet horká,podávat 70 °C horkou a po 4 hodinách vyhodit. v domácím prostředí po uvaření co nejrychleji ochladit a šup do lednice, nejlépe do mrazáku. existují šokové mrazáky, kam se dává jídlo teplé a při teplotě -50°C rychle zmrzne ( tak se vyrábí mraž.jídla)
Já jsem psal podává,tím myslím veřejné stravování. To je jasný, že si jí nepohrnete do hlavy, když Vám to bude pálit jazyk. Stačí chvíli počkat, pomíchat a je to.Káva se také zalévá vroucí vodou a pije dle chuti. Navíc tuto zásadu si pamatuji z doby, kdy jsem studoval provozu hotelů a společného stravování.
Pokud by se to vždycky opravdu povařilo a ne jen ohřálo, tak by to samozřejmě mohlo pomoct zničit většinu bakterií, ale zároveň by to účinně zlikvidovalo i případný zbytek vitamínů a různých dalších užitečných živin. Další věc je, že při tomhle častějším znovuohřívání/znovuvpovaření je podle mě i větší šance, že třeba právě polívka pěkně zkysne.
V zásadě má dcera pravdu, var zničí bakterie, ale muselo by to bublat pár minut a pak by se to třetí den nedalo jíst... Pokud budete uchovávat jídlo přikryté a v lednici, tak to s tím množením bakterií tak zlé nebude. Koneckonců lidstvo ještě nevymřelo a to si vaříme do zásoby určitě často V lednici vydrží jídlo tak tři, možná i čtyři dny nezávadné i bez převařování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.