Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má na to právo?

Od: makyyy odpovědí: 15 změna:

Zdravíčko,

stala se mi nedávno událost. Jelikož jsem byla několik týdnů nemocná, a potřebovala jsem pro zaměstnavatele doklad o tom, že tomu tak skutečně bylo, doložila jsem výstupní lékařskou zprávu, kde byly všechny mé údaje, data hospitalizace atd. Přesto si zaměstnavatel na základě téhle zprávy zavolal do dané nemocnice, aby si ověřil, že je ta zpráva pravá, že jsem tam skutečně byla atd...Moje otázka tedy zní, má na to sakra nárok?!

může si jakákoliv organizace takto ověřit platnost lékařského dokumentu, například tím, že zavolá ošetřujicímu lékaři, či do nemocnice a zeptá se zda, jsem byla skutečně ošetřována/hospitalizována v ten a ten den, v danou hodinu...?

Nejsou tyhle informace jen s mým souhlasem? Vím, že se informace vztahují především na informace o zdravotním stavu, ale zajímalo by mě i toto.

Přece si nemůže, jen tak někdo zavolat, ( může se představit jako instituce, ve které mám údajně působnost) a vyžadovat informace o tom zda jsem byla ošetřována či nikoliv, dá se toho lehce zneužít.

Díky za každou reakci.

Markéta.

doplněno 04.05.15 18:52:

Díky všem za odpovědi.

Neřeště pracovní lístky, co kdy, kde pošlu.

Dejme tomu, že jsem nic neposlala, zavolala zaměstnavateli, že jsem v nemocnici, on řekl OK, pak mi dáš nějáky list, ať vím, že jsi fakt byla neschopná...

Otázka se týka, jestli má můj "zaměstnavatel" (ale v podstatě i jakákoliv organizace s níž jsem v nějákem stavu) právo, zavolat doktorovi a ověřit si na základě dodaného výstupního listu z nemocnice, jestli je ten list pravý, jestli jsem skutečně byla hospitalizována.

Ještě jinak... když jsem byla na škole, nosili jsme omluvenky od doktora učiteli, měl by tento učitel právo doktorovi zavolat a ptát se zda jsem skutečně byla nemocná?

Z druhého úhlu pohledu - kdybych volala já jako zaměstnavatel a ptala se: zaměstnanec mi dodal zprávu o hospitalizaci, ze dne toho a toho, chci se ujistit, že je to pravda. Načež sestra si najde složku/vyhledá v počítači a řekne, že to pravda není. Tak se tedy zeptám a kdy byl hospitalizován? A co na to může říct sestra?...

Prostě podle mě, je tohle jednání, nechci říkat neetické, ale je zvláštní.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Děláte si to sami. Nemyslím teď Vás konkrétně, ale jako lidstvo. Hodně lidí se snaží něco obejít, podfouknout, podrazit, podvést...Ta vaše firma má asi špatné zkušenosti se zaměstnanci, tak si ověřuje, zda je pravda to, co zaměstnanec tvrdí.

Určitě nic nevyzvídají, jen si ověřují, že je pravda, že jste tehdy a tehdy byla hospitalizována, následně třeba 14 dní v domácím ošetření. Nic bližšího ani pikantního určitě vědět nechtějí, navíc by jim to ani nikdo neřekl.

A nechápu, jak by toho mohl někdo zneužít. I kdybyste tam volala pod hlavičkou někoho jiného, stejně Vám neřeknou nic, jenom, že tam dotyčný opravdu ležel. Pacient si zvolí heslo, které sdělí svým blízkým a jenom těm, kteří při telefonátu toto heslo uvedou, sdělí lékař víc podrobností. Takže opravdu v tomto případě o nic nešlo,nikdo nic neporušil a neprozradil.

Vy máte klidné svědomí, opravdu jste marodila, nepodváděla, tak není důvod se kvůli tomu rozčilovat. A pokud někdo šulí, zaslouží si, aby byl kontrolován. Jaga.

paw*
hodnocení

3x

Jo, pravo na to ma. Zakazane neni, ze zamestnavatel nemuze zavolat lekari a zeptat se jej: Lezela u vas Xy od do se zlomeninou nohy?" A doktor mu to potvrdi nebo vyvrati. Zamestnavatel si overuje platnost papiru. A pac na nem neni kulate razitko, muzete si jej napsat sama doma. Je to stejne, jako kdyz by si overoval reference z zivotoposu.

sebod*

Právo na to má. Nemocnice však NESMÍ žádnou takovou skutečnost potvrdit.

doplněno 04.05.15 18:19:

Majsterjoe. Tak to bys vyhrál. Pochopitelně že nemocnice NESMÍ sdělovat, kdo, kdy, jak, proč, zač ležel v nemocnici. Dnes ani rod příslušníkům po telefonu nesdělí, co a jak. A je to pochopitelné. Jak můžou vědět, kdo opravdu volá.

majsterjoe*

Dokonce bych si i vsadil, že nemá důvod vědět diagnózu nemocného.

faithoncemore*

Přesně. Na tom dílu neschopenky, kterou dostává zaměstnavatel, není diagnoza uvedena a lékař jí zaměstnavateli nesmí sdělit. Záleží tedy na zaměstnanci, zda se hodlá v práci svěřovat, či nikoli.

iz*
hodnocení

3x

Stručně:

Zaměstnavatel nemá právo na propoštěcí zprávu z nemocnice.

Zaměstnavatel má právo ověřit si skutečnosti, pro které Vám poskytuje omluvené volno.

—–—

Pracovní neschopnost se dokládá neschopenkou nebo potvrzením ošetřujícího lékaře.

Vy jste však zaměstnavateli dodala "nestandardní potvrzení".

Propouštěcí zpráva byla určena ošetřujícímu (praktickému) lékaři (nikoliv zaměstnavateli).

Zaměstnavatel musí nemoc omluvit a navíc vyplácí náhradu mzdy za nemoc za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci. Podle mne je logické, že si ověřuáje, jestli jste opravdu byla nemocná, obzvláště v případě, že nemoc dokládáte propouštěcí zprávou (to není obvyklé, zaměstnavatel se mohl domnívat, že Vám "někdo něco napsal").

Příště situaci řešte "klasicky" neschopenkou, v níž bude uvedena pouze doba pracovní neschopnosti. Zaměstnavateli (podle mne) není nic není do toho, jestli jste byla hospitalizována, případně jak dlouho, nepotřebuje ani informace o zdravotním stavu, které jsou určeny Vašemu lékaři.

—––

Stejné právo měla škola – třídní učitel, vedení školy,

nebo učitel, kterého vedení školy pověřilo kontrolou.

Sestra by podle mne neměla podávat žádné informace.

Konečně! Přesné zhodnocení situace: Nestandartní potvrzení!

doplněno 05.05.15 07:36:

Teprve teď jsem si všimla doplnění otázky, že nemáme řešit lístky. Ale tam je jádro problému. Že po telefonu řekl, slíbil, někdo něco, to není důležité. Je důležité, jak státu doloží to, že po něm chce peníze. Na zakladě nahlédnutí do nějaké zprávy a odrecitování po telefonu? Navíc, na nemocenském lístku je pouze číslo diagnozy. Samotná diagnoza nikoho nesmí zajímat. *bum*Co je psáno, to je dáno. A všechno je napsáno na nemocenském lístku. Nikdo nesmí zjišťovat a nikdo nesmí podávat informace. Na to jsou zákony. Snad jedině si může ověřit platnost nemocenského lístku, má-li podezření manipulace s ním. Nemocenský lístek je důležitější, než papír jakákoliv smlouvy, byť mezinárodní. Bez něho stát nedá ani korunu a veškeré platby zůstanou na zaměstnavateli. Proto asi vznikla celá situace. Zaměstnavateli se nelíbí, že platba zůstala na něm a hledá únik.

doplněno 05.05.15 07:48:

Nechci se vás dotknout, ale zeptám se: Víte kdo vám hradí nemocenskou? Kdo se na platbě podílí? Možná, že vaše otázka je daná tím, že si myslíte, že nemocenskou vyplácí zaměstnavatel, který slíbil proplacení. Není tomu tak. Zaměstnavatel se podílí pouze nějakou menší částí. Jinak ji hradí stát. A stát potřebuje doklad o neschopnosti pracovat. Tedy Nemocenský lístek, neschopenku. *sok*

Takto to vypadá, když promluví (napíše) odbornice Ivzez.

*hej* *palec*

hodnocení

1x

na základě propouštěcí či jiné zprávy vám zaměstnavatel absenci omluvit nemusí, je to na jeho dobré vůli. máte mít vystavenou neschopenku. je tedy na vás, abyste spolupracovala a zaměstnavatele přesvědčila, aby vám absenci omluvil.

pokud zaměstnavatel zavolá do nemocnice a bude se ptát, zda jste tam byla hospitalizovaná a co vám bylo, tak samozřejmě mu lékař ani sestra (ani nikdo jiný) nesmí nic prozradit.

na druhou stranu pokud je bude kontaktovat, že má od vás zprávu a že si chce ověřit, že ji opravdu vystavil lékař, tak tam si myslím, že nejde o žádné vyzrazování údajů o pacientovi, konečně, o něm vůbec nemusí být řeč, ale pouze o ověření pravosti podpisu a razítka lékaře, takže v tom by problém být nemusel. pokud tedy ta zpráva je pravá a není zfalšovaná, pak by z toho problém udělat jak zaměstnavatel (neomluví absenci), tak lékař.

sebod*

lesi. Víš, co to je lékařské tajemství? Lékař nesmí nic takového nikomu sdělovat.

lékař nesmí sdělovat co? jestli podpis a razítko jsou jeho? no, to se obávám, že tohle není součástí lékařského tajemství, protože to se nijak netýká pacienta, ale lékaře.

hodnocení

0x

Vy jste chtěla vyplácení nemocenské na základě propouštěcí zprávy? Nemocenský lístek a pak lístky na peníze jste zaměstnavateli neodevzdala?

hodnocení

0x

,,Potřebovala jsem pro zaměstnavatele doklad o tom, že tomu tak skutečně bylo".

Vy ste neměla neschopenku?!?!?!?

hodnocení

0x

Omlouvám se, ale já vaší otázce vůbec nerozumím. Přece nemocnice vydala nemocenský lístek, který jste vy nebo vaši příbuzní, musela odevzdat, poštou poslat, zaměstnavateli. Po opuštění nemocnice jsete musela propouštěcí zprávu odevzdat obvoďákovi, který na nemocenský lístek píše data kontrol. A u něho také vyzvedáváte lístek na peníze, které odevzdáváte na účtárně svého zaměstnavatele. Jestliže jste všechno takhle udělala, je podivné, že nějaký pan Vomáčka z účtárny kontroluje to, co potvrdilo několik lékařů. *sok* Ani pan Vomáčka, ani nikdo nesmí vědět, s čím kdokoliv z nás marodil. Ne tak, aby to roztrušoval a polovina závodu měla srandu z mé, vaší nemoci. To vůbec! Ani omylem!

doplněno 04.05.15 18:24:

Musím dodat, že po mně, při nástupu do nemocnice, chtěli jména těch, které mohou o mém stavu informovat. A taky heslo, které jsem volala dětem, jejichž jména jsem nahlásila. Bez toho žádnou informaci nikomu nesmějí dát.

asd1
hodnocení

0x

Zaměstnavatel se ptát může ne cokoliv, ale nemocnice bez vašeho souhlasu tyto informace dát nesmí. Tj. problém je u nemocnice a ne u zaměstnavatele. Pokud to budete řešit a jsou důkazy, tak nemocnice bude mít problém.

doplněno 04.05.15 18:58:

Právo zavolat tam a požadovat informace zaměstnavatel má. Ovšem nemocnice by mu měla odpovědět "Tuto informaci vám poskytnout nemůžeme, porušili by jsme zákon o ochraně osobních údajů"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]