Výpověď dohodou - která verze?

Autor: ladislava® Datum: 30.01.12 10:57 odpovědí: 6

Dobrý den,

potřebuji poradit.Po cca deseti letech se vedení rozhodlo k 31.1.2012 mi dát výpověď dohodou.Smlouvu mám na dobu neurčitou.

Dal mi na výběr dvě možnosti .1-dohoda +tři odchodné platy.

2.výpověď dvoměsíční s tím , že budu doma dva měsíce s 60% platem+tři odchodné platy.

Mají na těch 60 % nárok?,kerá varijanta je správná ,když je výpověď dohodou je pravda, že mi na úřadu práce dají jen 45% z platu?,jak se tři odchodné platy vypočítávají?.

Prosím pomocte mám na jen jeden den a fakt se v tom nějak nevyznám.

Velice děkuji za odpověď Machátová

Upozornění
Tato otázka je 113 dnů bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.

Seznam odpovědí:
Pro zobrazení struktury odpovědí klikněte zde

Odpovědi na otázku:
Autor: 2masoni®
Datum: 30.01.12 11:00
Předmět: RE: Výpověď dohodou - která verze? 

vedení se nemůže rozhodnout dát vám výpověď dohodou. záleží jen na vás, jak se rozhodnete. dohodnout se musí OBĚ strany...

Ohodnoceno: 2x

Autor: fran
Datum: 30.01.12 12:14
Předmět: RE (2x): Výpověď dohodou - která verze? 

Mně se také ta "dohoda" nezdá. Buď organizace ruší dané (vaše místo), takže důvodem je reorganizace podniku, nebo jde o něco jiného. Pokud jste nic neporušila (zákoník práce), tak by to měla být výpověď ze strany zaměstnavatele s udáním důvodu a na pracovním úřadě následuje plná podpora. Pokud jste někoho z nadřízených něčím naštvala, a pokud potřebují vaše místo - většinou se dovedou "zařídit" i z maličkosti, tak holt nezbývá než vzít tu ta dohodu a úřad práce to tuším skutečně vezme jako mínus. "Dohoda" vždycky znamená spíš tak trochu výpověď z vaší strany.

Datum: 30.01.12 15:16
Předmět: RE: Výpověď dohodou - která verze? 

Z jakého důvodu by Vám dali výpověď? Z důvodu nadbytečnosti (zřejmě)?

Pokud podepíšete Dohodu o ukončení PP, tak, abyste měla nárok na odstupné, musí být v dohodě výslovně uveden důvod (v tomto případě zřejmě ta nadbytečnost). S Dohodou musí souhlasit obě strany, skončíte tím dnem, který bude v dohodě uveden, zřejmě tedy 31.1.2012.

Pokud Dohodu nepodepíšete, zaměstnavateli nezbude nic jiného, že Vám dát výpověď. Kdyby to udělal zítra, s dvouměsíční výpovědní lhůtou by Váš PP skončil 31.3.2012.

Lehce si dopočítáte, že druhá varianta je pro Vás výhodnější, budete mít navíc dva měsíce 60% průměrné mzdy.

Odstupné se počítá z předcházejícího kal. čtvrtletí, ve Vašem případě z 4.Q 2011(10-12/2011), velice zjednodušeně - je to průměr.

Na úřadu práce byste měla z důvodu vyplaceného odstupného posunutou výplatu podpory (tříměsíční odstupné = podporu začnou vyplácet až po třech měsících). Pokud skončíte PP z důvodu nadbytečnosti, což je důvod vážný, podpora bude sice posunutá, ale NE krácená na 45%, ale v plné výši.

Můj názor je takový, že, pokud vystačíte 2 měsíce s 60% mzdou (odstupné Vám vyplatí až s poslední mzdou), nepřistupujte na Dohodu.

V tomto období si můžete hledat novou práci a klidně i nastoupit, v dnešní době nezáleží, kolik pracovních poměrů máte uzavřených.

Jediné s čím moc neporadím, je ta 60% náhrada během měsíců výpovědní doby. Nechat zaměstnance doma na 60% - na to by měl mít zaměstnavatel povolení od úřadu práce.

Ohodnoceno: 2x

Datum: 01.02.12 09:03
Předmět: RE (2x): Výpověď dohodou - která verze? 

Dobrý den,

mám ještě dotaz ,kolegině mi radila ať jdu marodit ,ale jak by to bylo u první varianty(výpověď +tři platy) .

Ona říkala ,že je tam nějaká ochráná lhůta 7 dnů a kdybych v té době šla marodit tak by mi nemocenskou vaplácel kdo?

Ještě jeden dotaz do kolika dnů se musímod výpovědi hlásit na úřadě práce ,někdo říká tři a ijný osm.

Předem děkuji za odpověď .

A všem děkuji za rady Machátová

Datum: 01.02.12 09:46
Předmět: RE (3x): Výpověď dohodou - která verze? 

Marodit se chodí, když je člověk nemocný. Nemocenská už je teď v mizerné výši + první 3 dny vůbec nic, pokud je člověk zaměstnaný. Dokud se s účelovýma neschopenkama bude takhle dál spekulovat, brzo nám nemocenskou zruší úplně. Toť můj názor.

Po skončení PP je ochranná lhůta 7 dnů. První 3 týdny nedostanete ani korunu, poté platí nemocenskou klasicky sociálka.

Na ÚP do 3 prac. dnů.

Ohodnoceno: 3x

Datum: 01.02.12 11:37
Předmět: RE (4x): Výpověď dohodou - která verze? 

Nemám v úmyslu jít marodit jsem zdravá jako rybka.Jsem ráda ,že jste mi poradila ,protože plno lidí neví pořádně dle nových zákonů jak to opravdu je a co dělat.Zrovna u ÚP , někdo si myslí tři dny jiný osm.

Opravdu jsem ráda ,že tyto stránky existují .

Mějte se moc hezky a děkuji za pomoc.

S pozdravem Machátová

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

Této konkrétní otázky

RSS Poradte.cz

Copyright © 2004-2012 Hups.cz. Všechna práva vyhrazena.
Poradte.sk - internetová poradňa | Píše.cz - založte si nový blog | Rychlehry.cz - nejlepší online hry | ProTebe.cz - vyznání lásky | Nepíše.cz - archiv článků