Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obecná a zvláštní odpovědnost za škodu - rozdíl

Od: matiseli® odpovědí: 0

Zdravím,

můžete mi někdo vysvětlit rozdíl mezi těmito pojmy? Našel jsem několik vysvětlení, z kterých plyne, že:

* Obecná odpovědnost se uplatní tam kde občanský zákoník nebo jiný zvláštní předpis neobsahuje úpravu zvláštních případů odpovědnosti za škodu

* U obecné odpovědnosti se můžeme zprostit viny, pokud prokážeme, že jsme daný následek (škodu) nezavinili

* Zvláštní odpovědnost znamená, že někdo nese odpovědnost i v případech, kdy škodu vůbec nezavinil: nevěděl, že může škodu způsobit a vědět to ani nemohl anebo škodu způsobil někdo jiný.

* Zvláštní odpovědnost se tedy obvykle týká osob, které nedovedou posoudit následky vlastního jednání. V takovém případě bere na sebe odpovědnost osoba, která ty osoby má "na hlídání" (dozor, péče,...)

Existují údajně 3 tyty obecné odpovědnosti - odpovědnost za porušení...

- dobrých mravů

- zákona

- smlouvy

Teď mi právě není jasné, když třeba zaměstnanec způsobí škodu zaměstnavateli, proč se to řadí do zvláštní odpovědnosti, když tím porušil smlouvu či dobré mravy? Stejný zmatek mám u dalších druhů zvláštní odpovědnosti... třeba odpovědnost vlastníků pozemních komunikací za škodu --> pokud silnici špatně postaví, tak přece porušují nějaký zákon, předpis, ne? Nehledě na to, že oni jsou jasnými viníky, takže o zvláštní odpovědnost nemůže jít, protože ta nastává jen, když by za ně nesl odpovědnost někdo jiný (přitom oni sami, pokud vím, za to nesou odpovědnost...). Takže by to měla být ta obecná odpovědnost...

... Zkrátka mám v tom velký zmatek :(.

Může mi prosím někdo vysvětlit základní rozdíly mezi těmito odpovědnostmi (zvláštní X obecná)?

Velice děkuji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]