Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem nešťastná, vypadá, že mi dvě mladé (5 let) třešně onemocněly maloplodostí, třetí stromek se zatím drží, ale vzhledem k tomu, že rostou hned u sebe, mám velký strach, že příští rok onemocní taky. Odrůda Sam loni poprvé plodila velké krásné třešně, ale letos vidím malé plody, které i chuťově připomínají ptáčnici. Odrůda Kordie hned vedle ní, úplně to samé. Třetí Kassandra má normální plody. Podnože u prvních dvou jsou Gisely, jen Kassandra je Colt. Myslíte, že i podnož může mít vliv na zdraví a třeba Kassandra přežije? Pokud bych obě napadené třešně vykácela a spálila, mohu na stejné místo vysadit jinou třešni nebo raději jinde?
Na internetu jsem se o maloplodosti moc nedověděla, jen že se masivně choroba objevila už v minulosti na odrůdě Regina a opět se začala objevovat pár let zpět (první článek z roku 2020) a ochrana neexistuje, psali, že nejlépe kupovat třešně na kvalitních podnožích, bezvirózní odrůdy, ale jaké, to neuvedli.
Nezdá se vám, pěstitelům, že chorob a škůdců je čím dál tím víc? Začalo to vrtalkou na ořešáku, letos pilatky na slivoních a teď i maloplodost..
Vzpomínám na mládí, kdy jsme měli každý rok, stromy i keře obsypané ovocem, co druhý rok byla menší úroda, ale vůbec jsme neřešili nějaké choroby, pěstovali jsme bez postřiků a vše krásně rostlo. To samé se zeleninou. A teď?
Nezlobte se, že jsem si vylila srdce, ale někdy mám pocit, že zahradničení je jen dřina a nervy v háji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.