Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ zálohy ZP zúčtovatelné?

Od: tuchowsky odpovědí: 0

Dobrý den,

doposud jsem pracoval jen na ŽL, byl jsem tedy OSVČ hlavní. Nyní mám v některých měsících souběh OSVČ a DPČ. Když toto nastane, stávám se OSVČ vedlejší, což pro mě znamená snížené zálohy na SP i ZP.

V prvním měsíci práce na DPČ jsem však měl smlouvu až od poloviny měsíce. Se sociálním pojištěním nebyl problém, to jsem platil hned od prvního měsíce snížené. Zdravotní pojištění se mi jako OSVČ však snižuje až od měsíce, kdy vykonávám DPČ celý měsíc, ne jen jeho část. Stalo se tedy, že jsme zdravotní pojištění zaplatili 1. já jako OSVČ, 2. já jako zaměstnanec na DPČ a 3. firma jako můj zaměstnavatel. Celkově se jedná o částku vysoce převyšující mé dosavadní platby.

A nyní má otázka. Zajímalo by mě, jestli je zdravotní pojištění pro OSVČ zúčtovatelné stejně jako sociální pojištění a zda je tedy možné, že mi na konci roku zdravovní pojišťovna něco vrátí.

Děkuji za přečtení a případné odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]