Nejste přihlášen/a.
zdravím, v červenci jsem vyrobil rybízák, včera stočil do láhví-fantazie. Tedy se mi uvolnil demižónek, co se ještě dá nechat zkvasit? Možná ještě budou ostružiny, ale nevím, nevím, nějaký další nápad? díky.T.
To byste se divil, co všechno se nechá zkvasit. Kamarád dělá ostružinové víno samotné a pak ostružiny s banánem - super! Pila jsem i rebarborové víno - super - a víno z mladých dubových lístků. To kamarádovi trošku zkvasilo v lahvích, takže bylo mírně perlivé, ale to byla lahoda! Dělá víno z jahod; z květů "honeysuckle", což je takový oranžový trubkovitý květ, z bezových květů, pak i z bobulí, z jablek+borůvek... No prostě ze všeho možného. Nemůžu si stěžovat, všechna vína má špičková!
jasně, jasně, já jsem taky nadšen, právě proto nechci nechat demižon zahálet a něco do něj šoupnout...tedy spíše co teď aktuálně zraje...ostružiny uvidím o weekendu, jestli ještě jsou...z jablek? jdu to hledat...díky...
Ostružiny určitě... Já už byla za poslední měsíc trhat několikrát. Dělala jsem ale koláč, marmeládu a něco mám zmražené. Už tam jsou další, takže půjdu opět trhat. Nevím, jak by dopadlo víno ze samotných jablek, proto to kamarád míchá. Občas nakupuje ve slevách ovoce ve velkém, dá to do mrazáku (nabyde na cukru) a pak to při dostatečném množství hodí do demižonu. Fantazii se určitě meze nekladou. Můj tatínek kdysi dělal víno z angreštu a to byste nepoznal ani omylem. Strejda, co si vozíval z Moravy drcené hrozny, si myslel, že je to z vína - tak bylo dobré.
Můj tatínek dělával domácí víno ze šípků a nebo z trnek. Ne ze švestek, z těch malých kulatých modrých trnek. Obojí míval moc dobré. Já byla malá holka a nikdy jsem nedostala. Ale když měli naši návštěvu, pili to víno a pak šli rodiče návštěvu vyprovodit, vždycky jsem skočila po prázdných skleničkách a blaženě je vylizovala. Bylo to moc dobré.
Jinak my jsme dělali víno z pampeliškových květů, z mladých světle zelených výrustků na větvičkách smrčků, ale to v tomto období nejde. Dokonce jeden známý dělal i z chlebových kůrek, ale to mi nechutnalo. Ty šípky a trnky jsou teď aktuální a je jich všude dost. Jaga.
Tak to já dělám vynikající víno z Aronie (černý jeřáb) a to hned po rybízáku. Právě teď se již nechá sklízet. Za šest týdnů je hotovo a mohu další várku pokud to ptáci nesežerou. Předloni jsem trhal na Mikuláše. Kam se hrabe ostružinové. Vykvašeno s pravými kvasinkami tak na 16%.
doplněno 16.09.11 21:24:Dělal jsem ho jako trnkové II recept. Fakt je, že ty poměry mají nějak blbě. Po třech dnech jsem již rozkvašnou Aronii musel vylisovat a ještě znova spařit a vyluhovat. Třeba šetřit vodou, jinak se to do demižónu nevejde, dle jejich postupu dávat cukr na 3x.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.