Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Existuje Bůh?

Od: odp7 odpovědí: 323 změna:

Dobrý den všem...Existuje Bůh? Tato otázka proudí světem už hodně dlouho a tak jsem si řekla, že ohledně toho zavedu volnou diskuzi. Já osobně v Boha věřím. Ale co nechápu je, proč když se dějí zázraky, když chromý člověk vstane z vozíku, slepý prohlédne nebo hluchý uvidí, nebo když je někdo uzdraven z rakoviny, či z jiné nemoci, nebo je vzkříšen ze smrti, tak proč tomu lidé stále nevěří? Proč stále chtějí důkazy, když jim leží přímo před očima? Já jsem nadpřirozené uzdravení zažila na sobě a myslím si, že lidé ne že by nevěřili, protože by to, že Bůh existuje a že nás miluje a že poslal svého jediného syna kvůli nám, abychom byli živí, není dost jasné, ale myslím, že spíš jde o to, že lidé nechcou věřit. Zkráceně: Myslím, že lidé ne že nevěří, protože by to nebylo dost jasné, ale protože nechtějí věřit.

A otázka č. 2: Je tady někdo, kdo viděl anděla/nebe/Ježíše a tak - ve skutečnosti, nebo ve snu?

Otázka č.3: Jestli někdo máte nějaké zajímavé svědectví, tak ho sem taky prosím napište.

Děkuji za odpovědi :)

323 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zztop*
hodnocení

0x

Jistěže je bůh:

:-D

majsterjoe*
hodnocení

0x
Existuje NĚCO. Jestli je to Bůh nevím
jancaaolina

presne tak...chytry clovek se zamysli...zeme, mesic, hvezdy, zivot...nevzniklo to samo to je dany a jasny z niceho nikdy nemuze vzejit energie, jak se mam snazi namluvit, dalsi kapitola je cirkev... tak trochu vice zneuzila verici a proto je rozdilne byt verici a nebo byt nastvany na cirkev, ta cinila spatne a ve jmenu Krista zabijela proto mnozi rikaji: pidivejte na ne! ale my musime zacit samy u sebe a ne ukazovat porad na druhe...my odpovidame samy za sebe ne za cirkev... Lidi musi trochu premyslet...slovo Buh proste neni popularni a proto se nekteri i stydi verit...ted kvuli muslimum kteri se tam vrazdi chteji vsechny lidi povinne ockovat proti "pravde" uz maji v Americe pripravene vakciny s upravou DNA a genu, ze z Vas udelaji nevericiho cloveka..."ochrana proti teroristum" jak smesne...Obama proste nechce aby lide verili...a ten kdo bude verit bude zlikvidovan protoze je nebezpecny...to uz se blizi ke konci sveta a toto je az desive a vite proc? protoze toto bylo davno predpovezeno a nyni se to zacina dit...az z toho beha mraz po zadech...ten kdo bude verit bude pronasledovan...svoboda je proste pryc...

"...toto bylo davno predpovezeno a nyni se to zacina dit..."

Patřím mezi dříve narozené a těch zaručených předpovězených pohrom jsem už docela dost přežil. Naposledy zcela zaručený konec světa v prosinci 2012. (ještě si živě vzpomínám taky na konec světa v roce 1964, ale byla jich už celá řada). Konec světa (tedy života na zeměkouli) určitě někdy nastane, ale myslím, že to bude zásluhou lidí samotných, nebo zcela prozaickým a přesným fyzikálním zákonům podléhajícím zákrokem z vesmíru (asteroid), nikoliv přičiněním jakési nadpřirozené síly.

A Obamu do toho nepleťte! jsem v Boha naprosto nevěřící člověk odjakživa (Obama ještě nebyl ani na světě) a to i bez nějakých injekcí DNA. Kupodivu je to Bohu asi jedno, nezdá se, že by mě chtěl o své existenci nějak přesvědčit.

josefll*

Člověk je svobodný při svém rozhodování.Chceš věř nechceš nevěř.

anss
"uz maji v Americe pripravene vakciny s upravou DNA a genu, ze z Vas udelaji nevericiho cloveka" Tak tohleto. To je bomba. To už trumfne jen Aštar Šeran a ještěři z vesmíru.

Teda z vás by měl Chocholoušek radost :-D

Takovým lidem se říká "něcisti". Míním to bez jakéhokoli hodnotícího podtextu, prostě jako název.

ria*
hodnocení

0x

Já věřím v úžasnou matku přírodu a její zákony + tu a tam nahodilé štěstí, ale rozhodně za tím nestojí někdo, kdo by jakože pomohl. třeba "Bůh"... :)

doplněno 10.02.15 18:21:

luig ... naprosto pitomý příspěkvek.. hloupá písnička

hahanaj*
hodnocení

0x

nesmysl - neexistuje

jea
hodnocení

0x

Myslím si, že existuje nějaká ohromná síla, nebo energie co je nad námi. Tady podle mě nejde o to slovo - BŮH. Je to jenom slovo. Ale já si nemyslím teda, že by byl bůh nějaký stařík na obláčku. Podle mě je bůh něco jako ta síla, ten život.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- já věřím, že my jsme vůči "Bohu" něco jako breberky v našem žaludku, nebo mravenečkové pod našima nohama vůči nám. A kdyby se mravenečkové třeba "umodlili", nebo postavili tisíce chrámů a věřili v tisíce Biblí, stejně je zašlápneme a ani o nich nevíme.

doplněno 10.02.15 18:51:

- největší dojem na mne z Bible udělal příběh Joba - jak bych vůbec mohla ctít takového samolibého, sebestředného sadistu, i kdybych tisíckrát chtěla v něj věřit. A to je jen jeden z mnoha zločinů tohoto masového vraha, který si poslušnost vynucuje násilím a bičem. Věrná podoba člověka, který si jej stvořil k obrazu svému.

Nevím, jestli je v lidských schopnostech někdy pochopit tu "sílu", která náš svět ovládá, - v každém případě si myslím, že ta síla o nás neví a jsme jí takříkajíc "ukradení" . Všechno zlo i dobro na světě pochází od člověka, nesnažíme se a nedovedeme pochopit ani přírodu, které jsme jenom součástí, ať chceme nebo ne.

vladimirpasek*
Trefa. Osobně v boha ani "něco" nevěřím. Nemám ale potřebu cokoliv komukoliv vyvracet. To, že já nevěřím, vůbec neznamená, že neexistuje (asi bych byl šťastnější, nebo spokojenější, nebo smířenější, nebo lepší a podobně, kdybych věřil - chtěl bych - prostě mi to nejde asi tak jako věřícím nevěřit). Toto vlákno zavedla věřící žena a určitě má pravdu nejméně v jednom: tato otázka se lidstvem "line jako červená nit" staletími (spíš tisíciletími). A každý homo sapiens sapiens k ní má NĚJAKÝ vztah. Můj je podobný přirovnání k mravencům či ještě menším stvořením vs. člověk (pozn.: na hmyz vědomě nešlápnu přesto, že nejsem ani věřící ani budhista). Pokud bůh existuje, jsme mu absolutně ukradeni.

hodnocení

0x

1) existuje

2) viděl jsem anděla

3) zajímavé svědectví nemám

hodnocení

0x

Rika se ze Buh je spravedlivy a milostivy,pak tedy nechapu proc jeden clovek(dite bozi)se topi v penezich,koupi psovi diamantovy obojek a tisice dalsich(take deti bozi) umiraji hlady! Tak kde je ta spravedlnost a milost?

Jsou to rozdílné věci - spravedlivý a milostivý podle vašich představ znamená, že vaše smýšlení je božské? Je tu tisíc radících a stejně se mezi sebou hádají... Proč by měl být Bůh stejného názoru, jaký máte Vy? A milost nemusí být jen v tom, že vám milostivě nadělí vše, po čem toužíte...

Bůh přeci nemusí poslouchat člověka. Jeho úmysly můžeme někdy špatně pochopit...

Např. ve Vašem případě je to zřejmě tak: Milostivě Vám nechal oči, abyste viděl zlo, které dokáže člověk udělat. Dal Vám svobodnou vůli, abyste se rozhodl, jestli o tom jen kecat nebo jestli pomůžete.

Jste registrován zde na fóru a pomáháte svými radami - také možnost. Milostivě vás nechal narodit v ČR, kde vládnou podvodníci a máme prezidenta opilce s inkontinencí (jak se píše v jiném vlákně) - nenarodil jste se na Ukrajině a nemusíte se schovávat před "spřáteleným vojskem". Nežijete v Islámském státu jako jeden z otroků... Nestačí?

Děti umírají hlady - vy máte plnou ledničku. Už Vás napadlo koupit jen polovinu salámu, nekoupit si pivko či cigarety a ty peníze poslat na nějakou ADRU nebo jí podobné?

Spravedlnost - s milostí ruku v ruce. Korán říká oko za oko - proto se tak snaží odplácet jeden druhému. Bůh nás bude soudit a může soudit během života... milost pak může někomu dát, někomu nemusí - je to jeho rozhodnutí, jeho vůle..

To, že jsem viděl, nebo zažil zázrak, neznamená automaticky, že opravdu o nějaký zázrak šlo, ale jen, že jsem byl svědkem něčeho neznámého čemu nerozumím. Víra v nadpřirozenost, nebo boha je dle mého názoru zjednodušeným vyrovnáváním se neznalostí přírodních a fyzikalních dějů.

ohneta*
hodnocení

0x

Já nevěřím. Co se týče zázračných uzdravení, za vše může spíše příroda.

Mně by zajímalo pro ty co v boha věří několik otázek.Odpovězte jenom ti co v něj věří.

1.Bůh stvořil jenom Zemi nebo celý vesmír?

2. Když stvořil Bůh Adama a Evu a měli spolu 3 syny,jak se potom lidstvo dále rozmnožovalo bez další ženy?

3.A bůh stvořil i všechny zvířata?

doplněno 10.02.15 18:55:

BTW: A co má prosím vás znamenat věta " Bůh stvořil vesmír,Zemi a člověka v 6 dnech."

Co je to za nesmysle?!

Vesmír vznikl před několika miliardama let a člověk je tu teprve pár tisíc let.

odp7
hodnocení

1. Celý vesmír

2. V Bibli není napsáno, že by měli pouze syny.

3. Ano, stvořil i všechna zvířata

Doporučuji si přečíst tuto knihu:

krestanekurim.cz/...

jancaaolina

pro Boha je nasich 1000 let jeden den a Vas zivot je pro neho 26 minut (plus minus) takze si predstavte vy zijete pro nas tak dlouho a pro Boha je to jen zlomek, 26 minut... ted jsi nejsem jista ale da se to vypocitat z Bible...tam je nekde (netusim presne) kde toto zmineno...Buh vnima cas jinak nez my, pro nas je to obtizne pochopit, protoze nejsme dokonaly...neni ostuda verit...Buh je pro nas nepredstavitelna energie ci hmota. Nemusi to byt jen nejaka postava jak si lide domnivaji...Az prijde konec sveta bude Vam to lito, ze jste neverili? ...nebo si jen reknete: tak proste umru, neveril jsem a nikdy verit nebudu?...vlastne umreme a uz se nikdy nedovime jak to bylo, je to az desive...Nikdo nevime co bude dal ale proc to nezkusit? Verit neni ostuda...mnozi se smeji vericim, ze nekradou, jsou slusni, hodny, pomahaji si...ale vzdyt tak to ma byt! :( ! My Boha videt nemuzeme protoze je to takova energie ze by nas zabila...vidime co stvoril, jen clovek je zazrak a nase zeme a vesmir take...je to zahada a zahady lidi nemaji radi...rikalo se, ze Jezis delal zazraky a nasli se taci co rekli: vidim to a presto neverim, to byl urcite nejaky trik...tak co chceme? nekteri lidi jsou nevdecni a slepy ikdyz vidi :( je to proste tak...

"...se smeji vericim, ze nekradou, jsou slusni, hodny, pomahaji si..."
To si fakt myslíte *sok*? Představte si, že i Hitler byl hluboce věřící. O těch arbských teroristech ani nemluvim.

josefll*

A kde jste na tom byl,že Hitler byl hluboce věřící.

josefll*

Bible není přírodopisná a ani dějepisná učebnice.Bible vznikala před 4000.lety a byla převypravována jazykem a chápaní tehdejšich lidí.Nedávno na internetu bylo napsáno že vědci odhalili vznik Vesmíru.Za pár dní to dementovali.Takže naše civilizace ví hodně věcí,ale ve skutečnosti nic moc.Vědci,kteří opravdu ví a znají přiznávají ,že čím víc toho ví,tím více se naskýtá otázak.A víra věřící člověk to znamená že věří i bez důkazů.Víra je dar!Ateista je také věřící člověk.Věří ,že Bůh není.Také nemá důkazy,pokud neberu v potaz marx-leninovské poučky.

Sice je to už rok starý příspěvek, ale když už to někdo znova otevřel, tak si dovolím otázku: Když teda bible vznikla před 4000 lety, jak je možné, že je v ní zmínka o Ježíšovi, který se v tom případě narodil až 2000 let po jejím vzniku? *sok*

pt®

"magdon", dovolím si odpovědět. Chápu Vaši otázku. Bible je psaná v proroctvích, v symbolech, v předobrazech a je to hlavně historie Izraelitů, vyvoleného Božího národa, z kterého přišel na svět Ježíš. Židé byli několik století, či tisíciletí připravováni nato, že z jejich národa přijde spasitel, který lidstvo vykoupí od hříchu a smrti, do kterého lidstvo upadlo hned na počátku v Edenu. Tím má lidstvo naději a smysl života, že bude vše opět dáno do původního pořádku a souladu. Ale mezitím uběhlo několik tisíc let, aby si lidstvo uvědomilo dosah hříchu a umírání, pokud bude žít nezávisle na Božím vedení. Po tak dlouhé době, bude lidstvo bez výmluvy. Bude vše zase dobré, harmonické, až bude odstraněno zlo a původce zla. Bude to při druhém příchodu Krista, ale ne již, jako člověka, ale vzkříšeného duchovního, mocného Božího syna, kdy odstraní původce zla a odpůrce Boha "satana". Kdyby potom byl opět sebemenší náznak vzpoury proti Bohu, už to nikdy nedojde do takových měřítek, jako je to nyní. Toto vše je v Bibli předpovězeno a čeká na své splnění.

Napsala jsem Vám to, co se píše v Bibli. Snad jsem pochopila na co se ptáte.

kddghal

Pro "magdona":

PT sice pěkně vysvětlila o čem Bible je, ale neodpověděla Vám na Vaši otázku.

Tak k Vaší otázce: Mojžíš začal v r. 1513 př.n.l. (po odchodu Izraelitů z Egypta) psát knihy, které jsou dnes v Bibli označovány jako 1. až 5. Mojžíšova. Potom následovali další pisatelé, kteří zaznamenávali dějiny Izrele, různá proroctví a Žalmy (chvalospěvy). Až přišel Ježíš, tak po jeho smrti začali psát apoštlové evangelia (popis Ježíšova života), Skutky apoštolů (popis činnosti prvních křesťanů) a různé dopisy tehdy existujícím křesťanským sborům - s tímto psaním skončili asi v r. 99 n.l.

Tyto knihy a spisy (je jich asi 66) byly dány do hromady a dnes tvoří jeden svazek pod názvem Bible.

Není to tedy kniha, kterou by napsal jeden pisatel (jak se asi milně domníváte). Ale je to svazek knih od asi 40 pisatelů, kteří své knihy psali v období delším než 1600 roků.

cas

Kdyz si predstavite obrazovku/monitor pocitace uvedomite si treba snadneji, ze vsechno existuje temer soucasne, neni zadna minulost ani budoucnost, pouze pritomnost v casoprostoru, kterou nas mozek vnima, zpracovava a promita pred nasim zrakem a v nasich myslenkach, mozek je jako disk s uloznym prostorem a zaroven je Bohem v kazdem z nas. Az se nase telesna schranka opotrebuje nebo znici, muzeme ziskat novou s cistym stitem a zaradit se opet do kolobehu zivota nekonecne pritomnosti.

lkdfg

čas" - asi mám po obědě jídlem ucpaný mozek a proto nechápu tuto tvoji odpověď na to, jakým způsobem byla napsána Bible,

Půjdu si uvařit kafe a potom budu znovu uvažovat nad tím, co jsi napsal. Ale pochybuji, že to pomůže tvoji odpověď pochopit.

cas

Ikdfg - to znamena, ze jsi treba mohl byt take jednim z autoru biblickych pribehu, jen si to nepamatujes, protoze jsi prozil mezi tim nekolik dalsich zivotu a tvuj disk byl zap!nen dalsimi zazitky, ale jak znamo pamet lze za jistych okolnosti obnovit, hlouboka regrese byva prekvapujici, ale nekdy je lepsi tohle nepodstupovat.

sksajl

"čas" - děkuji za vysvětlení, už je mi to jasné.

Drobným nedostatem této odpovědi je to, že Pentateuch nenapsal Mojžíš To, co dnes nazýváme, trochu matoucím způsobem, Starý zákon (třeba v anglosaských zemích se užívá označení Old Testament), a specielně pět knih Mojžíšových rozhodně nenapsal Mojžíš. Uý proto nem že Mojžíš nikdy nevstoupil do zaslíbené země, tam Izraelity dovedl jeho nástupce, Jozue. A řeba hned první kniha, Genesis, vznikala po dlohou dobu, zpočátku byla předávána tradicí a ústním podáním, ale její autorství dnes odvozujeme nejméně ze dvou, ale spíše ze tří zdrojů-

Zato odpověď na Mogdonovu otázky je prostá. O Ježíši se píše v křesťanské části Bible, v Novém zákoně (new testament), a ten pochopitelně vznikl až po Ježíšově ukřižování a jeho zmrtvýchvstání (pro !nevěřící" doplňte "údajném vzkříšení"), a ani to ne bozprostředně. A pokud se někdo odvolává na starozáknní zmínky a proroctví o Mesiáši, ta nemluví přímo o Ježíši Kristu, ale předpovídají jeho příchod. A mnozí odmítají tato proroctví spojovat jmenovitě s Ječíšem, židé ho dodnes za Mesiáše nepřijali a keho pžíchod díle očekávají (tedy, mluvím v htubých rysech).

ykfjg

"kartaginec" - " pět knih Mojžíšových rozhodně nenapsal Mojžíš."

"čas" to přece vysvětlil dost jasně. Je dost možné, že jsi pisatelem právě Ty! *smich*

pt®

"kddghal" sice jste vysvětlil, co je to Bible, že je to vlastně knihovna z mnoha knih a jak dlouho byla psaná, než utvořila celek. Ale "magdon" položil otázku: "jak je možné, že je v Bibli zmínka o Ježíši, když se narodil až 2000 let po jejím napsání?" a na to odpovídám já, že byla mnohá proroctví pod Boží inspirací, která se počítají na stovky, která předpověděla, kde a kdy se Ježíš narodí a spoustu věcí z jeho života a smrti. Takže Židé očekávali Mesiáše, který obnoví Izraelské království, jenže většina tenkrát Ježíše nepřijala, jako Božího syna a čekají jej do dnes... + moje odpověď pro "magdon"...

jokeer*
hodnocení

0x

1) Pro mě Bůh vždy existoval a existovat bude.

2) Myslím, že takových lidí, co něco viděli, je na světě opravdu málo.

3) Pokud jde o spravedlnost a rovnost na Zemi, jak tady někteří píšou, tak si nevzpomínám, že by nám někdo sliboval bohatství a ráj na Zemi, to má přeci přijít až po smrti, tam má přeci každý dosáhnou oné spravedlnosti, která mu na Zemi byla odepřena. Samozřejmě vždy by to tu mohlo být lepší, ale i tak se v ČR nemáme nejhůř, kdo chce půjde za lepším :)

jancaaolina

Vas komentar je krasny. Mate naprostou pravdu. Nikdo nikomu nesliboval blahobyt a to co lidi provadeji jak se vrazdi, lide bez viry zabijieji pro penize, znasilnuji zeny, kradou deti...mafie, prodej bileho masa, to vsechno delaji neverici lidi. Co delaji verici lidi?: rikaji vsem kolem: verte, cinte dobro, mejte se radi, nekradte, nezabijejte atd...verici lidi jsou jediny na ktere se muzete spolehnout... (nepocitam koran, islam a verici kteri si na to jen hrajou...)

No vidíte! Odsuzujete islám a při tom je to víra v podstatě ve stejného Boha, v jakého věříte Vy, jen z trochu jiného pohledu. O co je ten islám horší, než křesťanství? Že jeho zastánci ve jménu svého Boha momentálně vraždí každého, kdo věří v Boha jiného? Nedělali náhodou křesťané kdysi totéž? Někdo je zkrátka hodný, poctivý a spořádaný, někdo je prostě hajzl. To ale nemá s vírou nic společného.

doplněno 10.02.15 20:52:

"...lide bez viry zabijieji pro penize, znasilnuji zeny...",
Ale to dělají věřící také. Není to tak dávno, co se provalilo několik afér, kdy profesionální duchovní pohlavně zneužívali děti. A nebylo těch případů zas tak málo. Myslíte, že taky víru jen předstíraly?

pt®

V čem je rozdíl?

Když se podíváme na tyto hlavní systémy náboženské víry a jejich pohled na Boha, najdeme zásadní rozdíly:

buddhisté říkají, že žádný Bůh neexistuje

hinduisté věří ve 300 000 božstev

muslimové věří v mocného, ale vzdáleného Boha

křesťané věří v Boha, který je milující a se kterým je možné mít vztah

vyznavači učení New Age považují za bohy sami sebe

buh-krestanstvi.cz/...

josefll*

Kdo jsi bez viny hodˇ kamenem./tímto Vaší připomínku nechci nějak znevažovat.I věřící jsou lidé chybující.Jinak by neexistovaly zpovědnice./

luig
10.02.15 18:17
hodnocení

0x

*haha* tak to video je teda síla! Myslím, že kdyby Bůh existoval, po zhlédnutí tohodle výtvoru by musel lidstvo okamžitě zlikvidovat.

Tak napřed jsem zírala jako puk, ale než to skončilo, tak se mi to zase srovnalo. No jsou to recesisti. Tak strašné to zase není. A určitý vzkaz to předává i když je to možná až zbytečně vulgární...

hodnocení

0x

"Já jsem nadpřirozené uzdravení zažila na sobě..."

A jste si jistá, že jde o uzdravení nadpřirozené? Proč se ten "zázrak" stal zrovna Vám, zatímco tisíce podobně postižených mají prostě smůlu? Čím se zrovna Vy lišíte od těch ostatních? Máte snad u Boha nějakou protekci? Kdyby Bůh existoval a byl tak spravedlivý, jak se o něm říká, pomáhal by přece všem, kteří to potřebují. Nejen pár vyvoleným. Vaše "nadpřirozené" uzdravení je jen souhra šťastných okolností a Vaší vůle nepodlehnout. Já Vám to ze srdce přeju a mnozí Vám můžou závidět, ale zásah Boha bych v tom nehledal.

odp7
hodnocení

Píšete - a jste si jistá, že jde o uzdravení nadpřirozené?

Odpověď je: Ano. Bylo mi asi 9 let, když jsem byla nemocná (pokud vím, tak to byla teplota nebo tak něco - vím, že mě bolelo břicho nebo hlava, možná jsem měla chřipku). No - zkrátka jsem ležela v posteli a bylo mi špatně. Přišel ke mně do pokoje táta a modlil se za mě. Když dořekl modlitbu, opravdu jsem téměř do slova vyskočila z postele a byla jsem naprosto zdravá. Všechno (všechna bolest, a tak) ustalo.

faithoncemore*

Ke mně zas takhle jednou, když jsem byla malá a ležela s horečkou, přišli rodiče a přinesli mi trs banánů, které pro mne za bolševika sehnali. Snědla jsem je na posezení a okamžitě jsem se uzdravila a horečka prostě byla fuč. Boha do toho nikdo netahal.

Mimochodem někdy pomůže i pouhá pozornost rodičů, aby se dítě cítilo lépe.

doplněno 10.02.15 19:26:

Cha - myslíte, že za tazatelkou je skrytá Růža, a chce nám to tu opět zpestřit? :-D

josefll*

I já jsem měl jednou horečku.Místo banánu jsem si vzal paralen.A bylo to.Poučení?Žádné.A možná přece jenom ano.Za bolševika sehnat trs banánů= malý zázrak.

hodnocení

0x

Pro toho kdo chce vidět,jsou všude stopy Boží činnosti!

Eletrika tako není vidět a všichni víme že existuje,vítr jako takový také není vidět,jen jeho projevy,zdrovna tak Bůh!

Elektrika ani vítr sice vidět není, ale oboje se dá dokázat měřením. Jsou to fizykální záležitosti, které mají svoje přesná pravidla. Už někdo změřil Boha? Projevy elektriky i větru se dají velmi přesně definovat. Dokážete definovat projevy Boha? Nebo za jeho projevy označujete to, co zatím nikdo nedokázal rozumně vysvětlit.

pt®

pro "magdon", například,

Žalm 19: "Nebesa vypravují o Boží slávě; obloha vypovídá o díle jeho rukou."

Žalm 139: "Tobě vzdávám chválu za činy, jež budí bázeň: podivuhodně jsem utvořen, obdivuhodné jsou tvé skutky, toho jsem si plně vědom."

Kazatel 11: 5 "Tak jako nevíš, jaká je cesta větru nebo jak se tvoří kosti v lůně těhotné, stejně tak nepoznáš dílo Boha, který to všechno působí"

Láska taky není vidět a víme, že existuje. Je cítit, stejně jako nenávist.

buss

Joo, jsou to jen pocity!

doplněno 03.03.16 18:54:

Jsem ochoten uvěřit, až si na něj sáhnu. Jinak je to pro mne blud, v co věří ostatní je jejich věc. Jen se divím, kupa lidí věřících si ani nepřečetla bibli. Znáte to o té víře v Kurva hoši...

doplněno 03.03.16 19:16:

2. Když stvořil Bůh Adama a Evu a měli spolu 3 syny,jak se potom lidstvo dále rozmnožovalo bez další ženy?
Ale také tam, je, že existoval svět a ráj, tak jak to tedy byo?
Na Zoomu říkali, že lze hmotu stvořit z ničeho. Z čeho vznikl vesmír? Ale jspou jiné starosti, tím ať se trápí jiní.

pt®

Hmota nemůže vytvořit to, co v ní není, ani pocity, ani lásku ani nic podobného, neuchopitelného.

buss
hodnocení

0x

Už to tu kdysik bylo. Nikdo vám nebrání věřit v něco takového, co řídí vaše kroky, takže vaše vůle, svobodné rozhodování je k ničemu. Pak jste hračka někoho, ovládaná někým. Jaké zázraky? Prostě se někdo uzdraví, jiný ne, Také je to na vůli, jak chce žít.
Proč se pak za něčím štvát, studovat, chtít něco dosáhnout, když to není na mé vůli, chtění? Proč nejsou stejné šance?
Kolik takových zázračně uzdravených znáte ze svého okolí? Kde máte ty důkazy? Proč lidi umírají aniž by chtěli, vraždy, války, nemoce a ničím si to nezasloužili ...? Ve snu můžete vidět cokoliv.
Věřme v sobě, ve své schopnosti, chtějme něco dosáhnout a za tím jít. Mimochodem, dnes vás ovládají politické strany a jinííí.

doplněno 10.02.15 20:22:

Četla jste bibli? Vše o čem se vyjadřuje kterákoliv církev? Jste schopna kritického myšlení, nebo přejímáte nekriticky cizí myšlení?

josefll*

Jednak nejsme loutkyJsme ,když ne svobodní,tak máme svobodné myšlení .Chceš věřit tak věř ,nechceš,tak nevěř.Proč lidi umírají ,vraždy války...A to vraždí Bůh? Na Ukrajině vyhlásil válku také Bůh?Na Putina se nedívejte,jak se křižuje.Za bolševika byl sovětským gastapákem.

Odpověď na otázky:

Ano

Ne-církví je hodně a nemám možnost a chuť to vše přečíst.

Ano -jsem schopen kritického myšlení viz.odpověď na tento příspěvek

lubrikant*
hodnocení

0x

Nevím, jestli existuje bůh. Myslím si, že to bude jen výplod všech vír a příběhů, aby bylo v "KOHO" věřit. Nicméně jsou věci, které se popřít nedají a nepatří zcela vědomě do našeho světa, i když tím proplouváme úplně normálně - viz. různé hypnózy, rituály, a pro mě hlavně úžasná astrální magie budhismu. Co se týče třeba téma "duchové", tak když si budete všímat svého okolí a otevřete svou mysl, pak si začnete všímat i pro nás "nenormálních" věcí.

Ale bůh? Nevím no, ještě jsem ho neviděl :-D A i kdyby ano, tak jak můžu vědět, že je to on? Z Biblických vyprávění? Ne.

ronyx*
hodnocení

0x

Můj názor je, že žádný Bůh a ani žádné jiné "nadpřirozené" věci neexistují.
Jsem ryzí ateista a nemám potřebu něčemu (čemukoli) takovému věřit.

jokeer*
hodnocení

0x

Osobně respektuji každý slušný názor na toto téma, ale ty dvě videa jsou akorát ukázkou nevhodného chování. Nikdo bez výjimky by neměl odsuzovat druhého, za jeho přesvědčení a ani by mu neměl vnucovat to své.

hodnocení

0x

Vira je Nazor bez Informaci.

Na Boha neverim. Presneji, osoba (nebo skupiny) muze existovat, jeho (jeji, jejich) bozstvi nikoliv.

doplněno 10.02.15 20:35:

Cestovatel casem, domovem na planete Gallifrey, znamy pod jmenem Doktor, je pravdepodobnejsi nez Buh.

lidus*
hodnocení

0x

Netajím se tím, že mě Darvin se svojí teorií neuspokojil, jsem nevěřící ale ochotná uvěřit, že nějaký stvořitel všeho existuje, jsem ochotná uvěřit, že existují paralerní světy a nějakou náhodou jsme se sem dostali a začali se množit. Jednoduše, věřím ve svého Boha který je tak trochu scifi postava. Rozhodně nevěřím v Boha tak jak nám ho vnucuje církev, hlavně nemám důvod a potřebu chodit do kostela, kupovat si odpustky (nic jiného zpověď svatá není), už vůbec nevidím důvod aby mezi mnou a mým Bohem stál prostředník-farář a abych se klaněla a líbala prsten Svatému otci. Každý věří tomu, čemu uvěřit chce, osobně neznám jediného člověka co by se zázračně uzdravil, neznám nikoho kdo nechodil a náhle po doušce vody ze svaté studánky chodit začal-nesmysl a pokud pravda tak jen a jen o práci psychiky onoho chorého, nikoliv o práci jakého koliv světce. Co se zdá je sen a je jedno jestli v něm vidím nebe nebo peklo. Jediné čemu jsem ochotná věřit je, že umírá naše tělesná schránka ale vědomí + energie zůstává (chcete-li duše).

odp7
hodnocení

Ty věci, které jmenuješ dělají křesťané, ale katolíci. Já proti nim nic nemám, jen nesouhlasím s některými věcmi, které dělají - souhlasím s tím, co je podle Bible. Taky je rozdíl mezi katolíkem jako takovým a katolíkem charismatikem. A k tomu uzdravení - mluvím o tom, že se ten člověk modlí za uzdravení (nebo se někdo za něj modlí) a on je V TU CHVÍLI uzdraven. Náhoda? To asi těžko. Stačí otevřít oči, abyste viděli. Někteří říkáte, že jen slepě věříme něčemu, co nám ostatní předložili. A co děláte vy? Myslíte si, že evoluce není víra? Ano, je. A navíc: Křesťané (alespoň opravdoví křesťané, kteří poznali Boha) tomu jen slepě nevěří. Když cítíš přítomnost Boha, když jsi zázračně uzdraven, když se plní proroctví, které někomu dal Bůh nebo už je napsáno v Bibli , tak myslím, že to není až tak slepá víra, jak někteří říkají. Mnoho, mnoho lidí, kteří jsou teď křesťané říkají (a jedním z niich je má kamarádka): ,,Než jsem Boha opravdově poznal/a, myslela jsem si o křesťanech, že jsou to jen nějací pánbožtíci, že křesťanství je jen nějaké slepé náboženství. Ale pak, když jsem uvěřil/a v Boha a poznal/a jsem ho, zjistil/a jsem, že je to úplně o něčem jiném. Že to není jen nějaká slepá víra, ale že j e v tom plnost a že jde o to, že můžeme mít s ním hluboký vztah.

To bylo jako co? Jakože neviděla na jedno oko a najednou vidí na obě? No není z toho zas nějak odvázaná.

doplněno 13.02.15 19:50:

odp7: Proč když se modlil za to druhé oko si pořád přikrývala jen pravé. A jak se jako slepá pěkně dívá těm chlapům do obličeje (do očí). A na mikrofon. A na váš argument, že se otáčí za hlasem, tak se přesně na obličej dívá i když nemluví *smich*

Čím víckrát se na to dívám, tím víc vypadá jako amatérské divadlo.

odp7
hodnocení

Nene, ona tam přišla úplně slepá. A on když se za ni modlil, tak první začala vidět jedním okem a pak se modlil i za to druhé oko a ona začala vidět na obě.

Mimochodem - zázraky provází Daniela Kolendu a Reinharda Bonnkeho (2 velké evangelisty - byli i v České republice a na Slovensku) stále, vidí je pořád. Každou chviličku se za někoho modlí a ten člověk je uzdraven.

martinaa*

Tomu jak fakt někdo věří? *smich*

Hergot, to je byznys.

Tohle video je přímo příšerné. Taková monumentální hovadina. Viděl někdo z těch lidí kteří tomuhle věří opravdového slepého člověka? Ten nemá vidoucí oči jako tahle podvodnice, která před "zázrakem" skáče pohledem z jednoho podvodníka na druhého. Jak je možné že je na světě tolik idiotů, kteří tomuhle mohou uvěřit. nejkrásnější na tom je, že ti organizátoři věděli dopředu co za blbce se na ně přijde dívat a ani se nenamáhali angažovat skutečného slepce. Co si myslím o autorovi otázky a jeho připomínek a odkazů, tady nemohu bohužel napsat. Ale nic hezkého to není...

A pak se člověk diví, že se dneska nechají lidé nachytat na podvodnou práci na internetu...

Tak tomu může uvěřit jedině idiot :D Toho "léčitele" bych zpráskal s bičem a zavřel na 10 let! Lidi proberte se!

jumba
hodnocení

0x

Jsem věřící. Ale svou víru nikomu necpu.

Nebylo by těžké pro druhé uvěřit v Boha, kdyby viděli každý den nějaký zázrak. Ale věřit v Boha a snažit se žít podle Božího přikázání a bez zázraků, tak to se nikomu nechce. Chceme jen hmatatelné, viditelné důkazy.

Jednou se kamarád ptal, zda věřím, že existuje posmrtný život. Odpověděl jsem, že ano. Řekl mi, že budu zklamaný, až zjistím, že po smrti nic není. Tak jsem mu odpověděl, že když nic po smrti nebude, tak já zklamaný nebudu. Ale zklamaný bude on, až po smrti zjistí, že něco je.

Já věřím v Boha, Ježiše Krista, Pannu Marií. Ale nechodím 7x týdně do kostela. Jdu, když cítím potřebu a pravidelně poslední sobotu v měsíci ke zpovědi. Nepotřebuji se modlit, aby ostatní věděli, že jsem věřící. Modlím se podle svých slov. Také nikoho neodsuzuji, že nevěří. Je to každého věc. Ve víře cítím oporu a sílu.

A co je myšleno zázrakem? Už to, když přivezou do nemocnice rozšrotovaného člověka po havárce a lékaři nevěří, že se z toho dostane. Dělají co mohou, ale naději příbuzným nedají. Ale on to přežije a třeba bez poškození mozku, velkých následků. Ano, je to částečně zásluha lékaře, ale ani on nedokáže dělat zázrak.

22.2,,,,,bude v televizi pojednání,jestli něco poživotě je,Brány smrti...je název

odp7
hodnocení

doplněno 10.02.15 20:04:

pt®

" jumba", Vaše odpověď se mi opravdu líbí. Našla jsem stránky docenta Ing. Miloslava Krále Csc, jeho vyprávění a knihy jsou k zamyšlení, můžete se kouknout.

vedaavira.cz/...

hodnocení

0x

Z povahy víry samotné vyplývá, že existence (nebo neexistence) Boha je nedokazatelná. Takže nezbývá, než věřit (nebo nevěřit). V případě důkazu by už víra neměla smysl - nemuseli bychom věřit, protože bychom to věděli.

pt®

"jethro", ale o tom se také v Bibli píše: 1. Kor. 13 kapitpla

"Teď poznávám částečně, ale potom poznám plně, tak jako Bůh zná mě. Do
té doby nám zůstává víra, naděje a láska, tato trojice; ale největší
z nich je láska."

"Láska nikdy nezanikne. Proroctví pominou; jazyky utichnou; poznání pomine. Neboť jen částečně poznáváme a částečně prorokujeme. Když však přijde to, co je dokonalé, pomine to, co je částečné."

Takže po úplném poznání (Boha), nebude víra ani naděje, zůstane jen láska...

hodnocení

0x

NEVÍM jestli existuje, ale VĚŘÍM že ano :)

hodnocení

0x

Mysím, že dobro Bůh - láska, existuje. Stejně tak existuje zlo peklo - ďábel. Není vidět, ale je to síla - zlý duch, který je cítit. Proč by jinak vymítali ďábla z těla exorcisti? Vyženou ho ven jen svatým duchem Ježíše Krista. Kým taky jiným, že? Napadá vás někdo lepší než Ježíš? Zrovna jsem koukala na youtube na přednášky od P. Havláta. Ten kdo se setká se zlem, začne věřit v dobro, v boha.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Kdysi jeden můj známý také zažil zázračné uzdravení.V pondělí měl jít na operaci žaludečního vředu,tak aby si dodal odvahu,v neděli se opil jak zákon káže.Po cestě domů všechno vyzvracel a v pondělí se dostavil na tu operaci.Jak se však divili doktoři,že žádný vřed nenašli.Jestli to však byl boží zásah se nikdo nikdy nedozvěděl.

10.02.15 21:04
hodnocení

0x

Jo, to je oblíbený argument, jenže je trochu mimo. Bolek Polívka sice věří, že doktorka "cosi" má, i když jí neviděl *smich* , ale existence toho se dá na rozdíl od Boha celkem snadno dokázat.

miky*
hodnocení

0x

Věřím, že Bůh existuje,pro každého z nás je trochu jiný. Někdo ho vnímá jako Sluce, jiný jako Slona někdo si ho představuje jako Vzduch- neviditelného. Šťastni jsou lidé, kteří v Boha věří, pomáhá nám všem překonávat nástrahy života a světa.Já osobně když mám nějaké potíže tak mi vážně hodně pomůže, když se v duchu pomodlím a poděkuji za dary, které nám denně dává a za pomoc, kterou mi poskytne. Víte myslím, že každý člověk v něco , nebo něčemu věří. Kdo ztratil víru je nešťastník. Myslím , že jsem se dost vykecala, tak nechám prostor zase někomu jinému..

10.02.15 21:25
hodnocení

0x
Ne!

budek
hodnocení

0x

Ano, Bůh existuje. Mám na mysli Boha Otce, Syna a Ducha svatého. Podle mne je to zcela jasné a jisté, až se divím, že někteří lidé tomu nevěří.

Vědecké důkazy jsou velmi jednoduché: vyplývají např. z existence nekonečného prostoru, nekonečného času, rovnosti hmoty a energie (E=m.c2) a spousty dalších neřešitelných otázek o projevech a podobách hmoty a energie případně otázek o vzniku vesmíru.

Část Bible zvaná Nový zákon je velmi dobrým důkazem o existenci Boha.

buss

Někteří lidé jsou bezmozci, neumí uvažovat, přejímají cizí názory. No jsou i tací a pokud jim to vyhovuje budiž. Bibli napsal kdo? Klidně si žijte život nalinkovaný podle kohohosik a nejste schopen ho ovlivnit, tak si pak na něj, na osud ovečky nestěžujte.

josefll*

Nový Zákon napsali apoštolové-součastníci Ježiše Nazaretského a jejich žáci.Starý Zákon se předával ústním podáním než vzniklo písmo.Uvědomte si že příběhy Starého Zákona začínají asi tak 4000let od této doby.A jsou psány tehdejším jazykem pro tehdejší lidi.Píšete že máme si žít nalinkovaný život podle kohosik.Pane pokud nekradete nezabíjíte nepodvádíte svoji manželku, tak se chováte také nalinkovatě a to podle desatera,podle kterého křesťanská Evropa dosáhla vzdělanosti a rozvoje.A pokud máte jiný názor nesnažte se toho druhého urážet.

odp7
hodnocení

budek - Amen. :)

stir*
hodnocení

0x

Dobrý večer. Dnes večer jsem rozuměla na Polském rozhlasu (vysílání pro křesťany) tolik, že víra

upadá, protože se lidé mají příliš dodře, a že se to změní. To mě vylekalo.

Já do kostela nechodím, někdy bohužel musím.

Často prosím pána Boha o ochranu pro své dětí, a přiznám, i o pomoc pro mě. A děkuji mu.

hodnocení

0x

Věřím v sám sebe. Bůh, jak ho my, kterým je tohle slovo bližší než ostatní náboženství mají, je uvnitř mě a já jsem ten jediný Bůh. A tohle všechno je jen můj svět. Až zemřu, už nikoho koho jsem znal neuvidím, takže defakto zemřou všichni a všechno, co jsem měl kdy rád a taky nenáviděl. Svět jak jsem ho znal, zanikne a zemře tak i Bůh.

Přidal bych další odpověď..po smrti si myslím, že se znovu narodíme..ale jako co a kde, kdy..to netuším. Většinou vždy, když měl někdo klinickou smrt, tak vypovídal, že viděl světlo na konci tunelu. Ten tunel, byla jen prostě buď děloha:) nebo něco, z čeho se dotyčný měl znovu dostat na svět-narodit se.

Já osobně se smrti nebojím, bojím se spíš jen toho, co bude těsně před smrtí, jestli budu dlouho trpět například..

zwiki*
hodnocení

0x

Jako,Bůh není a nebyl.Je jen Tvůrce a církev mu dala jméno Bůh.Byl to mimozemšťan.V Americe žije mnoho mimozemšťanů co by ničilo a válčilo.

josefll*

Dá se říct že máte v něčem pravdu.V Bibli se mu také říká Stvořitel.Tvůrce a Stvořitel má vlastně stejný význam.I to že je mimozemšťan.Ještě pár let a budete věřící jak poleno.Jen s tou církví jste se spletl o 2000let.Boha oslovují v Bibli Bohem už od začátku,kdežto křesťanská církev vznikla až na počátku našeho letopočtu.Přesněji kolem roku 50. po narození Krista,nebo našeho letopočtu.Obojí je stejné.

Akorát nerozumím té Vaší poslední větě.Ale to není podstatné.Hlavně ,že jsme se shodli no tom ostatním.

hodnocení

0x

Trochu nechápu, proč lidi potřebují pořád něco dokazovat.. Mladíček si koupí na úvěr superba a chce dokázat, že umí řídit - roseká se o strom, zabije další 4 lidi... Má to smysl? Dokázat, že existuje... co tak dokázat, že neexistuje? Máte někdo relevantní podklady k prokázání neexistence?

Mimochodem - tazateli @odp7 - můžu znát Vaši církev? Jsem katolík, ale dle popisů a reakcí bych Vás viděl na Adventistu 7mého dne nebo Svědka Jehovi.

doplněno 11.02.15 15:10:

Ještě k tomu termínu "stvořil za 6 dní"- Je prokazatelné, že lidé mimo zemi (ve vesmíru) stárnou pomaleji. např. zde zahady-zdravi.cz/... - život by mohl být až 1300 let dlouhý. Proč by Bůh mimo zemi nemohl mít jeden den rovnající se 1 milionu lidských let?

Jak může mravenec pochopit lidské myšlení? - Jak může člověk pochopit Boží myšlení?...

atd.

odp7
hodnocení

Nene, já věřím, že Duch Svatý je osoba. Jsem z Apoštolské církve. Ale (kromě Svědků Jehovových) myslím si, že není třeba tohle rozlišovat. Lidé to sice dělají, ale ve skutečnosti jsme jednota. Jenomže se prostě nemůžeme shodnout na některých věcech. Já myslím, že bychom se měli prostě řídit Biblí, jak nám to Ježíš řekl, za čímž stojí AC (jakože Apoštolská církev se řídí Biblí a nepřidává k tomu nic)

Ono s tou jednotou je to od počátku složitější...

raplik*
hodnocení

0x

Podle mě Bůh neexistuje :)

korina*

Víra je silná emoce trvá již po tisíciletí.Naše země je na posledním místě co se týče víry v Boha.Když se nad tím člověk zamyslí jak komunisti chtěli zlikvidovat chození do kostelů, víru v boha zesměšovali a to nemluvě jak se zachovali k řádovým sestrám a farářům. díky snad bohu se jim to nepovedlo.Já si myslím že každý člověk má boha sám v sobě a záleží na tom jak s tím naloží.Příjdou okamžiky v životě a to každého kdy toho boha prosíme o pomoc, at se jedná o nás nebo naše dítě atd.Nikomu nic nevnucuji , ale já věřím v dobro a lásku v srdci každého slušného člověka...

honzmalatny*
hodnocení

0x

Víra je dar i prokletí.

2- ve snech občas ano.

3- jsou věci mezi nebem a zemí,které vysvětlit nedokážu, prostě se staly a nepátrám proč,ale jsem za ně vděčný.

hodnocení

0x

Existuje bůh? Kabibonoka určitě, dalších dvacet až třicet taky, ostatní pravděpodobně.

fghwe
hodnocení

0x

Ahoj, ve snu se mi z nebe zjevil anděl když se ve snu odehrála smrt. To že ale někdo osleplí začne vidět a je to nadpřirozené neberu jako boží milost ale jako různé síly mimo a kolem nás ...

Chodím do kostela s rodiči jsem věřící ale některé přikázání prostě porušuji a to že věřím v bohyni.

janahladka
hodnocení

0x

Věřím v sebe - v případě, že je v mé moci určité věci zařídit, vyřídit, sobě nebo někomu pomoci.

V případě, že cítím, že je něco nad mé síly, věřím a žádám vesmírnou sílu a třeba i celé UNIVERSUM o podporu.

Pokud potřebuji posílit víru v něco, že dobře dopadne = naději v beznadějných situacích - volám na pomoc a žádám "BOHA" = posilující naději , aby mi byla vnuknuta rada, jak se zařídit v těžkých situacích - a končím slovem AMEN (staniž se).

Toto mám vyzkoušeno jako fungující životní motor tady a teď a také do budoucna. Šíření dobra pro člověka na zemi, poislování naděje a víry - byly, jsou a budou vždy mocnými prostředky pro život v minulosti, přítomnosti i budoucnosti...

Je nutné, aby hodně lidí věřilo v cokoliv pozitivního, neboť zlo samotné je bohužel mnohdy mocnější, než dobro.

Ale na druhou stranu - zlo se vždy po určitém čase zbortí do sebe sama a vzklíčí mnoho nových nadějí na lepší život na planetě ZEMI...

munchen
hodnocení

0x

Příroda, hvězdy, moře... přírodní řád - jeho krutost i krása. Všechno klape jako hodinky. Tohle přece, náš svět, my lidé - to vše nemůže být jen nějaká náhoda, která vznikla jen tak sama z nějakých náhodných částic, kdysi dávno. Někdo řekl, že kdo chce, vidí Boha všude. V každém kamínku, květině a někdo jej zase nevidí nikde i kdyby všechnu krásu světa viděl. Blaise Pascal ve svých Myšlenkách napsal, že víra v Boha není otázkou rozumu ale srdce. Něco na tom asi také bude., s trochou nadsázky a poetiky.

spike

To je právě pouze vnitřní víra, to nemá s bohem vůbec co dělat.

hodnocení

0x

Někdo potřebuje věřit v "člobrdu" sídlícího na nebi a nazývat jej Bohem, záležitost z dob kdy člověk pro to co se kolem děje neměl lepší vysvětlení, já tvrdím že je to příroda, která je všemocná a po všech stránkách dokonalá. I když jí člověk neustále hází klacky pod nohy, vždy se dokáže se vším vypořádat.

hodnocení

0x

Ptáte se - Existuje Bůh?

Nepíšete, kterého míníte.

culdabulda1*
hodnocení

0x

teď mne napadlo - pomáhá vám (věřícím) víra v Boha v tom, že se méně bojíte smrti? - myslím fyzické, ne nějaké "duchovní" ... nebo - pomáhá vám překonat těžkou nemoc, nebo vyrovnat se třeba s těžkou depresí? a s těžkou životní situací? - přináší vám do života štěstí? - Pokud ano, tak si svou "víru" hýčkejte, je to ta nejlepší droga, kterou můžete na tomto světě dostat (a je zadarmo). ! Proč pochybovat o existenci Boha, přináší-li mi štěstí ! - byla bych ráda, kdybych mohla věřit, život by byl nesrovnatelně snazší a tajemství "světa" stejně nikdy asi nepochopíme.

doplněno 16.02.15 14:47:

- každá droga vám bere osobnost, nic není zadarmo, špatně jsem se vyjádřila - měla jsem říct, že víra se nedá koupit - ta se fakt dostává asi "od Boha".

josefll*

Několikrát ano.A docela Vám věřím ,že nám tak trochu závidíte.Ale není to zadarmo jak píšete.Žit podle desatera není někdy snadné.Ale je to dobré.

*palec*

doplněno 16.02.15 14:50:

ona víra osobnost brát nemusí - ona osobnost může formovat - a převážně k lepšímu

josefll*

Volně cituji z Bible.

"Ne vy jste si mě vybrali,ale já jsem si vás vybral."

culdabulda1*
hodnocení

0x

... když si tak googluju o historii a vzniku křesťanství, např.: cs.wikipedia.org/... , tak nazírám, že je to od počátku jenom záležitost politického boje různých kultur o moc. Nevím, jak mi může víra v nějakou tak zprofanovanou ideu pomáhat "přežít"život. To už je mi bližší ten komunismus, nebo socialismus, který není tak vzdálený potřebám, chcete-li chudých a bezmocných, nežli nějaký nadutý "Bůh", který od nás pořád jen pod hrozbou krutých trestů něco vyžaduje, aniž nám (kromě věčného spasení) něco dává !

bagar*
hodnocení

0x

Nevěřil jsem, nevěřím, nebudu věřit. Věřím akorát v sám sebe. Rozhodně Bůh neřídí moje kroky. Pokud ano, je to pěkný prevít a nemá mě rád *smich* Navíc nemám potřebu v něj věřit. Pořád jsem totiž nezjistil, v čem by mi mohl pomoct. A když se koukám na ty muslimy, jak ve jménu Boha vraždí, tak je mi z toho špatně. Přitom křesťané také kdysi dávno vyvražďovali muslimy. Nikomu víru neberu, je to věc každého člověka a rozhodně ho nebudu odsuzovat. Od druhých očekávám to stejné.

zeman

Křestáné,naši předci bránili svoji zem.Pokud by jen rokovali jako ti darmošlapové v EU, tak bychom tady nebyli,alespon´ v takovém složení.A za další.Nikdy neříkej nikdy.Znám ,nebo znal jsem bolševika,který zakládal družstvo,celý život bolševikoval a ejhle na stará kolena se obrátil a začal chodit do kostela.Ale ono je to někdy i naopak.

bagar*

Když říkám, že nikdy-tak nikdy. Kvůli náboženství se denně zabíjejí lidi, jen proto, že jeden věří v něco (někoho) jiného, než ten druhý.

randolf*
hodnocení

0x

Moje životní krédo zní: Měj svůj vlastní názor, nevnucuj ho druhým a respektuj ostatní. Co se týká mého názoru na Boha, řídím se starým českým příslovím: Nevěř svým uším ale věř svým očím. Neznám nikoho kdo Boha viděl. R.

mandy*
hodnocení

0x
Otazkou neni jestli Buh existuje nebo neexistuje, protoze Buh nemuze "existovat", neni to ani clovek, ani zvire ani vec. Otazkou je, jestli v nej verite nebo neverite. Protoze cokoliv, v co verite je skutecne, i kdyby jen ve vasi hlave. :)

iwko
hodnocení

0x

Dobrý den.

Z ničeho nevznikne nic z chaosu chaos. Proč by Bůh dával všem důkaz o svojí existenci? Byl by sám proti sobě. Na zemi je zlo a padlí démoni, kteří nutí lidi dělat opak dobra. víra je dar, který buď přijemeš nebo ne. Svoboda je také dar. člověk , zde má určité poslání, které je dáno. Žijeme v našem rálném stvořeném vesmíru, Proč se vše podle bible plní?

Mějte se rádi a budeme všichni sťastný a náš život bude plnější

Ono se něco podle bible plní?

aurum*
hodnocení

0x

pokud bůh existuje tak ať si mě konečně všimne...pokud si mě všímal ať s tím přestane neboť se mu dílo nedaří!...jo a ducha jsem viděla.on se divil že ho vidím a já koukala-vyjeveně.

hodnocení

0x

Proč se ptáte, existuje-li Bůh. Proč se neptáte, existuje-li bůh?

wraith*
hodnocení

0x

Stvořil-li bůh svět, ptám se, kdo stvořil Boha?

culdabulda1*
hodnocení

0x

komunisti nevěřili, že Bůh existuje - a jak dopadli !

Dnešní společnost v Boha věří - jinak by mu nemohla navracet majetek - tak se těch zázraků určitě brzo dočkáme ! - jenom teď nevím, jak to bude s Alláhem - s těmi zázraky by Bůh měl začít nejprve u něho, nebo dopadne jako s komouši a místo kostelů začne stavět mešity.

Ale třeba se Ti bohové v dnešní multikulti "poblbané době" navzájem dohodnou - a nám nezbyde, nežli se modlit a čekat na zázraky. Asi tak to vidím já.

hodnocení

0x

Proč se snažíte (zbytečně) pochopit něco, co je nad kapacitu vašich mozků? Nemyslím to jako urážku - člověk má omezenou kapacitu mozku, kterou ani zdaleka nevyužívá na 100% (léta se vedly diskuse o 10% využití). Nedokážeme často pochopit princip věcí, které vytvořil člověk. Jak bychom mohli chápat věci, které vytvořil Bůh?

Za stovky let jsme se dokázali posunout o velký kus - operace, náhradní orgány, umělé srdce, ...

Možná tak za dalších 50tis let pochopíme, kdo je Bůh a jak to všechno začalo...

Názor na využívání mozku na 10% pochází někdy z padesátých let, dnes se ví, že je využíván plně, jen ne najednou v jednom okamžiku. Což, ale nevylučuje, že někteří ho na těch 10% využívají:-D
janm*

Nač používat při chápání Boha jen "hlavu" z toho pramení a vždy pramenily jen problémy, co takhle užít i srdce? :) To je cesta většiny velkých "mystiků" napříč vyznáními. Bůh nejsou žádná svatá písma ta k němu jen vedou nebo mohou vést, ten největší poklad: "Poklad v poli" nosíme v sobě! Každý v sobě máme božskou jiskru, to je ten Kristus v nás (ne obrazně doslovně, božími dětmi se nemůžeme STÁT božími dětmi všichni jsme ) to je ta "paramátmá" (nadduše) my sami jí jsme ! Cílem celého usilování člověka je znovu najít tuto jednotu s ní tím, že se "odloupne slupka" a zůstane jen ta "perla".(dojít probuzení osvícení) Není otázka zda a jak v boha věřit ale uvědomit si že jsme božskou jiskrou "do bláta" spadlou, chápat boha a člověka jako tvůrce a výtvor jež je od boha oddělen je chybné, je to překroucení skutečnosti a to proto že jen tak se mohou lidé navzájem ovládat "písmy" "vůdci" "zástupci boha na zemi" proto jsou lidé udržováni trvale v tomto "klamu ". Jak by totiž mohl být člověk podřízen nějakému "písmu" když v sobě má víc než písma ! To věděli např. staří súfijové a za to byli také popravování a pronásledování , to také objevili jurodiví v rusku (posednutí kristovým tj. božským duchem) o gnostických skupinách a dálném východě nemluvě, proto také Buddha o bohu zásadně nemluvil a když tak ho nepopřel ani nepotvrdil a i když je buddhismus brán jako neteistický systém ani to není přesné a pravdivé označení..

doplněno 02.03.16 12:10:

2. zjevení nevizuelní "hlas uvnitř" mezi lety :90-97 "..."Nezapomeň na mně" (pocit Kristovi přítomnosti ač jsem ho neviděl, nebylo to ve spánku nebyl to sen!) : cca rok :97,98: "Neboj se jsem s tebou" (opět nevizuelní vnitřní hlas pozor nikoliv myšlenka nebo rozjímání ! ale jako když někdo "cizí mluví ve mne" bez pocitu přítomnosti anděla nebo Krista, velmi jsem se lekl bylo to opět za plného vědomí venku, nikoli ve spánku! )

:rok? (nevím který to byl) mne v noci když jsem spal probudilo světlo, byla to má lampa u postele která se sama z ničeho nic rožnula a probudila mne, bylo to v noci z velkého pátku na sobotu, /doufám že se nepletu 100% to byl velikonoční čas/ světlo jsem musel ručně zhasnout abych mohl spát dál...

Měl jsem i jiná zjevení ale ta se neváží k tématu a spíše poukazují na to že žijeme ve "vícedimenzionárním" prostoru čili je to něco co potvrzuje hypotézy některých dnešních fyziků...

Dále mohu říct že jsem nikdy v těchto chvílích nebyl pod vlivem drog nebo omamných látek (v té době jsem nepil ani kávu) neutrpěl jsem žádné zranění hlavy, netrpěl žádnou nemocí, neprodělal žádnou závažnou operaci hlavy, neměl žádné psychické problémy nebo obtíže...

hodnocení

0x

Přidám jen jeden příspěvek Marka Orko Váchy:

Marek Orko Vácha: Představa Boha nad námi je dost šílená, ale svět je výstřednější

ujendys*
hodnocení

0x

až ho uvidim na vlastní oči,uvěřim to samí mimozemštani a jiné

20 Dále pravil: "Nemůžeš spatřit mou tvář, neboť člověk mě nesmí spatřit, má-li zůstat naživu."

Exodus 32

s těmi mimozemšťany to možná nebude trvat tak dlouho, jako poznání Boha..., ale mrkněte se novinky.cz/...

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jenom mi není dost dobře jasné, co se stane, nebo zlepší, budu-li věřit v Boha?! - jenom mi přibude více povinností skrze jeho uctívání a bude omezena moje svoboda myšlení.

janm*

Zlepšit se může mnohé, ale kvůli tomu se "vyšší smysl života" nehledá, je to samotný pocit radosti a naplnění který by měl být hybným faktorem podobně jako třebas lidé nesportují jen proto aby byli "rychlejší vytrvalejší silnější" ale hlavně proto že je uspokojuje samotný sport samotný pohyb spontánní nepodmíněná radost.

Je to spíš způsob nazírání a pojetí sebe i světa, úkony jako jsou uctívání modlitba meditace nejsou povinností ale spíš nastalou potřebou která jakoby spontánně vyplyne z nitra jež "pochopilo", a působí podobně jako když se člověk věnuje jinému "koníčku" který ho plně uspokojuje a naplňuje radostí, žádný kutil modelář sběratel se nevěnuje svému hobby proto že by byla povinost něco ve volném čase vyrábět tvořit sbírat nebo s někým vyměňovat...

Člověk má zkrátka podobný pocit, jako když se např. do někoho zamiluje, žádnému milenci by nepřipadlo jako "povinnost" svému milému nosit květiny, zvát na jídlo a trávit spolu různé aktivity, zkrátka někoho máte ráda tak ho chcete milovat o něj pečovat ho uctívat a s ním být proto pro něj děláte spoustu věcí i když ten milovaný to třebas ani nechce zkrátka máte potřebu to dělat ne povinnost :)

Bude omezena svoboda myšlení = proto jsou na světě různé duchovní cesty, protože každý je jiný a každý má jiné pojetí reality, důležité je věnovat se tomu co člověka opravdu oslovuje, pojímá-li člověk nejvyšší smysl "neosobně" věnuje se buddhismu, pokud osobně věnuje se např. křesťanství...apod.

Jak praví indové, je-li kdo orientován na tělo pak jsou cesty jak dojít smyslu tělem, je-li kdo orientován na mysl pak jsou cesty jak dosahovat nejvyšší pravdy intelektem, je-li kdo zaměřen na srdce pak jsou tu různé "bhaktické kulty" apod.

Chybně je dodnes evropany pojímáno náboženství Indů indové neuctívají "miliony bohů" ale miliony projevů a inkarnací jednoho boha, jsou různé školy a pojetí v rámci hinduismu existují kulty jak země tak i slunce (šiva-višnu) ale všichni vědí že konečná realita je opravdu jen jedna.

JJ. Ale ono mi to může být jedno, protože, pokud vím, hinduistou se nemůže stát nikdo, kdo není etnický Ind (či jak to přesně je, rozhodně já nemohu).

janm*

Dříve tomu tak s hinduismem bylo mimo to hinduismus je rovněž nepřesné evropské označení, na západě působí mnoho náboženských společností které mají přímou a neoddělitelnou návaznost a posloupnost přímo od jednotlivých "hinduistických skupin", nejrozšířenější jsou vaišnavové, šivaisté, šaktisté, pak různé tantr. směry apod. je toho víc, Indové se probudili a když zjistili že jim "křesťané" dělají misie doma začali dělat oni misie na západě *smich*

Tak to děkijo za informaci,

Steně se hinduistou nestanu, ať už to znamené cokoli, alespoň ne v dohledné době, ale každé informaci jsem otevřen,

janm*

Někdo to dělí na klas. hinduismus a ten "neo" co se šíří na západě, ovšem zase ti co působí na západě odkazují na své původní a tedy nezpochybnitelné kořeny čili se pokládají za plno hodnotné "hinduisty" ale spíš by se mělo užívat spíš označení stoupenců té a té školy např. "vaišnavové" nikoliv hinduisté (což je nepřesné) asi nikdo z indů o sobě neřekne že je hinduista (to je spíš náš evropský výraz pro velkou skupinu různých náb. skupin )

pt®

" janm", a co v Indii? Chtějí svou zemi hinduistickou. Varování adresované křesťanům:

hlas-mucedniku.cz/...

pt®

"janm", jaké jsou na světě duchovní cesty? Pán Ježíš říká: "já jsem ta cesta, pravda a život, nikdo nepřichází k Otci, než skrze mne..." Takže ty jiné cesty nevedou k Bohu a nebeskému Otci...

janm*

-pt

To je velké nepochopení, Ježíš mluví k těm co jsou okolo, nemíní tím a nikdy neřekl "moje cesta je jediná správná a mám patent na pravdu" a dále Ježíš přece neřekl "zavrhněte ostatní" nýbrž poznáte je po ovoci což znamená že by člověk měl svobodně rozlišovat ne bez rozmyslu zavrhovat. Jedna s věcí kterou vím určitě je že křesťanství není jediná cesta a ačkoli je i mou cestou (v jiné formě) zásadně se mi hnusí ten "křesťanský patent na pravdu" a dále ty radikální hinduisty naprosto chápu Evropané se "napakovali do indie" nikdo je tam nezval a kážou že "oni jediní mají pravdu a nikdo jiný, ostatní jsou modláři" prosím vás vždyť je to hnus, evropané hinduismus neznají ale už ho odsuzují ! Opravdu nesnáším tu "křesťanskou nadřazenost, povýšenost, egoismus a přesvědčení že "jen my máme pravdu" :)

pt®

" janm", křesťan není nadřazený, Fil. 2: 2: "...nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe."

ať se Vám to líbí nebo ne, tak Ježíš je cesta, pravda a život..., tuto informaci nedává žádné náboženství na světě, jen Boží syn Ježíš...

Je velký rozdíl, jak se náboženství dívají na Boha:

buh-krestanstvi.cz/...

Sk 10:34,35 - "Petr otevřel ústa a řekl: "Opravdu nyní chápu, že Bůh nikomu nestraní (nenadržuje), ale v každém národě je mu milý ten, kdo se ho bojí (bojí se konat proti jeho vůli) a činí spravedlnost."

Netřeba v sobě pěstovat nesnášenlivost...

doplněno 03.03.16 18:58:

" janm", říkáte, že je spousta cest, které vedou k Bohu. To je možné, jde o to k jakému. Ale je jedna cesta, která vede od Boha k lidem, přes Božího syna, který vykoupil lidstvo. Tuto možnost nenabízí žádné náboženství a tak ty ostatní cesty mohou skončit ve slepé uličce...

janm*

To že je Ježíš cesta i pravda i život v žádném případě neznamená nadřazenost křesťanství nad jakýmkoliv jiným náboženstvím.

Protože obdobných informací najdete i v jiných náboženstvích bezpočet např.

"Ó Arjuno jsem Nadduše dlící v srdcích všech živých bytostí. Jsem počátek, střed i konec všeho. (Krišna)

/Bhagavadgíta/

Takových veršů je v náboženských písmech mnoho a jsou starší než křesťanství, co mně ale zaráží je absolutní egoismus křesťanů kteří "jediní na světě mají pravdu."

doplněno 03.03.16 19:30:

Z Kristova martyria udělal zástupnou oběť Pavel, proč? Protože Pavel byl Žid a židé vždy objetovali Berana. Aby spojil Kristovo učení s původním Židovstvím zavedl uctívání Krista jako obětního beránka a udělal z toho "kult". To ale všechny křesťanské skupiny (již tehdy) nepřijaly. Krvavá oběť je totiž důležitá jen pro ukojení "krvavého boha" , ne každý ale toto "také křesťanství přijal". Ty skupiny raných křesťanů dnes haněných označených jako gnostici "pochopili" pravý smysl Kristovi spásy ta není v tom že se objetuje a vykrví tělo ale v tom že tento Kristus přinesl nové učení "bez uctívání krvavých obětí" přinesl učení o čistém Otci který je všude a také ve všech a který je nejvnitřnější podstatou jednoho každého z nás a jemuž se objetuje modlitba meditace a láska, ne krev a maso, protože on je láskou která žádné krvavé oběti nepotřebuje to potřebuje židovský Jahve=stvořitel demiurg bůh země a krve

pt®

"janm", je mi líto, ale nemáte pravdu. Apoštola Pavla si vybral sám Kristus a to na jeho cestě do Damašku, kdy ještě pronásledoval křesťany. Abyste porozuměl, oběti Krista, coby posledního beránka, který snímá hříchy světa, musel byste číst SZ a všechna proroctví, která se naplnila na Ježíši. To, co říká Krišna je matoucí a postrádá logiku a smysl. Nebudu se tady rozepisovat, když jste Bibli četl zběžně, to nemá cenu, už jsem Vám vysvětlila rozdíl mezi různými náboženstvími, ale nějak Vám smysl uniká, není v mé moci abyste to pochopil. To byste si opravdu musel hodně číst a přemýšlet o čteném. Nechci, aby mezi námi byl rozpor. Věřte si, jak chcete a čemu chcete, je to Vaše svobodná vůle, jako je to svobodná vůle všech lidí, čemu chtějí věřit, či nevěřit. Každý má možnost číst a porovnávat. Mějte se. - pt

janm*

No vidíte a já měl také zjevení Krista a hromada lidí i křesťanů "nepavlovských" mělo také svá zjevení, v historii ale vyhrálo křesťanství Pavlovské, nikomu ho neberu ale nemám rád "aroganci" "těchto křesťanů".(tím nemyslím nutně vás)

Podívejte židé uctívali krvavého boha Jahveho, ten neznal nic než krvavou oběť, jenže na scéně se "objevil Kristus" a židé se svým nacionalismem /jen my jen my máme pravdu a nikdo jiný jen my židé !/ ho toužili také "uctívat" jenže co se starým židovstvím? A tak spojili Boha lačnosti krve země egoismu a nacionalismu s Kristovým bohem lásky pravdy svobody a máme starý a nový zákon. Že jde o dvě neslučitelné ideologie se můžete zeptat kteréhokoliv průměrného teologa (řekne-li pravdu ) nebo religionisty, nesouhlasilo se s tím již od samých počátků křesťanství jenže "dějiny píší vítězové" a tak se vedle hlavního proudu objevili "hereticy" kacíři apod.

Jistě když Krišna říká že je bůh křesťané to nepřijmou ale proč by proboha měli hinduisté věřit že není? Kdo proboha Bohu dovolí jak kdy se má zjevovat a komu? Křesťané? Není to trochu pyšné? :) Dnešní křesťané udělali jednu zvláštní věc, odstranili boha a na jeho místo dali Bibli *smich*

pt®

"janm" a jak chcete, aby lidé poznali Boha a jeho záměr? Z přírody? Ale tam se nikdo nedozví o Bohu, o stvoření, o hříchu, o nápravě, o proroctvích, o Ježíši, o spasení, o lásce, o víře. Bez Bible je poznání Boha neúplné.

Bohužel Vy oddělujete SZ a NZ a nevidíte souvislosti. Teď nemám čas, možná se časem vrátím a něco Vám k tomu tématu napíšu, ale nevím, zda to má smysl. - pt

janm*

Jak by lidé poznali Boha a jeho záměr? Vždyť celé starověké národy i bez židů poznali "pravého Boha", a najednou přijdou židé a řeknou ne, vy jste modláři jedině MY MY máme pravdu-egoismus nacionalismus a zaslepenost. Jak jsem již řekl pravý Bůh je v srdci všech a všeho v jednom každém z nás je Bůh přítomen, proto jsme JEHO dětmi. Néé adoptivně organicky původně proto je to náš Otec! Co je židovská bible (SZ +NZ) proti Bohu který sídlí v srdcích všech ! Navíc v bibli jsou pasáže i z jiných kultur jak ve starém zákoně tak v novém to se ví to je dokázaný fakt, židé zkrátka přejímali což není nic špatného až na to že potom to co přejali vydávali za vlastní a druhé (od kterých přejali) odsuzují. V Novém zákoně je mnoho pasáží které jsou identické s některými buddhistickými spisy např. Lalitavistarou ale hlavně že se odsuzují pohané *smich*

doplněno 03.03.16 21:44:

Čili například:

1.Světec Asitó blahoslaví Buddhu za stejných okolností jako Simeon Krista v Lk2.25n

2.Buddha je pokoušen ďáblem jako Kristus v evangeliu Matoušově nebo Lukášově 4.1n

3.Učedník Buddhův jde bezpečně po hladině řeky, dokud dlí myšlenkami u svého Mistra, ale klesá jakmile se ze svého ponoření vytrhne, jako Petr v evangeliu Mt 14.25n.

4.Buddha sytí jedním chlebem 500 stoupenců jako Kristus v Mt. 14.15n, Marek6.35n,i Lukáš 9.13n.

(Vincenc Lesný Buddhismus)

5.Dvanáctiletý Buddha se ztratil svým pečovatelům a otec který ho se strachem hledá ho najde sedícího pod stromem, obklopeného znalci svatých textů (buddhist.legenda Abhn.)viz. Lk 2,41-50

6.Spasitel hovoří na hoře (Maháparinibbana-sutta:Supí hora, kde budha vede řeč o sedmi podmínkách svatosti) viz. Ježíšovo první kázání na hoře Mt. kap. 5-7

7.Buddha: Blahoslavená samota rozradostněného, který poznal pravdu a vidí.

Blahoslavená svoboda od zla v tomto světě.

atd.

8. Příběh o Čandalské dívce z buddhistické legendy je předlohou scény se samařskou dívkou u studny Jan 4,4-30

-Ánanda (buddhův nejmilejší žák) potká mladou dívku z opovržené kasty čandalů, která právě čerpá vodu ze studny a prosí ji o vodu. Ona řekne svůj původ a že jí není dovoleno přiblížit se ke světci. "Neptám se tě na tvou kastu, na tvou rodinu, má sestro-odpovídá Ánanda

9.Podle Múllavaggy si mnichové stěžují: "Mají si i ptáci stavět svá hnízda v korunách stromů a kam se schovat během období dešťů, ...atd.což koresponduje se známým Ježíšovým výrokem viz. Mt. 8,20 Lk 9,58: apokryf Te log.86

10.Buddhovo ujištění ze Saddharmapundarika-sútry, že mohl poučit minulé generace protože tu již byl je zjevnou paralelou k Jan 8,57n.,Ježíš rozčílí židy protože jim říká že mluvil již s Abrahamem

11. Vyprávění z NZ o chudé vdově která při chrámové slavnosti hodila do chr. pokladnice dva šarty Mk.12,41-42, Lk 21,1-4 má svou předlohu v Budhistické legendě zachovalé v čínské verzi Tripitaky. Zde žena o církevní slavnosti chtěla něco darovat řádu ale je sama chudá, nemá víc než dva měďáky které by darovala. První z řádových bratří pak velebí její čin stejně jako Kristus v NZ, že dar chudé ženy váží víc než velké dary bohatců.

12. Konec Spasitele dle Mahaparrinibbány-súty má mnoho společných rysů s koncem Ježíšovým Při poslední domluvě učedníkům, kdy se Buddhovo učení klade na srdce je Ánandovo vnímání třikrát přerušeno, takže mistrovi nerozumí, (Petr třikrát zapře Krista) Ánanda chce třikrát Buddhu podržet od cesty ke smrti.

Tímto zběžným seznamem však výčet všech přejímek zdaleka nekončí

viz. Evangelium neznámého boha J. Kozák

pt®

"janm", snažím se odpovďět na Vaše otázky, ale bych ráda, kdybyste si opravdu pečlivě četl mé odpovědi, mé odkazy a mé vysvětlění a argumenty, když už si s tím dám tu práci. Zkuste to bez předsudků, bez toho, že to nebudete míchat s p. Kozákem, kterého jste si vzal za nějaký svůj vzor názorů.

Když už mi píšete o příbězích východních náboženství, tak mi také řekněte, jakou mají knihu, kde jsou v nějaké posloupnosti tyto příběhy, kdo je napsal a jaký mají prorocký význam, který se naplnil. Já říkám, že žádný.

Bible je SZ a NZ, který je naprosto v souladu. Je třeba si uvědomit, že SZ poukazuje na to, že Židé byli pod zákonem, ale NZ ukazuje, že jsou všichni lidé pod milostí, skrze Ježíšovu oběť. Ve SZ si Židé uvědomovali svou hříšnost, stále přinášeli bohu oběti, ale nebyli schopni zákon dodržet pro svoji zděděnou hříšnost, takže zákon byl nad nimi, jako bič. Celou Biblí se táhne jedna myšlenka, jako zlatá nitka, která mluví jak dojít od ztraceného ráje k "novému ráji", k "nově získanému" a jak? A to jedině skrze jednu a poslední oběť, kterou bude Ježíš, Boží syn a to jednou pro vždy. Ve SZ je asi 260 proroctví, která se týkají Ježíše, který měl přijít na zem, jako spasitel a proto jej Židé očekávali. Když se Ježíš objevil a začal s kázáním, nepřijali ho, čekali totiž někoho vznešeného a ne tesaře, proto jej čekají dodnes. Ježíš tudíž SZ a jeho proroctví naplnil, skončily veškeré oběti, které se předkládaly Bohu za hříchy, jelikož jich nebylo již třeba. Jan Křtitel o Ježíši říká, že je to "beránek, který snímá hřích světa". S Ježíšem byly naše všechny hříchy přibity na kříži a začala obnova "nového ráje", duchovnícho. Ježíš řekl apoštolům, že jim pošle pomocníka Ducha svatého a v jeho moci budou konat zázraky, zázraky větší než konal Ješíš. Také jim řekl, jako nenáviděli mne i vás budou nenávidět pro jméno mé. Všechny části Bible do sebe zapadají, jako mozaika a doplňují se, navazují na sebe, přesto, že je Bible psaná v rozmezí mnoha století, či tísiciletí.

Bible mluví o Bohu tvořivém, který je aktivní hlavně vůči lidem, ale také mluví, o těch duchovních synech, andělech, kteří se postavili proti Bohu a jsou, jako vlci v rouše beránčím, proměňují se v anděly světla, aby svedli mnohé lidi. A pokud budou lidé liknaví, mohli by se nechat oklamat těmito duchovními bytostmi a postavit se tak proti Bohu.

Je to vše velice stručně, co Vám píšu. Bohužel nemáte možnost vnitřní pošty, jelikož nejste registrovaný a tak nechci zabíhat do podrobností, na to tady není prostor a ani možná není zájem ostatních. Ale pokud opravdu chcete, můžeme probrat kousek po kousku, abyste si mohl také tu mozaiku složit.

Když tady odpovím někomu nevěřícímu na jeho výstřednost, musím vytrhnout vždy nějaký text z Bible a použít, jako argument pro moji odpověď, jenže pokud Bibli někdo nečetl, tak mu to stejně nic moc neřekne, neboť nepochopí o co jde, a z jaké části bible texty jsou ani z jakého období. Mějte se. - pt

culdabulda1*

pt-

Pavlínko - já myslím, že ateistu, nebo nevěřícího stejně nepřesvědčíš - i kdybys "zlatými slovy hovořila". Jak víra, tak ateismus je taky věc psychiky a cítění, nejenom logického myšlení. Alespoň u mne.

Je ale fakt - že kdyby se mi Bůh osobně představil - tak bych se víře v něj nebránila - proč bych měla? - s vírou je život, ale hlavně asi umírání neskonale lehčí.

doplněno 04.03.16 15:47:

- možná, že nevěřící o zázraky zrovna nestojí a Bůh jim nabízí právě jen ty zázraky. Ale to není nic proti nikomu ! - jenom tak uvažuju - když už se tady ta otázka pořád motá. Ahoj.

pt®

Marcelko, já nikoho o ničem nepřesvědčuju, jen s panem "janm", vedu diskuzi o hindiusmu a křesťanství. Jenže není registrovaný, tak mu holt musím psát tak, že to vidí všichni.

doplněno 04.03.16 15:38:

Marcelko, Bůh se představil všem lidem ve svém synu Ježíši, ale jak vidíš, mnozí jej nepřijali. Nevím, na jaký zázrak lidé čekají, vždy si najdou výmluvu, tak to prostě je. Ahoj

doplněno 04.03.16 16:05:

Marcelko, pak takoví lidé nevědí, co chtějí. Bůh se představil ve svém synu Ježíši, nestačilo to, na zázraky nečekají nebo čekají? Musí si to každý srovnat v sobě sám, co chce. Kdo nechce Boha ve svém životě, bude vždy hledat výmluvy, kdo chce Boha ve svém životě, bude hledat, jak to udělat. Bůh se nepotřebuje nikomu vnucovat, on nás nepotřebuje, to lidé potřebují Boha. Přesto se o nás zajímá s láskou, má svůj plán, je aktivní, není to žádný špalek dřeva, ke kterému se lidé klaní v různých náboženstvích. Jenže v Bibli Bůh říká: "Vždyť moje myšlení nejsou myšlení vaše, ani vaše cesty nejsou cesty mé, je Hospodinův výrok. Neboť jako jsou nebesa vyšší než země, tak jsou mé cesty vyšší než cesty vaše a má myšlení vyšší než myšlení vaše." Iz. 55:6-9

janm*

Zdravím

To co jsem výše uvedl nejsou výmysly pana Kozáka ani prof. Lesného jde o VÝROKY V NOVÉM ZÁKONĚ KTERÉ JSOU PROKAZATELNĚ PŘEVZATÉ Z BUDDHISTICKÝCH PÍSEM některé téměř "doslovně" tím chci říct že bible čerpala z nežidovské tradice, v případě nového zákona konkrétně nejvíce z buddhismu.

Jinými slovy mnoho výroků které znáte z nového zákona jsou opisem buddhistických písem, které židé převzali do nového zákona zakomponovali a označili za Židovské a navíc prohlašují že spása ze židů jest.:)

To samé ale z jiných kultur se dělo ve starém zákoně. Židovská moudrost je "kohelet" sběratelka, židé si do Bible přejali cizí učení "dotvořili je" a prohlásili za své a ke své spokojenosti užívali.

pt®

"janm", prosím, umíte číst? Píšu, abyste odhodil předsudky a dal stranou p. Kozáka, jehož názory jsou pro Vás vzorem a ne nic o výmyslech.

Vaše tvrzení o převzetí do křesťanství něco z Budhismu je opravdu úsměvné a blábol "jpp". Žádné důkazy, žádné argumenty, jen výmysly. Ale chápu to, jako od člověka neznalého, který má mezery ve vědomostech a ze svých povrních znalostí utváří svou pravdu.

Nelze s Vámi vést diskuzi, jako rovný s rovným, protože Vám opravdu chybí znalosti, je mi to líto, taková debata je k ničemu. To ovšem neznamená, že jste člověk, který žije příkladně. Já Vám přeju vše nejlepší a třeba jednou, časem svým své vědomosti doplníte a poznáte pravdu. Mějte se. - pt

Koukněte se třeba na YT na "BIBLE KNIHA KNIH - dokument o nejčtenější knize světa - CZ"

janm*

pt-

Já Vás plně chápu, ty fakta si můžete ověřit sama, ve výše uvedených knihách a následně i v tam uvedených odkazech. Ta pravda je totiž tak "převratná" že se to nedá přijmout. Musela byste totiž naprosto změnit úhel pohledu a pochopit křesťanství úplně jinak. Plně chápu že to může být pro mnoho dnešních "židokřesťanů" bolestné, z bolesti druhých se věru neraduji.

Každý si může vybrat, buď to nepodložené tvrzení anebo fakta, je jasné že o těchto závažných skutečnostech se v žádné etablované církvi nedozvíte protože by to byl zároveň její konec anebo by se musely transformovat. Z toho důvodu nadále nechci přijímat "falzum" ale vždy mně zajímala pravda odkud to křesťanství skutečně je. Řízením Boha jsem se nakonec dopídil toho jak to ve skutečnosti zhruba bylo.

To je celé. :)

pt®

"janm", ale já nejsem v žádné církvi, k Bibli přistupuju bez předsudků a nenašla jsem v ní žádný rozpor, ale jen logiku s jakou je napsaná, jak vše do sebe zapadá. Ale vím, že Bůh má vztah ke všem lidem, za všechny zemřel jeho syn na kříži a každý pozná tolik na co má, Vy jinak, já jinak. Řízením Boha jste se dopídil ke svým závěrům tak, jak jste je schopen pochopit. Jiný zase řízením Boha dojde také ke svým závěrům. Důležité je žít tak, aby měl člověk čisté svědomí a neubližoval druhým a snažil se spíše pomáhat, kde je třeba, ostatní je na nebeském Otci, tak to necháme na něm. - pt

janm*

Tak pokud nejste v žádné církvi tak je to pro Vás momentálně "obrovská výhoda" :) Vedle Bible jak jí pojímají dnešní "žido" křesťané můžete prostudovat také to o čem jsem se zmínil. Chce to ale, to říkám na základě své zkušenosti "obrovskou odvahu", jak se k tomu člověk jednou rozhodne už není cesty zpět protože se mu vyjeví takové skutečnosti které naprosto změní pohled na věc, to co bylo včera "pravda" bude lež a naopak.

pt®

"janm", měla jsem dobrou vůli číst si Buddhistické knihy, ale po přečtení Bible, je čtení takových knih velice "jalové", nevím, jak jinak to označit. Prostě Bible je pro mně hutná kniha plná myšlenek praktických do života, které dávají smysl. Ale buddhistické knihy, mně připomínají povídky, bajky, pohádky, jsou to jednotlivé příběhy, které mají v sobě jednu nějakou myšlenku, ale existují na sobě nezávisle, oproti Bibli, kde je návaznost jednoho na druhé a dává mně odpovědi na spoustu věcí. Nemohu přijmout něco, co nesahá Bibli po kotníky, nevím, jak jinak to vystihnout slovem. Nezlobte se na mně, toto je moje zkušenost.

janm*

Vždyť jsem to psal "buddhistické pasáže jsou přímo v novém zákoně" už jste je četla :)

Petr chodí po vodě, třikrát zapře Krista, samařská dívka, a mnoho dalšího jste četla že? Pak jste četla buddhistické texty ani o tom nevíte :)

doplněno 04.03.16 20:04:

Ale abyste to pochopila správně to Kristovo učení není ani židovství ani čistý buddhismus je to spíše buddhismus smíchaný s átmanismem a na to pak navazuje oficiálními církvemi pomluvené a zostuzené "gnostické hnutí" (pozor gnose není to co židokřesťané pomlouvají i dnes ! )jinými slovy pravé křesťanství je něco jiného než "židokřesťanství" v dějinách měli řadu projevů patřili mezi ně např. Bogomilové Kataři atd.

Ale v podstatě můžete věřit i nadále jako židokřesťan nemusíte to přijmout to však ale neznamená že to není pravda, nicméně vězte, že tím co jsem tady napsal jste si oproti ostatním celkem rozšířila obzory, ne proto že bych Vás JÁ poučil to proboha nééé ale proto že jsem čerpal ze zdroje o němž se raději mlčí :)

pt®

Ale, "janm", i kdyby tyto texty byly shodné, tak zapadají do Bible přirozeně, i když by se takové zázraky mohly přihodit v kterékoliv době...to nedává žádný důkaz o tom, že v Bibli není pravda...

janm*

Zapadají tam přirozeně protože to tam přirozeně naši bratři židé "dali" a pravda v Bibli je ,to je pravda akorát v Novém zákoně je krapet "buddhistická"+ přimíchali židovské prostředí to je vše abyjste dnes věřila že je to čistě židovská pravda a budhisti jsou odporní pohani *smich*

doplněno 04.03.16 20:18:

A víte například proč Kristus prokleje fíkovník tak že uschne? Myslíte si že to bylo proto že nenesl dobré ovoce? Nikoli! Prokletím fíkovníku totiž Kristus (v podání židů) proklel "buddhisty" (symbol tohoto stromu) čili východní duchovní školu ze které sami židé čerpali ! Proč to udělali? No aby jste dnes zase věřila že všechna moudrost bible je jen a jen ze Židů! Jednoduché pozor na ty pohany mohli by něco "opsat" ze židovského písma které je jediné správné *smich*

pt®

"janm", já to vidím jinak. A to, že se takové příběhy mohly odehrát v kterékoliv době a proto si jsou podobné. Řekněte mi, která kniha o sobě může říct, že je to Boží slovo? Bible to říká a vše nasvědčuje tomu, že to tak je. Nejde jen o těch pár shodných příběhů, ale o splněná proroctví, o popisu tvoření světa, které je shodné s velkým třeskem, Bible mluví o tom, že Země je okrouhlá a žádná rovná deska, je tam spousta nauk shodných s vědou. Je tam hlavně vyzdvižena morálka. Víte já jsem dnes velice unavená, tak zase si napíšeme třeba zítra. Zatím dobrou noc. - pt

janm*

No víte problém je že Židé byli vždy výborní obchodníci "nakoupili zabalili do svého papíru" a "dobře prodali". Podívejte jestli vám to tak vyhovuje klidně to berte stále tak jak jste to brala a zapomeňte, dělá to tak dnes většina věřících a jejich vůdců.

Budete-li brát tu bibli jako celek jako takovou není problém v ní věřit, problém by pouze nastal při prokazování že vše co v ní je obsaženo je geniálním dílem Židů (nic proti dnešním židům aby bylo správně pochopeno) pokud se této potřeby ale vzdáte a nebudete dokazovat její původnost a pravost problém mít nebudete, to myslím jako radu, nikoli ironicky. Dobrou noc přeji :)

doplněno 04.03.16 20:33:

I když ono dnes není problém "dokázat" v uvozovkách dokázat že bible je pravá původní a čistě židovská, ty shody (není jich málo) s jinými kulturami např. egypt sz, buddhismus v novém zákoně se odbudou poznámkou že je to náhoda je to sice náhoda jakože náhodně desetkrát vyhrajete za sebou první ve sportce no ale budiž *smich*

pt®

"janm", pokusím se napsat rozdíly mezi buddhismem a křesťanstvím:

Buddha se sám nepovažoval za boha, na boha jej povýšili až jeho následovníci.

Bible jasně říká, že Ježíš byl Boží syn (Mat. 3:17). Ježíš sám říká: "já jsem ta cesta, pravda i život a nikdo nepřichází k Otci než skrze mne." Jan 14:6

Po smrti Buddhy=Guatama, jak bylo jeho jméno, byl buddhismus hodně rozšířený, ale výroky, které se Buddhovi připisují byly sepsány až zhruba více, jak 400 let po jeho smrti, čímž se dostáváme do prvního století po Kristu. Tím se vysvětluje, že pravděpodobně buddhisté opisovali některé příběhy od Židů.

Rozdíl je vnímání hříchu, buddhisté chápou hřích, jako nevědomost a špatný krok, kdežto křesťané, jako přestupek proti svatému Bohu. Buddhistické chápání hříchu jde proti morálce a proti svědomí, protože hřích je to, co nás odděluje od svatého (čistého) Boha. Bible vysvětluje, že hřích má velké následky pro lidstvo a je zapotřebí spasitele. Ježíš je jedinou záchranou proti věčnému odsouzení. Buddhismus hřích chápe, jako chybu, bez potřeby spasitele, který by zachránil lidstvo od hříchu. Jenže následkem buddhistického pochopení je takové vedení nebezpečné a vede ke zkáze, nikoliv ke spasení. Buddhismus je náboženství neosobní.

Další rozdíl je ve víře v reinkarnaci, aby se došlo k osvícení, je to život plný odříkání, bez vztahů a bez lásky. Buddhismus neučí o počátku vesmíru, věří v koloběh bez začátku a bez konce (jako v začarovaném kruhu, odkud není východisko).

Jenže vše má svůj počátek. Člověk se ptá, kde jsem se tu vzal? Jaký má život smysl? Jaký by mělo smysl se narodit, prožit život, kde jsou nemoce a smrt a toto opakovat a opakovat dokola znovu? Křesťané vědí, že takový koloběh v kruhu smysl nemá. Bůh poslal svého syna, aby nás vykoupil jednou pro vždy. Ve svém synu projevil lidstvu milost a lásku, je to osobní vztah, kdy Bůh jedná s lidstvem v evangeliu, v té radostné zprávě, kdy je lidstvu zjeven život.

Jak jste zmínil, Židé byli obchodníci, oni totiž Židé vždy něčím vynikali, protože to byl Boží vyvolený národ. Na Bibli si vážím toho, že nejen mluví o všem v superlativech, ale také popisuje porážky a pokoření a prohry Židů tam, kdy se odklonili od svého Boha. Dává tak pravdivý pohled na dějiny Židů.

Bible, křesťanství je pro mně přijatelné, logické, rozumné, pravdivé, než kterékoliv jiné ze světových náboženství.

janm*

Zdravím

To je přesně to o čem jsem psal, je to přesně naopak ! Židé přejímali cizí texty a zakomponovávali je do Bible navíc aby podložili jejich pravost a zejména pravost svých proroctví běžně texty i antedatovali. Takže Židé kteří originálním způsobem tunelovali literaturu antiky a ostatních kultur byli vytunelováni buddhisty *smich* Mimoto i kdyby tomu tak bylo že by šlo o buddhistické texty staršího data zbývá ještě jeden problém a to že nesou čistě buddhistickou myšlenku nikoli židovskou a buddhismus jako takový nevznikl v době narození Krista nebo v prvním století našeho letopočtu :)

A můžu se vás zeptat, o co tedy jde? V 21. století budeme tvrdit, kdo který dokument "antedatoval", když vlastně skoro žádný originál už není...

Není to celé úplně jedno?

Nebo Budha říkal "zabíjejte všechny, kdo nebudou ve jménu mém... a hádejte se se všemi, co mne neuctívají"?

doplněno 06.03.16 09:24:

hmmm, to je zajímavý pohled... takových náboženství jsou stovky... jedna odnož od druhé se dělila díky jinému názoru na Bibli nebo kvůli osobním potřebám představených...

Přijde mi to zbytečné a nerozumím důvodům jednotlivých sekt a "církví", které dnes a denně vznikají jako "ty pravé".

Ale jako námět k zamyšlení je to dobrá poznámka... Jen si nejsem jist, jestli bylo první vejce nebo slepice...

janm*

Jde o to že křesťanství se dnes pokládá za originální čistě ze židovství vzniklý proud, ale v NZ se objevují texty jednoznačně pocházející z buddhismu což znamená že to s křesťanstvím bylo trochu jinak. Zjednodušeně řečeno nevadí pokud jedna kultura čerpá z jiné ovšem pokud "zapřete zdroj" a tvrdíte že jde o vaše originální učení a navíc egoisticky prohlašujete že se ostatní musí učit od vás pak je to špatně.

Půjčíte si sousedovo auto, přerazíte čísla a vyměníte značky a do očí budete sousedovi tvrdit že je to vaše auto a ne jeho případně že ne vy ale soused je zloděj, to je to oč tu běží

Jene, netuším, který kousek "křesťanství" (rozuměj sekta, církev, ...) zapírá zdroj... Nevidím ale vůbec žádný rozpor mezi budhismem a křesťanstvím.

Budha je člověk, který došel osvícení (v křesťanství je to termín "svatý")... Budha je tedy jeden z mnoha proroků... Ježíš je Syn Boží = Bůh.

pt®

"janm", musím zkopírovat větu, která Vám zřejmě unikla:

Po smrti Buddhy=Guatama, jak bylo jeho jméno, byl buddhismus hodně rozšířený, ale výroky, které se Buddhovi připisují byly sepsány až zhruba více, jak 400 let po jeho smrti, čímž se dostáváme do prvního století po Kristu. Tím se vysvětluje, že pravděpodobně buddhisté opisovali některé příběhy od Židů.

Bojím se, že nechcete přijmout, jak to bylo. Prostě jste se našel v panu Kozákovi a šmytec. Ještě Vám dám znovu odkaz na video, ovšem je na Vás zda ho zkouknete:

janm*

pt-

Pro pochopení velkého stáří legendy a jejich motivů je nutno připomenout že začátek její krystalizace je zachycen v Pálijském kánonu v Suttapitace která je prokazatelně doložena Ašókovými nápisy již ve 3 století před naším letopočtem. (Evangelium neznámého boha)

Celé křesťanství se vyvinulo a po několik století žilo a bylo vyživováno na podloží buddhistické duchovní vlny, kterou postupně zpracovávalo zrcadlovým způsobem do svých svérázných a samostatných forem. (Křesťané před Kristem za Krista a po Kristu)

Navíc tedy dříve a zejména pro Indii bylo zcela běžné že se učení předávalo nejčastěji ústně a tak se i šířilo,kolem počátku našeho letopočtu dosáhla budh. vých. duchovní vlna i oblasti středomoří. (buddh. v té době konal totiž i misie)

Děkuji za odkaz, byť video ukázalo přesně to co jsem předpokládal, nezlobte se ale "tohle křesťanství" není můj šálek čaje. Jsem vděčný za to že se mi otevřel jiný úhel pohledu na skutečnost, který mi mnohé osvětlil.

Jene, já si myslel (podle všech možných mnou získaných základních informací o budhismu), že se ani o víru/církev jako takovou nejedná. Podle mých informací se jednalo o prince, který se dostal do města a uviděl hrůzy světa. Aby se smířil se zlem na světě, snažil se svou psychiku uklidnit meditací. Vytvořil tak novou "lékařskou metodu", jak se smířit se vším negativním.

Nikdy jsem neslyšel o budhistovi, který položil život za ostatní. Nikdy jsem neviděl ani neslyšel o žádné studii, která by porovnávala tyto styly života - už vůbec ne o krádeži učení...

Myslíte, že vždy byli všichni zlí a nikdo se nesnažil o dobro na světě? Že právě myšlenka dobra vznikla u tohoto člověka?

Můžete mi prosím napsat nějaký odkaz nebo přímo uvést, co konkrétně dobrého pro lidstvo Budha a nebo budhisti udělali? Já o nich slyšel jedině jako o mniších, kteří se snaží o nějakou vyrovnanost, splynutí s přírodou,...

Děkuji!

doplněno 06.03.16 20:41:

Ještě musím dodat, že Mojžíš a "desatero" má nějaké to století náskok i před tímto Budhou.

janm*

jmlc

Chápu kam tím směřujete nicméně vězte že ten pohled který vaše otázka implicitně obsahuje je dosti "zjednodušený" ,je mi jasné jakou odpověď si asi představujete a jakou tady od ostatních uslyšíte, chcete-li přijměte to jako "pravdu" fakta jsou ale malinko jiná, pokud vás zajímají ta pak mohu doporučit např. knihu od prof. Vincence Lesného "Buddhismus" a také knihy od m. J. Kozáka Evangelium neznámého boha, Křesťanství před Kristem za Krista a po Kristu, kde získáte lepší pohled na to v jakém poměru k sobě tyto historicky významné osoby jako B. a K. jsou...Pakliže by Vám něco z toho co se dozvíte připadalo "nereálné" pak ještě doporučuji knihu Kataři od Anne Brenonové kde uvidíte že v minulosti existovali skutečně lidé a dokonce i celé "církve" které se někdy i dosti podstatně odlišovali od toho co se za křesťanství považuje dnes...

Díky za uvedení pramenů - jestli budu mít časové možnosti, zkusím některé stáhnout, přečíst...

Musím ale opravit vaši představu o mně - nikam nesměřuji, jen uvažuji nahlas a snažím se přijít na důvod vašeho rozčilení. Když se rozčilují teroristi, islamisti, ... chápu, že nemají v lásce křesťany..., ale právě budhismus je "mírumilovný způsob života" - vždyť pochází z hinduismu. A ten zase má tu hlavní myšlenku v reinkarnaci. Být lepším člověkem v druhém životě - nikdo totiž nechce v dalším životě být psem nebo ještě hůř - cigánem... Aspoň tak jsem jednou slyšel jednoho hinduistu

pt®

"janm", opravdu věříte tomu, co jste napsal? Vžijte se do té doby, v které žil Buddha a zkuste logicky promyslet Vaše úvahy a zjistíte, že jsou to jen úvahy, ale ne reálné.

Křesťanství se nevyvíjelo, Křesťanství není odvozeno od slova křest, ale od slova "pomazaný" (christiosis), čili od Krista a jasně a plynule navazuje na Judaismus, o Ježíši je ve SZ 260 proroctví, že se objeví na scéně a jaký to bude mít smysl a důsledky pro lidstvo.

Nikde se nikdy nic takového neprorokovalo a nenaplnilo na žádném představiteli ze světových náboženství.

Konkrétně Buddhismus a jeho příběhy byly sepsány v písemné formě až více, jak 400 let po Buddhově smrti, tudíž v prvním století po Kristu.

Věřte si, jak myslíte, ale jak píšete, že křesťanství není Váš šálek čaje, pak jste se zařadil sám tam, kam patříte a to na základě své svobodné vůle. Věřím, že není všem dnům konec, možná pokud byste úpřimně četl Bibli znovu, bez vlivu p. Kozáka, možná byste svůj názor pozměnil. Pravda je jen jedna a ta byla zjevena v Kristu. Není v mé moci, abyste to pochopil.

janm*

Pt-

Jak jsem psal to zkrátka nemůžete pochopit a církve to nemohou přijmout i když ví že mnohé bylo trochu jinak než sami učí není to možné protože pak by to co se dnes nazývá křesťanstvím nemohlo už existovat, a znovu opakuji buddhisté šířili své učení již několik století před naším letopočtem, na základě toho vznikalo mnoho škol a směrů které se v budoucnu i zcela osamostatnily a vedly dále "svůj oddělený život" jedním z těchto směrů bylo i současné křesťanství, kdy se stal ten "zázrak" že židé kteří vždy uctívali "zemní božstvo" Jahveho přijali čistou Ideu nepopsatelného nezrozeného věčnějsoucího ale hlavně čistě duchovního Otce. Věřit tomu nemusíte tak jako já nevěřím "tradiční verzi".

doplněno 06.03.16 21:22:

A malinko bych poopravil řekl jsem "TOHLE křesťanství" není můj šálek čaje čímž myslím současné "židokřesťanství" a jeho nauku, v minulosti byly sekty a skupiny které věřili jinak.

Nemá cenu se o tom nijak bavit protože současně etablované křesťanství má velikou "hmotnou moc" a již se dokonale postará o to aby věřícím svou víru "podložili"...když máte dnes "moc" podložíte cokoliv co si usmyslíte :)

pt®

"janm", nějak jste se vyhnul a neodpověděl jste mně na otázky. Jak vysvětlíte, že Kristus plně navazuje na Judaismus, že je o něm několik století dopředu vyřčeno asi 260 proroctví? Kde je nějaké podobné proroctví o jiném ze zakladatelů světového náboženství? Jak to, že jsou písemné záznamy o Buddhismu až po více jak 400 letech po jeho smrti, čili v době prvního století n.l.? Jak vznikl vesmír a život, když je Bible totožná s vědou a s velkým třeskem, což buddhismus popírá a jde proti vědě? Jaký vidíte smysl učení v buddhismu? Jak to, že Zákony z Bible, ať již desatero, či jiné morální zákony, jsou platné i dnes a dokonce se jimi řídí i náš soudní řád? Proč lidé touží po společnosti ostatních lidí a vzájemných vztazích, po rodině a po vzájemné lásce, narozdíl od buddhismu, kde je kladen důraz na samotu, bez vztahů , bez lásky, čili bez lidské přirozenosti a potřeb? Proč nežijete, jako nějaký mnich o samotě v jeskyni, abyste tak došel naplnění buddhismu?

Ono se v teple svého příbytku u PC krásně píše a věří buddhismu, jen v té praxi by byl jaksi na překážku na rozdíl od křesťanství. Tak zkuste odpovědět na ty otázky a já Vám budu klást další a další a budu čekat na Vaše odpovědi z pohledu buddhismu. Jestli se vůbec odpovědi najdou. - pt

janm*
"pt" Kristus plně navazuje na Judaismus- Nenavazuje, jeho učení je úplně odlišné, představuje jinou duchovní školu , dle religionisty J. Kozáka se dá rané křesťanství charakterizovat jako átmanismus smíchaný s buddhismem a dokonce uvádí že někteří z prvních křesťanů byli pravděpodobně přímo mahajánoví buddhisté. Ta "návaznost" na judaismus vznikla až sekundárně tím, že židé myšlenky východní duchovní školy přejali a "spojili" s judaismem, literárně to p.Kozák dokládá tím, že některé známé texty z NZ mají svůj původ i v apokryfních spisech s tím, že tam ale ještě nejsou "úplně" propojovány s židovstvím, jinými slovy židé dosáhli propojení dvou odlišných duchovních škol pomocí horečné literární činnosti učení zkrátka "judaizovali" pomocí vpisků, vsuvek, (interpolace textů apod.) tak dosáhly "jednoty" ovšem při bližším zkoumání je možné dodnes nalézt "nezačištěné hrany" "nesourodosti" apod.260 proroctví- zde uvádí p. Kozák především metodu antedatace, kdy židé běžně předsouvali určité události (literárně) aby vypadaly starší, kolika z těchto "proroctví" se to týká nevím. Byť by ale proroctví byla pravdivá nemuselo by to odporovat "odlišnosti Kristova učení". Zajímavé je že ačkoli je tedy tolik proroctví sami židé většinově Krista nepřijali, tedy sami nevěřili svým proroctvím anebo to znamená že se nevztahovaly na Krista tudíž dle nich ten "pravý" spasitel zatím nepřišel...Kde je nějaké jiné proroctví o zakladateli jiných náboženství- Možná by jste se divila ale jsou, málokdo (včetně mně) z Evropanů opravdu důkladně zná "orientální písma" aby mohl takto soudit, že jen Kristus byl prorokován. Co např. vím v Indii bylo zvykem (možná je i dnes) když se narodí dítě povolat astrologa který určí osud dítěte, v případě např. Krišny prorokoval v podstatě tak že jde o zjevení inkarnaci Boha, že jest to sám Bůh ne "jenom" syn, co k tomu dodat o co je takové proroctví menší? Jak to že jsou písemné záznamy až 400 let po Buddhově smrti?- Ve východních duchovních školách byla velmi silná tradice ústního tradování užívali se metody které umožnili zachovat učení mistra v podstatě přesněji než psaný záznam, důvodem nezapisování byla obava z "interpolací" kterou třebas běžně užívali Židé. Nicméně jak jsem psal nápisy o buddhismu jsou již z doby vlády Asóky v Indii který vládl cca od roku 273-233 před naším letopočtem a zprávy o buddhismu nechal tesat do skal, neboť byl velkým příznivcem tohoto učení.Mimoto to ,že se učení nezaznamenávalo písemně neznamenalo že se nešířilo, naopak právě buddhismus podnikal misijní výpravy a dosáhl i oblasti kde pobývali i židé, nejvíce jich tam působilo právě před a za počátku našeho letopočtu,navíc s indií se vedl čilý obchod je téměř vyloučené že by buddhismus v oblasti středomoří nebyl znám tehdy se ale neužívalo označení buddhisté. A právě v té době a místě se taktéž teprve formovalo křesťanství, buddhismus fungoval již cca pět set let.Jak vznikl vesmír a život, což buddhismus popírá a jde proti vědě? -Není to tak dávno kdy šlo proti vědě křesťanství ale budiž, v tomto Bible taktéž není jedinečná, např. muslimové mají v Koránu odpověď téměř na jakoukoliv vědeckou otázku což pokládají za "boží inspiraci" a tudíž je dle nich Korán "jediným pravým písmem" jako pro vás Bible...Co se týká toho buddhismu určité otázky nejsou jasné ve vědě ani teď, většinou jde o teorie "velký třesk", "evoluční teorie" které mohou ale nemusí být pravdivé...navíc buddha neučil o vědě...( jsou starší knihy než Bible,např. kniha Dhyanů, které popisují např. stvoření daleko podrobněji.)Jaký vidím smysl v učení buddhismu? Přeloženo do západního jazyka dalo by se říct že buddhismus v podstatě učí "spásu" (vysvobození od strastí pozemského života) později se od buddhismu theravádového vydělil mahajánový který nazírá Buddhu jako Spasitele. Desatero mravní zákony- jsou obsaženy v jiné formě i v jiných náboženstvích, jen se jim neříká desatero např. Ahinsa - neubližováníSatja - pravdivostAstéjav -nekradeníBrahmačarja - nevášnivostAparigraha - neulpívánía další a další...Proč lidé touží po společnosti ostatních lidí a vzájemných vztazích- To by bylo na dlouhé vysvětlování snad stačí když uvedu že prvotní křesťanství stálo také na poustevnictví a mnišství, jež ale bylo již před křesťanstvím pěstováno právě v buddhismu židovství nic takového neznalo i toto je považováno za jakýsi relikt buddhismu v křesťanství, podobně jako stavění zvonic užívání zvonů což bylo typické právě pro buddhismus tehdejší doby. Co se týká Esenských "jakési mnišské" židovské společenstvo tak tam se již dle p. Kozáka před sformováním křesťanství uplatnil výrazný východní duchovní vliv. Proč nežijete, jako nějaký mnich o samotě v jeskyni, abyste tak došel naplnění buddhismu?A vy víte že tak nežiju? Internet můžete mít dnes i v jeskyni *smich*Ono se v teple svého příbytku u PC krásně píše a věří buddhismu-Podívejte já nebyl a nejsem buddhistou (nedosáhl jsem takové vnitřní čistoty abych k němu byl více přitahován )a jak jsem uvedl ani původní křesťanství nebylo "čistým buddhismem" vedle něj tam byl výrazný vliv i "jiných" východních duchovních škol proto ten "átmanismus" (duše) Je třeba si také uvědomit že buddhismus zahrnuje "řadu škol" z nichž některé daly vzniku i relativně "samostatným" náboženstvím, je to nepřesné ale jak to jinak napsat. Religionista Kozák na základě zjištěných faktů usuzuje na to, že buddhismus měl právě přímý vliv i na vznik a formování raného křesťanství kdy stál u jeho "kolébky" jako "kmotr".
pt®

"janm", škoda, že odepisujete tak pozdě na večer, ale snad stačím něco odepsat.

Největší problém je ten, že papouškujete p. Kozáka, on je pro Vás, jako začarovaný, pokuste se bez předsudků si dělat vlastním myšlením, svůj názor. Protože jeden p. Kozák a mnoho jiných fundovaných proti, s jinými znalostmi a studiemi, ukazuje, kde bude pravda.

První proroctví o Kristu je řečeno již v Edenu, tisíce let před Buddhou a pak další a další až asi do 600 let př. Kristem, bylo poslední, čili před tím než se objeví Buddha na scéně.

To že Židé Krista nepřijali, bylo také předpovězeno a zrovna tak i dnes ho lidé nechtějí mnohdy přijmout, ke své škodě. Bible říká, "poznejte pravdu a pravda vás osvobodí", jinak zůstanou lidé v zajetí omylu.

Takže v Indii se volá astrolog až po narození dítěte, tak to je na nic, chybí tam proroctví mnoho století, či tísíciletí dopředu. Mimoto, SZ odsuzuje astrologii, neboť za ní nestojí Bůh, ale duchové a démoni, kteří jsou v odporu proti Bohu, ale to byste se dočetl v Bibli.

To by mně fakt konkrétně zajímalo, v jakých náboženských knihách jsou vysvětleny otázky, které by byly totožné s vědou, takové prostě nejsou. Máte v tom nejasnosti.

Jak vysvětluje buddhismus smysl života? Proč je na zemi zlo? Proč lidé umírají? Proč mají v buddhismu sošky, kterým se klaní, a ke kterým se modlí, proč si myslí, že je kus dřeva nebo kamene vyslyší? Jaký zázrak udělal bůh buddhismu? Jakého mají a uctívají za boha buddhisté, Buddhu? Vždyť to byl jen člověk, který zemřel a po smrti co? Nic, v prach se obrátil.

Víte, co si myslím, že už nemáte svobodnou mysl, ale přebral jste vše od p. Kozáka a nemáte vlastní názor, nečetl jste Bibli pořádně, jestli vůbec, možná Vám myšlenky unikaly. Prostě Vaše odpověď nemá žádnou váhu, není v ní nic smysluplného, ani jste mi smysl a poslání buddhismu nevysvětlil.

Prostě je těžké debatovat o něčem, o čem nic nevíte a nedokážete obhájit ani to, co píšete.

Vy nevidíte ten obrovský rozdíl mezi buddhistickými bajkami, pohádkami, příběhy a mezi příběhy a dějinami z Bible? Ten hlavní rozdíl je, že Bible má ducha, je to živé slovo Boží, narozdíl od od ostatních, které jsou slovo lidské.

Nejsem tady od toho, abych Vás přesvědčovala, ale myslím, že před lidmi, kteří Bibli pochopili, jste se zdiskreditoval sám a ti ostatní Vám možná na ty báchorky skočí.

Je to na Vás, zda si chcete rozšířit obzory, tak jedině číst a porovnávat sám a nepřebírat názory druhých. Ať se daří, mějte se, doufám, že ne v jeskyni? - pt

janm*

pt- podívejte nemyslím to opravdu zle ale je zbytečné něco říkat:

-papouškuji Kozáka ano protože dává určité relevantní důkazy

- vždyť jsem pravil, i kdyby bylo proroctví o Kristovi pravdivé přece to neznamená že nemohl učit jinak než jak učili židé a co se týká toho Buddhy v raném křesťanství které se teprve formovalo to nebylo takto BUDDHA X KRISTUS tam spíš docházelo k prolínání, buddhovství a kristovství bylo pojímáno spíše jako jeden ideál to se nesnadno dnes dá pochopit. Vy to berete "materialisticky" Buddha jako muž z masa a kostí a Kristus jako druhý muž z masa a kostí ale Buddha i Kristus byli již tehdy bráni jako "duchovní entita princip" a tam není problém aby šlo o identický princip, navíc tedy to že se v NZ opravdu objevují i buddhistické prvky znamená že se to bralo spíše takto, byť z fyzického hlediska šlo o literární přejímku

-astrolog - No jistě pohani ! A kdo to řekl? Tehdejší nacionalističtí Židé? A proč bych měl věřit někomu kdo trpí utkvělou představou že jen on má pravdu a nikdo jiný?

-v jakých knihách jsou vysvětleny vědecké otázky? No zeptejte se muslimů jejich Korán zná odpověď na každou otázku a je to jediné pravé písmo podle nich.

Ano buddhistické příběhy jsou bajky pohádky, jejich sošky jsou modly. A mít Krista na kříži v kostele už modla není? Není viďte protože platí .

Jen dnešní (žido)křesťani mají jako jediní patent na pravdu, zbytek světa má tu smůlu že neuznává židovská písma a proto skončí v pekle kde se budou na věky smažit protože nepřijali Kristovu oběť pro krvavého Jahveho ! Nepřijali že jen židé mají pravdu a nectí do nebe volající biblický egoismus. :)

pt®

"janm",

Jaké důkazy, vždyť jsou ten jeho úvahy a názory a náhledy, ale bez důkazů.

Buddha měl pozemský původ, Kristus nebeský, v tom je podstatný rozdíl. Letopočty jsem Vám vysvětlila, není absolutně možné, aby Židé opisovali od Buddhy, to je nesmyl, který nějak nevidíte.

"astrologii", odsoudili Židé? Ale jděte, to jste špatně četl Bibli, to řekl přímo jejich Bůh, který je vyvedl z Egypta a dal jim desatero. A mimo to, je spousta lidí, kteří se i dnes zapletli s duchařinou a měli velké problémy se z takového vlivu vymanit.

Proč mně podsouváte modly, které používá křesťanstvo? Já žádné modly nemám a nejsem v žádné církvi ani v žádném náboženství, tak mně prosím nespojujte s něčím, kde nejsem.

A co to píšete o pekle? Peklo, to je oddělení člověka od Boha, od Boží přítomnosti, od Boží lásky. Ztráta Boha je ta největší ztráta, která může člověka potkat.

Ještě k tomu krvavému Bohu, aby bylo jasno, pokud vedli Židé nějaké války, tak čteme, že Senacheribovo vojsko 185 tisíc vojáků do rána zemřelo a když mělo dojít k boji, nebylo s kým, byl to Boží zásah. Nebo se stávalo, že se vlastně pobili nepřátelští vojáci mezi s sebou, nebo se vzdali bez boje a ani k boji nedošlo. Takže si musíte číst a číst než vynesete nějaké soudy, nepravdy.

Mně překvapila Bible, jako opravdu zvláštní kniha, čtu ji bez předsudků a bez vlivu jakéhokoli náboženství. Měl byste to zkusit také.

Abych to shrnula a debatu uzavřela:

Spasení přišlo z Židů, ale je pro celé lidstvo. Mně potkalo obrovské štěstí, že nejsem součástí žádného rituálního náboženství, kde se mumlají nějaké modlitbičky, točí se mlýnky, bydlí se v bezdomoví v jeskyni o samotě, nebo kde žijí lide v chudých kastách a čekají, že reinkarnací se jejich život změní, kde uctívají krávy nebo nejedí vepřové. Potkalo mně velké štěstí, že mohu mít nadhled a věřit v jednoho Boha, řídit se jeho zákony, které Kristus shrnul do dvou a to: milovat Boha z celého srdce a bližního, jako sebe. Je to odkaz lásky a život bez lásky nemá smysl.

Ztotožňuji se tu s "pt". Ten, kdo má dobré srdce a začne číst s pokorou a nezaujetím obě knihy, jsem přesvědčený že zjistí která z nich dává smysl od začátku do konce. Nezaměřujte se na to kdo co říká, co kdo dělá. Zaměřujte se pouze na zdroj daného náboženství. Tedy knihu. Pokud nemá knihu, tak zda dává smysl co daný zakladatel "náboženství" říká. Pokud to nedává smysl a nikdo z daného náboženství vám nedokáže dát uspokojující odpověď, hledejte jinde. Pokud nechcete žádné náboženství/církev, pak studujte sami, je ale vžy dobré nakonec diskutovat ideáně face2face s lidmi, kteří v daném náboženství jsou léta, může to rozšířit obzor a být velmi obohacující, pokud to náboženství stojí za to.

<řekl blbec který se může mýlit :)

pt®

"postcd", děkuji za Váš příspěvěk, velice mně Vaše slova potěšila a věřím, že ještě mnoha lidem dá Bible naději. - pt

Dle religionisty J. Kozáka - nejste trochu moc ovlivněn jedním spisovatelem? Nicméně máte zásadní problém v pochopení jedné věci, kterou jsem již zmínil:

Budha říká, co máte dělat, abyste byl klidný, nic vás netrápilo... Ježíš říká, co máte dělat, abyste byl dobrý v očích Božích. Abyste pomohl jiným. Bez ohledu, jestli vás bude čin stát síly, majetek nebo život...

Berte to jako inovaci k lepšímu - jestli jste vnitřně tak dokonalý a se sebou spokojený, je nyní čas pomáhat ostatním *palec*

pt®

"jmlc", prostě to někdo nevidí. Buddha vybízí k izolaci, k nečinnosti, kdežto Kristus vybízí k aktivitě, ke společenství, k lásce, k pomoci. Je třeba rozpoznat, že v jeskyni toho pro druhé mnoho neudělám, narozdíl od pomoci třeba v LDN, v hospicech, postiženým atd. Já tedy rozhodně do jeskyně nezalezu, ale raději budu nápomocná tam, kde mně je třeba. - pt

Pěknou, dobrou noc...

janm*

pt-

Máte pravdu křesťané mají VŽDYCKY PRAVDU i kdyby ji neměli, všichni ostatní jsou NIC protože nejsou židy ani křesťany, být buddha židem má pravdu taky, ale protože židem není má holt smůlu, jak prosté :)

pt®

"janm", ale to je kapitulace, Vaši odpověď přece nepovažujete za argument. To jste mně pobavil...

janm*

"pt"

Ne to je ironie i když kapitulace také, píšete že nejsou důkazy, v knize od prof. Lesného i v knihách od religionisty p.m. J.Kozáka je uvedena řada důkazů v podobě vpisků buddhistického učení do nového zákona, s tímto "faktem" se potýkalo mnoho religionistů badatelů (viz. příslušné knihy) Chápete? Autoři knih si nic nevymysleli je to přímo ve vašem novém zákoně, máte to tam přímo napsané, nový zákon je tím doslova prosycen. Proto je zbytečné dál cokoliv vysvětlovat. :)

pt®

"janm", pro Vás je pan Kozák modla a přes to nejede vlak. Vyslechla jsem si jeho přednášky na YT, ale nedalo se to poslouchat, překonala jsem se, a už nikdy více je nemusím slyšet...

janm*

Ano, za Kozáka se nestydím, ale jak říkám to co je v novém zákoně i ve starém ale teď se mi to nechce hledat si "on" nevymyslel, jen na to upozorňuje a dává to do určitého kontextu. Není sám kdo tyto věci uvádí, pasáže uvádí ve své knize i prof. V. Lesný který ve své kapitole knihy buddhismus "zdánlivý a skutečný vliv buddhismu v památkách křesťanských" uvádí i rozpaky jednotlivých badatelů nad tímto zjištěním, někteří byli pro přejetí a později názor změnili někteří proti ale po podrobném prostudování se stali příznivci přejímky. Pro mně je to jasné. To vše tady jsem uvedl proto protože jste se na to ptala nikoli proto abych Vás či kohokoliv jiného "převracel na svou víru" . Jsem vděčný za to že jsem poznal jak to bylo, protože již před tím než jsem cokoliv četl jsem intuitivně věděl že "to" křesťanství které je mi předkládáno není pro mně přijatelné z mnoha důvodů. Možná jsem převtělený kacíř kdo ví a v tomto životě hledám to své :)

Jene, máte akvárko?

janm*

*smich*

Podívejte pane jmlc je mi upřímně jedno kdo si co o mně myslí

Já tím nechtěl napsat nic o orientaci, ale pokud znáte to vysvětlení logiky, což podle smajlíka asi ano, pak vidíte přesné logické vysvětlení všeho i podle svého idolu. Logicky se takto dá vysvětlit každý kousek bible ve spojení s Hinduismem.

janm*

-pt -jmlc

Nikomu nic nenutím to je moje pravda a tu si ponechám. Židé čerpali z jiných kultur což je fakt, není co řešit.

pt®

"janm", nemáte pravdu, jen opakujete názory svého idolu p. Kozáka. I toto proroctví z Bible se plní:

2.Kor. 4:4 "V nichžto Bůh světa tohoto, oslepil mysli, totiž v nevěrných, aby se jim nezasvítilo světlo evangelium slávy Kristovy, kterýž jest obraz Boží."

janm*

No jistě protože již tehdy byli lidé kteří věřili jinak což neznamená špatně. Kdybyste četla něco od katarů tak se dozvíte že "oficiální církev" (to křesťanství které hájíte vy) je "falešná nepravá"... Nezapomeňte že Bůh dal také lidem svobodnou vůli Bůh kterého znám já není "židovský zákoník" a již před tím než jsem objevil pravdivé informace o celé židovské bibli vč. nového zákona mně neomylně vedl k pravdě. To že tomu věříte je Vaše věc, ale nevnucujte to prosím ostatním

pt®

"janm", já něco nutím? To Vy mně stále předkládáte knihy p. Kozáka. Já už jsem svůj postoj napsala, je to shrnuto v mých posledních dvou větách:

Spasení přišlo z Židů, ale je pro celé lidstvo. Mně potkalo obrovské štěstí, že nejsem součástí žádného rituálního náboženství, kde se mumlají nějaké modlitbičky, točí se mlýnky, bydlí se v bezdomoví v jeskyni o samotě, nebo kde žijí lide v chudých kastách a čekají, že reinkarnací se jejich život změní, kde uctívají krávy nebo nejedí vepřové. Potkalo mně velké štěstí, že mohu mít nadhled a věřit v jednoho Boha, řídit se jeho zákony, které Kristus shrnul do dvou a to: milovat Boha z celého srdce a bližního, jako sebe. Je to odkaz lásky a život bez lásky nemá smysl.

Víte, co? Možná byste mohl svůj pohled nabídnout paní Růži v jiném vlákně, je to paní, která stále tápe a hledá, možná byste jí pomohl, zkuste to. Divím se, že jste jí ještě za celou dobu na žádnou otázku neporadil, třeba by se s Vámi shodla a došla tak klidu, který stále hledá. Jinak je mi velice líto, že jste se nechal tolik zmanipulovat svým idolem a soukáte do sebe, co předkládá a nic si neověřujete. Neznamená, že pokud někdo něco napíše, tak to musí být pravda, obzvláště když je na svůj názor téměř osamocen, to už by Vám měla blikat červená. Možná je to pro Vás líbivé, něco jiného, co se vymyká a tak si možná myslíte, že je to něco originálního, něco IN, jak je dnes docela v modě.

janm*

Je samozřejmě i v Bibli mnoho dobrých a chvályhodných věcí proti kterým nic nemám a s nimiž se mohu i ztotožnit, ovšem to že "Spasení přišlo ze Židů" s tím zásadně nesouhlasím protože to tvrdí právě jen Židé,a později "bibličtí křesťané" a myslí se tím to že jedině oni mají pravdu a nikdo jiný.

Jinými slovy, židokřesťanství je jedna z možných cest a komu vyhovuje nechť po ní jde nic proti, ale NENÍ TO JEDINÁ SPRÁVNÁ CESTA, je jich rozhodně více, židovská moudrost nepřevyšuje v ničem moudrost jiných národů není ničím vyjímečná ani jedinečná a už vůbec ne originální neboť jak jsem psal židé se učili a čerpali i od jiných kultur , které pak ZAPŘELI (což je špatně) aby pak podtrhli svou "originalitu". To židovské pojetí je silně EGOISTICKÉ NACIONALISTICKÉ SEBESTŘEDNÉ. Pozor na to že My jediní máme pravého Boha a ostatní ne napsali sami Židé ! A ostatní jim věří! Ale to může napsat kdokoliv. To co ale židům uniklo je to že Boha nelze vlastnit ať už ve schránce písmu či jakkoliv jinak, a pokud ano tak to není pravý bůh.

doplněno 09.03.16 12:02:

Že je dnes něco IN...

A položila jste si otázku proč je to dnes IN? Protože lidé se konečně PROBUDILI a zjistili že ne každý je schopen věřit biblickému egoismu nacionalismu a ne každý chce mít omezený pohled na svět, tak hledali jiné cesty, a nalezli.

doplněno 09.03.16 12:11:

To jak židé pracovali lze vidět kupříkladu na Židovské Kabale, mystické učení ve kterém mají například i onu pro západ kontroverzní reinkarnaci ALE POZOR! ŹIDÉ opět prohlašují že je to "JINÁ REINKARNACE" ne ta "POHANSKÁ" TEDY ŠPATNÁ . Čili zase stejné schéma oni PŘEVZALI myšlenku reinkarnace protože se jim zkrátka líbila a vzápětí POHANĚLI ty od nichž tuto myšlenku převzali ! CHápete tu DRZOST NAMYŠLENOST EGOISMUS? JE toto vůbec možné? Takže já si od někoho něco půjčím A PAK HO POMLUVÍM a tak to je i s biblí TO JE JEJICH SYSTÉM PŘÍSTUPU K VĚCI. Navíc pak ještě budou tvrdit a vymýšlet si že tu reinkarnaci znali již několik tisíc let před naším letopočtem aby nemuseli uznat že si ji přisvojili mnohem mnohem později. Čili lež jako věž, no kdo tomu chce věřit ať si věří je to jeho věc

pt®

"janm", Boha nelze vlastnit, ale pokud s ním chceme mít vztah a být s ním v souladu, pak bychom se měli řídit jeho požadavky a ty jsou v Bibli. Nikde nejsou podobné požadavky založené na lásce. Žádné nejsou ve východních náboženstvích, ta prostě nemají vztah s Bohem, ta stále hledají cesty od nikud nikam a při tom se v Bibli píše, co říká Ježíš "Já jsem ta cesta, pravda a život, nikdo nepřichází k Bohu, než skrze mne". Nikde není přímá, konkrétní rada, v žádném ze světových náboženství. Ale samozřejmě, že to nebere možnost jednotlivcům, aby jednou přišli k Bohu. Jak učí buddhismus nebo hinduismus, jak chodit s Bohem? Co učí o lásce? Co učí, jak pomáhat druhým? Jak mají jít příkladem? Nic, pusto, prázdno, mniši vyjdou z bezdomoví s prázdnou miskou a čekají až jim, kdo co dá k jídlu. Bible říká, že Bůh stále pracuje a radí: "jdi k mravenci, lenochu"...atd, protože i ten mravenec je pilný a pracuje. Bůh je stále aktivní a vybízí k aktivitě, ke společenství, protože tak člověka stvořil. Jen ta vychodní náboženství se oddělují, odtrhují od toho, co je lidská přirozenost a hrají na si na "svaté", dávají na obdiv světu, že jsou jiní a tudíž mají výsostné právo nic nedělat, protože někde v bezdomoví meditují a koukají do "nikam" a čekají, že tak dojdou osvícení? Ne, ne, ke spasení a osvícení může přijít každý, kdo se zrodí z Božího Ducha svatého, Ne z Buddhova ducha, ne z hinduistického ducha ani z ničeho takového, jelikož je to původ lidský. Židé ať chcete nebo ne, byli vyvolený národ Boží, vždy vynikali a vynikají v mnohém dodnes a přesto, že s nimi již Bůh nejedná, jako v minulosti, kdykoliv se to může změnit, na to nelze zapomínat. Dnes skrze Krista je dána možnost i pohanům, aby byli Božím národem na základě Božího Ducha, pomocníka, kterého lidem dává Bůh. Také říká, všechny hříchy mohou být odpuštěny, ale hřích proti Duchu svatému nikdy.

doplněno 09.03.16 12:34:

Pozor, Kabala je odpadlictví a nemá s Bohem nic společného...

janm*
Nikde nejsou podobné požadavky založené na lásce. Žádné nejsou ve východních náboženstvích, ta prostě nemají vztah s Bohem, Tak to opravdu není pravda ba naopak. Stačí vzít do ruky Bhagavadgítu kde jednoznačně Bůh prohlašuje co má člověk dělat chce-li k němu dojít a také se tam uvádí že pokud ho budete bezvýhradně milovat nenechá na sebe čekat a jistojistě k němu dojdete. Gíta navíc obsahuje i jiné návody pro ty kteří by nebyli schopni jít k Bohu cestou lásky, navíc tam Bůh ujišťuje všechny duše které po něm touží ať se nebojí že dříve či později se jim podaří k němu dospět. Bůh zde vystupuje v roli přítele který člověku pomáhá vede ho a radí mu jak a co dělat aby dosáhl alfy a omegy celého svého života. Známý výrok Boha z gíty "Sídlím v srdcích všech" znamená že bůh sídlí přímo v každém jako osobní přítel a když vidí že duše potřebuje pomoci na cestě k němu tak pomáhá.Jak pomáhat druhým? Charitativní organizace jsou nejen křesťanské ale i muslimské hinduistické buddhistické...Myslíte že jen křesťané konají dobro a kdyby jich nebylo tak by ze světa zmizela pomoc a láska? Ne, ne, ke spasení a osvícení může přijít každý, kdo se zrodí z Božího Ducha svatého, Ne z Buddhova ducha, ne z hinduistického ducha ani z ničeho takového, jelikož je to původ lidský. Tak fajn vyškrtejte z nového zákona všechny pasáže kde je buddhistický nebo jiný východní vliv, zůstane vám jen torzo.Že jsou židé vyvolený národ? Proboha vždyť to říkají sami ŽIDÉ je to jen jejich EGOISMUS A KOMPLEX VYVOLENOSTI, ale není to pravda.Co se týká soudobých Židů mnoho jich vyniklo třeba na poli vědy ale i v jiných oblastech proti tomu nic, nelze ale přehlížet že mnoho stejně dobrých lidí pochází i z prostředí naprosto nežidovského jinými slovy jsou lidé jako všichni ostatní se svými radostmi a bolestmi a svým pohledem na realitu ale myslet si že jsou VYVOLENÍ je pouhý egoismus nic víc.
doplněno 09.03.16 13:04: Pozor, Kabala je odpadlictví a nemá s Bohem nic společného... A to zase řekl kdo že jsou odpadlíci? Židé to berou jako jednu ze svých škol, toť vše, odpadlíci jsou podle nich všichni ostatní jako například vy se svým biblickým křesťanstvím. A abych dnešním Židům nekřivdil, dnes "nejsou moc slyšet" natož aby se stále někde chvástali "že jsou vyvolení a jediní kdo mají pravdu" myslím že za tisíciletí jejich vývoje se mnozí z nich naučili i jisté pokoře a toleranci k ostatním vyznáním což se o všech biblických křesťanech rozhodně říct nedá ti zůstali u toho "raného židovského egoismu" a neustále si POTVRZUJÍ SVOU PRAVDU NA ÚKOR OSTATNÍCH náboženství KTERÉ VŮBEC NEZNAJÍ !
pt®

"janm", teď vidím, že my si vlastně jen nerozumíme, zřejmě je to, že se hůře člověk vyjadřuje přes písmenka. V tom jsme zajedno, že pokud: "že pokud ho budete bezvýhradně milovat nenechá na sebe čekat a jistojistě k němu dojdete", "navíc tam Bůh ujišťuje všechny duše které po něm touží ať se nebojí že dříve či později se jim podaří k němu dospět." - pt

doplněno 09.03.16 13:36:

V NZ není třeba nic škrtat, to už jsem vysvětlovala mnohokrát, ale Vy máte pohled svého idola, takže se neshodnem. U Židů se nejedná o žádný egoismus, opravdu jsou vyvoleným Božím národem, dostali desatero, přešli Rudé moře a jiné a jiné vedení Bohem, jenže kolikrát se odklonili od uctívání svého Boha, že s nimi přestal jednat a to asi 6 století před Kristem, kdy je psáno proroctví posledního proroka Malachiáše, ale Bůh stále dohlížel na splnění všech proroctví. Bůh dal příležitost i lidem z jiných národů, aby využili možnost stát se jeho lidem, skrze Ducha. Kabala je učení, odkloněné od pravého uctívání, jako se stalo v dějinách Izraelitů mnohokrát, až Bohu došla trpělivost a přestal s Izraelity jednat, což ale neznamená, že má člověk právo se jim posmívat, nebo jejich postavení zlehčovat.

janm*

No ano, podívejte se jsou určité věci které jsou napříč kulturami společné aniž by od sebe nutně museli "opisovat", nemylte se to co se pokládá v křesťanství za JEDINEČNÉ je jinými slovi obsaženo i jinde, člověk nemusí být Židem nebo Křesťanem aby došel poznání pravdy a spásy.

Co mně ale neuvěřitelně "prudí" je to že biblický křesťan SE MUSÍ CÍTIT VYVOLENÝ JEDINEČNÝ aby MOHL VĚŘIT. Proboha proč? Tak hergot jsem-li třeba biblickým křesťanem tak jím jsem proto že tomu učení věřím a ne proto že si musím stále dokazovat svou jedinečnost vyvolenost. To že ale tady ta potřeba "DOKAZOVAT SI" je, spíše znamená PODMÍNĚNOU VÍRU. Buďto věříte opravdově a pak nemáte potřebu se oproti jiným vyznáním vyhraňovat ZA KAŽDOU CENU protože věříte bezpodmínečně, nebo věříte PODMÍNEČNĚ jen když jste VYVOLENÁ a řídíte se VYVOLENÝM JEDINEČNÝM jedině správným učením pak to ale NENÍ PRAVÁ VÍRA ALE PODMÍNĚNÍ.

Skutečný křesťan má v sobě KLID a nemá důvod jakkoliv pranýřovat ty ostatní, zrovnatak skutečný např. vaišnava (hinduismus) nebo buddhista. Když se dva takoví potkají tak se usmějí podají si ruku a "NIC NEMUSÍ ŘEŠIT". Když se ale potkají "DVA VYVOLENCI" z nichž každý má PATENT NA PRAVDU např. radikální muslim s radikálním křesťanem tak si vzájemně VRAZÍ KUDLU DO ZAD, jsou to dva kohouti na JEDNOM HNOJIŠTI:)

doplněno 09.03.16 13:34:

uvedu příklad:

Jistě jste také slyšela něco o súfismu, jde spíše o Islámskou mystiku, byť je to vlastně jistý "proud islámu" který se "osamostatnil".

Čím byli tito mystici TRNEM V OKU ortodoxním muslimům a ostatním věřícím jiných ortodoxních škol? Právě tím že oni šli za bohem bez výhradně bezpodmínečně, měli své přátele mezi křesťany, židy, hinduisty a dalšími s nimiž se přátelili měli se rádi a vzájemně se respektovali. Troufám si říct že mnozí z nich jako jedni z mála POCHOPILI, pochopili to že existuje jediný bůh ke kterému ale vede vícero cest NE jen jedna JEDINÁ SPRÁVNÁ a že PATENT NA BOHA nemá žádný VYVOLENÝ NÁROD, proto byli tak mírumilovní přátelští laskaví milující a lidští.

CO SI MYSLÍTE když takový súfí pak obrazně "předstoupí před boha", myslíte si že by mohl být zatracen (dle křest. a isl.pojetí) proto že nebyl třeba křesťanem? Takový rizí a láskyplní lidé? Co by to bylo za boha kdyby toto dopustil, to by nebyl bůh ale KREATŮRA takovou kreaturu mohou vymyslet jen "hloupí lidé".:)

pt®

"janm", my si zase nerozumíme. Já teď nemám čas, ale zase se vrátím.

janm*

A zase ta VYVOLENOST, ale jiné národy byly také vedeni Bohem, také se jim děli zázraky. Víte kolik takových mimo-

biblických zázraků bylo? Když to berete takto pak by museli být vyvoleni všichni, anebo by nemohl být vyvolen nikdo.

Židé a křesťané věří že jsou VVVOLENÍ, dobrá ale to o sobě tvrdí sami křesťané a židé, jiné národy mají také zkušenost boha ale nejsou tak egoističtí že by se považovali za VYVOLENÉ považovat se za vyvoleného NENÍ NIC SVATÉHO UKAZUJE TO POUZE NA PÝCHU EGOISMUS A AROGANCI národa nebo člověka který se za vyvoleného pokládá nic víc je to pouze jejich HŘÍCH.

Také jsem měl zjevení boha mohu tedy o sobě tvrdit že jsem vyvolený pokud bych byl biblický žid tak bych to tvrdil ale vždyť je to nesmysl! Pokud bych se začal považovat za vyvoleného pak to pouze znamená že jsem prachsprostý egoista nic jiného tedy ten "nejnižší z lidí":)

pt®

"janm", tak ještě v rychlosti:

"jsou určité věci které jsou napříč kulturami společné aniž by od sebe nutně museli "opisovat", nemylte se to co se pokládá v křesťanství za JEDINEČNÉ je jinými slovi obsaženo i jinde, člověk nemusí být Židem nebo Křesťanem aby došel poznání pravdy a spásy. Souhlas

Nic Vás nemusí prudit, já vždy cituju Bibli. A Ježíš přišel v prvé řadě k Židům, mluvil k Židům, aby věděli, že to, čemu celá století věřili a na koho čekali, že přišel. Přišel s evangeliem spasení a lásky a ukázal lidem směr, kudy vede cesta k nabídnuté ruce Boha, který jim vyšel naproti a udělal opatření návratu k Bohu. Prostě se splnilo to, co bylo staletí prorokováno. Izraelité (Židé), jako národ Krista nepřijali, čekali krále, někoho mocného, ale spousta obyčejných Židů mu uvěřila. Židé by těžko šli k Bohu a ke Kristu jinou cestou, než byla předpovězena, než ta, která navazovala na jejich původní smluvní vztah s Bohem.

Skutečný křesťan má v sobě KLID a nemá důvod jakkoliv pranýřovat ty ostatní, zrovna tak skutečný např. vaišnava (hinduismus) nebo buddhista. Když se dva takoví potkají tak se usmějí podají si ruku a "NIC NEMUSÍ ŘEŠIT".

Takový rizí a láskyplní lidé? Co by to bylo za boha kdyby toto dopustil, to by nebyl bůh ale KREATŮRA takovou kreaturu mohou vymyslet jen "hloupí lidé". Souhlas.

Židé, ale byli smluvním národem s Bohem, protože se z jejich národa narodil Ježíš, to je neoddiskutovatelný fakt. A nelze Židy zesměšňovat ani je ponižovat.

Víte co? Vy byste si měl zatím poslechnout docenta Miloslava Krále na YT nebo jeho rozhovory na "vedaavira.cz". Přečetla jsem jeho pár knih a myslím si, že by se Vám líbily.

pt®

"janm", pouštěla jsem si na YT "Eduard Tomáš, paměti mystika", úplně "jsem v šoku" a "jímá mně hrůza", s čím jsou lidé schopni si zahrávat. Mluví o "hadí síle", v které je dobro a zlo, kdy zlo může být v převaze a pak takový člověk skončí na psychiatrii. Takové stavy světla, které E. Tomáš popisuje, mně něco připomínají (z Bible).

No, to není vůbec divu, vždyť had je symbolem satana, či ďábla a zahrávat si s s takovými démonickými silami skončí převážně na psychiatrii.

V Bibli se říká: "Duchem choďte a skutky těla nevykonáte". Nikde se v Bibli nepíše "pozor, s božím duchem duchem skončíte špatně (v blázinci)", ale naopak, "nic špatného nevykonáte". S Božím duchem netřeba žádných lidských průvodců, jako při praktikování východních nauk. Ale je tam upozornění, že "i sám satan se proměňuje v anděla světla", aby svedl mnohé.

Já mám obrovské štěstí, že že mi bylo dáno rozpoznat tu cestu, která je v Kristu, v Božím synu a ne v lidských vůdcích. Z historie známe spoustu lidských vůdců a dobře víme k čemu to vedlo, byly manipulovány masy lidí a jejich myšlení.

doplněno 10.03.16 14:57:

zajímavé vyprávění o křesťanství na YT: "Eduard Tomáš, Paměti mystika 11 :: O duchovních učitelích"

janm*

Hadí sílu uctívali i židé, Mojžíš měl na holi symbol hada. Židovský bůh Jahve je právě tím bohem země času stávání se materialismu... Kristus kázal Boha světla nezrozeného stálejsoucího věčného Otce, onoho "čistého Purušu" jak bylo již dávno před ním známo na Východě.

Jinak na netu je hromada odstrašujících případů před yógou a ostatními metodami východní duchovní školy, kdo trochu přemýšlí ví proč, cílem zkrátka je lidi od toho "odradit" protože biblické křesťanství "by ztratilo na síle". Jistě určité techniky potřebují zkušené učitele ale jinak většina těch "negativních hodnocení" pochází od "křesťanů" kteří nic nepochopili a jsou silně tendenční. Já znám osobně praktikující křesťany kteří chodí na yogu, duchovní otec kněz to ví a nikdo s tím nemá sebemenší problém.

doplněno 10.03.16 15:22:

Jinak Satan je taktéž Boží syn, dokonce byl ten "nejsvětelnější" a "nejlepší" z andělů patřil opravdu k dokonalým bytostem jeho úkolem bylo stvořit "hmotné tělo" člověka, jenže pak došlo ke sporu protože on sám se považoval za tvůrce "celého člověka" a těžce nesl že není lidmi ctěn a vážen, z této zášti vzniklo nepřátelství vůči ostatním andělům i vůči jeho otci Bohu viz. kniha i.Iwo Wiesner Bohové a apokalypsy, Předpeklí ráje.

Ortodoxní křesťané (pravoslavní) k tomu dodávají: Satan je boží syn o jehož vztahu k Otci nevíme nic... biskup Kallistos Ware v knize Cestou Orthodoxie

Jinak něco málo jsem o Eduardu Tomášovi viděl a slyšel jeho přednášky, nemám nic proti.

pt®

"janm", stále více mně utvrzujete v tom, že jste Bibli nečetl, alespoň ne tak pečlivě, jako ty východní nauky a proto máte tendenci věci chápat jinak, nebo je hodně směšovat s východními naukami, nebo jste už zapoměl, co jste četl, pro čtení jiného.

Numeri (4. Moj.) 21 kapitola mluví o Izraelitech na poušti, kteří reptali, že nemají to, či ono a tak je za trest štípali pouštní hadi. Proto šli za Mojžíšem, aby se modlil, ať jsou zbaveni toho trestu. Bůh řekl Mojžíšovi, ať udělá měděného hada a nasadí na kůl. Kdo by byl uštknut a podívá se na vyvýšeného hada, zůstal živ. To je historie.

Není v tom žádné uctívaní hada...ale opatření při uštknutí proti smrti... (symbol hada = smrt)

Východní techniky potřebují učitele, či průvodce? Proč, hrozí při praktikování východních náboženství nějaké nebezpečí? Asi ano, když je třeba průvodců. Ale, "když slepý slepého vede, oba do jámy padnou" (jáma=peklo=oddělení od Boží přítomnosti)

Jenže v křesťanství žádné takové nebezpečí nehrozí (nekončí se v blázinci). Ježíš jasně říká, "dostanete moc ducha svatého a budete činit větší skutky nežli já"...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Samozřejmě, že satan je jeden z Božích synů, andělů, Bible o tom mluví, jaké měl přední postavení a jméno Lucifer:

Iz. 14:12-15 "Jakž to, že jsi spadl s nebe, ó Lucifeře v jitře vycházející? Poražen jsi až na zem, ještos zemdlíval národy." Však jsi ty říkával v srdci svém: "Vystoupím na nebesa, vyvýším svůj trůn nad Boží hvězdy a posadím se na hoře shromáždění... Vstoupím nad výsosti oblaku, budu rovný Nejvyššímu. Ty pak jsi svržen dolů..."

Ale i Ježíž má svůj nebeský původ a jeho jméno bylo Logos, neboli Slovo a Bible o něm říká:

Jan 1:1-3 "Na počátku bylo Slovo a to Slovo bylo u Boha a to Slovo bylo Bůh. To bylo na počátku u Boha. Všechno vzniklo skrze ně a bez něho nevzniklo vůbec nic , co je. (Slovo, neboli Logos v nebi, na zemi Kristus)

Lucifer neměl žádný úkol tvořit člověka, člověka stvořil Bůh až po tom, co byli stvořeni Cherubíni, serafíni, andělé a jiní duchové. Těm Bůh oznámil svůj záměr:

Gen. 1:26-27 " řekl Bůh: "Učiňme člověka, k obrazu našemu..."

Bůh stvořil šlověka, ...jako muže a ženu je stvořil...

Máte odkazy na Biblické knihy a texty, tak si to tam přečtěte, Ježíš říká "Posvětiž jich v pravdě své, slovo tvé pravda jest." a Bible je slovo Boží. Jan 17:17

janm*
No právě ten had je symbol,Bůh mohl volit jiný, ale volil hada. K tvoření člověka, satan v něm měl svůj úkol, až po tom co selhal převzal toto tvoření cele Bůh, příběh o stvoření člověka je úplnější a rozvitější v knize Dhyanů, jež je starší než příběh Biblický ( viz. knihy Ivo Wiesner.)Východní techniky potřebují učitele, či průvodce? Proč, hrozí při praktikování východních náboženství nějaké nebezpečí? Asi ano, když je třeba průvodců-V každé opravdové tradici je na začátku učitel nebo duchovní Mistr či jiná autorita která uvede žáka na cestu, ne jinak tomu bylo i v Židovství a sám Kristus byl ten který jako Mistr vedl. Pokud jde o to nebezpečí, všude kde o něco jde je určité riziko tam kde o nic nejde protože je to "prázdné" jistě nic nehrozí ale také nic nepomůže a člověka nikam nedojde. Každá duchovní cesta je především praxí židokřesťanství nevyjímaje proto byly zakládány kláštery a mniši se uchylovali do samot a pousteven, mají rovněž své vůdce pokročilejší bratry (na začátku novicmistry) apod. Až s příchodem protestantství se zavrhla ústní tradice a vše převzala bible jež sama o sobě říká že v ní není vše, co hlavní ale že duchovní úsilí se nahradilo pouze literou, jenže to biblické křesťanství není o nic víc než zákonictví jež bylo Kristem právě kritizováno pro svou "mrtvost"
pt®

"jnm", to už jste si stačil přečíst celou Numeri? Ne, Vy jste na to ani koukl jedním okem. Proč by dával Mojžíš jiný symbol, když lidi štípali pouštní hadi? Co tam měl dát "slípku"? Nebuďte srandista. Teď už mi zase nabízíte jiného autora, který má stejný pohled, jako p. Kozák. Četl jste také něco jiného? Čtete moje odpovědi? Vždy Vám odepíšu a odpovím konkrétně, ale Vy, jako když to nevidíte, to je velice zvláštní. V křesťanství nejsou průvodci, tam přímo pracuje Duch svatý, mocná síla. Přečetl jste si už knihu Genesis? Ne, zase ne, tam je jasně psané, kdo stvořil člověka. Žádný Lucifer, toho si asi vydedukovali pánové, na které mně dáváte odkaz, ale to není argument. Vy jste si našel svého vůdce mezi lidmi a věříte mu víc, jak Božímu slovu. Kdybych se rozkrájela a nosila Vám odpovědi na zlatém podnose, tak Vy je neuvidíte. Čím více mně odpovídáte, tím více mně Vaše odpovědi utvrzují ve Vaší neznalosti Bible, Judaismu, Křesťanství, bohužel. Vy znáte ta východní náboženství a nauky, ale Judaismus a Křesťanství opravdu ne, i když jste vnitřně přesvědčen, že ano, ale mýlíte se. Je mi to líto. Máte své dogma a přes to nejede vlak. Škoda, že se nedokážete již odprostit od svého idolu a myslet svobodně. Tak se mějte hezky. - pt

janm*

Je to můj pohled na věc, podobně jako vy máte ten svůj.

pt®

"janm", odpovím slovy Bible:

Pokrytci! Dobře o vás prorokoval Izaiáš, když říkal: "Tento lid mne ctí rty, ale jejich srdce je ode mne velmi daleko. Marně mne však uctívají, vyučujíce nauky, jež jsou jen lidskými příkazy." Nechte je! Slepí jsou vůdci [slepých]. Jestliže slepý vede slepého, oba spadnou do jámy.”

coco

Asi v tech virach uplne plavu, ale podle vsech prispevku je pani -pt- kandidatka na dalsi "Matku Terezu" :)

a pan "janm" je jako vysitej "judaista" *sok* Nebo je to jen zdani, ktere klame...?

doplněno 08.03.16 22:05:

Suzy - kdovi jak to je, mozna v te "vyšivce" chybi stehy, nebo pouzil "mimikry" :). Ale mozna to sam upresni *smich*

doplněno 09.03.16 13:59:

Janm o tech "judaistech" vi tolik, jako by byl jednim z nich (mozna drive), casem zrejme nachazel nesrovnalosti a tak se kvuli pochybnostem jeste nerozhodl o definitivni orientaci a stale tu pravdu hleda... :)

coco, pan janm je "vyšitej" Budhista :).

hejkalka
hodnocení

0x
no..ja jsem se napr.rozvedla se svym muzem z ciste nabozenskych duvodu.on si myslel ze je buh,ovsem ja jsem s tim tedy nesouhlasila:)) :))
janm*

To že máme každý v sobě tu božskou jiskru a jsme v určitém smyslu ní není možné vykládat tak že naše nízké ego vykřikuje "já jsem bůh" to je špatně :) Ten správný postup je předmětem většinou celoživotního dlouhého úsilí kdy v podstatě je nutné toto realizovat -osvícení a to není lehká cesta, ačkoli vím že je v každém ona "perla" říct já jsem bůh v nerealizovaném stavu je úplně mimo :) Co by jinak dělaly ty generace asketů mystiků poustevníků a mnichů kdyby to bylo tak snadné...

ans
hodnocení

0x

Cože? Důkazy mi leží před očima? Ani jeden jsem v životě neviděl. Jako důkazy nepočítám bulvární reportáže z jižní Ameriky o tom, jak nějaká bábrle nechodila a už chodí nebo že se někomu v Alabamě objevil na topince Ježíš. Samozřejmě existují "zázračná" uzdravení, ale většinou se tak nazývají jen nečekaná a nepravděpodobná uzdravení a na tom nic zázračného nevidím. Prostě se tak občas stane, tělo či medicína si poradí s něčím, s čím si většinou neporadí. Nevím, proč do toho plést nějaké nadpřirozeno, to se mi tam nehodí.

petula00*

Bůh neexistuje.Bůh je lež.Žádná spása neexistuje.Bůh je jen jiné slovo pro falešnou naději.V boha věří lidé,kteří nevěří sami v sebe.Tito lidé jsou snadno manipulativní.

janm*

Zajímavé je že když se lidé "topí" (jsou v bezvýchodné situaci) k bohu volají i ateisté *smich* Jinak nic proti ateistům je to každého věc...

ans

Já se tomu vůbec nevidím a naprosto tenhle mechanismus chápu. Vidím to jako jakousi obrannou reakci lidské psychiky proti obtížné situaci. Dost časté taky je, že těžce nemocný se třeba stane věřícím, protože potřebuje mít naději a oporu, jinak by se ze zoufalství zbláznil. Plně to podporuje můj pohled na náboženství a víru jako na životní berličku. I když ten smích asi není na místě, protože tenhle fakt spíš shazuje víru než ateismus.

dylin

Já to vidím teda jinak... kdo nevěří v Boha a myslí si, jak strašně věří v sám sebe, většinou poslouchá šéfa na písknutí, chytají ho mory z politiky, když se mu něco nebo majetku stane, tak fňuká jako malej soploň o pomoc. A všecko je děsně nespravedlivý. A každej takovej svévolník, co znám, přesto jak moc tvrdí, že je sám sebou, tak žije chtěně nebo podvědomě podle někoho, opičí se, veze se na trendové vlně a je sám sebou tak z 20 %. Zaplať pánbůh, že existuje Bůh.

ans

To je normální, že se lidí opičí, koneckonců jsme s opicemi příbuzní. Jako tvorové společenští máme nutkavou potřebu někoho následovat a k někomu vzhlížet, mít nějakou autoritu. Někdo si za takovou autoritu stanoví boha, jiný víc bohů, další třeba své rodiče/prarodiče, někdo nějakou slavnou filosofickou školu etc etc. To je úplně normální a není na tom nic, zač by se člověk musel stydět.Křečovitě si hrát na to, že jsme jen a jen sami sebou, to je nesmysl, kulturní geny (jako např. náboženství) se prostě předávají a nikdo se jim nevyhne. Leda by vyrůstal někde v lese a nikdy nevešel do kontaktu s jinou lidskou bytostí.

222hel*
hodnocení

0x

Dobry den. Neni to odpověď zda Bůh je, nebo není, jen jeden postřeh ze života. Když člověk těžce onemocní,nebo se stane těžký úraz, přírodní katastrofa, kdy hrozí ohrožení života, najednou se všechny obracíme k Bohu, aby nám pomoh. Je úplně jedno, jakou máme, nebo nemáme víru. V ten moment se nikdo neptá, je Bůh, vysíláme vroucí prosby, Bože pomoz nám.

culdabulda1*

222hel-

- a pomáhá? pochybuju !

doplněno 03.03.16 09:18:

- člověk je konec konců k životu vlastně "přinucen" - takže mu nezbývá, nežli ten život nějak přežít.

Někdo si vystačí se svým rozumem a svými schopnostmi, někdo holt potřebuje Boha

erin

*palec* odpoved culdabuldy je nejrealnejsi, podobne to rikal jeden profesor na prednasce o zivote na Zemi, ze jsme dostali nase zivoty pridelene za odmenu a nebo vnucene za trest a prozivame je ve specificke dimenzi. Vedle nas probihaji ruzne dalsi dimenze oddelene, ale mohou se nekde obcas objevit "navstevnici" jinych levelu, (mimozemstane?), ale vsichni mohou existovat tady na teto planete pod jednim Vladcem zivotuu, kteremu nekteri rikaji Buh... :)

"...najednou se všechny obracíme k Bohu, aby nám pomoh"

Všichni? Mluvte za sebe! Pár dost těžkých chvil jsem v životě zažil, ale ani jednou jsem se k Bohu neobracel. Nikdy mě ani nenapadlo, že by mi v těžké chvíli mohlo pomoct něco tak nereálného.

hodnocení

0x

Kdyby nebyl Bůh, jak by všechno okolo vzniklo? Jen tak samo od sebe...?

A jak vznikl Bůh? Sám od sebe?

dylin

Ne stvořila ho evoluce nebo velký třesk *ee* neboli chaos

Bůh je nekonečný a věčný, takže tady jaksi "je odjakživa". To je něco, co my jako lidi nejsme schopni vůbec rozumově pobrat...

hodnocení

0x

Znovu opakuji otázku. Proč se pořád motáte kolem toho, za existuje Bůh a ne zda existují někteří ze stovek bohů?
Náboženství je spousta a jen pár z nich vyznává pouze jednoho boha. Není poněkud pokřesťansku pyšné, že ani nezauvažujete i o takové možnosti? I když ono křesťanství to s tím jedním bohem má taky nějaké zmatené ...

doplněno 04.03.16 19:30:

Takže je klidně možné, že existují někteří z těch bohů, ale neexistuje Bůh?

doplněno 05.03.16 13:34:

pt: takže existují všichni?

pt®

"ra252", Bibli jste nečetl a tvrdíte nepravdy. V 1.Kor. 8:5-6 čteme:

Neboť i když jsou takzvaní ‚bohové‘, ať v nebi nebo na zemi -- jakože jsou mnozí ‚bohové‘ a mnozí ‚páni‘ -- my máme jediného Boha, Otce, od něhož je všechno a pro něhož jsme my, a jediného Pána, Ježíše Krista, skrze něhož je všechno, i my jsme skrze něho.

Bible mluví o tom, že je mnoho bohů a pánů mnohých, ale že máme jediného Ježíše spasitele, takového nemá nikdo jiný...

doplněno 05.03.16 11:08:

"ra252", Vaše otázka postrádá logiku.

Taky předkládám do úvahy možnost, ýe všichni jsou jeden.

Tak a bavte se.

Dáte si zemská jablka, erteple, brambory, lilek brambor, zemáky, kobzole, jablóška, zemčátka, krumple, grule, bandory, grumbíry nebo okroše?

X

Je Bůh jeden?

Je mi naprosto jedno, jestli tu někdo v Boha věří nebo ne. Pokud věří a udělá něco špatného, má opravdu nutkání se napravit? V nebi, které se definuje jako "místo s Bohem", můžou být miliony dobrých lidí, kteří byli nevěřící, ale svůj život žili pro druhé.

Pokud tu někdo píše, že "věřit v Boha může jen ten, co nevěří v sebe..." - ok, dobrá, ale když v sebe věříte a v Boha ne, jste vůči ostatním lidem slušný, pomáháte slabším a potřebným? Jestli ne a jestli jste prostě ten superčlověk, který v sebe věří, aby se měl dobře - šlape na ty chudáky a ždímá z nich prachy pro svou potřebu... jste prostě jen ubohý póvl, který jednou zemře a VŠICHNI tito chudáci se místo pláče jen usmějí.

Bůh a víra v něj pomáhá člověku být lepším. Když nevěříte v Boha, zkuste žít podle citátu: "Když jsi se narodil, tak ty jediný jsi plakal a všichni se smáli. Žij tak, až jednou budeš umírat, aby všichni plakali a ty jsi se smál."

doplněno 05.03.16 14:42:

Děkuji :)

Samozřejmě nejsem bez chyby.. každá chyba mne ale mrzí, a pokud můžu, snažím se ji napravit... Bohužel, hodně z nich napravit už nešlo :(

erin

Jmlc - ridite-li se svym nazorem, musite byt prima človek pro souziti, takova pevna zivotni opora *palec* :)

vedec
hodnocení

0x

Právě na bibli můžete dobře vidět, že bůh nemůže existovat. Nějaký šprýmař si při sepisování bible z věřících pěkně vystřelil - každopádně tam zabudoval hlavně pro nás z dnešní doby tu logickou věc, že pokud bůh stvořil boží zákony, tedy námi zvané přírodní, fyzikální zákony, tak při existenci nějakého zázraku, jak je popisován v bibli, by tento svět nemohl existovat.

Pamatujte si to, kdyby bylo něco parapsychologického (jako telepatie, komunikace s předky...) možné, tak by tento svět nemohl existovat. Jeho existence závisí na božích/fyzikálních zákonech. Ten bůh tedy může být jen ten určitý stvořitel hmoty a jejich zákonů, ale ne nějaká bytost, komunikující s lidmi.

Každý národ považuje za boha něco jiného, a v Česku je to ten trapňák z bible *smich*

pt®

"vedec", Vaše znalosti jsou minimální. Muselo by být těch šprýmařů nejméně 40 a to v průběhu několika století. Proč by to prosím Vás dělali? Jaký by měl někdo důvod? Máte trochu logigy? Asi ne, jinak byste nenapsal takový nerozum.

mariana*
hodnocení

0x
Buh urcite existuje a mame dukazy o nem v pismu svatem.
jenda2*

Písmo svaté napsal člověk. Jak tedy může být bráno jako důkaz? Že to někdo napsal? Psali v knížkách o Hejkalovi, skřítcích a Bílé paní. Existují, protože je to psáno v knihách. Tak to je super důkaz.

Hejkal existuje; tady na poradně.

Takže Hejkal je Bůh; tady na poradně.

Jestli ne bůh, tak aspoň sysel

jann*

Ano,Bůh existuje a důkaz je to,že jste napsal(a) Vaši připomínku do diskuze a že čtete tento příspěvek,že dýcháte,vnímáte a že Vám tluče srdce.To je důkaz,že existujet Bůh. Samo vědomí. Respektive ten kdo vnímá.

jann*
hodnocení

0x

Opět "duchovní debata". *smich*Občas jsem kouknu. Už jsem zde v PORADTE několikrát přispíval se svým příspěvkem,ale byl tak pro někoho radikální,že jsem byl napadán. Směšná bitva PT Stařenky a toho "budhisty". Je úplně zbytečné se dohadovat. Někdo má raději Krista,někdo Budhu.Přesně podle hesla:Někdo má rád vdolky..." Obé směřuje k jednomu,přeneseně by se dalo říci Budha a Ježíš jedno jsou. Duchovní hledání je ze začátku zabarvené kulturním prostředím ve kterém vyrůstal hledající a až když se dostává do vyšších poznání,pro někoho hlubších poznání,pro jiného k jednotě atd,atd..se rozdíly stírají.Mnoho lidí v ČR má raději budhismus než křesťanství.Je to dáno povahou jejich hledání a to co odžili ve svých minulých životech(ty skutečně existují,to mohu odpřísáhnout.Jen je to trochu jíné,než si lidé představují.Někdo si myslí,že nejsou,ale je mi to fuk. ) a lépe jim to sedí. Já jsem spíše na toho Ježíše.Všichni hledají ono světlo a i ti co jsou zapřísáhlí ateisté.Ti to dělají nevědomky. Měl jsem před lety velice intenzivní duchovní zážitek ze kterého jsem se několik let hrabal (má materislistická mysl se totiž odmítala smířit s novými nevyvratitelnými fakty). Otázka zda existuje Bůh je legrační. Trochu jako když si ji dává Bůh sám. Nemám rád slovo Bůh,protože to evokuje nějakou bytost podobné člověku,ikdyž ono vědomí se samozřejmě dokáže,pro lepší porozumění a sdělení dotyčnému,pakliže je to nutné,realizovat jako lidké tělo. Většinou to dělá ale přes běžné životní události.Přes vaše přátele,náhodné kolemjdoucí,živostní situace a pod...a většinou to neregistrujeme a tak se pořád situace opakují než si jich všimneme a zjistíme,že to venku k nám patří. Když už tady je citovaná Bible,tak také něco přidám: Kdo má uši k slyšení,tak ať slyší..." Zkuste se zamyslet,kdo způsobil to,že čtete právě nyní to co jsem zde napsal? Je jedno co je obsahem.Můžete číst třeba Blesk,ale položte si otázku,kdo způsbil,nebo co stojí za tím,že vnímáte přítomný okamžik. Vzdělaný a znalý věci řekne,že jsou to pochody uvnitř těla,mozku atd... a já já bych se pak zeptal: a co způsobilo,že o těchto biologockých pochodech právě nyní víte,nebo co způsobilo,že tyto bilogocké pochody,vysvětlující zrakový sluchový,hmatový vjem,právě pozorujete na tomto přístroji(pokud by zrovna stál třeba u eletroencelografu).:)

pt®

jann, ale to je omyl my nevedeme žádnou bitvu, jen chci odpovědi na některé otázky. Aby bylo vidět, co dává smysl. Nevím, kde jste přišel na to, že Ježíš a Buddha jsou jeden a ten samý, když žili každý v jiné době? Myslím, že při takové debatě se člověk mnohé dovídá a mnohé zase druhému osvětlí, nebo přivede na nějakou myšlenku.

omen

Pane Jann, mate zajimave myslenky, ale tenhle prispevek mne zaujal hlavne kvuli zmince o minulych zivotech, ze skutecne existuji a ja souhlasim. Muzete o tom napsat neco vic, nejake poznatky/vlastni zkusenosti nebo postnout nejaky odkaz na duveryhodne treba internetove informace. Ma kazdy z nas jen nekolik zivotu nebo nekonecny pocet? A kdo to určuje? Pokud o tom vite neco vic, poucte nas trochu, jste docela duveryhodny diskuter :)

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, jako ateista jsem tuhle otázku dlouho obcházela obloukem.

Za mne - vyšší síly a moci ano, Bůh ne. Kdyby byl Bůh tak úžasně dobrý a jedinečný, jaktože bych nechal zahynout tolik lidí ve válkách? Malé děti nechal mrzačit, umírat? Je vůle Boží, aby stovky lidí umíraly roztrhaní bombami? Pokud jo, tak má ten Bůh trochu zvláštní smysl pro dobro.

Věřím ale v peklo. A neochvějně.

pt®

Martino, vůbec se Vašemu pohledu nedivím, měla jsem to přesně tak. Jenže jsem se vážně chtěla dopídit, jak to tedy je, tak jsem se dala do čtení Bible, přemýšlela jsem a vracela ke čtenému, trvá to několik let, až jsem v důchodu a mám na to čas. Takže třeba až jednou budete mít čas o duchovních věcech přemýšlet, až si toho hodně přečtete, pak možná uvidíte a pochopíte vše jinak, ale bude to stát dost úsilí a soustředění.

doplněno 08.03.16 13:24: Martino, dám jiný příklad:Proč Bůh dopouští utrpení? Je to stejné, jako kdyby jste se mohli zeptat ministra dopravy, proč dopouští na cestách nehody. Bezpochyby by odpověděl také obviněním a poukázal by na pravidla silničního provozu. "Nehody a s nimi spojené utrpení lidí jsou důsledkem porušování zákonů,"odpověděl by. Lidé trpí z jednoho prostého důvodu - ignorují knihu Božích pravidel, Bibli, a potom je všechno vzhůru nohama.
doplněno 12.03.16 09:00:

kzamysleni.estranky.cz/...

janm*

-martinaa

No vidíte a existuje právě i odlišný pohled a totiž např. dualistický který říká že tento nízký svět stvořil "nedokonalý bůh" dokonce "zlý bůh" a ten pravý duchovní Otec kterého máme všichni v sobě nedílně a nerozdílně jež je naší nejvnitřnější bytostí a podstatou v nás i nad námi je to jediné dobro pravda a láska ke které se můžeme kdykoliv dostat jako k pokladu který je zakopán hluboko uvnitř a jež nás pak z tohoto světa bolesti "osvobodí". A právě východní duchovní školy bývají založeny na tomto axiomu, rodíme se do nedokonalého "zlého" světa, z něhož můžeme být "spaseni" a to nejen po smrti ale již i nyní za života určitou duchovní praxí když vykopeme ze sebe jako ze země ten "poklad" "perlu" co je bez rozdílu v jednom každém z nás...

nižší bůh demiurg, v podstatě řemeslník.

janm*

kartaginec

Ano, řemeslník anebo se užíval také termín z latiny jestli se nepletu fabricator. V minulosti totiž existovaly "sekty" samy sebe ale považovali za "pravé církve" které byly ale zajímavé právě tím že křesťanství v jejich pojetí je právě "jiné" a spíše "navazující" na tu tradici která se dá v písmu vystopovat jako "východní vliv". Jednalo se např. o "bogomily" spíše v oblasti Jv evropy (+,-) z oblasti Francie jsou známi jako kataři. Jejich učení vykazuje spíše onen dualistický vliv který je většinou oním axiomem východních duchovních škol, zahrnovaných na západě také pod označení "gnoze", cesta poznání "džňána márgy". Zájemce o tuto problematiku odkazuji ke knize "KATAŘI" od Anne Brenonové /byť sama autorka historička se hlásí spíše ke katolicismu) zajímavá dobře psaná a snadno pochopitelná kniha.

Zatímco "oficiální stanoviska dnes etablovaných církví poukazují na to že šlo spíše o "heretické" kacířské skupiny bez "spojující náplně" zdá se že tomu bylo malinko jinak, při bližším zkoumání se ukazuje že šlo spíše o "celistvý proud náhled" který se v dějinách tu či onde znovu a znovu manifestoval v té či oné podobě "sektě" a pravděpodobně jde o pozůstatky nebo spíš následníky těch křesťanských skupin,které se při formování prvotního křesťanství jak ho známe dnes dostaly spíše "na okraj" nestaly se "oficiálně uznaným proudem" což ovšem neznamená že nemohou mít pravdu...

Dnes se s ideemi (alespoň některými) těchto skupin můžeme setkat ve společnostech jako jsou např. rosekruciáni apod. Při pozorném pohledu nám neunikne odkud vítr vane :)

Dobrý den.

Ta reakce na "Bůh není, protože by nedopustil..." byla již zmíněna výše. Bůh dal lidem možnost volby a trochu toho "soukromý". Tj. když se lidé rozhodnou dělat zlo, může tomu zabránit zase jen člověk. Bůh nemůže zasahovat do rozhodnutí člověka - tím by omezil jeho svobodu. Bez ohledu na důvod omezení. Kdo by pak rozhodl o správné hranici omezování tohoto rozhodnutí? Nebyla by to diktatura?

Peklo je "být bez Boha" - a právě tito lidé, kteří zlo činí, jsou a budou v pekle, byť jim aktuálně činí dobře, když někomu ublíží.

Postižení lidé? Svým způsobem to může být následek nezřízeného života rodiče. Můžou to být geny - tj. postih za negativní čin prapra... - u Židů se tradoval trest Boží do xtého kolene... tj. další a další pokolení budou postiženi za mé špatné rozhodnutí třeba i tímto způsobem.

Vše je ale dalece složitější, než by šlo v jednom článku popsat...

doplněno 08.03.16 10:38:

Možná uvidíte souvislost zde:

Jeden židovský příběh vypráví o cestě proroka Elijáše s rabi Jochananem:

"Šli celý den a večer přišli k malé chatrči chudého muže, jehož jediným pokladem byla kráva. Chudák vyběhl ze své chatrče a jeho žena také, aby uvítali cizince, kteří přišli na noc a nabídli jim všechno, co ve svých stísněných poměrech mohli. Elijáš a rabi dostali spoustu mléka, domácí chléb a máslo, a pak je laskaví hostitelé uložili do svých postelí a sami ulehli u kuchyňského ohniště. Ale ráno byla chudákova kráva mrtvá. . . Šli celý další den a večer přišli k domu bohatého kupce, jehož pohostinnosti se museli dožadovat. Kupec byl chladný, pyšný a bohatý a pro proroka a jeho společníka udělal jen to, že je uložil v kravíně a dal jim chléb a vodu. Přesto mu Elijáš ráno poděkoval za to, co udělal a na oplátku za jeho laskavost poslal zedníka, aby opravil jednu z jeho zdí, která zrovna padala. To už rabi Jochanan nevydržel a prosil Elijáše, aby mu vysvětlil význam jeho jednání s lidmi. Elijáš řekl: "Co se týká toho muže, který nás tak pohostinně přijal – bylo rozhodnuto, že jeho žena tu noc zemře, ale odplatou za jeho dobrotu si Bůh vzal místo jeho ženy krávu. Zeď bohatého lakomce jsem nechal opravit proto, že nedaleko ní byla ukryta truhla se zlatem, a pokud by tu zeď opravoval sám, tak by ji našel." Neříkej proto Hospodinu: "Co to děláš?" Ale řekni si ve svém srdci: "Neví snad Pán vší země nejlépe, co dělá?"

ms*

No prosim - ten pribeh je typicka zidovina - vzdycky jedine neco za neco, zadne milosrdne dary bez podminek ani tem nejchudšim *zed* Buh ve mne mi rika, abych nikomu neveril tak jako sam sobe a pomocnou ruku hledal vzdy hlavne na konci sve vlastni paze a rozum ve sve hlave, chranil sam sebe a bojoval za svou prosperitu a preziti bez nouze, nebot zivot je neustaly boj a svet jedno velke bojiste, kde silnejsi a chytrejsi obvykle zvitezi *smich*

JJ, takto hovoří "Bůh ve mně"obrovské mase lidí - většinou do doby, kdy ta paže nebo rozum ochabne a nedokážete se o sebe postarat. Pak se zařadíte do časově náročného seznamu lidí čekajících na LDN. Většina takových zemře doma dřív, než se dočká požadované pomoci.

Mimochodem - kolik máte zkutečných přátel? Takových, za které byste byl ochoten dát ruku do ohně - resp. oni za vás?

doplněno 08.03.16 13:36:

Nemyslím spolunocležníka, partnera - myslím PŘÍTELE - opravdového kamaráda. Jen toho partnera? Ten se zaláskuje a máte utrum. Kolik máte SKUTEČNÝCH PŘÁTEL?

Pro lepší upřesnění snad pomůže toto... jw.org/...

doplněno 08.03.16 14:06:

Gratuluji - važte si ho a snažte se jej udržet - možná ho budete potřebovat víc, než si dnes dokážete představit.

ms*

Jmlc - Ano, mam skutecneho pritele, ale ani on neni dokonaly, neni to zadny andel, ale uplne normalni clovek *smich*

doplněno 08.03.16 13:59:

Samozrejme je to dlouholety spolehlivy kamarad a ma i bezne lidske vlastnosti jako ja, jinak bych mu ani nemohl verit, ze je normalni clovek :)

No vidíte a já ho znám z nějaké české pohádky typu "když ještě pánbůh chodil po světě.

BTW je to vlastně také příspěvek k diskusi, jestli třeba příběh o samařské ženě je křestanský nebo budhidtický. K němu bych možná ještě poznamenal, že krom toho, jak přesně je ten příběh formulován, v neposlední řadě záleží i na tom, jaké poseldtví v kontextu té které nauky nese,

A proč si Bůh musel meromocí vzít něčí život? K čemu mu je život krávy? A proč nedopřál nalezení pokladu tomu majiteli plotu, když mu to evidentně patřilo, neboť to bylo na jeho pozemku? To není zrovna spravedlivé. A co si počali ti dva bez krávy, když to byl jediný zdroj jejich obživy a peníze neměli. Takže je Bůh tím, že jim vzal krávu odsoudil k pomalému umírání hladem oba dva. A jestlipak dovolil, aby tu truhlu se zlatem našel alespoň ten zedník?

Takže Pán vší země ví nejlépe co dělá a dělá to. A podle podobných příběhů bych tomu měla věřit. Takže když to tak dobře ví, tak teda to co se děje kolem nás, vraždy, války, podvody a tak dál, tak za tím vším je vlastně schovaný Bůh a jeho vůle, neboť to jsou jeho manipulace. Tak to je teda pěkně krvelačný Bůh a toho se mi uctívat nechce...

doplněno 08.03.16 19:51:

A hlavně, za co potrestal tu ubohou krávu? Ta přece nic neprovedla a dávala obživu těm chudým lidem a nakonec i nakrmila ty dva poustevníky. A za to ji Bůh vzal život? *sok* Dejte mi pokoj s takovýma poudačkama. Tady vidíte, jak to všechno postrádá smysl.

doplněno 08.03.16 20:41:

Pt, já vím. Napsala jsem to tak proto,aby si to uvědomil Jmlc. Bylo to spíše pro něho. Já vím, že tohle v Bibli nemůže být.

doplněno 11.03.16 09:48:

Ano, skoro každý člověk v nouzi boha volá, ale nikdy se ho nedovolá.

pt®

Suzy, prosím tě, nevím, kde se ten příběh vzal, ale není podle skutečnosti, fakt není. V Bibli takový příběh nenajdeš, není tam, ani náhodou. Možná tím příměrem, který je ve vyprávění, měl posloužit k té myšlence, že člověk kolikrát neví a nezná pozadí různých věcí, ale v Bibli o tom není aní čárka. Takže chápu tvůj rozbor toho vyprávění, ale s Biblí nemá nic společného a pro mně je směrodatná Bible. Sám Kartaginec musel poznamenat, že ten příběh zná, jako pohádku, jako vyprávění, ale v žádném případě to není historický fakt. - pt

doplněno 08.03.16 20:50:

Suzy, tak to jo... *placni*

Dobrý den.

Ten příběh je jen k zamyšlení - že sami nemáme vždy všechny informace a soudíme tedy chybně ostatní. Stalo se vám někdy, že jste třeba v přesvědčení pomluvila jiné, ale pak zjistila svůj omyl? Šla jste se omluvit a všem, co jste podala mylnou informaci řekla, že to byl omyl? Pomluva se nesmaže - jede dál a dál - a její základ byl v nedostatku vašich informací.

Proč krávu? Protože je lepší přijít o život krávy než o život partnerky - je to příměr, co je důležitější...

Bůh nepřijde, když ho voláte. Pošle vám pomoc, pokud to uzná za vhodné. Bohužel, někdo tu pomoc nevidí a čeká něco lepšího... Tady je opět obrazný příběh:

K jedné moravské vísce se blíží povodeň. Kněz v kostele klečí před oltářem a usilovně se modlí. Najednou tam vtrhnou hasiči: "Otče, musíte s námi, blíží se voda."
"Ne, ne, já se tu modlím k Bohu a on mě zachrání."
Voda začíná stoupat, knězi dosahuje pod bradu a v tom přijedou další hasiči na člunu: "Otče, doopravdy musíte s námi, jinak se utopíte!"
"Ne, ne, já se tu modlím k Bohu a on mě zachrání."
Voda stoupá dál, kněz se utopí a přijde do nebe:"Panebože, to nemyslíš vážně, já Ti celý život sloužím, modlím se k Tobě a Ty mě necháš utopit !?!"
"Bůh mu na to odpoví, "já ti tam přeci 2x poslal hasiče!"

pt®

Suzy, v nouzi každý volá Boha, ale nikdo se ho nedovolá? Nemůžeš přece takto vyřknout ortel za celé lidstvo. Je spousta lidí, jejíchž modlitby byly vyslyšeny. Hezký příměr napsal "jmlc", někdy jsou modlitby vyslyšeny, jen lidé jsou nepozorní a nerozeznají odpověď. Čekají totiž někdy odpověď jinak, než k nim přichází. - pt

mzxy*
hodnocení

0x

Když věříš tak nepochybuj, nepokládej veřejně hloupé otázky, na které nelze odpovědět...

Takže lžeš, kdybys věřil, nehřešeil bys, a pokud nelžeš, jsi jen hloupý

Dovolím si oponovat. Věta "Takže lžeš, kdybys věřil, nehřešeil bys," je naprosté nepochopení. Konec konců, přečtěte si citát z rozhovoru s papežem Františkem:Mám připravenou otázku, ale rozhoduji se nedržet se daného schématu a ptám se bez obalu: "Kdo je Jorge Mario Bergoglio?" Papež se na mě mlčky dívá. Ptám se, zda je ta otázka přípustná... Naznačuje mi, že ji přijímá, a říká: "Nevím, jaká definice by byla nejsprávnější... Jsem hříšník. To je ta nejlepší definice. A není to jen fráze či úsloví. Jsem hříšník."

Kartaginec, Váš odkaz je pro tuto diskuzi trochu těžký. Ne každý zná příběh J.M. Bergoglia, takže asi nepochopí jak jste to myslel.

doplněno 11.03.16 10:41:

Tak já lidi nepomlouvám a když se ve svém tvrzení spletu a přijdu na to, tak se v naprostém klidu samozřejmě omluvím. Neomluvím se však jenom na požádání, kdy si třeba někdo mou omluvu vynucuje a jeho žádost není opodstatněná. To teda ne, takový "dobrák" zase nejsem. Jinak to s tím farářem jsem někde četla jako vtip. A ten mne opravdu pobavil tenkrát a tak tomu je i v tuto chvíli. Děkuji.

Jen bych chtěla dodat toto. Vůbec nic nemám proti lidem kteří věří v Boha. Proč bych měla mít? Já také v něco věřím a to skálopevně, jen o tom nemluvím, protože to považuji za svou intimitní záležitost a nepotřebuji nikoho o existenci toho, v co věřím a co mi pomáhá, nikoho přesvědčovat a dokazovat mu, že když v to věřím já, tak by v to měl také věřit on. A v tom je myslím ten největší problém. Kdyby si to ti, kteří v Boha věří a jejich víra jim pomáhá, nechali pro sebe a klidně se tou svou vírou řídili a nesnažili se o existenci Boha přesvědčit ostatní, tak by to bylo podle mne v pořádku a bylo by to i lepší pro toho Boha.

Nikdo by se do něj "neobouval", nesnažil se popřít jeho existenci, neobviňoval by ho z toho, že je krvelačný a tak dál a on by si klidně existoval v myslích věřících a nebyl by neustále povoláván k zodpovědnosti, popotahován, přetřásán a podezříván z toho že je k ničemu, těmi nevěřícími...

Takže suma a sumárum, tu největší a nejhorší "medvědí službu", prokazují svému Bohu ti, co v něj věří...

doplněno 11.03.16 11:48:

Pt, jen jsem vyslovila svůj názor. Znova opakuji, že proti věřícím nic nemám. Ale to, že se ptá matka, která má problém se synem a potřebuje se vypovídat, nebo někdo jiný jak má zařídit svatební hostinu, bych s touto diskuzí nesrovnávala. Však tady prostor máš a nejvíc jste diskutovali s janm, a něco jsem si z Vašich výměn názorů přečetla bez komentáře z mé strany. Neměla jsem co k tomu dodávat. Nemám nic proti věřícím a nic proti Bohu, nic proti Bibli a také nemám nic proti Budhovi a dalším "modlám". Ať si každý svobodně věří tomu, co je jeho duši blízké a co mu pomáhá.

A svěřila jsem jenom svůj názor, ale samozřejmě netvrdím, že je správný. Je to jenom dojem, který ve mně tato dlouhosáhlá diskuze vzbudila. Jinak bych nad tím vůbec nepřemýšlela...

Tak pro upřesnění: J. M. Brgolio je civilní jméno současného papeže Františka.

Je fakt, že bez této konotace můj příspěvek poněkud ztrácí smysl, takže díky.

pt®

No, to máš tak, Suzy, pokud má někdov srdci lásku k Bohu, tak o tom bude mluvit, protože "z hojnosti srdce mluví ústa". Když se někdo zamiluje, nebo zažije něco pěkného, tak se chce s druhými o svou radost podělit a říká se "sdělená radost dvojitá radost" a zase naopak, pokud někdo prožívá bolest, potřebuje ji sdělit a říká se "sdělená bolest, je poloviční bolest". Nelze lidem zavřít ústa, aby nemohli sdělit své pocity, to je proti přirozenosti. Jsou vlákna, kde se matka neví rady se synem a také se potřebuje vypovídat a každý něco odpoví, jiný se ptá jak se vystrojit na svatbu, protože je to radostná událost a chce vypadat hezky a zase každý nějak odpoví.

Takže, když někdo mluví o své víře, je to jeho radost, kterou chce také sdělit, jen v případě víry, je hned takový člověk označen za někoho, kdo vnucuje. Všimni si, že nejde o žádné vnucování, podívej se na odpovědi, každý jen píše svůj názor, svůj pohled, přesně podle toho, jak se to jeví jemu samotnému.

Proč nenechat mluvit lidi i o své víře, přece, kdo nechce nemusí odpovídat, jako druhý, který neví, co pradit, jaké si pořídit šaty na svatbu, nebo nebudu psát tam, kde se někdo ptá jak programovat PC, to bych také mohla napsat ať takové programování nenutí druhému.

Samozřejmě, že nebude tolik lidí, kteří mají zájem o téma Bůh, víra, či náboženství, ale zase jsou i takoví, které to téma zajímá. Proč je zakazát si o tom popovídat? Proč omezovat lidí v tématech, které je zajímají. Nejsme přes kopírák a každý má jiné zájmy. Myslím si naopak, že je to živé téma, jelikož už má velice hodně příspěvků a je vidět, že se mnoha lidí dotýká, ať už tím, že se je to téma zaujme nebo že k tomu mají a umí něco říct. - pt

doplněno 11.03.16 11:28:

Ještě jsem si všimla, že jakýkoliv věřící, píše své nazory slušně, ale naopak někteří nevěřící se vyjadřují nepříliš v mezích slušnosti. Věřící zde používají pro podporu svých odpovědí argumenty a odkazy na literaturu, o kterou se opírají a porovnávají, kdežto ateisté mají prázdné ruce a tak se posmívají.

Však já vás nechci osočovat z pomluv - ale každému se v životě stane, že se zmýlí a ne vždy se ten omyl dá napravit. Pomluva je klasickým případem a velmi často si své vyjádření k něčemu ani neuvědomíme, ostatní to přitom chytne, nadchnou se pro senzaci a posílají dál. Oproti ublížení na těle nebo hmotné ztrátě pomluva zůstává i po omluvě. Proto jsem se zmínil právě o tomto nešvaru.

Ten příběh je opravdu vtip - ale krásně to ukazuje na hloupost lidí. Někteří prostě vidí jen tu jednu naučenou cestičku a nevidí možnosti, nechce chápat jiné názory. Proto tu tak dlouho debatujeme. Jednak se chci ujistit, že má cesta je správná, jednak můžu zahlédnout něco nového, co mne dokáže oslovit a podívám se na určitý problém jinýma očima.

Přemlouvání ostatních má více podnětů. Ten nejlepší je "jsem šťasten a chci, aby byli i ostatní lidi šťastní". Je ale moc emotivní a většina lidí vás pošle k šípku. Další jsou např. "můj bůžek mi nařizuje, abych denně ukecal jednoho nového člena do společnosti..." - to bývá pohled sekt, které mají potřebu finančních dotací. A další a další...

Pokud někdo prosazuje svého Boha či svou víru, nezazlívám mu to a klidně s ním debatuji. Pokud někdo přijde a začne vykřikovat "je to k ničemu, jste blázni, nic neexistuje,..." - zvláště na podobných fórech jim nikdo nepřikazuje číst toto vlákno, nechápu jejich rozhořčení a mnohdy nadávky.

Ano - s tou medvědí službou je to mnohdy pravda. Stát na náměstí a vykřikovat "Bůh vás miluje" je spíše odrazující. Zde na zadaném dotazu je to však žádoucí - dotaz, odpověď - a proto se tu někteří snažíme vysvětlit nám dostupné informace.

sandra19
hodnocení

0x

Dnešní víra je spíše fanatizmus než cokoliv jiného. Já věřím sama v sebe Boha nepotřebuji.

Loni na stavbě si mi dostalo přirození mezi dvě fošny. Pánová a dámy já viděl všechny svatý. A měsíc nemocenská. Jinak už funguje normálně.

mirkaol*
hodnocení

0x

To je váš názor, že je to boží zázrak. Osobně jsem se o to zajímala a zjistlia jsem, že jde o pohádky lidí o uzdravení.

Nesmíte všemu věřit, většinou jde o vyčůrané lidi, vytahující z Vaší peněženky peníze.

Živnostnící boha

andel*
hodnocení

0x

Určitě, vždyť se o tom píše v Bibli, káží faráři aj. ai astronuati amerikánští to potvrdili. I dr. Grygar to říká.

hodnocení

0x

Jestliže se slaví vánoce proto, protože se narodil Ježíšek, což se píše i v bibli, je to lež a podvod, tímpádem jsou lži i další věci v bibli psané.

Narození Ježíše není nikde doloženo, potvrzeno, dokázáno - dodnes se neví kdy se vůbec narodil (pokud se teda narodil).

Další nesmysl, že jeho matka je PANNA Maria - nechápu, jak mohou statisíce lidí věřit tomu, že panna porodila dítě - to je snad možné jen oplodněním přes zkumavku, což tehdy určitě neznali. :D

KDO napsal tu bibli? Jestli je bůh, proč není jeden proč je jich na světě tolik -. to existují všíchni? Budha, Alláh atd?

Kdokoli si může vymyslet svého boha a zfanatizovat davy lidí, že ten jeho existuje.

Viz. různé sekty atd.

Každý, kdo si nějakého boha vymyslí, může napsat svoji bibli, ve které bude samozřejmě vše dokázano a posáno.

Nevím proč bych měl věřit něčemu co si NĚKDO vymyslel.

roomy

přesně tak*frajer*

Naprosto nechápu, jak někdo může zaměstnávat takové stovky teoretických fyziků. Jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidi, kteří v podstatě jen počítají, že někde prostě podle výpočtů "musí být" planeta, hvězda, ... takové miliony korun, dolarů a jiných měn do toho vráží státy a království... Proč?

Prostě potřebují "dokázat", že Bůh není.

Proč to vůbec řešíte? Kdo věří - ten má jasno, kdo nevěří, tomu to snad má být jedno... nebo se bojí, že se mýlí a po smrti najednou přijde den zúčtování?

Když nevěříte, neřešte to a kašlete na ty "hloupé lidi", kteří věří v cokoliv.

Když věříte, můžete se jiným nabídnout s informací, ale nevnucujte ji - tj. nezvoňte jim na dům a nesnažte se je ukecat - je to medvědí služba a většinu čechů tak odradíte ...

Já se hinduistou ani budhistou nestanu - naopak znám pár lidí, co se zajímali o budhismus pro klid své duše, a pak přešli ke křesťanství.

Zdejší poradna je na poskytování rady - vykašlete se tedy na spory nebo přesvědčování, které má pramalou šanci někoho přesvědčit...

Hezký den a skvělý život přeji všem.

Něco jiného jsou vědci kteří zkoumají vesmír apod. a ti dokazovat že bůh neexistuje nemusí. KDO věří v boha? Ten koho rodiče odmalička zblbli, nebo ho zblbnul někdo jiný později.

Hovořil jsem s nejedním kaplanem či farářem - na mé výše popsané otázky nedokázal odpovědět ani jeden, proč asi?

Protože na to nemá žádný z nich argumenty. Každý okecává okolo ale nikdo neodpoví. A to jsou jenom dvě otázky

1. Jak mohla PANNA porodit dítě

2. Proč se slaví vánoce, když se na vánoce Ježíšek nenarodil a jak je možné, že nikdo neví kdy se tedy vůbec narodil a jsou o tom jen dohady?

Další stovky otázek na které žádný pánbíčkář nedokáže odpovědět, ani nemá cenu psát.

PS - zdejší poradna není jen na rady, slouží i k tomu, aby někdo odpovídal na daný dotaz a komu se to nelíbí, nemusí to číst. :)

Nejen já jsem věřící bez "nucení rodičů" - můj otec byl komunista, můj švagr šel k prvnímu přijímání ve svých 42 letech.

1) Jedná se o Boží zázrak - není možné pochopit Boha. Miliony lidí nechápou, jak fungují vlny pro vysílání rádia. Jak funguje telefon. Jak funguje ekonomika země... Proč by měly miliony lidí chápat, jak se zrodí dítě v lůně panny? Když stvořitel stvořil život jako takový, proč by nemohl počít lidského tvora bez porušení pannenstí?

2) Vánoce se slaví jako den (oktát - 8 dnů) v roce. Určeno bylo na den židovských oslav Chanuka - což jsou dny slunovratu, tj. pohanská slavnost... všichni slaví v jeden den, jen se to různě jmenuje. Proč slavit v tento den? Protože tento den je vhodný pro oslavu - všechny ostatní předchozí církve či společenství oslavovali toto období, tj. měli úlevy od práce...

3)...

piště - odpovíme příště

1.Vysílání rádia atd. si mohu prostudovat, naučit se a pochopit.Aby panna porodila dítě je prostě nesmysl - to ten, který začal psát bibli nemálo přestřelil. Svádět to na nějaký zázrak je alibistické ale nepřesvědčivé vysvětlení. Takových zázraků si může vymyslet tisíce každý zakladatel sekty...

2. Opět zavádějící odpověď - ona to vlastně ani odpověď není. Na vánoce se uvádí, že se Ježíš narodil, což je lež.Ať si slaví vánoce všichni z různých důvodů ale proč je lidstvo obelháváno, že se v té době Ježíšek narodil a symbol vánoc je betlém?

Kdyby se opravdu té PANNĚ narodil, určitě by "někdo" věděl kdy a kde - když jsou v bibli na všechno "důkazy".

3. Tak třeba proč bůh dopustí, že někdo zavraždí pobožnou dívku, která je zamilovaná a denně se několikrát modlí aby jí láska vydržela...proč dopustí aby bylo zavražděné nevinné dítě? Takové odpovědi jako že si je bůh prostě povolal k sobě (jak tvrdí pobožní) jsou směšné a alibistické

Proč bůh dopustí, aby zločinec, nebo hromadný vrah někdy zůstal nepotrestán a užíval si života jako král? Atd. atd. atd.

4. Proč není jeden bůh když už teda, proč mají národy bohy různé a naprosto odlišné?

Je to prostě všechno jedna velká pohádka

1) Už se stalo hodně nesmyslů, které ani lékaři ani učení páni z jiných oborů vysvětlit neumí. Pokud je např. kouzelník, který má svůj super trik pro ostatní nepochopitelný, může si tento trik nechat pro sebe až do své smrti. Mnoho ostatních by rádo jeho kouzlo zkusilo, prokouklo... zkouší různě imitovat, ale to kouzlo samotné nedokáží... Nejlepší varianta je tedy nařknout ho, že je to podvodník nebo ďábel (podle roku či země), aby se zbavili něčeho, čemu nerozumí.

Já mám své děti a chápu, že je biologicky prokázáno něco... O to větší to je pak zázrak ne?

2) No, obelháváno ... prostě se neví přesné datum, tak se určil termín pro oslavu - dál je zbytečné psát a rozvádět - nečetl jste, nemůžete pochopit, čerpáte evidentně z médií o adventu. Betlém je místo narození Ježíše - cs.wikipedia.org/...

3) Proč dopustí... již řešeno a zmiňováno jen v tomto vláknu vícekrát. Bůh nechce být diktátor - co jiného by byl, kdyby nařizoval člověku svou vůlí, co nemá či má člověk dělat? Nejsme loutky a máme ten dar samostatně myslet a rozhodnout se. Hezky popsáno třeba tady reformace.cz/...

4) Také již uvedeno - lidstvo si prostě nedokázalo samo poradit a i nevěřící volá v nouzi Boha. S Bohy je na tom asi nejhůř staré Řecko - a zase je to o lidech. Mají svobodnou vůli - vymyslí si něco, co jim pomůže překonat strach...

Bibli nenapsal jeden člověk. Bible je soubor knih, článků, dopisů,... opět jen základní info na WIKI - cs.wikipedia.org/...

1. Ano kouzelník přece podvádí tak je logicky podvodník :D Lidi jdou na kouzelnické představení s tím vědomím že budou podvedeni trikama a platí si za to. Ale pokud se psaní v bibli vydává jako fakta které se opravdu staly a není to ničím doloženo - dokázáno a faráři z toho všeho kážou v kostele (znal jsem jednoho který to měl jako kšeft a sám v boha nevěřil :D ) pak to není nic jiného, než oblbování lidí a není tajností, že tak církev činí ve svůj prospěch hlavně získat moc a majetky - je to pro ně prostě byznys.Vím že bibli nenapsal jeden člověk ale ten NĚKDO s tím začal Nečerpám z médií, řídím se logickým myšlením. Bibli jsem se snažil číst několikrát ale je v ní tolik nesmyslů, že to člověka po chvíli čtení samo odradí číst. Hlavně mě nebaví číst, CO SI NĚKDO VYMYSLEL, jasné že nebyl sám...Takže stejně tak jako víme že kouzelník podvádí, víme že podvádí i církev - nehledě na ty zvěrstva co napáchali, nehledě na to, že různí faráři a mniši jsou pedofilní homosexuáli kteří zneužívají malé děti a sami kážou o morálce a "drží" celibát...

2. Stále jsem na otázku nedostal odpověď - odpovídáte jako i ostatní pánbíčkáři kterých jsem se na to ptal - tedy okecáním okolo ale bez odpovědi. Odpověď zná jen ten, kdo ježíška na vánoce "zprovoznil".Jak je možné že NIKDO neví kdy se vlastně narodil? Když to NIKDO neví, jak může NĚKDO tvrdit, že ho porodila panna? Když byla panna to ho porodila císařským řezem? Když bůh zařídil pro lidi pohlavní styk aby se množili, proč neměla normální pohlavní styk? Aha on to byl prostě zázrak! Takovému vysvětlení se musím smát.Zázraky se nedějí. Ani ty kdy nějaký záááázračný léčitel z podia vyléčí davy lidí tak, že chromý vstane z vozíčku, slepí začnou vidět a hluší slyšet, za vším tím je podvod a jde opět jenom o blbování lidí a často o byznys dotyčného.

3. Bůh nechce být diktátor? Proč nám tedy vnucuje nějaké desatero přikázání? :D Proč nás trestá za naše hříchy? Pokud by to vše byla pravda že nás trestá atd, pak nic jiného než diktátor není. :) Ale zase by bylo divné, proč někoho potrestá a někoho ne.

4. Ano to je jediné s čím souhlasím - zase je to o lidech. Mají svobodnou vůli - vymyslí si něco, co jim pomůže překonat strach...takže se nakonec shodujeme že je vše vymyšlené :)

já se v těch bozích naprosto ztrácím.. kdo je teda bůh? ježíš nebo jeho tata? nemám nic proti víře, ale toto postrádá jakýkoliv smysl.. hlavně křesťanství je největší sekta a už jsem se x-krát přesvědčil, co to s člověkem dovede udělat.. jojo jste všichni hříšníci :D to raději budu uctívat mimozemš´tany než nějakou manipulátorskou knihu...

Křesťanství uznává "trojjediného Boha" - tj. Bůh Otec, Syn, Duch Svatý" - V podstatě se dá obrazně popsat - Otec dává Lásku Synovi. To celé je Bůh. Bůh je Láska - Otec miluje syna. Kdo má syna a chce ho dobře vychovat, miluje ho, dává mu lásku - ten vztah je popis Boha.

Pokud nemáte Lásku, nejste nic... Pokud jste ji nezažili, nedokážete zřejmě pochopit slovo Bůh.

zas

Pane Boze, proc nezakročiš? Kdyby vsichni byli verici a dodrzovali desatero - jak krasne by bylo na svete bez hrichu :)

Jenomze jak to tak vypada, Buh asi neni vsemohouci, bohuzel...

Již 10x odpovězeno jen v tomto vláknu...

doplněno 10.03.16 21:39:

@zas - blbě vidím - jsem asi starší ročník a neumím vyhledávat - kde to prosím je uvedeno? Díky

zas

Bez hrichu budou zit jen ti, kteri se dostanou po strastiplnem zivote pozemskem do toho nadpozemskeho, čili do raje :)

pt®

"galapetr", vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce a s nimi je spojena vzpomínka "Poslední večeře Páně", tak Vám napíšu, co je v Bibli, abyste mě trochu jasno, když už jste to tady zmínil.

Všichni víme, že Velikonoce jsou na jaře při prvním jarním úplňku. Pokud Ježíš zemřel ve svých 33 a 1/2 letech, nemohl se narodit 25. prosince, ale někdy koncem září, nebo začátkem října. Je zajímavé, že datum smrti Ježíše je znám, ale den narození ne. Ve svých 30 letech byl pokřtěn v řece, to nemohlo být v prosinci, kdy je zima, ale někdy na podzim.

Před svou smrtí při "poslední večeři" Ježíš řekl apoštolům: Lukáš 22:19: "Toto čiňte na mou památku". Jasně ukázal, že důležitější je mít v paměti smrt Ježíše, protože tam je spasení. A tak se slaví Velikonoce do dnes.

Nevím co to má společného s mýma příspěvkama ale jen potvrzujete mé slova - Je zajímavé, že datum smrti Ježíše je znám, ale den narození ne. Ve svých 30 letech byl pokřtěn v řece, to nemohlo být v prosinci, kdy je zima, ale někdy na podzim.Takže jsme všichni podvedeni tvrzením, že se ježíšek narodil na vánoce a vánoce jsou vlastně podvod :D To je jediné v čem mám jasno :)

Nechápete, nerozumíte vysvětlení - ono je to těžké, když člověk porozumět nechce.

Vánoce vůbec neslavíte a nemáte žádné Vánoční dárky, ani "Ježíšek nic nedává"... to je pak člověk smutný, že ostatní mají svátky a vy musíte chodit do práce-školy, a k tomu máte smůlu, že vám nikdo nic nedá... Chápu tu zahořklost

doplněno 11.03.16 16:38:

Tak proč slavíte podvod? Z jakého důvodu? To je dost pokrytecké jednání ne? Křesťany osočovat ze lží a podvodů a sám to oslavovat... Nerozumím vaším reakcím.

doplněno 11.03.16 16:52:

Rodiče vám řekli, že existuje Ježíšek a nosí dárky. Dnes víte, že dárky nenosí, ale ze zvyku tyto svátky dál oslavujete a možná lžete dál svým dětem (nebo budete lhát), že Ježíšek nosí dárky. Přitom vykřikujete, že Bible lže o datu narození Ježíše.

Zkuste si tyto 2 řádky přečíst párkrát za sebou a řekněte mi - Jsem to já, kdo jedná zcestně a nelogicky? Protože věřím v Boha a Krista i přes nesrovnalosti v termínu narození?

Co to tu melete? :D Vánoce slavím jako všichni akorát tvrdím že je to podvod když se nám všem LŽE že se na vánoce narodil Ježíš...A když se nám lže v tomhle, pak se nám lže i ve všem ostatním co je v bibli psáno.

Hlavně že lhaní je hřích že? :)

doplněno 11.03.16 16:46:

Vánoce slavím odmalička kdy jsem jako každé dítě na Jéžíška věřil že nosí dárky - proto dodnes slavím vánoce...:)

Vy už nevíte co chcete - kdybych vánoce neslavil tak jsem zahořklý chudák akdyž je slavím tak je to pokrytecké :D

doplněno 11.03.16 17:14:

Rodiče vám řekli, že existuje Ježíšek a nosí dárky. Dnes víte, že dárky nenosí, ale ze zvyku tyto svátky dál oslavujete a možná lžete dál svým dětem (nebo budete lhát), že Ježíšek nosí dárky. Přitom vykřikujete, že Bible lže o datu narození Ježíše.

Zkuste si tyto 2 řádky přečíst párkrát za sebou a řekněte mi - Jsem to já, kdo jedná zcestně a nelogicky? Protože věřím v Boha a Krista i přes nesrovnalosti v termínu narození?
Já děti nemám ale ony to nejsou rodiče kdo dětem lže že dárky nosí Ježíšek. To je lež kterou si vymyslela církev, zmanipulovala tím lidstvo a proto se to uvádí všeobecně všude i ve školkách, školách, v televizi...

Proto vznikla tato tradice a všichni vánoce slaví i když všichni ví, že Ježíšek dárky nenosí.

Ale to se už bavíme o něčem jiném.

Původně jsem psal že se Ježíš nenarodil na vánoce a proto jsou vánoce podvod.

A pokud je lež, že se narodil na vánoce, pak jsou i ostatní věci psané v bibli lži...

pt®

" galapetr", ale snad nechcete říct, že jste do dnes věřil, že dárky nosí Ježíšek? Je v povědomosti lidí, že se jedná o slunovrat a jde spíš o přátelské setkávání lidí. jestli jste si myslel, že jsou vánoce popsané v Bibli, pak je to Vaše nevědomost, ale nemohou za to ostatní, nehledejte viníka. Pokud církve přijali slavení vánoc a jsou prolhaní, tak také všichni, co tlučou lidem do hlavy Vánoce, jsou také lháři. přece si nemyslíte, že všichni lidé i ti pracovníci v TV tomu věří. Dala jsem Vám odkaz z vysvětlením, četl jste to? Koukněte na to, není to dlouhé čtení.

citarny.cz/...

"Já děti nemám ale ony to nejsou rodiče kdo dětem lže že dárky nosí Ježíšek. To je lež kterou si vymyslela církev, zmanipulovala tím lidstvo a proto se to uvádí všeobecně všude i ve školkách, školách, v televizi..."

Tak jedna věc je, že církev NIKDY NEŘÍKÁ A NEŘEKLA, ŽE DÁRKY NOSÍ JEŽÍŠEK! Komunisti chtěli zrušit církve, ale nemohli udělat tak velký zásah, že by zrušili Vánoce. Proto se snažili přimět národ k přesvědčení, že dárky nosí "děda Mráz" - jenže to česko nedokázalo zkousnout a kompromis z médií byl na světě. Prostě Ježíšek nosí dárky. Tolik velmi zjednodušeně k dané historii...

99% Křesťanů podle mého názoru už z principu nemůže tvrdit svým dětem, že by Ježíšek vlezl komínem a přinesl dárky, přitom byl starý a tlustý a pil cocacolu ... nebo měl berlu mrazilku. Já nikdy svým dětem neříkám "to máš od Ježíška. Jaký je důvod? Protože pokud se dozví, že Ježíšek nedává dárky, přestanou na něj věřit pro tu opakovanou a hnusnou lež.

Bůh se sklonil nad námi, hříšnými - DAROVAL NÁM SEBE V TĚLE KRISTA - PROTO I MY SI NAVZÁJEM DÁVÁME DÁRKY A NA PŘIPOMENUTÍ TÉTO BOŽÍ LÁSKY SE NAVZÁJEM OBDAROVÁVÁME.

Je evidentní, že nechcete číst základní texty a veškeré vaše přesvědčení je z médií či nepodložených keců rádoby ateistů. Jenže ateismus je stav, kdy je vám vše jedno a prostě v nic nevěříte.

"Ateisté" v ČR jsou převážně bojující věřící - věří, že nic jako Bůh neexistuje, věří v sebe a vždy a za každých okolností musí napadat všechny lidi, kteří jsou věřící v něco jako Boha. Jednou je to z důvodu "zlata na oblečení" - nedávná diskuse na tomto fóru... někdy je to kvůli pozlaceným obrazům z 15tého století... A hlavně je to z důvodu navrácení majetku, které údajně ukradla za staletí chudákům.

Já pravidelně daruji určitý obnos - pokud můžu. Dobrovolně. Nejsem sám - jsou nás statisíce. Nikdo mne neokrádá a nikdo mi to nenařizuje. I to mi ale lidi s "ateistickou vírou" závidí a čím víc dám, tím víc oni křičí, že církev krade.

Váš názor zastával Jan Hus - mimochodem, máme státní svátek na jeho výročí úmrtí - víte, kdy se narodil? Jeho hlavní myšlenkou bylo, že lid nemusí poslouchat své nadřízené a představené, pokud tito hřeší. Jaký byl konec? 30 let války... k té se bohužel také schyluje - jen je původ někde jinde...

Jen dávejte "na kostelíček" to oni faráři rádi :D Do Šternberka přišel nový farář ve starých odřených polobotkách a ušmudlaných mančestrácích a za tři roky si jezdil v novém autíčku no ale ten aspoň nebyl pedofil...

pt®

" galapetr", já vím, že potvrzuji Vaše slova, že den narození Ježíše není znám a nikde v Bibli není zmínka. Píšete, že jste četl Bibli, ale toto Vám uniklo. Nelze srovnávat Bibli s různým učením církví a náboženství, tam vidíte, že si většinou dělají svůj výklad, i když mají všichni stejnou Bibli. Protože já Bibli stále čtu, tak se dozvídám pravdy a nemotám to s učením různých náboženství.

Víte, že "Vánoce"jsou velmi starý pohanský zvyk, starý jako lidstvo samo? Ano, je to doba zimního slunovratu. Drobné dárky v ten čas byly původně určeny k usmíření sil, které mohly negativně ovlivnit úrodu na polích a stromech, čistotu studánek a studní, zdraví dobytka apod. Tedy všechno, co člověk potřeboval k harmonickému životu v přírodě a vlastnímu přežití.
Zapomněli jsme totiž příliš rychle na hlavní odkaz zimního slunovratu, který byl, a doufám, že pro mnoho lidí stále je, poselstvím a symbolem pokračující přátelské pospolitosti pro další období.

citarny.cz/...

Nepsal jsem že jsem četl bibli ale že jsem se několikrát snažil ji číst ale ta snůška ničím nepodložených výmyslů mě od čtení odradila...Čtete bibli a dozvídáte se pravdy, nemotáte do toho učení různých náboženství...A jak víte že zrovna v bibli je pravda? :)

Škoda že nesedíme vedle sebe s biblí určitě bych vám v ní ukázal spoustu nesmyslů :)

pt®

" galapetr", proč je v Bibli pravda? Protože jsou to dějiny a historie Židů, protože se plní proroctví v Bibli napsaná, protože je totožná s vědeckým původem tvoření, s velkým třeskem, protože se v ní píše, že Země je okrouhlá a ne rovná deska. Ptrosím Vás, jak jste Bibli četl? Vhcete tvrdit, že Země je rovná deska? Že vesmír nevznikl velkým třeskem? Že se nesplnila proroctví v ní napsaná? Pokud jste úpřímný, dáte mně za pravdu, pokud jste pyšný, budete tvrdit své pravdy, které nemají podklady a zůstanete bez argumentů. Takže je to na Vás. Já píšu a vysvětluju vždy slušně, trpělivě a nikoho nenapadám ze lži, pokud nemám argumenty, a Vy je zatím nemáte. Hádat se nemíním, ale pokud chcete opravdu znát, co v Bibli je napsané, buď mně musíte věřit, nebo si to musíte načíst sám, odkazy dávám. Hezký den. - pt

doplněno 11.03.16 17:05:

V Bibli se nic nepíše o Vánocích, tak co jsou Vánoce? Jsou v souladu s pravdou Bible nebo nejsou? Tak bychom mohli hodně dlouho pokračovat.

doplněno 16.03.16 23:24:

Vědecká fakta v Bibli: kreacionismus.cz/...

To, že je země kulatá je dnes přece jasné každému ale ne díky bibli...

Proroctví...to je stejné jako u kartářek nebo věštců. Předpoví vám co se stane. Obvykle se něco z té předpovědi opravdu stane a lidi řeknou "ta je dobrá, ta to předpověděla"...ale že se většina z té předpovědi nestane, o tom už nikdo nemluví.

Takže když já vám něco předpovím, určitě se něco z toho stane i když nejsem žádný prorok :)

Nejsem pyšný a nenapadám vás ze lži. Ze lží napadám církev všeobecně. Např.panna nemohla porodit dítě že.

Vy věříte všemu co je v bibli, muslímové věří tomu co je psáno v koránu a to je sakra rozdíl.

Tak kde ta pravda teda je? Myslím že ani tam, ani tam.

Jasně že nějaká pravda tam napsaná je ale co se týká boha jsou to vše ničím nepodložené výmysly.

To je můj názor a nikdo mě nepřesvědčil o opaku.

pt®

"galapetr", ale v Bibli se o okrouhlosti země psalo dávno před tím, než to potvrdila věda, Starý zákon popisuje velký třesk, dávno, než na to přišla věda, v proroctvích Bible a věštění kartářek je rozdíl v původu informace. Dostal jste někdy zásah elektrickým proudem? Tak víte, že energie projde tělem, zrovna tak duchovní energie projde tělem a zrodí se nový život. Neznamená, že když to nechápete, že to není možné. Bible má pravdu a nelze ji srovnávat s jinými náboženskými knihami, protože je to knihovna a skládá se z 66 knih, které mají spousty kapitol a zaznamenaly období Židů a pak křestěnů. Vy jste nečetl Bibli, nečetl jste Korán, nečetl jste knihy východních náboženství, ale máte na vše odpověď, snad je jasné i Vám, že "vaříte z vody". Obyčejně to tak bývá, že pokud něco neznáme, neumíme, nerozumíme tomu, tak to shazujeme a zesměšňujeme. Ptal jste se, dostal jste odpovědi, zbytečně. Na takové debaty na stejné úrovni byste musel mít nějakou povědomost o tématu. Nemáte a ještě tvrdíte, že vše víte. Takže takto se debatovat nedá. Mějte se hezky a čtěte hochu, čtěte...

Četl bych četl kdyby mě něco zaujalo - čtu rád :) Opakuji, že bibli jsem se pokoušel číst několikrát...Nebaví mě ale číst nesmysly jakože panna porodila dítě a potom - národy mají své bohy, víry jsou naprosto odlišné a každý bude tvrdit, že pravda je ten jeho bůh a ta jeho víra. Teď jde jen o to, kde se člověk narodí. Kdyby jste se narodila jako muslimka, budete tvrdit že pravda je v koránu.Narodila jste se tady (nebo tady žijete) proto je pravda v bibli. A o tom to vše je. :)

A proto mě ani bible ani korán číst nebaví, protože v obojím jde o to oblbnout lidi - a o to jde v každé víře

Raději si přečtu dobrou detektivku podle skutečné události. :)

Takže s vámi debatovat je zjevně zbytečné

- "Bibli jsem se pokoušel číst několikrát, ale nečetl - v bibli jsou lži, a proto ji nečtu, ale vy věřící jste lháři a lžete všem" - tolik vaše vyjádření v jednom řádku.

Je úsměvné jak vždy místo odpovědí na ožehavé otázky umíte diskuzi zavést úplně jinam a vše otočit na jinou kolej.

Na mé původní otázky jsem odpověď dosud nedostal a je mi jasné, že ani nedostanu, protože na to se odpovědět prostě nedá. A jinak - ano bible je plná dohadů, teorií, výmyslů, je v ní i spousta pravdy ale nic z toho nedokazuje že bůh existuje.

Kdo chce ať si věří bibli, kdo chce ať si věří pohádce o hloupém Honzovi, kdo chce ať si věří koránu je to každého věc.

Já tvrdím to samé co na začátku - pokud někdo tvrdí že panna porodila Ježíše je to nesmysl.

Pokud někdo tvrdí, že se Ježíšek narodil na vánoce je to lež, tímpádem proč věřit ostatnímu

A ano - pokud ty lži kážou faráři v kostele tak lžou a oblbujou...Pokud je opakujete i vy, tak lžete i vy - to je realita.

PS - zrovna před chvíli byl v krimizprávách farář, který zneužil 11 malých kluků, od toho bych si fakt nechal kázat. :D

pt®

"galapetr", už vím v čem je problém. Vy nedokážete od sebe oddělit, Boha, víru a náboženství. Pokud někdo uvěří, nemusí být naprosto v žádném náboženství ani církvi, tak je to u mně. Já čtu Bibli a žasnu, co v ní všechno je, a jak to logicky do sebe zapadá. Jen je potřeba rozlišit, co je psáno v symbolech, v předobrazech, v proroctvích a co je historie, čili dějiny. Vám se to zatím plete všechno dohromady, jako mnoha jiným, ale to jen proto, že jste si tu Bibli nepřečetl a přistupujete k ní už s předsudky a mícháte jablka s hruškama.

Už jste dostal odpovědi na všechno, jen je v textu nevidíte, zkuste si odpovědi přečíst znovu a v klidu.

PT mám to nastavené, jako vy. Jsem sice pokřtěný, ale do kostela nechodím. Nechci být členem žádné církve, protože to považuji za zbytečné. Neuznávám ani to, aby farář odpouštěl někomu jeho hříchy. Protože to považuji za největší pokrytectví a rouhačství.

V Boha věřím a přesto nemusím mlátit hlavou o zem, mám ho v srdci, můžu s ním skrze myšlenky komunikovat, prosit ho...V Bibli také čas od času listuji a také znovu a znovu žasnu nad některými věcmi. Prostě člověk může být duchovní bytostí a nepotřebuje k tomu někam patřit, navštěvovat svatostánky apod. Ale samozřejmě chápu nevěřící. K tomu, aby člověk věřil a ctil Boha, musí duchovně dozrát a to může trvat rok, dva roky několik desítek dalších životů.

pt®

"samuraj",to máte pravdu, že člověk musí nějak sám dozrát a duchovně růst, nevím, jaké jiná slova volit, aby to nevyznělo jinak, než má. Mně čtení v Bibli dává klid. No, a to až na stará kolena, když je člověk v důchodu a má trochu čas na své myšlenky. V modlitbě "Otče náš", je všechno, všechno podstatné, jen myslet na každé slovo, na každou myšlenku. Děkuju za Vaše řádky, potěšily mně. Možná je nás tady takových víc, jen se neprojeví, aby nemuseli čelit nějakým nepěkným výlevům. - pt

Ehm jestliže mi na otázku jak mohla panna porodit dítě odpoví jednoduše že to byl zázrak, tak jako sorry ale to není odpověď.

Proč se tvrdí, že se Ježíšek narodil na vánoce když je to lež, na to mi taky nikdo neodpověděl.

Kdysi dávno se věřilo, že bůh je v nebi, dnes je jasné že tam nikde žádný ráj ani bůh není - kdyby byl srazila by ho nějaká raketa a to by byl ale jo malér...:D Tak kde teda je? Už mi na to někdo jinde odpovídal - že je všude okolo nás.

Taky výborná a přesvědčivá odpověď. :D

Nabývám dojmu, že jste tím čtením bible úplně zfanatizovaná/ný a ničím jiným se snad nezabýváte. Je to vaše věc já jen aby jste nedopadl/a jako moje teta, která se z toho zbláznila a můj bratr který se dal na víru díky tomu že všude při každé příležitosti začal mluvit o bohu, přišel skoro o všechny své kamarády, nebo tím byl úplně dotěrný.

Je zajímavé, jak Vás toto téma dopaluje *smich* kdo nejvíc křičí od toho to fičí, že jo.

Máte špatný odhad, mě to téma nedopaluje já se bavím tím jak jsou lidi naivní a nejvíc tady "křičí" pt bych řekl :)

Je smutné, že tu píšete tolik zbytečných slov jen pro svou zábavu. Vaše argumenty jsou nelogické a nepodložené. Už jen ta soukromá odpověď měla velké trhliny. Odmítáte odpovědi, které se vám nezdají či se vám nelíbí. Odpověď, kterou chcete slyšet, tady nevidíte. Proto jsme všichni hloupí a naivní.

Myslím, že vás život časem poučí a za pár let možná uvidíte, co je důležité...

Melete pořád dokola jako kolovrátek. A já musím furt opakovat, že mi nikdo na mé otázky neodpověděl, akorát to furt dokola okecáváte nesmyslama jako že to byl zázrak a podobně - to pro mě není uspokojivá odpověď. Na rozdíl od vás, já jsem vám v soukromé poště odpověděl na několik vaších otázek což nechcete ale slyšet a nazvala jste mě arogantím hlupákem, což mě opravdu rozesmálo.

Musím vám oznámit že jste zfanatizovaná, nezabýváte se ničím jiným než nimráním se v bibli a nevím v čem všem ještě. Vědu pravděpodobně neuznáváte, podle vás nikdo nemá pravdu - pravdu máte jen vy a bůh jo a bible abych nezapomněl.

Kdo s vámi souhlasí je šťastný, kdo s vámi nesouhlasí je arogantní hlupák.

Na vaše otázky jsem vám odpověděl, jenže vy fakta nechcete slyšet, vy chcete slyšet pouze blábolení z bible.

Pravdu máme oba v tom, že my dva se nikdy neshodneme, S fanatikem a komunistou se totíž domluvit není možné.

Vám jsem odpovídal několikrát - nechcete odpověď brát, protože se vám nelíbí. Vaše odpovědi byly buď naprosto mimo dotaz nebo nepodložené. Věda a Bůh se nevylučují. Stejně jako třeba stvoření světa a Darwinova teorie. Vše je možné sloučit - jedná se jen o výklad, který se někomu nelíbí, a proto s ním nesouhlasí. Přitom říká to samé jinými slovy.

Neshodneme, se - nicméně já mám život spokojený a plný. Přeji vám, abyste to někdy také zažil.

Vaše otázky:

1) Kde se vzal vesmír?

2) Kdo a z čeho ho vytvořil?

3) Jak je možné, že se planety, hvězdy a další objekty ve vesmíru dávno navzájem nezničili?

4) Proč člověk nedokáže vytvořit z kamene život?

5) Kdo vytvořil první vejce?

6) Kdo vám dal tolik schopností, že dokážete dýchat, vidět, cítit,...?

7) Jak je možné, že z vajíčka a spermie se stane nový život? Proč si nestačí jen vajíčko samo?

8) Jak je možné, že vy sám na některé otázky nejste schopen odpovědět?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mé odpovědi:

1.- 2. cs.wikipedia.org/...

3. A jak víte že se žádné planety nezničily? Třeba co zničit mělo to se zničilo, ostatní zůstalo...Ještě dnes se různé tělesa ve vesmíru srazí a zničí...

4. Co je tohle za blbost? :D Ale už dnes dokážeme vytvořit různé orgány a věřím, že v budoucnu věda dokáže i stvořit člověka. Na učilišti jsme "vyráběli"muňky (filcky) stačilo dát počůranou slámu do igelitáku a nechat zapařit na slunci a ejhle muňky byly na světe :D

5.Za vývoj přírodních druhů jsou podle známých vědeckých teorií zodpovědné změny v genetickém kódu. Aby se začal vyvíjet nový zárodek, musí být samičí vejce oplodněno semenem samce. Zárodek pak nese genetickou informaci nejen biologické matky, ale i otce. Dá se tedy říci, že slepice se vyvinuly ze svých prapředků na základě mutací genetického kódu, který vznikl křížením DNA různých samic a samců. No a ty slepice začaly snášet vejce že ano.

6. Mojí rodiče přece :D A jinak za to vše může vývoj přírody...

7. Protože to je vše vývoj přírody.

8. Nikdo není děd vševěd ani pánbůh...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mé otázky:

Jak mohla PANNA porodit dítě?

Proč je lidem lháno, že se Ježíšek narodil na vánoce, když nikdo neví kdy se narodil, pokud se teda narodil?

Proč bůh dopustí zavraždění nevinného dítěte a ani vraha nepotrestá...? Když je VŠEMOHOUCÍ...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaše odpovědi:

Stal se zázrak...

Druhá otázka stále bez odpovědi - akorát se rozčilujete, že z vás dělám lháře...

Bůh není diktátor...

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teď tady píšete, že mé odpovědi byly naprosto mimo dotaz, nebo nepodložené - jen ty vaše jsou naprosto jasné, podložené (čím? Blábolama z bible?)

Píšete, že já nechci odpovědí brát, protože se mi nelíbí...Opakuji - tohle nejsou odpovědi a já odpovědi dosud nedostal.

Že se stal zázrak to můžete odpovídat 3letému dítěti, to vám snad uvěří.

Ono je to úplně naopak - ty odpovědi nechcete a nikdy nebudete přijímat vy, protože jste zfanatizovaný biblí, babráte se jen tím co je v ní psáno je to váš svět a nic jiného vás nezajímá. Jestli tohle je pro vás spokojený a plný život, budíž vám to přáno.

Už jsem psal, že se moje teta díky víře v boha z toho zbláznila a můj bratr díky tomu přišel o své přátelé, protože je tím neustále otravoval...Tak dejte pozor ať nedopadnete podobně.

Zkuste si občas zajít mezi lidi, zajít si někam na zábavu, na výlet místo babrání se v bibli, třeba zjistíte že život má i jiné hodnoty.

pt®

"galapetr", začal jste velice dobře a jste na dobré cestě. V prvé řadě musí mít člověk zájem o informace a klást otázky a to už děláte, jste ochoten přemýšlet. Víte, otázek je spousta, ale chápu to, měla jsem to také tak. Jen na každou otázku by byla odpověď skoro, jako na přednášku. Nejprve si pořídíte učebnici, tou je Bible, pak jedině odkazy, které budou na jednotlivé otázky a Vy budete číst a číst. Bible je velice obsáhlá kniha a nedá se číst, jako román. Ani tady není takový prostor. Ale pokuste se zadat do Google heslo, myšlenku a napište Bible a pak to, co Vás zajímá, naskočí dost odkazů i na Biblické texty, můžete použít také vyhledávání v Biblickém slovníku od A. Novotného online, čtěte si Bibli SOB online, a tak pomalu a hodně dlouho, i několik let budete postupovat ve svém poznání. Když chce být někdo VŠ, musí studovat do 25 let, nic není hned, s tím se budete muset smířit. Mně to stálo také hodně let času, jinak bych nevěděla nic. Přeju hodně trpělivosti, pokory a snahy...

1-2 ) odkazujete se na domněnky a rozporované teorie "Během staletí lidského poznání se pohled na vesmíra jeho vývoj neustále měnil a je tomu tak stále. Dnes nejuznávanější teorie, která je pozorováním nejpodloženější je takzvaný standardní model, také zvaný model ΛCDM. Přesto najdeme mnoho astrofyziků, kteří ho zavrhují a odmítají i velký třesk" – i tak neuvádíte, kde v případě velké koule, která vybouchla, se právě tato vzala.

3) odpovídáte otázkou – nicméně stále nepíšete, jak je možné, že se to všechno nesrazilo okamžitě, kdo točí klikou vesmíru, proč obíhá Země Slunce, proč Měsíc Zemi,.... Kdo to tak zařídil a jak to dál řídí?

4) Opět nepochopení a vaše neznalost. Žádný člověk nedokáže z neživé věci udělat živou. Vaše "muňky" vznikly ze živých organismů, které jste neviděl v takové, které vidíte. Nejednalo se o přeměnu neživé horniny v život. Věříte v zázrak v budoucnu? Proč tedy nevěříte v zázrak před 2000 lety?

5) viz. Bod 4 – život nějak vzniknout musel, ale nikdo z lidí nedokázal pochopit, kde se vzala první živá buňka – nikdo nedokáže říct, kde to začalo....

6-7) Vaši rodiče vám dali život tím, že se milovali a začala biologicky-chemická reakce. Kdo tuto zařídil? Jak je možné, že ze dvou mladých lidí nevylezla opice? Proč příroda dělá takové věci – kdo jí to nařídil, kdo ji vymyslel, kdo jí dal ty možnosti, o kterých se zmiňujete?

8) "Nikdo není děd vševěd ani pánbůh..." – pokud toto víte, jistě uznáte, že nevíte mnoho věcí. A mnoho věcí se nikdy nedovíte. Někdy prostě nezbývá než věřit. Vy uvádíte, že nejste vševěd, ale naprosto jistě tvrdíte, že není možné to a to..... Jaké máte důkazy?

Nazval jsem vás arogantním hlupákem – ano a omlouvám se. Už mi přetekl kalich trpělivosti. V mnohém se mýlíte, ale to označení mi vyskočilo na mysl hned, když jsem uviděl vaši odpověď "Máte špatný odhad, mě to téma nedopaluje já se bavím tím jak jsou lidi naivní a nejvíc tady "křičí" pt bych řekl

A k mé osobě – mám práci již 8 let bez změny, ovšem s určitým kariérním a kolegy, kteří si mne váží a často za mnou přijdou o radu. Mám rodinu, dvě děti, dům. Mám sourozence, kteří přijdou, když máme oslavu nebo když potřebuji pomoc. Rodiče, kteří mi pomáhají pravidelně např. s hlídáním dětí. Tety, strýce, kteří přijedou na zavolání a pomůžou. Minimálně 5 sousedů, kteří ochotně přijdou, přinesou, pomůžou, vyrobí... podle potřeby. Když zajdu na ples, dokážeme se bavit s desítkami známých.

Život jsem žil celkem špatně – po vojně jsem byl hodně negativní a dokázal udělat spoustu špatných věcí, kterých stále lituji. O to víc si cením každého dobrého člověka a každé chvíle, kterou můžu strávit s rodinou, kamarády. Život si dnes užívám, a pokud chcete vědět důvod, proč jsem získal vše, co tu uvádím, pak můžu jistě říct, že je to díky Bohu.

hodnocení

0x

Na světě žije několik miliard lidí (několik jich jen "přežívá"). Pár vyvolených zná dost informací o mikro-makro světě, pár lidí zná nějaké informace o nekonečeném vesmíru.

Z internetu: "Příběh : Tatínek poučoval svého pětiletého syna, jak to ve vesmíru funguje. Jak naše země a planety obíhají kolem slunce. Při této příležitosti si vzpomněl, že ve škole mají malé planetárium. Poprosil ředitele, zda by hochovi neukázal planetárium a jak to ve vesmíru funguje. Toto planetárium se dalo do pohybu pomocí kliky. A když to viděli, jak to vše obíhá, tu se ptal tatínek syna, zda tomu rozumí? Syn mu položil otázku: Kdo s tím planetáriem točí ve vesmíru? Kde se vzal vesmír a kde je jeho konec?"

Až mi všichni ti posmívači řeknou odpovědi na tyto otázky, přestanu tvrdit, že existuje Bůh.

doplněno 10.03.16 21:38:

Děkuji za svolení:)

Jen mne udivují reakce "raději věřit v mimozemšťany..." nebo "je to blbost, všechno opsali z ..."

Samozřejmě, až bude za pár tisíc let každému jasné, co vlastně bylo před vznikem vesmíru, kde se to vzalo, jak to vzniklo a proč... pak já se budu hlavou bouchat o zeď a říkat si "že já vůl..." - ale dnes prostě děkuji Bohu za vše, co mi daroval. A není toho málo ;)

ale tak si klidně na něj věř .. vždyť ti to nikdo nebere a a ni nemuže vzít.. ale zkus se zamyslet, co by se stalo, kdyby ses vrátil tak o 1000 let v čase zpátky a vzal si třeba noťas, tablet, telefon.. to je fuk.. nebo třeba by jsi tam poslal lékaře, aby uplatnil své schopnosti.. dovedeš si trošku představit myšlenkové pochody těch lidí? budou jistojistě hodně podobné těm tvým... když něco nechápeš, neznáš, tak je asi jednodušší to svádět na boha, nadpřirozeno, čáry máry atd... to je fakt..

pt®

Našla jsem pěkné video od doktora Jiřího Grygara, kandidáta věd (RNDr. Jiří Grygar, CSc.) na téma "Věda a víra":

janmenk
11.03.16 17:13
hodnocení

0x

Ne

mp*
hodnocení

0x

271 odpovědí za rok je minimálně důvod k přemýšlení. Je vidět, že dost z nás o tom přemýšlí. Sám nevím. Vím, že nic nevím.

hodnocení

0x

Jsem přesvědčen, že Bůh existuje.

sanyo*

mp - naznačil jsi to skoro správně, že hodně lidí z nás o tom přemýšlí, za rok asi 270 přispívajících do tohoto tématu přispělo o Bohu.., jenže zapoměl jsi dodat i B, aby to nevyznělo ve prospěch Boha, neboť z těch 270 přispívajících, nejméně 1/2 z nich, obstarávali pouze 4 diskuteři, kteří mají doposud asi 140 příspěvků ... I tak se dá zmást statistika... Taky jsem to kdysi - ale zcela jinde, zažil, ale o Bohu to určitě nebylo... Ještě, že to mám už dávno za sebou..

pt®

"samuraj", jste jeden z těch šťastných.

Proč myslíte?

pt®

"samuraj": Tomáš mu odpověděl: "Můj Pán a můj Bůh." Ježíš mu řekl: "Že jsi mne viděl, uvěřil jsi. Šťastni jsou ti, kteří neviděli, a uvěřili." (Jan 20:28,29)

hasha*
hodnocení

0x
Já věřím v boha, i když ne na toho z bible. Věřím, že každý má v sobě svého boha, který mu určitým způsobem napovídá co je správné a co by měl udělat.
Lidé na zázraky nevěří zřejmě proto, že se bojí uvěřit v něco, co je vyšší a silnější než oni. :)
jenda2*

Tomu se běžně v rodinách říká výchova. Rodiče předávají své zkušenosti dětem co a jak se zachovat. Pojem Bůh nemá s morálkou či povahou člověka nic společného. Jak by se lidi měli dobře, nebýt výmyslu: " Boha". Jen náboženské vraždy, útisk atd.

Na doplnění jeden hezký citát Alberta Einsteuna:

Existují pouze dvě cesty, jak žít svůj život: buď s vědomím, že nic není zázrak, nebo s vědomím, že všechno je zázrak.
azcitaty.cz/...

dylin
hodnocení

0x

Je fajn, že jsou všichni sami sebou a nepotřebují Boha, akorát bych nechtěl do sebe každý den cpát prášky.

zpravy.idnes.cz/...

sanyo*

NE.., berte to jako jubilejní odp.

pt®
hodnocení

0x

My jsme jedna z nejvíce ateistických zemí. Ale mnoho vědců v Boha věří, právě proto, že toho hodně o vesmíru a přírodě nastudovali. Pěknou přednášku na téma: "Věda a víra" od RNDr. Jiřího Grygara, CSc. je na YT a velice rozšíří Váš obzor:

davekappa*
hodnocení

0x
Tyhle otázky sem čím dál víc opakují, už mi přijde zbytečný na ně odpovídat

Souhlasím s Davekappa. A navíc tyto otázky pokládají stále stejní lidé a stále stejní lidé se v těchto otázkách dohadují o jednom a tom samém kolem dokola a bez žádného výsledku, který by stál za uvažování. Vůbec nevidím problém v tom, jestli někdo věří, nebo nevěří a v co věří. Já také v něco věřím a ani by mne nenapadlo tady zkoumat, jestli v to samé věří i ostatní, nebo jestli je to dobře že já věřím zrovna v tohle. Je to moje soukromá a velmi osobní věc. A od nikoho bych si do toho kecat nedala. Nevím proč mají někteří lidé potřebu pořád tohle omílat a nimrat se v tom. Podle mne si vlastně vůbec nejsou jisti "v kramflecích" a proto se potřebují pořád vyptávat těch druhých aby se ujistili, že nejsou tak úplně mimo tu pověstnou "mísu".

culdabulda1*
hodnocení

0x

- dokud bude existovat člověk - bude existovat i Bůh .

hodnocení

0x

Hlavní Bůh existuje,nejvyšší bytost,ten se ale stará o celý vesmír a né o nás ubožáky.O nás na této planetě se starají andělé,tzv. manuové,jsou zde s námi,vidí i cítí naše myšlenky.Takže když se modlíte k bohu,tak se vlastně modlíte k nim.Co se týče bohů v různých vírách,tak to byli většinou mimozemštani,ale hlupákům se muselo říct,že jsou to bohové,jinak by jim mozek asi vyhořel.

hodnocení

0x

Ještě jeden pohled nabídl Jiří Suchý. Ve svém pořadu, vysílaném v TV, říká /parafrázuje): Ptal jsem se Boha, zda existuje. Odpověděl: "Neexistuji. Já to nemám zapotřebí"

Konec konců, proč si lidi myslí, že klasické dvouhodnotová logika je jedině správná a každá věc musí buď existovat nebo neexistovat? Když se nad tímto přístupem zamyslíme, můžeme v něm spatřovat i odpověď na známý dětský paradoks, zda všemohoucí Bůh dokáže stvořit kámen tak velký, že ho neunese.*slunce*

nikdo*

Věřící věří, že Bůh existuje. Nevěřící věří, že neexistuje. Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl?

mirkaol*

Jednou jsme slyšela:

Pokud existuje stvořitelský Bůh, tak to musí být něco co je nekonočeněkrát vyšší než co přesahuje všechny naše představy.

Myslím, že ty dokumenty, o které se opíráme v boji mezi vírou a nevírou a máme tady na světě, jsou lidské.

hodnocení

0x

Existuje Bůh, který tohle stvořil, nebo tím byla mimozemská civilizace (ta má určitě svého boha), nebo je to všemocná dokonalá příroda, kterou lidé na nízkém stupni poznání nedokázali vysvětlit jinak než existencí nějakého boha?

Virus T4:

ldjdgha

Nestvořil to žádný bůh. Nestvořia ta ani příroda, protože to není živé - příroda tvoří živé věci.

Nevytvořil to ani člověk, protože ten na to prozatím nemá.

Pokud to tedy není fantas-magorie, utopie nebo sci-fi, tak to vzniklo samo, z ničeho a pouhou náhodou - stejně jako celý svět včetně vesmíru a života. *zed*

ldjdgha:

Dost omezený pohled *haha*

Za neživé je to považováno jen proto, že to nesplňuje podmínku vlastního rozmnožování, lepší je tvrdit, že to stvořila příroda, protože je dokonalá, myslet si že vše vzniklo náhodou je dost zjednodušené. Nic není náhoda, ani v běžném životě, tak proč si to myslet o vesmíru, nebo čemkoliv kolem nás ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ateista
Otázky na téma víra v boha

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]