Nejste přihlášen/a.
Nevíte někdo, kde by se nechala koupit cukrová řepa, nejradši o někom, kdo by jí zasílal. U nás ve středních čechách se nepěstuje. Díky.
Nepíšete jaké množství sháníte. Já pocházím z Kolína a v době řepné kampaně jsme si občas nějakou řepu sehnali na poli a babička pekla buchty řepánky. Také se jich spoustu válelo na silnici, kde je vozili traktorem na nákladové nádraží a poté do cukrovaru. A také jsme jako studenti chodili povinně na řepné brigády - osekávání řepy. Nikdo v té době neřešil bezpečnost práce. Vím, že hodně cukrovarů šlo do likvidace, takže jistě i plocha řepy hodně ubyla. Našla jsem vám svaz pěstitelů cukrové řepy, takže nejspíš tam doufám dostanete konkrétní odpověď.
Ještě jsem našla jeden seznam cukrovarnických společností, ovšem poslední aktualizace v roce 2003, takže je možné, že ne všechny jsou ještě aktivní: strube-dieckmann.cz/...
Pokud chcete červenou řepu tak tu mají v každé zelenině. Pokud chcete cukrovku tak od dob kdy nám EU dalo kvoty na její pěstování, porušilo cukrovary a cukr se sem dováží většinou z Polska zkusila bych to tam. Dřív při řepné kampani skoro z každého auta nějaká spadla a snadno jse ji našel u silnice, dnes zkuste obejít pole jestli jí nějaký zemědělec náhodou nepěstuje tam kde máme chalupu bývala na každém poli, dnes jí nenajdete, zato řepky je tu žluto.
doplněno 08.08.11 20:58:Zkuste se podívat zda ve vašem kraji náhodou není funkční cukrovar, tam by jste jistě řepu získala.
Cukrová řepa, takzvaně "cukrovka", se uvaří a pak nastrouhá najemno, smíchá s makovou nádivkou a dělají se z ní buchty, kterým se lidově říká "řepánky", je to řepa bílá a sladká. Je na ni ještě brzy, a v obchodech se neprodává. Musíš jet někde kolem pole, když je sklizeň, je tam na velikých hromadách, a když si jednu, či dvě vezmeš, snad Tě nikdo neodstřelí jako škodnou. Ačkoliv se mi v tuto chvíli vrací do paměti otázka ohledně hrachu na poli.
Aha, teď jsem si Tvou otázku ořečetla ještě jednou. Tak se omlouvám. Ty nemáš možnost sám na ni narazit. Takže nemohu sloužit, neznám nikoho, kdo by Ti ji zasílal.
Ještě jednou se vracím, musím přestat pít. Píšeš, střední čechy. Ale znáš Dymokury? Tam jsou pole, kde roste. Jezdím tam na houby, a pokaždé si naložím tak tři řepičky do auta. ne do mého, ale do auta mého kamaráda. je to starý dobrák. Pak mu dám řepánek.
Suzy, dělala jsi někdy z cukrovky štrůdl? Místo jablek cukrovka a mák. Páni, to bylo žrádlo. Jinak se to fakt napsat nedá,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.