Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na stopě : vylákali z účtu 75000, žádná autorizační SMS?

Od: herd® odpovědí: 6 změna:

Zaujal mě "tato"případ, kdy ženština naletěla "reverznímu "kurýrovi, co prý "už poslal platbu"ale ženštině ještě poslal falešný formulář aby zvolila vyzvednutí. Když pominu absenci přemýšlení ženštiny v x místech procesu, tak hlavní otázka je , jak je sakra, možný že ji z účtu odešlo 75000?

Z reportáže se jen dozvímme, že "měla aplikaci na bankovnictví", ale nic o tom , jaké údaje propálila a jakým způsobem bylo placeno (kartou, přes bankovnictví), jestli ji zloděj heknul už dřív (třeba ji potají heknul přes teamviewer PC a mohl si něco nastavit, když byla v bankovnictví) a nebo ji heknul až v ten moment kdy se ta chása ozvala na falešný reverzní formálář kurýra a jakou měla banku.

Nepřišlo žádné nutnost potvrzení zadané transakce? žádná informační SMS?:

Jak je možné, že se tohle děje lidem, mající internet banking "přes appku"?

Nevím taky, jestli když někdo od jakékoli banky se nechá uvěžnit do bankovnictví přes smartphone (pokud vím, tak tím pak už není cesty zpět , možná ne doslovně, ale už asi se nejde přihlásit přes webový banking a SMS, nevím to jistě) a banky to propagují za to správné řešení, tak jak je tohle možné? (Zatímco jiné banky nekale vyhrožují, že autorizační SMS budou zpoplatněny a při každém přístupu do monety přes web banking dávají běžným způsobem neodstranitelný dialog, že už 2 roky bylo přihlašován přes autorizační SMS zrušeno), ale stále funguje a v sazebníku malým písmem je napsáno, že je zpoplatněno jen až po (neodbytné)odkliknutí/změně ,ale přesto se takovým lidem nestal ani náznak pokusu o okradení?

ceskatelevize.cz/...

Když vidím, že vedle se řeší pojištění rizik, tak pro někoho to skutečně může být svěcená voda.

doplněno 18.10.24 16:35:

Pardon: jsou už zpoplatněny (jen ne těm, kteří pořád odolávají těm vyskajícím oknům)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Popis je nejasný. Tipuju, že paní vyplnila údaje o své platební kartě do falešné stránky a následně bezmyšlenkovitě potvrdila platbu v aplikaci. Stydí se a svoji hloupost nepřizná. Ani okrajiově nevěřím v nějaké sofistikované postupy nebo nebezpečnost aplikace.

Pokud někam zadala kompletní údaje o kartě, ani nemusela nic potvrzovat v aplikaci. Jestli se ta platba zúčtovala přes nějaký terminál v Africe, tak jsou nějaké vyšší formy zabezpečení mimo hru. Mě takto vybrali kartu v Rusku, kde jsem v té době nebyl a někde došlo k úniku dat z karet.

hodnocení

0x

Přihlášení přes webový banking a SMS stále funguje.

Nedejte se bankou donutit k aplikaci v mobilu, pokud ji nechcete.

hodnocení

No když ona to právě zkouší všemi cestami podle a člověk musí pozorně hledat až ke zdroji (což je sazebník), kde se dočte, že krom pozitivně diskrimovaných důchodců poplatek je účtován až v případě když člověk odsouhlasí ten otravný dialog, který se bude ukazovat do smrti (koho?).
Tak nejsem nejsem odvařený z SMS, ale banky asi neumí nic mezi/ nic alternativního. Než : Ne-přezkoumatelná aplikace, je cesta do pekel, možná by mi ani nešla nainstalovat. Navíc to znám, tyhle aplikace jsou strašně křehké, prostě najednou přestanou fungovat, protože někdo určil, že se musí aktualizovat . Nebo aplikace si usmyslí, že "zařízení má porušenou integritu" a odmítne částečně fungovat. to si nevymýslím, to fakt apliakce dělají. Z důvodu špatně zamaskovaného rootu, chybějícího google, chybějícího Safety Net,

Tím alternativním myslím, třeba privátní klíč, matematický vzorec, S-KEY, ale chápu, že tomu by rozumělo asi 1ppm lidí

hodnocení

0x

"že ji z účtu odešlo 75000" No tak to paní sice řekla, což v první chvíli vypadá jako kdyby si to někdo převedl na svůj účet. Ale ve skutečnosti, byly za 75 000 nakoupeny telefony.

"ale nic o tom , jaké údaje propálila" Jakto že ne? Čas reportáže 1:50min. Vyplnila údaje ke svému bankovnictví a ke své platební kartě. Dále 2:25 "Ve chvíli, kdy jsem zadala PIN kód..."

"jestli ji zloděj heknul" No "neheknul". Když mu dobrovolně dal všechny svoje přihlašovací údaje, nebylo třeba nic "hekovat".

"jakou měla banku" podle karty ve videu 2:22 tak asi Českou spořitelnu

"Jak je možné, že se tohle děje lidem, mající internet banking "přes appku"?" Úplně stejně jako se to děje těm co používají internet banking přes PC a ještě třeba potvrzování přes SMS. Jenže těch co mají aplikaci je mnohem víc, tak je větší pravděpodobnost, že to padne zrovna na uživatele aplkace.

"Nepřišlo žádné nutnost potvrzení zadané transakce? žádná informační SMS?" Nejspíš před platbou zloději změnili potvrzení z aplkace na SMS a na svůj telefon.

Takže potvrzení přes SMS není všespásné, když je někdo tak hloupý, že všechny své přihlašovací údaje "dobrovolně" předá podvodníkovi.

jaj*
hodnocení

0x
Mě kdysi z účtu zmizely asi 4 tisíce, žádná autorizační SMS nebyla potřeba, jen obálka pro první přihlášení do České spořitelny, myslela jsem že je obálka už neplatná po jednom použití a že když ji vyhodím do koše že ji nikdo nevyhrabe, a že když se někdo bude chtít přihlásit tak že mi dojde SMS a pro převod peněz taky. Ale ne, všechno se zvládlo bez toho, někdo si tam zavolal z jiného čísla které patřilo k účtu u jiné banky, kdybych ty peníze měla v kapse tak jsou více v bezpečí. No a pokud někdo odevzdá přihlašovací údaje a pak dělá přes SMS autorizace plateb, tak nechápu proč to vůbec někdo řeší, když platba byla správném způsobem autorizovaná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]