Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Keramické nože - čo s tým človek môže?

Od: kosak* odpovědí: 16 změna:

Dá se to rozbít, zlomit?

Co když to spadne na zem?

Dá se to nějak otupit?

Co když s tím budu krájet zmražený maso, nezdeformuje se to?

Jakou teplotu to zvládne? Vydrží to víc než než umělohmotná naběračka z tezka, kterou jsme třikrát zamíchali polívku a zbylo náv v ruce jen držadlo.

 

 

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 


2x

Koupil jsem sadu třech nožů v ceně kolem 1600Kč. Držel jsem se doporučení a řezal jen zeleninu a měké potraviny, cca po dvou týdnech nože už měly problém ukrojit rajče a asi po měsíci při krájení hermelínu jsem zlomil rukojet. Nevšiml jsem si, že by někde profi kuchaři používali keramiku, asi to bude mít důvod, ale možná jsem jen narazil na šmejd.

kosak*

No tak to nesmíš zkoušet na hermelín, vždyt víš že je to král sýrů.

 

olaf71*

1x

já jsem ho dostal, značka Banquet. zatím je pořád ostrý a nezlomil se. je to však tím, že se ho bojím použít a tak ho mám nepoužitý schovaný v krabičce. radši používám ocelové zn.Zepter a úplně nejradši bych si koupil nůž Dick Premier.

 


1x
Z vlastní zkušenosti (nůž jak od vietnamců za 130 Kč honosící se názvem keramický, až po kudlu za asi 3 litry) i informací jak od výrobců, tak od prodejců bych to shrnul asi tak - Každý kvalitní nůž, bez ohledu na materiál a cenu se dá zlomit, pokud se nepoužívá k účelu, ke kterému je určen. Třeba když ho použiju místo šroubováku, tak špička spolehlivě uletí, pokud se snažím nadzvednout nějaký placatý předmět tím, že pod něj nůž nacpu a zvednu tak se zlomí (jo, beru zpět začátek odpovědi, jsou "kvalitní nože" které při téhle činnosti neprasknou, ale ohnou se, ale ani ocelový nůž to většinou nepřežije).
Dá se to rozbít, zlomit? Ano, poměrně snadno, pokud se s ním neřeže, ale páčí
Co když to spadne na zem? Záleží na tom, jak šikovně spadne, Země se většinou ani moc nezachvěje, nůž když spadne na placato, tak je taky v pohodě, když to vezme špičkou napřed a jste někde v lese, tak se hezky zapíchne, když spadne na dlaždice, na 95% je po špičce. Jo a zapomněl jsem dodat, taky pochopitelně záleží na tom, z jaké výšky ho budete pouštět (předpokládám běžnou kuchyňskou práci), ale u kosáka, co lítá v oblacích je dost možné, že třeba vyzkouší pád ze sedmého patra, pak budou následky asi trošku větší.
Dá se to nějak otupit? Dá se to otupit, když tím budete krájet třebas hřebíky, ale to spíš neotupíte, ale vylámete ostří. Keramické nože se dají i brousit, ale jsou na to nějaké speciální postupy, karborunďákem to asi nepůjde. Z toho, co uvádějí výrobci by měl vydržet ostrý poměrně dlouho, ale ono je to relativní, záleží hlavně na tom, jak často a jaký materiál krájíte a i na tom, jaké podložky používáte.
Co když s tím budu krájet zmražený maso, nezdeformuje se to? Nezdeformuje, pokud ho budete skutečně krájet. Pokud ho použijete jako sekáček, tak se taky nezdeformuje, ale vylámou se mu zoubky na ostří, ale pak zase máte celkem pěkný nůž na pečivo, takže se toho určitě nebojte. Ale mám vyzkoušené, že ani většina normálních kovových nožů nemá sekání zmrzlého masa či kostí v lásce a většinou docela úpí.
kosak*

K tomu poslednímu: No dobře, ale klasickej nůž, když se otupí, tak se dá zase nabrousit. To asi s keramickým nepůjde ne?

no nabrousit se dá. Tady se psalo, nevím už kdo to byl, že neexistuje nejde. Otázka většinou je, jestli se to vyplatí - třeba výroba zlata - jasně že už ho umíme vyrábět transmutací, ale pořád je levnější ho těžit.

U keramických nožů je potřeba vycházet z jejich tvrdosti, která je poměrně vysoká, takže k broušení se používají většinou diamantové brousky či leštičky a není to zase až tak drahé jako ta výroba zlata.

Já osobně jsem věrný pořád klasické oceli, ale keramice se nebráním, je to zajímavé zpestření a určitě dobrý marketingový tah, jak lidem trošku osvěžit výbavu kuchyně a provětrat šrajtofle

 


0x

Koupila jsem keramický nůž Smart Cook na tržnici za 300kč.Používám ho na krájení ovoce,zeleniny a bylinek,Prý neničí řezem vitamíny,jako ten klasický.Ostrý je pořád stejně.Jsem spokojená.Mám ho 3roky.Píší,že když spadne na špičku,může se ulomit,jako u klasického.Doporučují nepoužívat k vykoštování,k řezání kostí a mražených výrobků-to dodržuju.Koukala jsem,že s ním krájela zeleninu i Vondráčková,když dělala piknik na lodi.

 

lidoop

0x

O vanocich jsem koupil 3 noze, vsechny v cene 300-400 Kc, tudiz mam srovnani. Kdyz s nim budes krajet uplne vse vcetne zmrazeneho masa je do dvou mesicu po nem. To udelala moje matka. V moji domacnosti s nim krajime zeleninu a chleb. Po 8mi mesicich uz neni tak ziletkove ostry jak na zacatku ale jeste porad je ostrejsi nez nejlepsi ocelovy co mame. Myslim ze je to tim ze cerstvy chleb je nekdy pekne tvrdy a dava tomu nozi zabrat. Tchyne s nim kraji jenom zeleninu a meke maso a jeji nuz je porad ostry jak na zacatku.

K Tvym konkretnim dotazum:

>Dá se to rozbít, zlomit?

ano, lehce

>Co když to spadne na zem?

Po padu na dlazky se ulomi spicka.

>Dá se to nějak otupit?

Da, lehce, staci krajet tvrdsi veci

>Co když s tím budu krájet zmražený maso, nezdeformuje se to?

Ja mam v navodu psane ze zmrazene veci se tim krajet nesmi.

>Jakou teplotu to zvládne?

Myslim ze na teplotu to citlive neni vubec. Neni to umela hmota.

Vse co jsem napsal plati pro nuz za 3 stovky. Jsou i noze za 2 tisice, ale prodavacka mi nevedela vysvetlit proc bych si mel koupit ten drazsi tak jsem koupil ty levnejsi.

kosak*

dík

...ty jsi dostal nůž a k němu návod?

lidoop

Jasne, normalne k tomu byl maly papirek kde je napsane ze tim nemas krajet tvrde veci a nemas to davat do mycky. Co jineho bys cekal?

kosak*

níc níc jen jsem nevěděl že se návody dávaj i k takový věci jako je nůž

dostal si k tomu i nějaké DVDčko s videonávodem Horsta Fuchse?

stirecek*

Návod k těm nožům samozřejmě je, přiložený v krabici a někdy se vyplatí číst. Do myčky jsem ho dával a v poho až teď naposled se to ostří na třech místech vylouplo, ale jinak je nůž celý

 

 

skokycz*

0x

Ty nože jsou vyrobený z podobného materiálu a podobným způsobem jako nástroje ze slinutých karbidů (velmi ostré, velmi tvrdé, vysoká životnost, možnost tento materiál nejdříve naformovat a teprve pak zapéct...použití ve strojírenství) . Tyhle materiály nemají rády rázy, teplotní šoky ... ap. Takže ber keramiku jako pomocníka při záchraně vitamínů z ovoce a zeleniny a bobulovin (meloun) , nepoužívej ho jako sekáček :D Eto vsjo , moloďěc...

 

kosak*

zatím jsem nikoho ještě neohodnotil, ale neházejte kapitána flynta do žita

zejtra vezmu nože a pudu je házet špičkou proti zdi a pak zkusim i rozříznout nějakou tu hroudu ledu abych zjistil kde byla pravda a mohl svědomitě obodovat jen ty dobré rádce

 

jojohana*

0x

dle mého nic moc.

jsou velmi křehké, králeja jsem rajčata , slupka je příliš tvrdá, takže se prvně to rajče zmáčkne a potom až zajede nůž do slupky.

příště keramický nůž nebrat

stirecek*

Kdoví co jste měla, ten můj nůž projede rajčetem vlastí vahou...

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]