Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše mzdy manžela - právo na informace

Od: irenabarabasova odpovědí: 27 změna:

Dobrý den,prosím vás,mám nárok vědět výši výplaty manžela?Dostává základní plat na výpl.pásce a každý týden ještě tzv.diety na ruku a právě tuto sumu mi tají.Jeho zaměstnavatel mi řekl,cituji:nejste můj zaměstnanec,to si vyřidte se svým mužem.Ten řekl,že mi to říkat nebude!Existuje nějaký zákon,kde bych se dočetla,jak to je?Děkuji.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nutt*
hodnocení

6x
Zdravím,
myslím že Váš vztah / manželství asi není úplně v pořádku a dle Vašeho psaní mi bohužel přijde že z velké části je to ve Vás. Jak můžete napsat vypatlanec z kamionů o svém muži? Pochopil bych kdyby Vám na domácnost nic nedával ale pokud se podílí na financování tak přeci nemůžete chtít aby Vám odevzdával celou výplatu kterou si vydělal on sám! Téměř v 90% autodoprav je běžné že na výplatní pásce je většinou minimální mzda a zbytek mzdy je vyplácen v dietách, dopravci se tím vesměs ničeho nelegálního nedopouštějí a žádná kontrola s tím nic neudělá v tom jediném souhlasím že je to svinstvo, dovolená, nemocenská a důchod se počítá z tohoto minima. Ty pro Vás zbytečné věci jsou úplně normální mezi řidiči, jejich auto je pro ně často druhý domov proto ho chtějí mít hezký a nejen prázdnou plechovou bednu a věřte že většina co jede do neznáme země se těžší až se vrátí a v shopu si koupí další vlaječku do sbírky.
.
Asi bych nedokázal být s ženou která mi dělá takovou ostudu před zaměstnavatelem a snaží se mi sebrat všechny mnou vydřené peníze. Upřímně Váš manžel má můj obdiv a Vám bych doporučil abyste se zamyslela nad svým chováním jelikož jinak budete zřejmě za chvíli bez manžela.
.
Nezlobte se že nestojím za Vámi ale toto je poradna a někdy musíme radit i to co tazatelé slyšet nechtějí.
.
Hezký den NutT

ladinpraha*
hodnocení

4x

Zaměstnavatel se zachoval naprosto správně. On má smlouvu s konkrétním zaměstnancem, nikoli s jeho rodinnými příslušníky. Ale celý tento dotaz je položen špatně. Diety jsou jenom částí problému, základní problém je ve vzájemném vztahu manželů, důvěře, komunikaci. Já tu nic takového, co by sbližovalo tazatelku s manželem, nevidím. Vidím tu naopak, že tazatelka dští síru na manžela i jeho zaměstnavatele a zřejmě to dává najevo celému svému okolí. Který chlap tohle bude donekonečna snášet? Nedivil bych se, kdyby si skutečně vytvářel nějakou rezervu a plánoval soužití s někým jiným.

iz*
hodnocení

3x

Cestovní náhrady (tzv. "diety") nejsou zdanitelným příjmem,

nelze je ani započíst do příjmů pro účel půjček, exekuce,

oddlužení nebo pro žádosti o státní sociální podporu apod.

Jde o náhradu zvýšených výdajů zaměstnanců po dobu pracovních cest.

Počet i délka pracovních cest se (většinou) liší, proto se liší i výše náhrad,

nejde o fixní částku vyplácenou pravidelně každý měsíc.

____

Máte samozřejmě právo, aby Vás manžel o svých příjmech informoval.

Ale nevím, jak jej k tomu přimět, pokud Vás neinformuje dobrovolně...

V případě cestovních náhrad jde navíc o částku, kterou nemůže předem znát.

(Ani výše prémií či odměn nebývá stejná, mění se podle pracovního výkonu.)

____

Zaměstnavatele bych z toho vynechala, jenom manželovi naděláte nepříjemnosti.

Zaměstnavatel není povinen Vás o manželově mzdě informovat.

_________

Poznámka:

Pracuje-li někdo na černo (oficiálně za minimální mzdu + část mzdy "bokem"),

hrozí pokuta (až 100.000 Kč) i jemu.

irenabarabasova
hodnocení

Děkuji za odpověd,jen podotýkám,že nepříjemnost nedělám i on ví,jaký je zaměstnavatel,viz popisuji níže.

fidonet*
hodnocení

3x

uplně z cesty, ale k problému:

Vidíte a já bych neřekl, že je problém v dietách , ale ve vašem partnerském vztahu. Něco asi není dobře, když Vám neříká pravdu nemyslíte. Osobně, když bych přestal manželce věřit rozvedl bych se.

A jaký může být důvod tajení příjmů? Bu´d koníčky na které mu nechcete dávat ( málo pravděpodobné)

Alkohol kterému holduje když není s Vámi ( málo pravděpodobné)

Šetření peněz na vedlejším účtu ( pravděpodobné)

Vydržování jiné ženy ( velmi pravděpodobné)

Placení alimentů, o kterých nevíte ( možné)

V každém případě, to bere tak, jak to má většina lidí nastavéné. Je to moje věc (moje peníze) a nikdo mi do toho nebude kecat. Jsou to věci naučené z dětství, podle vzorů, které převzal od rodičů a jak byl vychovaný. Ostatně si myslím, že i Vy neříkáte manželovi zcela vše. Pokud to tak je, tak je velmi arogantní a povýšené chtít po manželovi pravdu, když Vy pravdu nectíte ( ted jsem neřekl, že to tak je, ale je to z 95% jak píšu). Prostě každý máte svoje a on to považuje za část své identity a nechce se svámi podělit. A´t už má důvody jakéholi, prostě to považuje za Váš zásah do svého soukromí. Ostatně si šáhněte do svědomí, jak jste si své vztahy nastavili. Nevěřím, že u Vás je pravda a důvěra na prvním místě. Protože byste to pak nezjišťovala tady ale s manželem za ruku někde u večerní procházky. Otazkou také zůstává, k čemu to chcete vědět. Buď Vám dává málo a Vy mále finanční obtíže se zajištěním rodiny, ale to byste tady už nadhodila, jaký jste chudák a on si žije nadpoměry, nebo to chcete vědět, abyste od něj kasírovala více, a on naopak chce mít své prostředky bez toho, abyste je o ně obírala (to není ani dedukce, to jsou jen teorie, které s Vámi nemusí mít nic společné - jde jen o úvahu, ne o posouzení Vás). Takže zvažte kde je chyba . V něm, že Vám poslušně neoznamuje kolik má výplatu, nebo ve Vás, které mu pak přesně nalinkujete kolik a za co se utratí a on nemá šanci si něco sám utratit dle svého.

Žit s partnerem se kterým si lžete, tajíte věci, nedá se spolehnout na to co řekne a takto ještě vychovávat děti, je hrůza. Nikdy bych to nechtěl zažít. Nemluvě o tom, že tak vychováte další generaci pokrytců, lhářů, vystrašených mužů a žen, a je to pořád stejný kolotoč. A pak řekneme, že lže a odkud to ty děti mají .. a poradte.cz... co mám chudinka dělat, moje dítě lže ... no tak si nelžete navzájem doma, netajme si informace .. nebo se pak nedivme, že nikdo nikomu neveří.. a pak někdo než aby dal své ženě informaci kolik vydělá, radějí si něco vymyslí, aby mu zůstalo něco bokem na bůhví co. V TV tedˇ běží na jednom nejmenovaném kanále jeden nejmenovaný seriál o nekonečném počtu nesmyslných dílů jeden příbeh o nenasytné partnerce, která vysává svého muže z peněz ( ted se k tomuto muži nebudu vyjadřovat.) a tomuto vztahu muže a ženy se dá říct, že se zde i u Vás projevuje efekt HELGA, nebo Heluš?

To co jsem napsal jsou jen úvahy, neměnný stav, který nezměníte, inu co jste si vybudovala, to máte. Můžete se vymluvit, že za to mohou jeho a Vaši rodiče a za ně zas jejich, ale nebudeme se přece pořád jen vymlouvat, zkusme něco udělat. Za chvíli se naplní náš čas a skončíme tady na světě a jen se vymlouvat jak za nic nemůžeme nikomu nepomůže a nakonec zjixtíte , že Vás život je takovy, že si chodíte pro rady na poradte.cz, jak z manžela vymámit pravdu. Má ale důvod Vám ji opravdu sdělit?

hodnocení

1x

Občanský zákoník, § 688:
Manžel má právo na to, aby mu druhý manžel sdělil údaje o svých příjmech a stavu svého jmění, jakož i o svých stávajících i uvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech.

Praktická vymahatelnost tohoto paragrafu je samozřejmě jiná pohádka.

irenabarabasova
hodnocení

Doplnuji,že nechce přiznat výši diet,které má tzv.načerno bez černého na bílém a jejich výši mi sděluje pokaždé jinou sumou-jak se mu to zrovna hodí.Je možné toto nějak vymáhat?Děkuji.

uska*

Diety nejsou součást mzdy (viz odpověď níže), takže proč píšete, že má diety načerno? Mzdu má nabílo a diety načerno? To mi hlava nebere. Nic nemusíte vymáhat, pokud manžel chodí z práce rovnou domů, tak diety si přibližně (hodně přibližně) můžete vypočítat sama a nemusíte mu dělat zlou krev u zaměstnavatele. Zaměstnavatel se zachoval správně.

irenabarabasova
hodnocení

Víte,ono je to v té firmě trošku více zamotané,tzv.bordel a levota,podvody a lhaní-oba dva,takže těžko Vám to popíšu a některé věci jsou pro mne nepochopitelné.Tvrdí diety,pak zas verze-peníze za km,ty dostává zálohově o konkrétní sumu si řekne muž,doplatek se doplácí při vyúčtování za další týden,pokud tedy se chce zaměstnavateli a nebo,někdy i muž doplácí,to zas tvrdí,že mu zam.odečítá 5000 a pak mu je pošle na účet?To vůbec nevím,co to má znamenat!Takže mi poradte výpočet v tomto chaosu.Nehledě na to,že jezdí pokaždé jinam,to nejsem policajt tedy toto pitvat.Zlou krev,proč,skoro každé ženě slušný a normální manžel řekne výši své mzdy,takže si udělejte obrázek obou,co jsem výše napsala.P.S.Nadávají na zaměstnavatele všichni zaměstnanci,ale pouze mezi sebou,bojí se,že přijdou o práci.Jo a domů jezdí,kdy se mu chce,výši výplaty také jaká se mu zrovna chce říct suma.A i když bych si to spočítala,tak se stejně vymluví ubohým výmyslem,že dostal méně.Podotýkám,že peníze neutrácím zbytečně,vůbec ne za sebe,ale pouze za domácnost.On právě využívá podivného vyúčtování,aby si mohl kupovat sám pro sebe věci dle mne naprosto zbytečné-samolepky,vlajky apod.a to do auta,které není jeho a do svého nekoupí nic a ani se o něj nestará.Ještě za pokuty,to jsou také dardy!Divíte se ještě,že si tohle nemohu nechat líbit?

A Vaše představa je, že má makat od nevidím do nevidím a pak poslušně odevzdat všechny příjmy a jet zase na čisto? Když si ty peníze vydělal, tak ať si občas klidně koupí i hloupost...každý máme nějaký koníček. Co pak člověk z toho života má?
Pochopila bych, kdybyste musela táhnout domácnost jen ze svých příjmů, ale pokud se manžel na chodu domácnosti, kde většinou ani nepobývá, podílí, pak ať si zbytek peněz nechá..
Zaměstnavatele do toho netahejte, budete manželovi dělat jen ostudu. Chlapi si to mezi sebou řeknou a budou si manžela dobírat, že si vzal stíhačku.
Pokud chcete znát manželovy příjmy do poslední koruny, asi ho budete muset zažalovat, ale pak můžete být brzy rozvedená.
doplněno 12.09.15 06:38: Ano, jak píše @ronyx - jedině manželka ví, co je důležité pořídit a co ne.. Píšete o něm jako o jednom z Vašich dětí a ne jako o dospělém muži.
irenabarabasova
hodnocení

Prosím nemyslete takto,takhle to není vůbec jak si myslíte a píšete.

Za prvé:neznáte mne,nevíte spoustu věcí,které se toho týkají a je v tom ještě spousta nešvarů o kterých se tu nebudu vyjadřovat.Jak jste přišla na tu představu?, o tom já tu vůbec nemluvím,asi špatně chápete.Nemusí a nedělá od nevidim do nevidim a do koruny také nemusí dávat všechny peníze,ale utrácet za zbytečnosti a nesmysly a co by si měl nutně koupit,to si nekoupí!Však kdyby jste ho viděla,změníte názor.?Já to také nedělám a z výplaty si nic nenechávám,netajim výši mé mzdy.Pobývá doma minimálně,ale to ani nevim,že tu je,nebot ho rodina nezajímá a neba,víte,takže mi připadá,jak návštěva-chudáci děti!Zaměstnavateli nadávají zejména zaměstnanci,ale i manželky,jenže všichni se bojí a nadávají bokem,už jsem to tu psala.Pro pravdu se většinou každý zlobí a neuzná ji,takže žádná stíhačka jo!K vaší poslední větě to tak spěje,bohužel.

ronyx*
Nezlobte se, budu s odpovědí maličko mimo téma...- mzdová účetní nesmí (!) nikomu (!) kromě dotyčnému pracovníkovi sdělit výši jeho mzdy - je to tresné- cituji vás "utrácet za zbytečnosti a nesmysly a co by si měl nutně koupit,to si nekoupí!" Takže vy víte nejlíp (jako každá správná žena, co je zbytečnost a co je nutné a manžel by se podle toho měl řídit. Nezlobte se, ale slušně jste mne rozesmála, protože jsem vzpomněl na debaty typu (odposlechnuto)manžel: "potřebuju koupit ...(třeba vrtačku), protože ji budu potřebovat ..."manželka: "žádná vrtačka se kupovat nebude je to zbytečnost, je potřeba koupit záclony"manžel: "vždyť záclony všude máte a jsou dobrý"manželka: "nejsou dobrý, jsou 18 let starý"manžel: "ale vždyť jsou jako nové, krásné bílé"manželka: "ale jsou 18 let staré, takže se musí koupit nové a žádná vrtačka se kupovat nebude"atd.A z mého života - občas dokupuju nějaké modely na slepení (dělám papírové modely) do sbírky. Slečna, která mi je prodává, je kamarádka (ve věku mého syna) a vždycky mi říká "už máš slepený, cos kupoval minule?" na moji odpověď, že ne, ale že ve sbírce se neztratí to vždycky se smíchem komentuje "kdybys byl ženatý, tak bys takhle nekupoval" a na moji odpověď "bys mi jako manželka vysvětlila, že záclony nebo koberec jsou nutnější že" se vždycky s přikyvováním hlavou jen směje:-D
cuca*

Proč se nerozvedete.očividně nefungujete, jako manželé.

Proč si neurčíte kolik máte každý dát na domácnost a zbytek si

utraťte každý třeba za hodinky s vodotryskem...

irenabarabasova
hodnocení

To se ho ptám jako Vy mne PROČ,také bych to takhle chtěla,bohužel.

figurek*
hodnocení

1x

Hm. Jsem si přečetl celou diskus i vaše doplňky a dodatky a nedá mi to, abych se nepřipojil.

Ten kdo vás má doma, ten si užije.

Neschovává váš manžel ty peníze právě proto, že vy jste docela dost a silně na peníze? Vy na něj opravdu tak tvrdě tlačíte, že chodíte do jeho práce, na jeho výplatu se vyptáváte u jeho zaměstnavatele a dokonce na vlastního manžela chcete vytahovat paragrafy? To raději nedělejte. Výšku jeho výplaty si možná vynutíte, ale on se s vámi rozvede.

Já třeba vůbec nevím, kolik vydělává moje žena. Mám sice představu kolik to asi tak přibližně může být, ale ani ve snu by mě nenapadlo jí kontrolovat výplatní lístky nebo výpisy z konta. Stejně tak totéž ještě nenapadlo moji ženu, aby takovým způsobem kontrolovala mě. A možná právě proto jsme se ještě nikdy nepohádali.

mirex*
hodnocení

0x

Paní Barabášová, všechny bych je udal! Je to samá levota a drzost. To, co si dovolí váš manžel je neomluvitelné, sobecké a celkově vůči vám nemravné. O tom zmetkovi zaměstavateli ani nemluvím. Ne udat, zažalovat!

irenabarabasova
hodnocení

Děkuji za podporu a zastání.Ano přesně tak, máte úplnou pravdu!Zaměstnavatel-autodopravce,samá arogance,levota a podvody,vím své!Zřejmě o tom trochu víte,podle toho,co píšete,to víte-vypatlanec z kamionu.Chování manžela nebudu ani komentovat,to už jsou naschvály,sobectví atd...

vilik*

N eporadím, jen mě zajímá, jak se vypořádá zaměstnavatel pana Barabáše, který má za ženu Irenu se skutečností, že paní veřejně napíše na netu, že je arogantní levák, podvodník a vypatlanec. Hm.

irenabarabasova
hodnocení

Proč bych to Vilíku nenapsala,já nepotřebuji psát anonymně,čeho se bát?Nejsem jediná,kdo nadává,více čtěte.

vilik*

Doufám, že na všechna vaše tvrzení máte důkazy. Jinak bych vám radil, aby příště, až budete o někom psát, jste raději zůstala méně konkrétní. Ale třeba je váš nick pouze podobný jménu, které máte v občance.

iz*

Paní Barabášová, byla jste někdy na pracovní cestě?

Víte, jak probíhá pracovní cesta a vyúčtování zálohy od zaměstnavatele

(můžete si to nechat vysvětlit od mzdové účetní u Vás v práci)?

Pokud byste zaměstnavatele chtěla "někam nahlásit", můžete na inspektorát práce.

Ale znovu připomínám, že pokuta hrozí i zaměstnancům pracujícím na černo.

_____

Nejsem si jista, jestli Mirex svou reakci mínil jako podporu a zastání...

irenabarabasova
hodnocení

Jaká kontrola a kdo by v této firmě provedl kontrolu,nevíte?Děkuji.

mot
az kvuli kontrole manzela vyhodi a nebude mit praci budete spokojenejsi, ze vite ze nic nevydelava? vy musite byt opravdu vyhra v loterii, chudak manzel.
iz*

Kontrolu může provést inspektorát práce

(odkaz vede na úvodní stránku webu).

Zdůrazňuji, že pokutu může dostat i Váš manžela (až 100.000 Kč).

Opakuji, že cestovní náhrady (tzv. diety) nejsou stálá neměnná částka. Jejich výše se mění podle počtu a délky pracovních cest. A navíc – jak správně ve své odpovědi správně podotýká Diesel – jde o částku určenou k úhradě zvýšených nákladů, které zaměstnanci vznikly v souvislosti s pracovní cestou (není to mzda). Tyto prostředky musel manžel vynaložit kvůli dřívějším pracovním cestám a obdobně je bude muset vynaložit při budoucích pracovních cestách.

Paní Barabášová, já budu trochu vlídnější. Asi máte doma problémy, které trvají delší dobu a víte o nich své. Ono se to někdy těžko popisuje. Ale ve Vašem manželství to očividně neklape. Pokud jde o ty peníze, tak i Vy máte jistě svůj příjem. Já bych to udělala tak, že bych si také začala část svých peněz dávat stranou. A kdybych neměla na jídlo pro dva, koupila bych za své peníze pro sebe. Ale takový život bych nechtěla mít. To se nedá vydržet dlouho. To je lepší se odstěhovat a být sám. A radila bych nehledat, jak manžela a firmu z něčeho usvědčit. Přinese Vám to jenom spoustu dalších problémů. Asi se už nemáte rádi, jinak by vás nenapadlo škodit člověku, ke kterému máte nějaký vztah.

hodnocení

0x

Jen malý dodatek-diety a náklady na cestovné nebo jak to nazýváte ,jsou peníze jasně určené-naklada na jeho jídlo a cestování pokud nepracuje v místě bydliště či firmy a musí jezdit někam za prací.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- chcete říct, že manžel nesmí mít pro sebe nějaké osobní peníze, když se na chodu domácnosti jinak řádně podílí? - to je děs ! - leda by utrácel za jiné ženské, v tom případě bych pochopila, že Vám to vadí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]