Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem na květináči s monsterou u podmisky objevila bílé potvůrky, kterých je docela hodně (viz foto). Jak se jich zbavit? Když pominu, že to vypadá hnusně, tak bych byla nerada, aby se ta havěť nějak rozšířila.
A když jsme u těch potvůrek...v substrátu araucárie jsem viděla nějaké stonožky či co. Pomůže přesazení, nebo spíš něco chemického?
Díky za pomoc
Ty bílé potvůrky budou molice ,těžko se jich zbavuje, protože mají 3 vývojová stádia ,vajíčka ,larvy a hmyz. Proto je nutný postřik několikrát opakovat. Já osobně bych se kytky bez milosti zbavila. Protože to můžete mít zachvíli na všech kytkách. A nyní je čas přesadit kytičky, dopřejte jim to i tu araukárii.
Koupit KARATE a několikrát postříkat. A vzít i zeminu a vůbec všechny kytičky, co jsou doma. Chce to trpělivost.
U molic je malinko jiný problem. Když se začne postřikovat, tak molice vzlétnou a vrátí se později. Takže je postřik tolik nezasáhne.
V obchodě mají bedny po banánech a tam takový slabounký mikrotenový (nebo jaký ) pytel. Ten vezmu a rychle dám na rostlinu i květináč A pak to tam těm mrškám fouknu.
tak děkuji, bohužel jsem zjistila, že pěstování kytek není jen zalévání
jedu pro substrát, snad najdu i nějaký ten postřik a zbavím se toho...té monstery se teď zbavovat nebudu, je moc hezká a zatím to nevypadá, že by potvory lezly jinde než na květináči.
Ještě jednou díky, snad to dobře dopadne
a nemohou to být chvostoskoci? skudci.com/... zkusila jsem ty potvory trochu prohnat a nelítá to
Prostě vyměňte zeminu, a postříkejte to! Nebo vyhodit ale to vy nechcete, tak se musíte obrnit trpělivostí, protože při to množství co jich je vidět v květináči to je hrůza.
zeminu vyměním, to každopádně. Musím jen počkat na pomocníka , protože i ve dvou jsme měli posledně problém tu monsteru zpacifikovat. zatím jsem květináč jen otřela, umyla podmisku a přesadila kytky, které jsem také letos ještě nestihla
uvidíte co bude uvnitř, hodně ji očistěte u kořenů aby tam nezbyly nějaké larvy.Hodně síly, přeji.Já teď stěhovala na rudlíku veliké oleandryto jsem si dala ,ale zvládla jsem to
Teri, ty potvůrky jsou jen na květináči a v hlíně?- pak to jsou chvostoskoci. A ty rostlině nijak neublíí - naopak. Těch si nevšímej. Molice by se držely na spodní straně listu. Podle fotky to jde špatně poznat. Tak na to mrkni v realu.
ano, na listech nic není, jsou zvenku květináče, na povrchu hlíny zatím ne, to jen u té pokojové jedle jsem zpozorovala 2-3 mršky, ale ta už je přesazená. Nejspíš jsem moc zalévala, o tom asi svědčí i ten vodní kámen na květináči, dokonce to místy asi i plesnivělo, takže jsem té fauně pěkně dopřávala. Teď jsem tedy květináč a misku o/umyla octovou vodou a snad to chvilku vydrží, nedělám si iluze, že jsem zlikvidovala všechny, aspoň do toho přesazení a pořádného umytí květináče
Souhlasim s kytkou těch potvůrek je doopravdy dost.Aby vás ta různá chemie nakonec nevyšla víc než nová kytička.
Krutý osud.
Tak to je dobře!
že ta havěť vypadá hrozně, to jsem zjistila taky ale vzpomněla jsem si, že i u rodičů se to taky objevilo a pak zas zmizelo, ale takové množství mě trochu vyděsilo. Sem tam kousek by mi ani nevadil, ale tohle
Po umytí octem se ještě nic nevyrojilo, a když to není škodlivé a nebude toho moc, tak ať si tam klidně vegetí. Ale jak píší, že pro monsteru je dobré vlhko, tak jsem zalévala a zalévala, až z toho vylezla tahle návštěva. Hlavně že to nejsou ty molice, to bych fakt nepřežila.
netuším jak se mi tam dostal ten obrázek, nic takového jsem nefotila a vidím to poprvé, takže to nepatří k věci
Rychle přesadit a květináč pořádně "vykoupat" v octu nebo v hypermanagnu.
Ocet, chemicky kyselina octová CH3COOH je organická 8% kyselina.
Hypermangan, chemicky manganistan draselný KMno4 je velmi silné oxidační činidlo. Toto oxidační činidlo likviduje bakterie, viry a i někteou havěť. Vyčistí vše.
Nebo můžete zkusit jít k veterináři a říct, že chcete "Koupadlo pro morčata na svrab". Sice to hrozně smrdí (jako barvy, laky,..), ale zabírá to.
Jsou to chvostoskoci, molice jsou zespod na listech. Jestli máte doma cigarety, nebo tabák rozdrobte a zamíchejte pod povrch hlíny...dělala to moje babička a je to účinné, a ještě to jakoby hnojí. Ona používala ještě kozí bobky, a měla metrové myrty, lidé si k ní chodili na svatby pro myrtu... Ten tabák používám, a potvůrkám to smrdí...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.