Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla bych se zeptat když mám v akváriu: 2x skaláru ale tu zakrslou formu ne ty velký!, 2x danio, 7x neonka, 5x tetru paraguayskou,1x krunýřovce skvrnitýho v 54L akváriu. Mohla bych tam přidat samečka bojovnice pestré? Snášel by se tam s těma rybkama? Předem moc děkuji a nevadilo by mu že tam je vzduchování a filtr? A voda má 27°c. Mohl by tam být neměl by potičky se skalárama,ještě jednou podotýkám že to jsou ty zakrslý mají tak 5cm na dýlku 4cm na výšku. Předem moc děkuji.
Zdravím, už teď je akvárko vcelku zarybněno dostatečně a navíc jeho složení je na tak malé akvárium vcelku nevhodné. Jsou tam rybky které vyžadují pro svůj chov jinou teplotu. Nastuduj si jaké ryby jsou vhodné pro společenské soužití a podle toho zarybni. Poradil bych o 100 litrů větší akvárium (pokud to jde). Jinak tuto rybku pro toto složení zarybnění nedoporučuji.
Já bych to s Tvým akvárkem neviděl tak tragicky, jako někteří předřečníci. Je fakt, že větší nádrž je lepší pro vytvoření rovnováhy, ale pokud jsou rybky zdravé a spokojené, asi vše funguje. Na druhou stranu při vysoké teplotě se nedožijí druhy, které by měly mít teplotu nižší vysokého věku. Tu Betu tam můžeš zkusit. Je to labyrintka a patrně zaujme prostor pod hladinou v horní třetině nádrže. Ostatní ryby mají už vytvořená svá teritoria. Před vpuštěním nové ryby je nakrm, aby měly jiné zájmy a nevěnovaly tolik pozornosti novému obyvateli společné nádrže. Určitě své akvárium pozoruješ, takže kdyby došlo k nějakým problémům Betu odlov a umísti do samostané nádržky. Bude ji stačit menší nádrž s plovoucími rostlinami, filtrem a klidně bez kamenitého dna.
No moje rybky jsou opravdu zdravé a cítí se dobře radostně si tam plavou někteří i někdy vyskočí nad hladinu . No můžu jí tam zkusit no ale nevím co dělat kdyby si nesedli do jakých min. L ji můžu dát? A jak si říkal o těch předešlých moje akvárium není zarybněné podle mého tam mají rybky dost místa na plavání i na úkryty( mám 4). Takže se mají fajn a né že ho mám zarybněné
a s No2 jsem v pohodě jak psali ti předešlí. Jinak děkuji moc za odpovědi.
Ježííš to psala moje ségra. Proč mi vlezla do mí otázky? No nevim. TAk nic amoc děkuji za ty odpovědi.
Aha ,lindalka a anonyma jsou ségry, jedna už akvárko má a druhá zjištujě kde se nechá co k akvaristice koupit v okolí Poličce, zváštní ( poradte.cz/... ) . No nic. Jeden dotázek bych měl já. Kdo vám holky prodal zakrslé skaláry? jo a ještě co je NO2 v poho.
Pardon jsou to ty amazonský ale už jsme je darovali příbuzným mají 200L akvárium. Oni jsou ještě mladý. Moc se omlouvám ale chyba začátečníka. Skaláry už se mají dobře a jsou spokojené u příbuzných.
Už jsem na to přišla ten pán ty skaláry měl v menším akvárku ve větším počtu a byly mladé ale když jsou v malém akvárku tak už nevyrostou.- Tady máte vysvětelí Pane Are.
Anonymna, už jsi určitě pchopila proč jsem se ptal na ty "zakrslé" skaláry. Víš ,každý kdo začínal s akvaristikou nasekal plno chyb a kopanců, já jsem na tom byl naprosto stejně. A jen vyptáváním a čtením jsem se postupem času do toho dostával a i dnes sbírám zkušenosti od jiných chovatelů. V prpvé řadě si človk musí uvědomit, že chov akvarijních ryb není jako zbýrání známek a člověk nemůže mít všechny druhy , které se mu líbí. Ono kolikrát ani nejde chovat společně určité druhy ryb pohomadě a né každá ryba se hodí do menšího akvárka, některé potřebují hejno druhé zase naopak. I já bych chtěl některé druhy cichlid, ale bohužel moje současná 350tka je pro ně prostě mrňavá.
Takže si musíš nejdřívě ujasnit jaké ryby by jsi chtěla mít doma a podle toho jim i přispůsobyt akva. Nejlepší je chovat ryby které pocházejí s určité lokality, které mají pak stejné požadavky. Není to samozřejmně vyloženě nutnost jsou ryby které mají podobné životní prostředí a přitom jsou každá z jiného světadílu.
Taky je potřeba při výběru ryb koukat na to, jestli ryby obývají spíše dolní , střední a nebo horní část nádrže a i barevné složení rybek, aby se i oko poptěšilo. Tvé akva je spíše na dvě max. tři menší hejnka rybek. Větší ryby bych tam nedával.
Klidně se tady dále ptej určitě někdo rád poradí. Hned se neurážej
Ano já vím a jak sem říkala skaláry jsou u příbuzných a danio jsou taky darovany takze tam zustalo 7 neonek a 5 paragajek a jedn sumecek takovej malej,hnědej skvrnitej maj se fajn . A co jsem začátečnici-všichni dělaj chyby. :D
Nevím jestli jde o 54l "čistého" prostoru, ale nejspíš jde o 54l nádrž. Pokud se odočítají litry na dekoraci a filtr, tak už je tam toho až dost. Ani k těm skalárům to není nejvhodnější dávat. Nepíšeš o jaké Danio jde ,ale nejspíš puhované (rerio) a na něj je 27 stupňů hrozně moc. Ta teplota je zbytečně vysoká i pro ostatní rybky, snížil bych na 25. Já osobně bych dal ty dvě Dánia pryč, stejně lépe vyniknou v hejnu.
Takže závěr ,ne nedávat.
No tak jako čistej vody připadá 42L vody tech 8 L zabírá štěrk dekorace... a omylem sem se překlapla sem zjistila až ted voda je 25°C a jsou to dánia pruhovaný no. Ale ty skaláry jsou malí ne ty velký amazuonský to jsou nějaci trpaslíci už víc nevyrostou, ale stejně no mohli byse prát ale třeba né. Tak nevim.
Všechny předešlé rady jsou správné, ale když odpovím přímo na vaši otázku, tak labyrinty (bojovnice, čichavci...) nejsou náročné na objem nádrže a vyhovuje jim i teplá voda, protože žijí v místech s nízkou hladinou a v hodně vyhřátých vodách (často i v rýžovištích). Tak právě vaše stávajíci nádrž a teploty jsou pro labyrintky vhodné. Možná by se opravdu dalo ubrat na teplotě, protože takto vysoká teplota už moc nevyhovuje rostlinám a ryby zchoulostiví. Raději tedy 24-25 stupňů a teplotu zvednout na 28-29 stupňů jen v případě nemoci ryb, protože takto vysokou teplotu už nemají rádi ani nemoci a cizopasníci. No a konečně dle mé zkušenosti nejsou samečci bojovnice vůči ostatním rybám jiných druhů nijak vzlášť agresivní, ale pro krásu ploutví to chce ho občas vybudit zrcátkem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.