Ahoj, na webu a yt je spousta návodů jak na kuchyňskou litografii s použitím alobalu. Chápu že to funguje na principu odpuzování mastnoty, ale pořád jsem nepochopil, co tam udělá ta cica cola. Naruší a naleptá povrch, to jo, ale když to máme pak přetřít mastným olejem, tak k čemu to teda je? Neustále se to umývá mastnotou a vodou a moc nechápu jak to, že se s mastnotou neumyje teda i ta mastná křída, kterou se to kreslí. Nebo teda ono se to kreslí i liháčem , takže mastná ta tužka asi být nemusí - nebo nemá? Je to tak složitá alchymie, že se to nakonec teda podaří, ale vlastně jsem nechápal proč. Dík. Předem nechápu, že když to není tisk leptáním, tak cola ufělá maximálně to, že odmastí okolí kresby. Oukej. Ale pak vezmu olej, a celou plochu tím umyju! Čili umyju i to co bylo předtím tou colou odmaštěné nebo vykyselinované nebo jak... A pak na tu mastnotu opět nanesu vodu, válečkem válím po vodě a čekám, kdy to uplí...ale většinou se to moc nedaří a ulpívá to všude možně. Vždycky ale vidím ten původní obrázek. Jak to? Co ta cola udělá? Vyleptat to nemůže, protože to není tisk z výšky ani hloubky. To by se za 30s působení ani nestihlo. Jestli to odmastí, to taky ne, protože pak se to celé umeje olejem. A pak se to umeje vodou. Jde mi jen o to co tedy způsobí, že ta ktesba zůstsne díky tomu, že se na ní ta coca cola nedostala...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.