Metodicky zcela vadny vypocet čtvtletnich průměrůmzdovych nahrad
Od:datevodpovědí:0
Píšu to sem hlavně proto, abych více pracujících upozornil na alarmující praktiky některých zejména externích mzdových účetní a zaměstnavatelů. Všiml jsem si, po asi roce sledování, že mám na výplatnici každý měsíc jinou výši průměru náhrad/čtvrtletního průměru. Některý měsíc, ale vždy v jiných čtvrtletí se shodovala, a to doslova na haléř, což je také samo o sobě nesmysl, aby v různém čtvtletí vyšla jeden měsíc stejná výše na haléř. Věc jsem se snažil opakovaně řešit s českým ředitelem naší pobočky německé firmy, kdy zprvu byla jeho reakce, "to je v pořádku že to externí mzdová účetní počítá německým SW DATEV, dle německého práva. Odvětil jsem mu mírnější formu toho co jsem si myslel, že zatím nejsme spolková země německa, myslel jsem si Protektorát a že věc tedy předám dozorovým orgánům ČR (SÚIP a ÚP) a byl jsem rozhodnut klidně z firmy odejít. Ředitel obrátil jako milius se začal omlouvat a že mě celý rok doplatí v odměnách, což také učinil, jen na dovolené a na přesčasech to dělalo vyšší tisíce. Ředitel také souhlasil s nutnou změnou externí mzdové účetní, která byla neuvěřitelně arogantní a opakovaně, soustavně bud na maily z firmy vůbec nereagovala nebo arogantně, že výpočet průměrů je pro zaměstnance naopak výhodný. Přitom mě některý měsíc okrádala na hodinu náhrad (přesčasů) i o 35Kč. Bohužel jsem vzhledem k rychle se měnící situaci ve firmě a ukončení spolupráce s jediným zákazníkem patentovaných výrobků dle licencovaného vzoru, musel pro jistotu vyplacení odstupného a dovolené a 80% náhrady dle správné výše čtvrtletního průměru musel oficiálně podnětem upozornit na metodicky vadný výpočet SÚIP a ÚP. Reakce SÚIP byla více méně profesionální a prozaměstnanecká, ovšem s tím, že vzhledem ke covid zpožděním by kontrola mohla proběhnout až za cca 4 měsíce, kdy již firma nebude dávno fyzicky existovat a (že úřad nemá ze zákona vymáhací pravomoc, jen sankční) v pronajatých prostorách nikdo nebude a bylo by mě to tedy již k ničemu, protože by se nedostali ani k té arogantní externí mzdové účetní, aby mě dali do rukou verdikt, že průměr náhrad byl opravdu metodicky zcela vadně počítán a to v neprospěch zaměstnanců. Pracovnice SÚIP mě jen po dodání skenů výplatnic a docházkových listů s přesčasy potvrdila, že jsem výrazně poškozován na průměrech. Protože tento verdikt bych zase dle zmatečné komunkace alibistického právního oddělení krajské ÚP mohl potřebovat, abych dokázal že ex. mzdovou účetní dodaný průměr měsíční mzdy je vadný a nižší (počítá se opět z hodinového čtvrtletního průměru) a že tedy případná podpora v nezaměstnanosti musí být vyšší. ÚP dal od celé věci ruce pryč, že prý je to spor mezi firmou a zaměstnacem (prý nutno se obrátit na "nezávislé" soudy) a že on nebude dozorovat ani správnou výši průměrné mzdy pro účely případné podpory v nezaměstnanosti ve smyslu nižší průměrné mzdy/poškození bývalého zaměstnace, ale pouze případ, kdy by tato průměrná mzda byla naopak vyšší a stát byl poškozen ! Nakonec jsem ředitele české pobočky naší firmy asi tak unavil neustálým dorážením a byl také velmi znechucený situací kdy nás německá matka vhodila přes palubu primární svou insolvencí, že se projevil jako rovný chlap alespon vůči mě, když ne k ostatním zaměstnancům a slíbil mi ted za červen doplatit mnou spočítanou možnou max. ztrátu z metodicky vadně počítaného průměru náhrad za květnové,červnové přesčasy, červencovou dovolenou + odstupné a 80% náhrady pro překážky na straně firmy, v řádech desítek tisíc. Arogantní externí mzdová účetní mě totiž může dle vysledování nejnižšího průměru za poslední rok na hodinu obrat až o 45Kč. Ostatní spolupracovníky jsem na situaci, kdy jsou výrazně poškozování hlavně v případě mnoha hodin přesčasů (presčasy totiž samy o sobě zvyšují průměr náhrad na příští čtvrtletí) opakovaně upozornoval, ale s desítek osob, projevili a řešili situaci sami pro sebe další pouze dva ! Asi jim vyhovuje, strávit čas sháněním kde je levnější rohlík a pivo o koruny a tisíce minus ve výplatě ne. Snad to někomu zde pomůže a podívá se i na své průměry náhrad a třeba si je jednoduše spočítá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.