Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volím a sdílím občerstvení za účast

Od: darek odpovědí: 25 změna:
Zvýšit volební účast tím, že se vytvoří příjemná atmosféra kolem volebního dne. Po odvolení by voliči mohli navštívit vedlejší místnost, kde by je čekalo malé občerstvení, káva, čaj a možnost neformálního setkání s ostatními.Už by tím nepropadlo tolik volebních hlasů kdo nešel vloni volit vůbec. Zabral by takový nápad na voliče?

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x
No nevím, jestli bych chtěl, aby o osudu všech rozhodoval hlas někoho, kdo jde volit jen kvůli kousku jídla a srku kafe.
nox®

A přesto jich je dosti značné procento :)

darek
hodnocení

Myslím tím zpestření,takový prijemný doplněk a motivaci nevoličů. Pořád lepší nabídnout pohoštění hrazené volební kampaňí než nechat třeba milión hlasů propadnout zbytečně.

Myslím, že je lepší, když volí jen ti, kteří volit z nějakého důvodu chtějí, než se honit za co nejvyšším číslem za cenu, že v lepším případě to tam ti navíc nahází naprosto náhodně, v horším, že to tam nahází podle poslední, nebo nejhlasitější zaplacené kampaně.

Každým takto uměle nahnaným voličem snižujete hodnotu hlasu toho, kdo má na volby nějaký názor a má nějaký důvod volit a ví koho chce volit.

Možnost neformálního poklábosení? Viděl jste současné demonstrace? Vždyť by si šli všichni po krku.

asd1

Asi tak.. týpek co tam půjde jen kvůli tomu že tam něco zadarmo dostane, tak dá hlas tomu kdo mu slíbí za hlas buřta nebo jinou drobnost zadarmo (a která v reálu ovšem vůbec zadarmo neni).

= taková akce by zvýšila počet těchto hlupáků neschopných domyslet si následky

hodnocení

5x

Nezlobte se pane, či soudruhu, ale je to ptákovina. Pokud volit chci, tak volit budu a klidně bez nějakých benefitů. Prostě půjdu tam, pokud nebudu moci, přijdou oni ke mně, Ranec buchet či grog za to, že hodím lístek do urny, opravdu nepožaduju.

Jak byste to řešil jinde? Na nádraží - přijdou cestující, chtějí jet. Také jim poskytnout občerstvení?

Jdu do divadla. I tam by návštěvníkům měli připravit salónek s čajem a kávou? Kde žijete? Vy si to představujete zřejmě tak, že s vidinou toho občerstvení přijde víc lidí, bude víc hlasů...To už pak nejsou volby, ale kupčení. Něco za něco.

V červnu pořádali naši hasiči velikou oslavu 125 let založení sboru. Pomáhala takřka celá vesnice. Na stará kolena jsem se přidala. Malovala jsem hlavní vstupní portál, pomohla s instalací výstavy dobových fotografií a předmětů, pomohla návštěvníkům i s informacemi. Teda, pokud jsem věděla. Za to mi včera místostarosta donesl pozvánku na:

SOUSEDSKÉ POSEZENÍ. Jako douška: Vážíme si Vaší spolupráce a pomoci pro naši obec. Přijměte proto toto pozvání jako poděkování.

Potěšilo mě to, ráda se zúčastním. Jenže to je za něco, co nebylo povinné, do čeho jsem se zapojila zcela dobrovolně. Volby jsou morální povinností každého slušného člověka. A proto mi připadá scestné za ně někomu podlézat kávou a štrúdlem. Jaga.

A kdo nepůjde volit, neměl by pak nadávat a držkovat, že to nedopadlo podle jeho představ. Umožněno to bylo každému a že to promarnil, je jen jeho věc a jeho svědomí.

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, ale toto se už přeci děje. Tam, kde je menší volební okrsek/méně občanů/na vesnici, se občas členky volební komise domluví a napečou pro voliče třeba buchty nebo koláče a přinesou je do volební místnosti (viděl jsem to už několikrát v TV zpravodajství). Zdravím!

doplněno 03.10.25 10:27:

Dodatek - nedělají to tam z důvodu nalákání většího počtu voličů, ale proto, že ty volby berou jako setkávání se sousedy i svátek demokracie, ke kterému je vhodné pohoštění. Také v té obci funguje občanská společnost, t.j. spolky, hasiči, myslivci nebo Sokol.

hodnocení

2x
Chcete dostat k volbám víc bezdomovců? Nebo aby tam lidi diskutovali o tom, koho volili a porvali se u toho?
darek
hodnocení

Každý kdo splňuje podmínky voličské by mohl tento příjemný benefit využít, tak jak se říká lidově zadarmo občerstvit.V některých státech USA je tento trend běžný hned v druhé místnosti po odhlasování.Prát by se nemuseli,zásoby by byly průběžně během dne doplňované např. káva s čajem v barelech a každý by si sám nalil.Daňový poplatnik by měl tak dobrý pocit, že politici jsou k nám též velorysí a trochu štědří. My pro jejich zvolení něco uděláme tak něco na oplátku pro lidi. Má to logiku?

Ne, nemá to logiku.

Lidi se tam dejme tomu nebudou prát o nedostatkové kafe a sušenky, ale o to, kdo koho a proč volil či nevolil.

A samozřejmě to všechno zaplatí daňoví poplatníci hned několikrát na přepálených cenách, pronájmu místností, odměně pro obsluhu, dodavatele, organizátory, ... Politici to ze svého platit nebudou, ti to zaplatí z našeho.

(My po volbách, jako vždycky, zajdeme někam na dobrý oběd, který si vybereme i zaplatíme sami.)

mm

@darek:
Lidé pracují ve volebních komisích dobrovolně a za víceméně symbolickou odměnu. Už teď je problém je sehnat, natož kdybychom jim naložili další povinnosti.
O dalších výdajích ani nemluvě - víte, kolik by se muselo nakoupit várnic na čaj a kávovarů? Kde by se v mezidobí skladovaly? Kdo by je před volbami čistil a desinfikoval (a udělil jim atest nezávadnosti). Kávovary by musely ročně jako elektrospotřebiče projít revizí...

hodnocení

2x

Milý pane, paní, chlapče dívko, podle toho jak se dneska cítíte.

"Zabral by takový nápad na voliče?"****nezabral, jen by to způsobilo další neshody. Kdo by to platil, kdo by vybíral, co bude za občersvení, jaká káva, jaký čaj. Proč ne sklenka vína, či řízek?

Pokecat můžou i u piva, před volbami, aby se rozhodni koho volit.

Přeji jen klidný a krásný víkend.

olin

Mílo, tak by den před volbami udělali ještě předvolby pro čaj, kávu, vína, řízků a sušenek, byla by to taková průprava*smich* Alespoň by se to servalo den před..

mm
hodnocení

2x

Nemyslím si, že existují lidé, které by k návštěve voleb motivovala možnost "sousedského" popovídání, natož "úplatek" v podobě občerstvení. Ano, také jsem četl jsem o hlasech za pětistovku (tisícovku), ale to jsou takové výjimky, že novinářům stojí za to o nich psát.

Když se rozhlédnu kolem sebe, vidím, že volit nechodí dva typy lidí:

1. Lidé, kterým je jedno, kdo vyhraje.
Do této kategorie řadím i ty, kteří v době voleb mají něco tzv. "důležitějšího" (víkendový pobyt, návštěva, kulturní akce ap.). Neodsuzuji je. Jejich "nevolba" jinými slovy říká: "V současné situaci nespatřuji žádné drama a jsem připraven akceptovat volbu ostatních, protože všechny možnosti, které přicházejí v úvahu, jsou pro mě přijatelné."
Proč ne? To je naprosto racionální postoj.
Já osobně třeba mladým lidem radím k volbám jít, i když je jim to "jedno". Ne proto, že bych si myslel, že přibudou "ty správné hlasy" (někdy spíše naopak). Ale proto, že ten kdo volil, bude "ty své" politiky více sledovat. A také se bude za ně stydět, když provedou nějakou blbost (jako že vždycky nějakou provedou). Díky tomu se začnou o politiku zajímat a možná to některé přiměje se do ní zapojit. Čím více takových bude, tím lépe.

2. Druhým typem jsou lidé, kteří do volební místosti nedojdou, nebo se tam dojít bojí.
Jsou to především nemocní, hlavně senioři, kteří by například neušli tak dlouhou vzdálenost nebo by nezvládli vystoupat schody k volební místnosti. Jsou to také lidé s psychickými problémy, kterým veřejný prostor nedělá dobře, natož když tam nejsou anonymní a v případě záchvatu úzkosti se nemohou jen tak jednoduše uprostřed volební místnosti otočit a nenápadně zmizet..
Už slyším ty námitky: "Ale přece si mohou domů objednat návštěvu volební komise s přenosnou volební schránkou!"
Autoři podobných námitek zřejmě seniory moc neznají. Nemyslím ty "reklamní seniory" - štramácké šedesátníky šmejdící po světě. Myslím skutečné staré lidi 80+ s bolavýma nohama a trpící závratí, zavřené doma a odkázané na pomoc rodiny. Hluboce se stydí se za svou bezmoc a za nic na světě by nedokázali obtěžovat úplně cizí lidi, aby se k nim trmáceli kvůli jednomu hlasu do volební schránky. Ze stejného důvodu přenosnou volební schránku odmítnou i ti s psychickými potížemi. Koneckonců mnozí z nich ani nemají pořádné "papíry", takže by nedokázali volební komisi vysvětlit, že mají s návštěvou volební místnosti problém. Je jich více, než si většina myslí.

Je dojemné, jak se naši politici snaží volby zpřístupnit Čechům v zahraničí, pro které by cesta na velvyslanectví byla příliš dlouhá. Ale že u nás žije přibližně stejný počet lidí, pro které je ještě více nedosažitelná cesta i do kilometr vzdálené školy, zřejmě nikoho nezajímá.

ben®

mm - jenže možnost volit přes internet z tepla domova, např. pro nemohoucí občany, tady hned tak nebude (viděl jste, co dělala opozice ve Sněmovně kvůli korespondenční volbě za schválnosti a jak se jí ze strachu bránila).

hodnocení

2x

Pane Darku, nápady se nemají šmahem zamítat, s některými se má dále pracovat. Proto se Vás ptám na pár podrobností. Představte si, že jste starosta města s cca 10 tisíci obyvatel. Komu svěříte ten zodpovědný úkol, aby zajistil (z větší části nakoupil) varné konvice plus kávu, čaj, cukr a dostatečný počet lžiček a hrníčků nebo alespoň plastových nádobek do asi 15 volebních místností? Koho v těch 15 volebních místností pověříte, aby zájemce o občerstvení obsluhoval, umýval použité nádobí a po volbách vše uklidil? Jste si jistý, že kromě plateb za kávu a cukr bude vše zdarma? Máte alespoň zběžnou představu, o jakou konečnou finanční částku by se v takto malém městě jednalo? Nemáte! Myslíte, že ono by se to jaksi samo...

Celé je to naprostá blbost. A pokud už by náhodou v některé obci nebo městě zbývaly peníze na "zpříjemnění nejen volebního dne" (částečně Vaše slova), pak vidím lepší zpříjemnění nejen jednoho dne v pastelkách pro prvňáčky, v inkontinenčních vložkách pro starce, ve volňáscích do muzea pro všechny atd. Jenže ani tohoto se nedočkáme, natož naprosto zbytečného kafíčka u voleb :).

hodnocení

1x

Ještě mě napadlo Váš nápad vylepšit: "ve vedlejší místnosti by je čekalo malé občerstvení..."

Přidala bych další místnosti:

1/ Místnost č. 1: Živá hudba pro ty, kdo by si chtěli na oslavu voleb skočit. Dechovka pro ty zcela staré, country a folk pro nás, techno a rock pro mladé...

2/ Místnost č. 2: Masérský salón. Některé starší voličky by uvítaly napravení bolavé páteře, krku, zad, kolen...a když by masér byl navíc pěkný mladý muž, i já bych se dala ráda v rámci voleb "napravit." Myslím, že bych musela vystát pořádnou frontu.

3/ Místnost č. 3: by byla jen pro potěchu mužské části voličů. A o tom se rozepisovat nebudu. Nikdy jsem to naživo neviděla a tak možná mé představy se liší od skutečnosti. Ale pánům voličům by se to jistě líbilo. Pokud by je snad manželky /voličky/, nedržely pevně za sako. *smich2*Jaga.

hodnocení

0x
tam je chybný předpoklad. lidé k volebnímu místu v první řadě nedojdou a tudíž se o občerstvení nedozví
ledaže byste to hlásil nějak předem - na vesnicích na vývěskách a plochách si to umím představit

nick
hodnocení

0x

To mi připomíná něčí nápad, jak eliminovat neznalé voliče - nabídnout jim ve volební místnosti buď možnost volit, nebo pivo, sladkou tyčinku atd. Určitě by těch druhých nebylo málo.

tm
hodnocení

0x
Když mě tato akce nezajímá, neprilaka mě ani řízek. Navíc už takhle jsou náklady na volby značné. Kdo to bude platit - těch 60 procent lidí, kteří tento typ zábavy vyhledávají? Líbí se mi, jak všichni jsou přesvědčeni, že když půjde volit 100 procent lidí, vyhraje ta jeho strana. Ne dopadlo by to plus mínus stejně. Viz předvolební průzkum na vzorku 1000 lidí

hodnocení

0x

Na sidlisku Chanov urcite ...

tj
hodnocení

0x
Lidé často nechodí volit i proto, že prostě není koho. Vím jak zvláštně to zní a sám jsem si poklepával na čelo, když jsem se s takovým člověkem setkal. Připadal mi, že mu vůbec na ničem nezáleží, že ignoruje budoucnost země, svou vlastní, i budoucnost svých dětí. Přišel mi jako někdo pohodlný, nezodpovědný. Stejně jako moje okolí a to včetně mé rodiny jsem možná i tak trošičku takovým člověkem vnitřně pohrdal a říkal si, že každý člověk má přeci nějaký názor a tady je možnost ho vyjádřit, zároveň se tak zařadí k nějaké skupině lidí (okruh voličů se stejným názorem), kdežto kdo nevolí, je vlastně takovým vyvrhelem a proti systému.
.
Do doby, než jsem se takovým člověkem stal já sám. Byl jsem z tábora ANO, a to co jsem viděl co předvedli, jak jen slibují a lžou, včetně pana Babiše, který byl pro mě dobrým podnikatelem, co se začal více angažovat do politiky veřejně. Z jeho proslovů jsem měl pocit, že by mohl něco změnit k lepšímu. Nestalo se. Lži, podvody - dohledatelné, žádné plácání prázdné slámy. Změnilo se něco k lepšímu? Ne. Vedli naši zemi úplně příšerně, chaos, levá ruka nevěděla co dělá pravá. A tak jsem si řekl, na základě toho, co jsem viděl na vlastní oči, že tudy cesta nevede. Volil jsem v příštích volbách SPOLU. Z počátku to vypadalo nadějně a já věřil, že tentokrát jsem se rozhodl správně. Opět jen sliby a zadlužení státu šlo ještě více nahoru. Pak vyšlo pár zákonů, které mě některé znejistěly, některé naštvaly. To se stává, ale jak šel čas, viděl jsem, že i toto je něco příšerného. S ostatními stranami nesympatizuji ani v nejmenším.
.
Alternativou je jít volit nějakou menší stranu, kde by to bylo jen vhození lístku na slepo, protože jejich zástupci jsou tak noname, že vidím pouze kdo jsou a co slibují. Šance na úspěch ani 5%.
.
Je mi jedno, jestli se do vlády dostanou lháři a slibotechny, kteří chtějí přinést zákony se kterými úplně nesouhlasím a i když slibují, jak naši zemi zbaví dluhů, stejně jí zadluží a to i přesto, že se budeme muset uskrovnit a budou škrty, nebo jestli se do vlády dostanou lháři a slibotechny, kteří chtějí přinést zákony se kterými úplně nesouhlasím a i když slibují, jak naši zemi zbaví dluhů, stejně jí zadluží a to i přesto, že se budeme muset uskrovnit a budou škrty.
.
Nemám stranu, kterou bych mohl volit a reálně by se dostala k vládě a abych tam šel kvůli minoritní straně, která k vládě ještě ani nepřičuchla a ani nepřičuchne, to je ztráta času a vyjde to nastejno, jako když lístky hodím do papírového odpadu.
.
Proto k letošním volbám už nejdu. Je mi jedno, koho zvolí, programy jsou v těch hlavních věcech pro mě podobné a když je v programu něco, co mě u jedné strany zaujalo a přijde mi to důležité, okamžitě to rozporuje něco jiného u téže strany, co mi vysloveně vadí a nechtěl bych to. Přijde mi, že strany mají program vytvořený tak, aby nalákali co nejvíce voličů, plno slibů díky kterým jsem se já, ale i vy, co k volbám jdete, orientujeme, ale realita je pak jiná. Myslím, že kdyby se zavedly vysoké finanční pokuty ne pro stranu, ale pro jednotlivé poslance, které by museli hradit ze svého v případě nedodržení slibu do puntíku, situace by byla jiná. Aktuálně je to stylem, že slíbím vše, hlavně když budu u koryta. Pár nápadů se zrealizuje a u zbytku se na "něco" narazí a neprojde to. Je to o ničem.
.
Podřídím se tomu co přijde, co zvolíte, nadávat nebudu, respektive budu ať vyhraje ten, nebo ten. Každá strana má něco co chci a něco, co se mi nelíbí, a tak mohu jen doufat, že u té strany, nebo u té druhé projde více toho, s čím souhlasím a méně toho, s čím ne.
.
Závěrem bych chtěl každému popřát hodně štěstí u voleb, doufám, že vaše oblíbená strana lhářů a "boháčů" z vašich peněz, pro kterou jste schopni se hádat do krve zvítězí a budete z našeho demokratického systému šťastní a následně usínat s pocitem, že jste pro naši republiku alespoň něco udělali.
.
K tématu se dál vyjadřovat nebudu, na reakce pod mým komentářem reagovat nebudu.

tj,

"chtěl každému popřát hodně štěstí u voleb,"

Moc Vám děkuji za přání.

dejva
hodnocení

0x

Možná za koblihy. Ale minimálně 4..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]