Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví - vydědili jediného syna

Od: vasilek odpovědí: 23 změna:

zdravím,mám tetu a strýce,celý život jsme se nestýkali,jsou nz matčiny strany a ta se s nimi nestýká.Dnes mi volali z měs.úřadu,že strýc i teta jsou v nemocnici a jsou na tom špatně,jestli bych je mohla navštívit,nevím ,jak se zachovat..z 70 procent,vím,že nic řešit nebudu.,navíc mi jejich soused řekl,že jediého syna vydědili,co to znamená a proč mi to říká?díky.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

Tak já bych je určitě navštívila. Už jenom proto, že staří nemocní lidé jsou plní úzkosti a jestli nemají nikoho, kdo by s nimi promluvil o věcech, které jim dělají starosti, je to velmi smutné. Nikdo snad nechce, abyste něco řešila, jen je prostě vyslechněte. Nezáleží na tom, jestli jste se stýkali nebo ne, ale přece jim neodmítnete možná poslední pokus o kontakt.

hm*

Přesně tak, navštívit bych je šel. Vždyť nevíte, co chtějí, třeba jen chtějí sdělit něco pro ně důležitého. Nechtěl bych být jednou v situaci, že bych (možná) umíral v nemocnici a nikomu z příbuzenstva bych nestál ani za to, aby za mnou na chvíli zašel, třeba se jen rozloučit.

hodnocení

3x

Přemýšlet o dědidictví, když oba ještě žijí, je předčasné. Pokud jsou oba vážně nemocní, dá se pochopit, že chtějí vidět a poznat svoji neteř. Berte to tak, že splníte možná jejich poslední přání. Vy jste je nikdy nechtěla poznat? Teď máte, možná poslední, příležitost. Využijte ji a navštivte své příbuzné. Rozhodně to neberte tak, že budete po nich dědit. Dědictví se bude řešit jednou až po jejich smrti, není tedy žádný důvod proto, abyste se tím zabývala Vy, dokud žijí. Do nemocnice jděte své příbuzné navšívit bez obav, pokud je chcete vidět a popovídat si s nimi. Záleží na tom, zda o to stojíte, nebo ne.

vlazy*
hodnocení

3x

Také si myslím, že by bylo dobré je navštívit. Nevím proč jste se s ními nestýkali, ale v takové situaci asi je to jedno a důležitější je projev lidskosti a navštívit je. Pokud niko za nimi do nemocnice příliš nechodí tak to můžou dost těžce prožívat, že ve stáři a nemoci zůstali opuštění a nikoho už nezajímají. Pokud jste se nestýkali tak možná můžou mít zájem ve stáři a nemoci navazat s rodinou normální vztah a kontakt. Zamysli se nad tím, že i ty budeš jednou starý člověk, pokud se toho stáří dožiješ a můžeš také být nemocná a být na tom špatně a jak by ses cítila kdyby se pak tvoje rodina na tebe vykašlala a ani tě nepřili navštívit.

Pokud jde o to vydědění tak to může znamenát, že si z nějakých důvodů nepřejí aby po jejich smrti po nich něco dědil. Může to být i sepsané formou nějaké závěti, ale nevím jaké jsou ohledně takových záležitosti zákony a jestli je to vůbec možné.

vasilek
hodnocení

děkuji,zvážím to.

vlazy*

Myslím, že v tomto případě není ani co zvažovat. Snad neni mezi vámi nic hrozného kvůli čemu jste se nestýkali a proto ani nyní nemáte příliš zájem se s ními setkat nebo je příliš nepovažujete za rodinu.

hodnocení

3x

Navstivit. Je to rodina a ikdyz jste se nenavstevovali nevidim duvod, proc jim alepson trochu neulevit

hodnocení

2x

Vy víte, proč se rodina nestýká? Třeba se po nějaké době dozvíte (nebo budete chtít dozvědět) nějaké skutečnosti ze života rodiny třeba i z pohledu druhé strany než ze strany matky, a pak už bude pozdě. Třeba vám chtějí nějaké důležité věci říci. Tím že s nimi navážete kontakt se jistě ničemu nezpronevěříte. Nehledě k tomu, že se zřejmě jejich syn k nim nezachoval dobře, protože vydědit někoho nejde bez důvodu. Jistě se cítí osamělí a to, že je navštívíte je potěší, a vás to k ničemu nezavazuje. Určitě by jste se za nimi měla rozjet. Ale moc dlouho neváhejte... Hodně štěstí!

Docela by mně zajímalo, jaký podíl na tom má městský úřad, byli asi požádani o zprostředkování, ne? Asi na tom tetě a strýčkovi hodně záleží...

vasilek
hodnocení

Nevím proč se moje mamka s nimi nestýká,už mnoho let,bydlí přitom km od sebe.,to tak ,ale někdy je,já si je pamatuju jenom když jsem byla malá.Z měs.úřadu mě kontaktovali,asi proto,že zjištovali příbuzné a p.tajemnice má na mě kontakt,známe se,pracovala jsem pod ní jako ošetřovatelka,domluvili se na tom se soc.pracovnicí.Telefonovala jsem do nemocnice,aby vyřídili pozdrav,návštěvy jsou zakázané,ihned mě kontaktovala soc.pra.,můžu přijít,prý mě tam pustí.teta a strýc byli přestěhováni na LDN Co bude dál nevím,teta prý chce jít domů.

lidus*
hodnocení

1x

Nezlobte se, nazvat tuto otázku jak je to s dědictvím, svědčí o všem. Pro ty co radí "navštívit" a neví další podrobnosti (co to je vůbec za lidi, vydědili syna...) dovolím si já napsat, navštívit ale jen 1x, popřát brzské uzdravení a víc se o lidi kteří mě celý život vidět nemuseli, nestarám. Kam půjdou z té LDM? Mají na nějaký soc. ústav peníze? Nebo je to hurá akce, našli jsme příbuzné-starejte se, ano i tak se to v našem státě dělá. Pro vaši informaci, syn, i když ho vydědili, svůj díl dědictví dostat musí. Proč úřad nekontaktoval jeho?

vlazy*

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

lidus*

Všichni jste tu urychleně udělali líbivý závěr a poradili aby příbuzné co téměř nezná navštěvovala, jaksi vám uniklo, že oni neměli celý život potřebu ji vidět a až jim smrtka klepe na dvěře tak si nahle vzpomenou. Právě proto, že neznám rodinné vztahy, netroufla bych si radit "rychle se hoď do gala, kup bonbonieru a utíkej na návštěvu". Jsem asi hodně zlá ale nemám důvod starat se o příbuzné co je sotva znám, to by mi příště mohli z úřadu zavolat, že strýc Pepan, bezdomovec v zimě namrznul a ať si ho vezmu k sobě když mám velký byt, že ho sice neznám ale jsem jeho příbuzná z desátého kolena.

Proč úřad nebo ti nemocní nekontaktují svého syna?

Liduš, souhlasím s Vámi v prvních třech větách, ale nenašel jsem odvahu jít s kůži na trh. Sdělím trošku jiný případ.

Se svým bratrem jsem se moc nestýkal. Těsně po jeho tragickém skonu se mu narodila dcera. Matka by nezvládla starosti, předala dítě k osvojení (nebo podobný termín). Před mnoha lety zemřela i její matka, moje švagrová, se kterou jsme se rovněž nestákali. Po 26 letech se ozvala jeho dcera, že by ráda poznala rodinu svého tatínka. Nevěděl jsem co si počít, jak se zachovat, nicméně po dohodě se svou sestrou, s manželkou, se synky, synovcem a neteří, jsme se dohodli, že jí pozveme na oběd. Přijala se svou adoptivní matkou. Bylo ta takové divné setkání a domnívám se, že se již nesejdeme. Jsme sice příbuzní, ale cizí lidé. Moje sestra byla velice spokojená a byla ráda, že jsme se setkali všichni.

Takže s Vámi souhlasím, paní Liduš, nevídali se, proč by se teď měli vidět...

Hezký víkend.

vasilek
hodnocení

No,syn je prý bezdomovec,a moji příbuzní mě nekontaktovali,nevyžadují mou návštěvu,to p.tajemnice a soc.pracov.sháněli příbuzné ,prý aby je potěšila návštěva,zřejmě neví.že se nestýkáme.

lidus*

No a jsme doma. Nezlobte se ale ta tajemnice se plete do něčeho po čem ji nic není. Příbuzné by potěšila vaše návštěva ale ještě dnes neví, že je navštívíte, to vás také mohou od dveří hnát. Nezlobte se, nepočítejte, že budete dědit (tak totiž váš dotaz vyzněl) a na žádnou návštěvu příbuzných co o vás nestáli a jak je zřejmé, nestojí, nechoďte. Já vím , že jsem hrozná ale necpu se tam, kde o mě nestojí.

honzajs122
hodnocení

0x

Těžko radit, ale můj ateismus mi říká, že bych nechtěl odcházet z tohoto světa a být při tom sám ...je to poněkud důležitá událost, možná důležitější než svadba, aby na ní byl člověk sám. Kromě toho, když se člověk narodí, taky u toho není sám...
Ale nikdo se na vás zlobit nebude, když tam nepůjdete ...

pohanka*
hodnocení

0x

Sice je už otázka starší, možná, že už návštěva proběhla.

Přesto přidám názor, že pokud na návštěvu nepůjdete, tak se nikdy nedozvíte, o co šlo. Jestli paní z úřadu nejednala z popudu těch staříků. A někdy Vám během života vytane, co vlastně příbuzní po nás /po mě/ chtěli. Co když oni pochybili, a chtěli se omluvit? Nebo něco vysvětlit.

Pokud by to mělo být během návštěvy něco nehezkého, i když pochybuji, člověk s potížemi je většinou pokorný, tak bych byla po návštěvě splachovací a nikde bych to neventilovala.

Nebo se k tomu můžete postavit i takto: v nemocnicích fungují též dobrovolníci, berte to jako tento vztah, nic osobního, jen ukrátit chvíli čas nemocným, popovídat, co mají na srdci, přinést časopisy apod.

vasilek
hodnocení

Zdravím,návštěva už proběhla,ale neviděla jsem je,nechala jsem pro ně čokolády u soc.pracov,která mě poprosila o návštěvu u ní,viděla jsem tetu naposledy,když jsem byla malá,strýce jsem potkávala,domluvily jsme se,že třeba příště,hlavně šlo asi o to aby měli kottakt na nějaké příbuzné,kdyby bylo něco potřeba.,atd.nevíme ,jak by teta reagovala,prý nekomunikuje a asi by mě nepoznala,přesně tedy nevím ,jak na tom jsou.Ted jsou v LDN,prý se pak bude uvažovat o dom.důch.-není tam dlouhá čekací doba?nevím co bude dál,

hodnocení

0x

Na DD se čeká dost dlouho, záleží ale jak kde, tady u nás minimálně 2 roky. Osamělá sestřenice po zhoršení zdr.stavu trávila v LDN několik měsíců, čekala až se uvolní v DD místo. Po tu dobu musela platit tuším 300 korun za den, protože už to nebylo k léčení, byla to jen čekací doba-azyl, protože jiné umístění pro ni nebylo a nějak o ni podle zákona muselo být postaráno. Ale to je už asi tři roky, možná ta úhrada už neplatí.

Pokud jsou teta se strýcem nemocní, myslím, že zůstanou také v LDN do doby, než se najde umístění jiné. Pacient i při nástupu do zdr.zařízení nebo když skončí léčení, musí uvést někoho, na koho se pak může zařízení obrátit, zda si ho převezme, jinak nemocnice musí zařídit přesun jinam, nebo v nejhorším případě se jedná o zařízení pohřbu či tak něco. Vás kontaktovali jako jediné přibuzné, které oni asi uvedli, teď je na vás, jak se zařídíte, myslím si. že žádnou povinnost nemáte, snad jen nějaký morální aspekt, to záleží asi přesně na příbuzenském vztahu (vaše teta či strýc jsou bratr nebo sestra rodičů?..nebo je to už vztah strýc - teta rodičů?)

vasilek
hodnocení

teta je sestra mamky,která byla nejmladší,takže ještě žije.

Tak je možné, že předpokládají v nemocnici, že maminka by se o svou nemocnou sestru mohla postarat, ale to je výhradně na vás. Těžká věc...a pokud jste se nestýkali, nepravděpodobné.

hodnocení

0x

Zkusila ste se zeptat matky proč se nestýkali?!?!?!?

vasilek
20.02.15 18:15
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]