Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cukrová řepa - lze jí koupit?

Od: tomikpb* odpovědí: 8 změna:

Nevíte někdo, kde by se nechala koupit cukrová řepa, nejradši o někom, kdo by jí zasílal. U nás ve středních čechách se nepěstuje. Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Tak to jsem trochu vedle-Já bych zkusil zemědělské zásobování a nákup.

JABRAKA

cyril*

Máte-li čas na tento systém pokusů a omylů, tak proč ne? Větší úspěch by byl na plodinové burze.

lidka*
hodnocení

0x

Nepíšete jaké množství sháníte. Já pocházím z Kolína a v době řepné kampaně jsme si občas nějakou řepu sehnali na poli a babička pekla buchty řepánky. Také se jich spoustu válelo na silnici, kde je vozili traktorem na nákladové nádraží a poté do cukrovaru. A také jsme jako studenti chodili povinně na řepné brigády - osekávání řepy. Nikdo v té době neřešil bezpečnost práce. *smich* Vím, že hodně cukrovarů šlo do likvidace, takže jistě i plocha řepy hodně ubyla. Našla jsem vám svaz pěstitelů cukrové řepy, takže nejspíš tam doufám dostanete konkrétní odpověď.

http://www.spcc.cz/

doplněno 08.08.11 18:40:

Ještě jsem našla jeden seznam cukrovarnických společností, ovšem poslední aktualizace v roce 2003, takže je možné, že ne všechny jsou ještě aktivní: strube-dieckmann.cz/...

lidus*
hodnocení

0x

Pokud chcete červenou řepu tak tu mají v každé zelenině. Pokud chcete cukrovku tak od dob kdy nám EU dalo kvoty na její pěstování, porušilo cukrovary a cukr se sem dováží většinou z Polska zkusila bych to tam. Dřív při řepné kampani skoro z každého auta nějaká spadla a snadno jse ji našel u silnice, dnes zkuste obejít pole jestli jí nějaký zemědělec náhodou nepěstuje tam kde máme chalupu bývala na každém poli, dnes jí nenajdete, zato řepky je tu žluto.

doplněno 08.08.11 20:58:

Zkuste se podívat zda ve vašem kraji náhodou není funkční cukrovar, tam by jste jistě řepu získala.

hodnocení

0x

Cukrová řepa, takzvaně "cukrovka", se uvaří a pak nastrouhá najemno, smíchá s makovou nádivkou a dělají se z ní buchty, kterým se lidově říká "řepánky", je to řepa bílá a sladká. Je na ni ještě brzy, a v obchodech se neprodává. Musíš jet někde kolem pole, když je sklizeň, je tam na velikých hromadách, a když si jednu, či dvě vezmeš, snad Tě nikdo neodstřelí jako škodnou. Ačkoliv se mi v tuto chvíli vrací do paměti otázka ohledně hrachu na poli. :)

doplněno 12.08.11 21:26:

Aha, teď jsem si Tvou otázku ořečetla ještě jednou. Tak se omlouvám. Ty nemáš možnost sám na ni narazit. Takže nemohu sloužit, neznám nikoho, kdo by Ti ji zasílal. *plac*

doplněno 12.08.11 21:38:

Ještě jednou se vracím, musím přestat pít. *smich* Píšeš, střední čechy. Ale znáš Dymokury? Tam jsou pole, kde roste. Jezdím tam na houby, a pokaždé si naložím tak tři řepičky do auta. ne do mého, ale do auta mého kamaráda. je to starý dobrák. Pak mu dám řepánek.

ladinpraha*

Suzy, dělala jsi někdy z cukrovky štrůdl? Místo jablek cukrovka a mák. Páni, to bylo žrádlo. Jinak se to fakt napsat nedá,

Ladine, nedělala, ale určitě zkusím. To myslíš lístkové těsto, nebo tažený závin?

ladinpraha*

Matka dělala tažený (myslím, dělala si těsto sama), já ho dělal z listového. Obojí super. Ale cukrovku napřed nastrouháš a dáš povařit, aby změkla. Naplníš a přidáš mák, já to jenom posypal namletým. Nemusíš sladit, Dle chuti třeba i rozinky a pod. Zkus a nebudeš litovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]