Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rybízák - jak se vyrábí?

Od: tozinek* odpovědí: 7 změna:

zdravím, v červenci jsem vyrobil rybízák, včera stočil do láhví-fantazie. Tedy se mi uvolnil demižónek, co se ještě dá nechat zkvasit? Možná ještě budou ostružiny, ale nevím, nevím, nějaký další nápad? díky.T.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

2x

To byste se divil, co všechno se nechá zkvasit. *smich*Kamarád dělá ostružinové víno samotné a pak ostružiny s banánem - super! Pila jsem i rebarborové víno - super - a víno z mladých dubových lístků. To kamarádovi trošku zkvasilo v lahvích, takže bylo mírně perlivé, ale to byla lahoda! Dělá víno z jahod; z květů "honeysuckle", což je takový oranžový trubkovitý květ, z bezových květů, pak i z bobulí, z jablek+borůvek... No prostě ze všeho možného. Nemůžu si stěžovat, všechna vína má špičková!*palec*

tozinek*
hodnocení

jasně, jasně, já jsem taky nadšen, právě proto nechci nechat demižon zahálet a něco do něj šoupnout...tedy spíše co teď aktuálně zraje...ostružiny uvidím o weekendu, jestli ještě jsou...z jablek? jdu to hledat...díky...

hankauk*

Ostružiny určitě... Já už byla za poslední měsíc trhat několikrát. Dělala jsem ale koláč, marmeládu a něco mám zmražené. Už tam jsou další, takže půjdu opět trhat.*smich* Nevím, jak by dopadlo víno ze samotných jablek, proto to kamarád míchá. Občas nakupuje ve slevách ovoce ve velkém, dá to do mrazáku (nabyde na cukru) a pak to při dostatečném množství hodí do demižonu. Fantazii se určitě meze nekladou. Můj tatínek kdysi dělal víno z angreštu a to byste nepoznal ani omylem. Strejda, co si vozíval z Moravy drcené hrozny, si myslel, že je to z vína - tak bylo dobré.

hodnocení

2x

Můj tatínek dělával domácí víno ze šípků a nebo z trnek. Ne ze švestek, z těch malých kulatých modrých trnek. Obojí míval moc dobré. Já byla malá holka a nikdy jsem nedostala. Ale když měli naši návštěvu, pili to víno a pak šli rodiče návštěvu vyprovodit, vždycky jsem skočila po prázdných skleničkách a blaženě je vylizovala. Bylo to moc dobré.

Jinak my jsme dělali víno z pampeliškových květů, z mladých světle zelených výrustků na větvičkách smrčků, ale to v tomto období nejde. Dokonce jeden známý dělal i z chlebových kůrek, ale to mi nechutnalo. Ty šípky a trnky jsou teď aktuální a je jich všude dost. ;) Jaga.

1jara*

Tak trnkové a šípkové víno dělal děda, bylo velice dobré. Dělal to v pětilitrových lahvích, šípky dal celé a zalil sladkou vodou. Trnkové dělal podobně.

jabraka*
hodnocení

0x

Dělal jsem víno z lecčehos,ale není nad to,pít kvalitní víno z hroznů.Z dobrých,vyzrálých hroznů ze své zahrádky.Ale uznávám to jen jako prostý amaterizmus.Jako takový nemůže konkurovat profíkům.Proto nejraději piji kvalitu z jižní Moravy.

JABRAKA.

jirbar*
hodnocení

0x

Tak to já dělám vynikající víno z Aronie (černý jeřáb) a to hned po rybízáku. Právě teď se již nechá sklízet. Za šest týdnů je hotovo a mohu další várku pokud to ptáci nesežerou. Předloni jsem trhal na Mikuláše. Kam se hrabe ostružinové. Vykvašeno s pravými kvasinkami tak na 16%.

doplněno 16.09.11 21:24:

Dělal jsem ho jako trnkové II recept. Fakt je, že ty poměry mají nějak blbě. Po třech dnech jsem již rozkvašnou Aronii musel vylisovat a ještě znova spařit a vyluhovat. Třeba šetřit vodou, jinak se to do demižónu nevejde, dle jejich postupu dávat cukr na 3x.

vino.kvalitne.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]