Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úraz v prosinci a Vánoce, kdy začne vyplácení nemocenské?

Původní název otázky: Nemocenská

Od: jirda odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
Potřeboval bych poradit
9.12 jsem měl úraz zlomil jsem si ruku, vím že náhrada mzdy je 14 dní, poté nemocenská, jelikož byli Vánoce, tak od jakého dni mi bude vyplácena nemocenská?
Můžete mi prosím někdo napsat datum? Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

9.12.2025 bylo úterý, kdy jste si tu ruku zlomil? Byl jste v práci, nebo jste do ní vůbec nešel? Jestli jste si ruku zlomil až odpoledne po odpracování celé směny, posouvá se administrativně počátek pracovní neschopnosti na následující den, a tedy i 14denní výplata náhrady mzdy začne 10.12.25. Do 22. (23.)12. Vám bude vyplácena náhrada mzdy za směny, které byste odpracoval, kdybyste neměl neschopenku, a od následujícího dne, tedy od 23.12. (od 24.12., pokud byla celá směna 9.12. odpracovaná) Vám náleží nemocenské za kalendářní dny, tedy i za svátky, soboty a neděle.

Nemůžete si ovšem myslet, že Vám na účtu přistane každý den denní nemocenská. Nemocenskou Vám OSSZ vyplatí ve "vlnách", tedy od 23.12. do data, které uvede lékař na dokladu "Pokračování dočasné pracovní neschopnosti, jakmile k němu přijdete na kontrolu. Jestli jste už u něho byl, nevím, jak se chodí se zlomenou rukou na kontroly, tak do toho data OSSZ spočítá dávku a pošle Vám ji. Např. do 10.1.2026. A další dávka bude spočítaná od 11.1.2026 do data další kontroly. Na účtu je výpočet dávky rozepsaný.

jirda
hodnocení

Ano až odpoledne když jsem byl doma tak se mi to stalo jak jsem dojel z práce

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]