Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zemina z krtičin, nebo koupená?

Původní název otázky: Zemina s krtičin nebo koupena?

Od: anonymka1234 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, koupila jsem si z alegra semínka sloní nohy a palmu Ságovník odvinutý . Jenže jsem zapomněla koupit substrát na výsevy a do města se teď delší dobu nedostanu. Máme ale plnou zahradu krtičin. Napadlo mě ji přes noc dát někam k radiátoru a zeminu použít. Nebo si mám koupit raději výsevní substrát? Děkuji za odpověď:)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

já myslím že z hlediska zdraví bych určitě dal ty krtince-samozřejmě nemyslím že by jste to jedla ale ten substrát je dělaný z bůh ví z čeho...určitě se moje odpověď nebude někomu líbit ale zrovna jsem měl včera rozhovor se známým co dělá na čištičce odpadních vod a zajímalo mne kam jde ten kal-ta černá hmota co zústane a co se s tím dále děje...

Já s Vámi souhlasím. Taky jsem dávno v nějakém pořadu slyšel, že krtince jsou v dobré hlíně.

Ale nejsem odborník, jen něčemu věřím.

tm
Musím říct, že na zahradě nemáme moc dobrou půdu, ale půda v krtincich mi přijde o dost lepší než ta okolo. Možná hodně udělá to, ze krtek tu půdu prokypří. Většina lidí si myslí, že čím tmavší, tím lepší... ve skutečnosti je lepší ta kyprá s humusem a je jedno, jakou má barvu.

nov
hodnocení

2x

Berte hlínu z krtinců, aspoň nebudete mít doma smutnice z kupovaného substrátu.

fly

Tomu říkám moudrý komentář. Ten kdo má krtince má super hlínu na výsev a zdarma a v každém pytli substrátu jsou smutnice a kdo to peklo nezažil tak by měl. Už jsem to psal ani vařící voda do toho substátu nepomůže vždy něco přežije a brzy se zase rozmnoží a pěkně rychle. Za 3 dny už se páří.

hodnocení

2x

Jo z krtinců. Jestli je u vás stejné vedro jako u nás, budete na přemístění krtince potřebovat krumpáč. Před týdnem jsem kopal jámu a zem je do hloubky 20 cm na kámen...

anonymka1234
07.01.26 19:01
hodnocení

-16

Tak to upřímnou soustrast. Díru 50x50x50cm jsem kopal 2 hodiny. Pravda, máme to na skále, samej šutr.

hodnocení

2x

Slyšela jsem, že z krtinců je ta nejlepší půda. Rozhodně tím nic nezkazíte. I když v současném počasí to nebude snadné.

Ještě loni touto dobou jsem měla na pozemku kolem 100 krtin týdně. Pak se mi povedlo mizeru odchytit a zlikvidovat! Naštěstí to byl buď bezdětný vdovec, nebo starý mládenec, po jeho odstranění už žádné další krtiny nejsou. Jsem za to ráda. Ale ta hlína z krtin jinak opravdu stojí za využití. *palec2*Jaga.

Při produkci 100 krtin na jednoho krtka to musel být krtek workoholik. Není divu, že mu nezbyl čas na potomstvo :-D. U nás se zase zřejmě nachází ústav pro nedoslýchavé krtky, poněvadž jediný, kdo reaguje na instalované plašiče, jsem já. Krtkům jsou úplně jedno.

nov

Nikdy bych krtka nedokázala zlikvidovat. Když už bych ho chytila, tak bych ho odnesla někam daleko od své zahrady.

@nov: to jsem si myslela původně taky. Když jsem potmě brkala po rozrytém dvorku, změnila jsem názor. Hodně změnila. Jinak na omluvu: jeho život jsem nemohla ovlivnit. Takový kovový sklopec - kleště, které se sevřely, když tamtudy lezl a...bylo po všem. Zvířata mám ráda, ale tohohle holomka mi vůbec líto nebylo. po tom, jak mi rozoral všechny mé meze. To bylo daleko horší, než kolektivizace v 50. letech, co vím z vyprávění. Jsem ráda, že je pryč. Hlavně, aby nepřišel nějaký náhradník. Jaga.

hodnocení

0x

Já několikrát, ještě než se dala zemina koupit, krtinec použila. Byla to hodně jalová půda a v ní něco živého, ať už mnohonožka, žížala nebo nějaký hmyzák, kterému se líbily kořínky mé rostliny. Za těch pár korun mi to nestojí. Raději kvalitní a čistou zeminu, určenou k tomu, co potřebuji.

hodnocení

0x

Za mě koupit výsevní substrát. Jestli je z krtinců lepší půda než ta, co je na zahradě všude, tak by mě zajímalo, kde se tam vzala. Krtek ji vytlačí někde z 50cm, takže je to z podorničí. Tam sice nejsou semena plevelů, ale kvalita také ne. Někdo věří na ufo někdo na krtince.

jiofa
hodnocení

0x

Není krtičina, jako krtičina. V každé části republiky je rozdílná. Krtičiny z rašelinového podloží byly "tahounem" surfínií před mnoha léty. Přes zimu jsem si nanosil pytel černé kyselé zeminy a míchal 50 na 50 s kupovaným rašelinovým substrátem. Normální krtičina ze zahrady by byla k nepoužití a ztvrdla by na betón. Rovněž samotné krtičiny k nepoužití. Takže je to podle zeminy která je v dané lokalitě. Použitelná a nepoužitelná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]