Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Kolik vypálím meruňkovice - vyplatí se to?

Od: neon* odpovědí: 25 změna:

V rodine vzniknul napad a me byl prednesen jako hotova vec. Pojedem do nejakeho sadu (100km) daleko sbirat popadane merunky, jsou tam prej velice levne. Ja rad premyslim ekonomicky, protoze nechci stravit den sbiranim, jezdenim a pak zjistit, ze me to vyslo na stejne penize jak v obchode. K vypoctum mi ale chybi znalosti jako - na vozik mi vlezou asi jen 2x 120L sudy.

Kolik je to kilo merunek, ten 120L sud?

A hlavne, kolik litru merunkovice bude z toho po vypaleni?

Jake jsou ceny za vypaleni?

Dekuji

doplněno 25.07.11 21:44:

Vsem vam moc dekuju. Nakonec padlo rodinne rozhodnuti, ze zitra rano brzo do sadu vyrazime. Teoreticky bysme meli uvezt 3 120L sudy a prej pridanim 7kg cukru na sud z toho dostanem 14 L merunkovice na sud, tzn. 42 L ze 3 sudu. Cena je 6,60Kč za kilo merunek v tom sadu, plus cena za cestu bude 800. Porad to dava smysl, protoze nakonec paleni bude levne, po znamosti. Akorat si musime umet udelat kvas a dovezt ho tam, coz sme zatim nedelali, ale teorii je v rodine hodne

doplněno 25.07.11 21:45:

Rodina proste chce tu merunkovici, i kdyz maji kolem trnky, jabka, hrusky, prej ta chut jim za to stoji. A ja jsem jediny volny ridic a to alkohol nepiju, chjo.

 

 

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

jabraka*

2x

Ekonomika výroby alkoholických nápojů je dost iluzorní.Když si naložím 10 kg meruněk,tak z nich získám přídavkem 1 kg cukru v nádobě dokonale uzavřené 2 l-50% meruňkovice.To je v případě,že dodržím přesně požadovanou technologii výroby.Když to dáš do pálenice,tak zaplatíš z každého litru 50% daň z alkoholu,takže ti zbude 1 l.K tomu ještě zaplatíš za vypálení,nevím jejich požadavky,ale zadarmo to pálit nebudou.Takže ti toho moc nezbude.

JABRAKA

doplněno 25.07.11 15:01:PÁLENÍ PÁLENKY Z VLASTNÍHO KVASU

(100% alkoholu)
základní cena za vypálení : 127,00 Kč
DPH 20 % : 25,40 Kč
spotřební daň : 143,00 Kč
-
Celkem za 1 litr : 295,40 Kč
Zaokrouhleno : 296,00 Kč
cocinkamichalka*

Jabrako, a to si myslím, že jste s těmi 2l 50% meruňkovice z 10 kg meruněk hodně nadsadil Spíše bych počítala méně. A tím se to ještě méně vyplatí

arakain77*

Kde jste na to Jabrako přišel?Ale všechno není špatně.Akorát bych rád věděl,proč Moraváci prodávají slivovici za 200 až 250 korun a Čecháčci se při placení,,šprajcují,jak špatně pichlé prase".V obchodě se dá koupit ,,náhražka" dobré Moravské pálenky až za 380 kč.A to je prosím 40.%.

 

stirecek*

2x

Jabraka to myslel dobře, ale není to tak. V pálenici (pokud nemáte svou) zaplatíte cca 110-140kč z litru, ale fakt neznám dnešní ceny. Jestli vám můžu doporučit, sežentě si raděj hrušky, trnky nebo jabka, meruňky jen zadarmo s tím, že přidáte hodně cukru. Z metráku vám nateče s bídou 3-4 litry a i to je někdy hodně, záleží na cukernatosti. Pro srovnání z trnek nateče cca 7-12litrů 52% z metráku, opět záleží na cukernatosti. Hodně dobře jsou na tom zralé sladké hrozny. Když do metráku meruňek přidáte 10kg cukru, nateče o deset litrů víc (1kg vykvaseného cukru cca 1litr 50% alkoholu). Jinak ceny pravé valašské trnkovice 51-52% za cca 340-400kč, pražáci si mnou ruce i za pětikilo a ještě na tom vydělají.

doplněno 25.07.11 22:02:

Jestli chcete chut, doporučuju mandarinky, tak něco dobrého jsem kdysi pil a opravdu výborné. Jen měla rodina o zábavu celý víkend postaráno, ono oloupat čtyři metráky dalo docela zabrat, ale výsledek stál fakt za to.

 

arakain77*

0x

Za litr dobře vypálené 50.%merunkovice zaplatíte asi 140.kč.No a 10.kg meruněk v sadu k výrobě 1.l pálenky za 4.až 10.kč.Na 100 litrů kvasu potřebujete ještě asi 5,kg cukru.

doplněno 25.07.11 20:27:

...a z těch dvou sudů budete mít asi 24.až 28.litrů pálenky.Kdo vypálí víc,tak kecá a pálí destilát z cukru.

 


0x

Dobrý den. Už několik let pálíme alkohol z kvasnic a cukru, dochutíme meruňkovou trestí (případně trnkovou) a kdo přijde a ochutná, jen se olizuje. Málokdo (i "znalec") pozná, že to nejsou opravdové meruňky. A hlava z toho nebolí, v krku neškrábe, můžu jen doporučit, i cenově výborné. Vždyt v likérkách to dělají úplně stejně, jen dají jinší příchutě a osolí pořádně cenu, at mají pěkný výdělek.

buss

Taky si myslím, že se dnes prodávají ve velkém otrestěné alkaholy. To sou pak kšefty ..., tož kotel a hupky dupky na to.

stirecek*

Tohle jsme dělávali taky, ale lepší než různé trestě bylo použít sušené plody jalovce. Poprvní se přepálil kvas a při druhém přepalování se do toho nasypal nebo hodil zabalený do látkového pytlíku ten jalovec a tekla z toho super borovička. Kdo ji chtěl žlutou, mohl si ještě pak vhodit do litrovky 4-5 kuliček toho jalovce a nechat vyluhovat. Trnkovice se dala udělat úplně stejně, jen místo jalovce se použily sušené trnky. Litr takové kořalky vyšel na deset až patnáct kaček. Stačilo sehnat levný cukr a od známého v pekárně kvasnice.

arakain77*

Stirečku.

Ty jsi chemik jak ,,sviňa".Ale z Moravy asi nejsi.

stirecek*

To máš pravdu, já jsem z valašska

arakain77*

Tož Valachu.A dobrů gořalku z ovoce už píls?Já znám kdejaké ,,pančování"ale mám rád dobrou slivovici a jiné príma pití.Ale z ovoce.Ani Pražákom bych neprodal ten tvůj ,,utrejch".A eště otázka.ONO SA TO DÁ AJI PIT?

stirecek*

Tož ten utrejch jak píšeš na pražáky nikdy nezbyl, ono sa po tom zaprášilo dycky dopředu ještě než byl vyrobený. Je vidět, žes toho dobrého moc nevypils, ale na druhů stranu, asi ta neutáhnu na laciné hovno, klidně dojeď, ve sklepě mám ročníky 93, 92, 91, 90, 89,88,86 jen trnky bez gramu cukru.Možná bych tam našel i demižónek nejakej té borovice, ale tá bude nanejvýš pětiletá. Možeme poklábosit, popit a pak řekneš, jaké to je, ale začátky nebyly jednoduché, k dokonalosti védla dlůhá cesta, za to nikdy nikoho nebolela hlava jako z těch ochucených obchodových destilátů. Tož když budeš mět cestu do hodonína, zastav sa a ochutnáš, pak udělaáš závěr. Co vypiješ máš samo zdarma, ale když dobře zaplatíš, klidně ti to napustím aj do vany a možeš si dát koupel. Ušetříš za lázně, ale ty tu máme taky, jen takové služby tam nedostaneš.

arakain77*

Děláš si prču,né?Do vnitřní pošty dej adresu ty Valachu z Hodonína.Já bývám kůsek-v Lužicích.

Uvidíme,co máš.V pátek u tebe,v sobotu u mě.A nebo to veznu sebů,at teho draka máme najednů.

A 11,přikázání znáš?

doplněno 27.07.11 15:52:

a platit ti nic nebudu.Já v tvojéj,ty v mojéj.

Chlapci, vy me opravdu zajimate. Zitra jsem kolem poledniho taky v Hodonine...
cocinkamichalka*

Neštvěte mě, nebo vytáhnu tu svoji švestkovou r.89, co mám schovanou na svatbu!

arakain77*

kecáš,ale vemem tě...pokud umíš pít.gořalka je sviňa.

doplněno 27.07.11 21:25:

To patří adminovi

stirecek*

Nazdar krajane, i když tedy tady žiju teprve dvacet let. Můžeš klidně dojet autem, mně stačí jedna velká a mám dost, za ty roky jsem vyšel z formy, tak mám jen archivní sbírku a na víno jsem si ještě za ty roky nezvykl. Byl jsem zkontrolovat trnky na valašsku a zatím to vypadá dobře, pokud to nenapadne šarka.

Jedenácté přikázání? To bych ti řekl až možná po litru)

arakain77*

Toš dobrá,krajane.Já víno taky nepiju.Gořalka je lepčí.A mám ho víc,než malé množství.A s pitím to taky nějak neženu.

stirecek*

No ale kdyby cocinka vzala ten litr z 89tého, tak tu svatbu bysme jí rozmluvili, co říkáš?

arakain77*

Michalko.Nevdávej se. Dovez tu dobrotu a my tě opravdu přemluvíme,at se nevdáváš

cocinkamichalka*

Chlapci, však já se nevdávám, to si nemyslete! To byste spíš museli ožrat "ženicha" a přesvědčit ho, at se ožení!

PS: Tahle tradice se u nás v rodině táhne dlouho, každý máme schovaný demižón trnek z roku našeho narození na svatbu. Bohužel, sestřenice třeba ten svůj vypila při jedné ze svých mladických nerozvážností už v 15 letech. Ale já ho ještě mám!

 

stirecek*

Taky jsem měl na své svatbě dvacetiletou, valaši to prokládali pivem a vínem aby měli trochu náladu a hodoňáci už o půl deváté spali Kdy se nechceš vdávat, tak ten svůj podíl můžeš věnovat sestřence, ona si s tím poradí, anebo přijeď a my se na to s arakainem podíváme Ženicha nech klidně doma, není třeba tahat dřevo do lesa

 

arakain77*

0x

jestli hrušky nechcete,sem s něma.Vyměním za meruňkovici

 

cocinkamichalka*

0x

Neon, teď jsem si všimla, píšete "pálení bude levné, po známosti". Dejte si na to bacha. Kvas můžete mít super, ale blbá palírna to celé pokazí a výsledný "produkt" škrábe a je to vůbec humus...

stirecek*

Meruňkky je dobré pálit při cukernatosti cca 2-4%, proto ta malá výtěžnost. Ony ty pecky/jádra umí zhořknout, proto se doporučuje meruňky do kvasu vyloupat, pak se může nechat zkvasit úplně.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kolik cukru do kvasu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]