Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat, jak postupovat v případě rozložení práce v budoucnu tak, abych měla nárok na dobrou mateřskou (případně abych o nárok na ni zcela nepřišla). Výše mateřské je pro mě rozhodující, jelikož můj přítel a budoucí otec dětí podniká, a nikdy u něj člověk neví, kdy "přinese domů" více financí a kdy vůbec nic. Není to zcela pohodlná situace, ale jsem s ní smířená, jen cítím, že budou finance záviset především na mně coby zaměstnaném člověku - proto i tento dotaz. (Kdybych měla muže, který má 50 měsíčně, tak to absolutně neřeším.)
Chtěla bych první dítě porodit max. ve 31 letech. Nyní mi je čerstvých 28. Zatím nemám pocit, že bych něco zmeškala, vše šlo podle plánu - studovala jsem bc., pak se věnovala práci, trochu cestování, vše tak, abych se vypracovala na pozici, kde jsem teď a měla jistotu práce i po mateřské. Nikdy jsem nebyla dítě dotované od rodičů či něco podobného, vše od nuly, rekonstrukce bytu atd., takže jistou dobu pro mě bylo rozhodující mít jistou finanční stránku. Přijde mi to jako dobré a dospělé rozhodnutí.
A nyní jsem se rozhodla dodělat mgr. studium na své vysněné škole. To celé tedy čistě pro vzdělání (a případný doktorský stupeň během let, což je můj velký sen). Mgr. chci stihnout předím, než budu mít dítě. Což je právě letos od září - ano, vše to vyjde přesně akorát.(:D)
Vím o jakýchsi 270 odpracovaných dnech (i víkendy?) před početím (nebo před porodem - už zde si nejsem jista), nicméně co se týče odpracovaných dní, v současné chvíli žádný problém není. Prakticky kdybych nyní otěhotněla, tak bude vše asi v naprosté pohodě. Spíše nevím, jak se to celé ve výpočtech mateřské zvrtne od září, kdy budu muset být ve škole zřejmě 4 dny v týdnu (dálkově nelze). V práci mohu pracovat i o víkendy, takže 3 - 4 dny v týdnu. Nebude tedy problém přejít na poloviční úvazek u stejného zaměstnavatele.
- Započítává se poloviční nebo 3/4 úvazek do mateřské?
Zkráceně: cca 2 roky před potencionálním početím si zkrátím pracovní dobu a tedy i platové ohodnocení, a bojím se, že se to promítne i do nižší mateřské (přijde mi to trochu na hlavu postavené - přeci když chce člověk studovat a zároveň pracovat, tak by za to měl být spíš pochválen, ne?:D a vzdělávat by se měl celý život:D).
Mám-li mluvit konkrétně - nyní mám 28 čistého. Kdybych měla mít najednou 14 čistého, tak sice měsíčně vyjdu bez problémů, ale mateřská pak bude vlastně úplně směšná.
Také se nabízí možnost, že si udělám ŽL. Tam si s výpočtem mateřské nejsem jista už vůbec. Je mi jasné, že bych musela odvádět pojištění sama za sebe - zdravotní, sociální a kvůli mateřské i nemocenské - ale vůbec nevím, zda lze odvádět více a pak dostat vyšší mateřskou nebo zda snad závisí na ročním zisku?
Zeptám-li se současných maminek, mají všechny úplně jinou situaci, takže nevědí. Úřednice mi pověděly již 3 různorodé odpovědi.
Zkouším to tedy zde. Děkuji moc za trpělivost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.