Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní trh, nejsou lidé nebo není práce?

Od: johana odpovědí: 37 změna:

Ahoj všem, chci váš názor a dojem jak vnímáte situaci na trhu práce ve svém okolí. A ted nemyslím specializované pozice jako zdravotníci, IT, ale spíš běžnější práce které lze dělat s maturitou nebo i bez - administrativa, marketing, prodavači, skladníci , dělnci apod.

Pracuji ve firmě, kde se již 18 měsíců hledá asistentka do administrativy, a více než 2 roky je podstav ve skladu a chybí pomocná kuchařka ve firemní jídelně. Je normální že ty práce nikdo nechce dělat nebo nemá dovednosti? Vím že nám životopisy chodí, ale šefka vždy řekne že ten člověk nesplnuje to a tamto. Inzeráty máme na stránkách firmy, fb i jiných pracovních stránkách a pořád nic. Jak těžké je najít někoho kdo oloupe a uvaří brambory?

Začínám si myslet že management to dělá schválně a jen předstírá hledání a počítá že my ostatní tu práci uděláme během neplacených přesčasů i když děláme práci za jejíž dovednosti nejsme placeni a nemáme ve smlouvě- např využití cizích jazyků, a oni ušetří náklady. Totéž firmy v mém krajském městě. Stejné frmy obnovují stejné inzeráty např. každé 2 měsíce. To jim tam vydrží noví zaměstnanci 2 měsíce, odejdou a oni hledají znovu. Nebo je to místo roky neosazené a nikdo tam nechce nebo nebo nesplňuje základní požadavky středoškoláka? Díky za odpovědi k tématu.

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jir
hodnocení

6x
Většinou uchazeč nesplňuje jeden bod, tím je ochota pracovat za navrhnutý plat.

smode2
hodnocení

3x

Vidíte jak jste si krásně odpoveděla sama. Je vždy příjemné když člověk narazí na inteligenta:)

tak jen telegraficky pro upřesnění:

více než 2 roky je podstav - podstav je cíl - díky němu vymačkají z vás a ostatních více práce než normálně (bohužel, vy jste ti "hloupější ochotní")

chybí pomocná kuchařka ve firemní jídelně - ano, jsou rádi když děláte práci za druhé

práce nikdo nechce dělat nebo nemá dovednosti? - dělat je chce každý, však ne za almužnu co nabízí vaše firma, ale za normální peníze

Jak těžké je najít někoho kdo oloupe a uvaří brambory? - nijak. Je to extrémně snadné. Ale to by musela vaše firma platit normální peníze, a ne almužnu. Za almužnu nikdo pracovat nebude. Jak "divné", že? :-D

Začínám si myslet že management to dělá schválně - Bingo! Teď jste na to kápla ;) a to si dobře zapamatujte, protože to bude platit i nadále :)

2024

Tak na druhé straně...ono by bylo velmi zajímavé, kdyby si každý u své profese napsal, za kolik by byl ochoten ideálně pracovat.

Ono pak kdyby v tabulce uklízečka napsala požadavek 60tis Kč, kolik by měla mít sekretářka, kalkulant, technik, ředitel menší firmy, ředitel větší firmy, lékař, právník..

Vážně by mne to zajímalo. A pak by se na to dalo podívat "reálnýma očima" a okomentovat to.

Ono si totiž tu inflaci krásně "vyrábíme" sami. Tož když uklízečka nepůjde pod 60tis měsíčně, pak technik nepůjde pod 100tis měsíčně...atd. Ne, nikdo nakonec nebude mít víc peněz, jen vše bude dražší.

smode2

Tak tak. Nicméně tady je pěkně vidět, jak je ta situace vlastně vyrovnaná. Zaměstnanec požadavky mít může, proč ne. Stejně jako zaměstnavatel. Když ale jeden z nich přestřelí, ať už směrem moc nebo málo, ze situace win-win je rázem loss-loss:)

2024
hodnocení

0x

Práce je všude nad hlavu. Nezaměsttanost prakticky neexistuje a "pracují" i lidé, co pracovat ani nechtějí.

"Zdravá" nezaměstnanost je někde kolem 6%..

johana
hodnocení

A jsou ty inzeráty skutečné? Ověřuje někdo že to volné pracovní místo je připraveno příjmout pracovníka a platit ho? Přestávám tomu věřit.

2024

Inzeráty nečtu.

Ale z praxe vím, kolik lidí všude chybí a kolik práce je třeba udělat.

rehik

Před rokem nebo dvěma jeden top odborář říkal, že by bylo nejlepší kdybysmě měli nulovou nezaměstnanost.:) To by bylo opravdu výborné, to už by byl totální nedostatek lidí a hlavně ta (hyper)inflace ta by byla ještě lepší.

bear
hodnocení

0x

Ono je těžké zaměstnat nějaké ucho bez praxe v dnešní době, které si myslí, že sežralo veškerou moudrost a když nemá žádné závazky, tak aby pak po zaučení jen tak odfrklo a odešlo ve zkušební době, tak to zaměstnavatele akorát naštve, aby mezitím zaplatil socko, zdrávko, nějakou tu základní korunu na mzdu a pak tradá hledal dál něco podobného?

Takže dnešní mladí opravdu nejsou k zaměstnání. Není tam téměř žádná jistota.

Stejně jako u lidí v důchodu.

Proto zaměstnavatelé zkouší různě švarcsystém, atd... nebo nejprve formou brigády a až pak se uvidí.

johana
hodnocení

To je hezké ale tu práci stejně někdo udělat musí a pak ji tu dělá zbytek lidí ve svém volném čase, kvalifikaci ani vzdělání na to nemá a zaplaceno nedostane. Každý začínal jako mladé ucho a bez praxe, nebo vy ne?

bear

Proto píšu, jak to chodí, ne?

Lepší dělat na sebe.

Někdo tu práci dělat musí? Vezmou si ukrajince nebo slováky, zaplatí minimální mzdu, protože stejně bydlí na ubytovnách a ještě zaměstnavatel dostane dotace od státu.

Proto pokud nic neumíš, tak na nějaké skladníky můžeš zapomenout :)

Já jsem začínala jako mladé ucho bez praxe na vysoké škole. 2 až 3 brigády současně v oboru. Jakmile mi skoro nestihl uschnout inkoust na diplomu z VŠ, měla jsem 4 až 5 let praxe v oboru a hned HPP. A to už jsem dávno žádné mladé ucho bez praxe nebyla. Proč to nejde udělat? Protože rodiče nadměrně finančně i nefinančně podporují svoje děti na studiích, tak nemají potřebu za studií si budovat nějakou praxi a zkušenosti v oboru. Pak vylezou ze střední nebo vysoké školy, a diví se, že práce není, že nemají praxi, zkušenosti a dovednost v realitě, a že je nikdo nechce, když už práce je, tak mizerně placená, protože jsou mladý ucha bez zkušeností. Búúú, fňuky fňuky...

bear

2-3 brigády... to je tak maximálně půl roku práce, ne? Nebo brigádu jde dělat i 5 let (tedy oficiálně)?

Kde tedy vznikla 4-5let praxe při studiu na VŠ?

bear: Na brigádě č.1 jsem začala dělat v prváku na vysoké škole, a pracovala jsem tam 7,5 roku. A tu brigádu jsem si držela i část svého prvního HPP. Na brigádě č. 2 jsem začala dělat také v prváku na vysoké škole, dělám ji dodnes s HPP, dělám ji 11 let. Dále namátkové brigády pro ještě více výdělku na VŠ v oboru i mimo něj (několika měsíční až půl roční). Studovala jsem 5 let na vysoké škole. Jakmile jsem měla HPP po škole, tak jsem táhla HPP i ty dvě dlouhodobé brigády. Nyní jen HPP a brigádu č. 2. Občas beru navíc ještě k tomu nějaké bokovky na smlouvy.

bear

Aha, tak je to jasné. To byla spíše práce při studiu na HPP.

Brigáda je totiž DPČ nebo DPP a ta je značně limitovaná hodinami na rok ;).

Pak jsi měla supr pordfolio po ukončeném studiu na VŠ.

johana
hodnocení

anzionka® Nevím jak na tom jsou studenti dnes, ale já když chodila na střední školu tak jsem dojízděla z maloměsta 2 hodiny ráno do školy, 2 hodiny ze školy. Brigádu jsem stíhala jen o víkendu a byla to prace v pizzerii. Brigádu ve svém oboru jsme v té době nenašla.

Tipuju že vy budete z Prahy, tam se dá všude dojet za půl hodiny a možnosti i brigád jsou jiné než ve zbytku republiky. Sestřenice ted studuje na Vš, školu má 5x týdně, a také má brigádu jen o víkendu a uklízí. Také mimo Prahu.

johana: To jsou všechno jen výmluvy, že to nejde. Pocházím z vesnice 78 km od Brna, tam jsem žila prvních 18 až 20 let svého života. Kdo nechce, hledá výmluvy, kdo chce, hledá cesty. Všechny brigády při studiu byly při studiu v oboru, když nepočítám hostesku, kterou jsem dělala pár měsíců na přilepšení financí na VŠ.

@bear: Ne, to nebyla práce HPP při studiu. Brigáda č. 1 byla na DPP. Každý rok nová smlouva. Celých 7,5 let. Brigáda č. 2 je smluvně ošetřena, dělám to už 11 let. K tomu to HPP.

km
poznamka: z vlastni zkusenosti vim, ze u pracujicich vysokoskolaku stoji studium za backoru. vetsinou jen prolejzaji, neni s nima dobra spokuprace. porad sama vymluva, ze pracuji...

@km: "z vlastni zkusenosti vim, ze u pracujicich vysokoskolaku stoji studium za backoru. vetsinou jen prolejzaji, neni s nima dobra spokuprace. porad sama vymluva, ze pracuji..."

1) Nikdo se mě nikdy za celou moji pracovní a brigádní kariéru neptal na konkrétní studijní výsledky.

2) Bakalářskou i magisterskou práci jsem obhájila na první pokusy na známku mezi A až D. Bakalářské i magisterské státnice jsem také udělala na první pokus na známky A až D.

3) Za bakalářské studium jsem jen dvakrát měla nejhorší známku za E. Jinak A až D. Celkem jsem na bakaláři měla 39 různých předmětů. Žádný předmět jsem nikdy nemusela opakovat.

4) Za magisterské studium jsem měla jen z jednoho předmětu za E. Jinak A až D. Celkem jsem na magistrovi měla 29 různých předmětů. Žádný předmět jem nikdy nemusela opakovat.

Vaše vlastní zkušenost se zdá být poněkud rozdílná od té mojí, nemyslíte?

@km: Zato můj mladší sourozenec, kterému rodiče platili na VŠ ubytování (jakkoliv drahé), plus mu dávali ještě další tisíce kapesného měsíčně, sotva vystudoval bakaláře. Neměl ani jednu kloudnou brigádu v oboru ani mimo obor při studiu, ani žádnou brigádu o prázdninách (červen - září / říjen). Bakalářskou práci měl za E (od vedoucího i oponenta). Dlouho jsem horší práci nečetla. Paradoxně studoval stejnou školu a podobný obor jako já, ne tedy úplně stejný obor, ale škola to byla srovnatelná obtížností. Nyní už student není, rodiče ho pořád dlouho po dvaceti letech věku podporují finačně (žádné HPP v dohledu, na pracáku taky není pokud vím), i když vůbec nic nestuduje, protože "přece sourozenec je chudáček maličkej a má a měl to těžší než já".

Já si kompletně sama na VŠ platila ubytování, koníčky a pořádnou stravu. Jediná finanční nebo materiální pomoc od rodičů byla 500 Kč na dva týdny na obědy v menze (asi si dovedete představit, jak mi to jakože vystačilo, musela jsem dotovat ze svého nebo jíst v menze suché těstoviny), a z domu jsem dostala pár rohlíků, jednu mrkev, několik balení tavených sýrů a 200 deka šunkového nářezu za 11,90 Kč jakože na snídaně a večeře. Abych jim teda nekřivdila, platili mi ještě lístek na MHD, což bylo pár stokorun za měsíc. Toť moje podpora při studiu na vysoké škole ze strany rodičů.

johana
hodnocení

anzionka@ Děkuji za detailní popis vaší rodinné situace. To vysvětlije tu Vaši zášť a zapšklost proti všem studentům.

@johana: Zášť a zapšklost cítím k lidem, kteří místo hledání cest a možností, hledají (a vymýšlí) jen výmluvy, proč nejde tam to, a proč nejde ono. Není pak důležité, jestli ty osoby jsou studenti, pracující, majitelé firem, OSVČ, nezaměstnaní, důchodci, nebo třeba batolata.

hodnocení

0x
Píšete že máte všude inzeráty.
Můžete prosím uvést nástupní plat, který ta vaše fi. nabizi.
johana
hodnocení

V inzerátech platy nejsou, ale je mi jasné že to bude almužna. Mizerně vydělávájí u nás v práci asi všichni. Účetní jednou řekla že ma s 12 letou praxi a s vš 28 hr.

0rion
hodnocení

0x

Lidi ochotné pracovat není problém najít, problém je najít lidi, kteří jsou schopni/ochotni pracovat za podmínek zaměstnavatele: nebýt moc starý, být zdravý, ajnštajn nejméně s maturitou, praxi v oboru, znát angličtinu..., a spokojit se s podprůměrným platem. Proto firmy často mají podstav, protože to prostě šoupnou na hrb stávajících pracovníků, a to jejich hledání je spíš jen čekání na to, až se chytne nějaký trouba nebo zoufalec. Výhodu mají jen ti, co umí něco, co málokdo a firma to potřebuje nutně.

popon
hodnocení

0x

Nejsou lidé. Máme zahradnickou realizační firmu, platíme 400/hod a lidi stejně někteří nepřijdou, jsou nespolehliví, většinou se topí v exekucích, chtějí vyplácet každý den a pak dva dny nepřijdou, prostě děs.

400 na hodinu? to je slušný oddíl... pochybuju že to je ofiko to je zase určitě nějaká černota.Za tu hodinovku by tam musela stát kilometr fronta zájemců.

Tam bude nějaký háček že jo...

A ještě co je nápln práce.

bear

Není to tím, že zahradnické obory se učí na praktických a speciálních školách? Tedy tato sorta lidí je jaksi slušně řečeno hloupá a tedy i nespolehlivá ze sociálně špatných poměrů?

Tedy pokud to není zaměstnanec zahradník o jednom či dvou lidech někde ve velké třeba IT firmě, kteří se starají jen a pouze o stejné prostory té firmy k vůli reprezentaci. Tam je to asi rozdíl proti velkému zahradnictví, kde se stará 20 lidí o stromky, keře, květiny, atd...

Podobně jako zaměstnávat popeláře, ale tam to drží stát různě nucenými pracemi, kdy je povinnost odpracovat nějaké hodiny k vůli trestu nebo k vůli pracáku a vyplácení podpory.

rehik

Nikdy nemělo dojít k tomu, že se firmy začnou předhánět o zaměstnace tím, kdo jim dá více peněz, výhod atd. Začali to dělat všichni (firmy) a rozjelo to inflační spirálu, kterou jen tak něco nezastaví. Není řešení lidem dávat jen peníze. Dříve třeba byly byty od firem.. Ale ona zase přijde doba, kdy se pojede ode dna. Vždy se to dostane do nějakého vrcholu a takhle se to střídá. Zaměstnanci zase budou rádi, když dostanou práci (to je asi lepší jak naopak). Opět někde jednou zastaví auto, ukážou na toho, toho a toho... Pak to zase pár desítek let bude fungovat a půjde pro zaměstnance k lepšímu až se to zase díky rozežranosti lidu dostane do bodu zlomu. Zahradník nikdy nesmí pobírat 400Kč/hod. NESMÍ. Jinak je to cesta do pekel, s celou společností a jen cesta k nekonečné inflační spirále.

smode2

Popon: Budete muset přitlačit. Taková práce má navíc cejch "dělníka". Což u nás znamená i 36 let po revoluci v překladu něco jako "póvl" či "lůza" - samozřejmě jen u těch hloupějších. Nedávno jsem měl u sebe na stavbě třeba kluky za 1000,- Kč na hodinu (každý!). Velmi šikovní, až budu potřebovat, zase je zavolám a rád jim zaplatím.

kohan

Ono třeba mi dáváme ukrajinské uklízečce za asi 6ti hodinový úklid dva tisíce. A to maže od nás ještě uklízet k dalším lidem. Jsme s ní ale spokojení, prostě jede a myslí jí to.

popon

Jde o čistě manuální práci, kopání drážek na závlahy, přemísťování materiálu.dělání plotů... Existují i agentury, kde si třeba na zítra objednáte 10 lidí za 420,- na hodinu, ale ti nic neumí, mluví hatmatilkami a ve finále dostanou 200, zbytek si nechá agentura. Tudy taky cesta nevede.

kare
hodnocení

0x
Nedávno u nás ve městě otevřeli prodejnu s elektromateriálem (řetězec, ve městě je ještě jeden konkurenční jinak nic) prodejna se držela tak rok a zavřeli jí pro nedostatek personálu. Pokládám si tedy stejnou otázku...
smode2

Pořád platí pravidlo: když neumím podnikat, nepodnikám:) mimochod: kdo vám řekl "pro nedostatek personálu"?

bear

To si napsali na dveře, jako že:" ZAVŘENO pro nedostatek personálu"?

7777

Mám síť obchodů, a bohužel to stojí na zaměstnancích. O platech psát nebudu, jsou značně nadprůměrné. Každou chvíli někdo přijde, že nutně potřebuje pustit, zě má se svým otcem velikou zakázku ke které musí být k dispozici. Tak jsem ho pustil, a za týden byl v konkurenčním obchodě jako prodavač. Lidi jsou svině.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]