Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozor, šmejdi útočí-tentokráte s energiemi

Od: trtr odpovědí: 11 změna:

Zdravím, tak na Jižní Moravě (možná nejen tam) opět udeřili tzv. "šmejdi". Tentokráte se zaměřují na čachry s energiemi, přičemž po svých obětech chtějí faktury za plyn a elektřinu.

Nejprve Vám zavolají z neznámého čísla ( např. 778 064 300, 777 xxx 111) a tvrdí, že chtějí provést jakousi digitalizaci dat ve fakturách za elektřinu či plyn. Jiná taktika je, že chtějí aktualizovat ceníky stávajícího dodavatele plynu či elektřiny, nebo nabízejí tzv. energetické aukce.

Poté co si vyslechnete co chtějí, tak si s Vámi chtějí domluvit osobní schůzku (podomní prodej), na které následuje prohlídka faktur a jejich fotodokumentace, nedej bože potvrzení dat elektronickým podpisem na tabletu. Úplně ale stačí, když jejich oběť ukáže faktury a ty si šmejd vyfotí. I když se nakonec domluvíte, že nic nechcete a nic měnit nehodláte, obratem Vám přehlásí dodavatele (distributory) energií za ty jejich a návrat zpět je velice obtížný.

Tuto zprávu prosím šiřte dále všem známým, sousedům, prostě všem a nedejte těmto parazitům šanci.

P.S.: Konkrétně mám zjištěno, že EON ani RWE žádné digitalizace, potvrzení nových cen apod, takto žádným způsobem neprovádí a ani nechce. Musel by dojít originální dopis s vysvětlením a žádostí od vašeho dodavatele. Naopak šmejdi uvádějí, že dopis Vám patrně musel uletět, či jej měli doručovat brigádníci a stala se chybička.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já se tomu ani nedivím,v tomhle státě se každý živí,jak umí.

mp*
hodnocení

0x

Na vaše informace mám několik jednoduchých rad. Na energiích se dá hodně ušetřit. První moje rada zní: nikdy nedávejte nikomu svoje informace od koho berete a za kolik. Jediná relevantní odpověď je říci kolik spotřebujete ( i když je to taky citlivý údaj - co je komu po tom, kolik protopíte, nebo kolik prosvítíte - ale tyto informace dodavatel potřebuje, aby si to taky dokázal spočítat). Nějaké osobní návštěvy jsou k ničemu (pokud teda nemáte internet, nebo telefon). Osobně jako podnikatel jsem se svěřil do rukou Černošického úřadu, který vypisuje každoročně aukce. To se dá ušetřit. Jako soukromá osoba za dva Pražské byty je to nula nula nic - ale proč platit víc. Za plyn na Dobříši už by se možná dalo ušetřit tak cca 3000 kč/rok/10%. Teď mě docela zaujal projekt DTestu, který odebírám. Musíte se ale příhlásit, tuším, že do 15. února. Je to na jejich stránkách. Bez poplatků a registrace a bez závazků. Můžete to zkusit.

doplněno 13.02.17 18:01:

Nejhorší na tom všem je, jak jsou ceny plynu a elektřiny účtované, prostě to je změt nepřehledných údajů (něco jako, když jsem se snažil studovat vysokou školu a nepochopil jsem matice). Nevím jestli je to záměr.

tiffany*

Řekla bych, že s dTestem je to zejmě jediná možná schůdná cesta ke změně dodavatele s vyhlídkou na skutečnou úsporu. Někteří dodavatelé, např. ČEZ, zacházejí s jednotlivci naprosto neuvěřitelně, takže varování je na místě.

venkov4ever*
hodnocení

0x

Děkuji za upozornění, ačkoliv se domnívám, že po drastických zkušenostech s (navýsost legálním) počínáním České Spořitelny už mě nepřekvapí nic. *nevi*

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ano, už jsem měl tu "čest". Prý pracovník RWE (innogy) měl jinou legendu - získal jsem bonus 1.500,- Kč, protože jsem ušetřil za plyn. Měl poměrně dost informací, chtěl si osobně ověřit další z faktury (bez toho nelze bonus získat) a nerozhodil ho ani můj dotaz, jak jsem mohl ušetřit, když zima je tuhá, spotřeba plynu bude větší a odečet plynoměru ještě nebyl (prý je to kvalifikovaný odhad). Požádal jsem ho, aby mě jejich společnost o bonusu informovala písemně a ukončil jsem hovor. Žádný dopis od RWE (innogy) už nepřišel. Takže, pozor na to. Zdravím!

P.S. Potom proběhl odečet plynoměru a získal jsem nedoplatek .

many*

Kde jsou ty doby, kdy to stálo za prd a všechny ceny po celé republice byly stejné.Víte, co se dneska lidí živí rozdílnými cenami, potom ani stát se nemůže dopočítat na daních.

hodnocení

0x

Koncem minulého týdne volala nějaká slečna a poptávala se na doplňky stravy a energie... v podstatě jsem se jí vysmál, nicméně prý se mi ještě někdo ozve.

Včera volala jiná slečna a že mi pošle kolegu, který se mnou probere jak ušetřit za energie. Já na to, že dodavatele měnit nehodlám, jelikož jsem spokojen. Ona zase, že se nejedná o změnu, ale poradenství. Tak jsem konstatoval, že proč mi budou radit, když o to nemám zájem a že když budu chtít radu, tak si ji najdu sám. Tak se rychle rozloučila.

lenicka*
hodnocení

0x

dobrý den, to je u nás zcela běžné. Jednou na nás zazvonila /to bydlíme v rod. baráku/ mladá děvěnka. To byl děs, jen se chtěla vloudit domů. Prý že jde kotrolovat správné nastavení :) něčeho. Byla tak mladá, že jí nemohl nikdo ani věřit. Klidně jim ukazujte faktury atd...ale nikdy nic nedávat, nefotit, scan adt. Mám to docela vychytané. Jsem na mateřšké a spalo mě díte. Zvonek zvoní a před brankou zase a opět mladý človíček. Říkám co chcete? A on.. Vezu vám ty žárovky _-) hned jsem věděla o co jde. Dítě mě tam začalo broukat a já mu říkám Výborně pojdtě dál už na ně čekám. Klučík by uplně překvapený, že jsme ho nevyprala. Branku jsem zamkla ele zámkem...

A začlala zábava:) Ano, přes plot musel. A je dost vysoký. Trochu sportu mu neuškodilo. :) A odpoledne jsme ho potkala u nás v krámečku, měnil barvy jak chameleon. Pochopil klučík. Ale dal mě aspon motivaci hledat na interneru jak to celé běží. Manžetl to neřeší,ale ty ceny firem jsou fatální. Našla jsem smlouvy kde byl rozdíl i 50 % a to je vážně hodně. Zda máme platit za elektřinu o půlku méně tak proč ne. Taky jsem našla všelijaké eaukce , d test něco dála, ecentre.cz, hromadnaaukce.cz ,tzb.cz,mojevyhody.cz a spousty dalších. Holky když jsem to všechno přečetla tak jdu do té eaukce. Bez závazků, suprová cena a všude radí přes chat. Až přijde další klučík tak mám vymyšlený plán. Pleny dávám ke dveřím do tašky, abych je potom vyhodila do popelnice. Ano, to bude sranda. Jsou tak otravní ! Nejvíc mě vadí, že lžou a lžou.

antra
hodnocení

0x

U nás na vesnici nemají šanci. Na všech příjezdových cestách je upozornění na podomní zakázaný prodej. A jak zazvoní na první zvonek, tak majitelé informují policii. A ŠMEJDI TÁHNOU PRYČ.

jarina
hodnocení

0x

co znamená " potvrzení dat elektronickým podpisem na tabletu"

hodnocení

0x

Ano. Stalo se mi to asi před 14 dny. Někdo mi zavolal a vyptával se jak jsem spokojená s tarifem a jestli bych náhodou nechtěla ušetřit na energiích. A že prý mi oni radostně pomohou všechno zkontrolovat a poradit a kvůli tomu že mne navštíví jejich pracovník, který se bude v nejbližších dnech pohybovat v mé ulici. No, měla jsem dobrou náladu, tak jsem ji nechala vykecat a pak jí řekla, že já jsem se stávajícím dodavatelem nesmírně spokojená a že v žádném případě nechci aby mne někdo obtěžoval.

Já chápu že ta slečna co sedí u telefonu a zoufale hledá zákazníky za to nemůže, ale já teprve ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]