Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nezaměstnaný syn, bydlení u rodičů - nároky?

Od: aloisb® odpovědí: 17 změna:

Syn je nezaměstnaný, evidován na Úřadu práce a skončilo mu vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Žije s oběma rodiči ve společné domácnosti. Má nyní ještě nějaký nárok na nějakou sociální dávku a nebo nyní už je na rodičích, aby ho živili a podporovali až do té doby, než ho někde přijmou do zaměstnání?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

danch*
hodnocení

2x

Vzhledem ktomu že žije ve společné domácnosti s rodiči, tak když na sociálním odboru, od nového roku na ÚP, požádá o sociální dávku, budou posuzováni společně. Neznám příjem rodiny, ale podívejte se na penize.cz/...

Obecně to ale dopadá tak, že je-li více osob posuzováno společně, nevejdou se do nároku ohledně pomoci dle zákona o hmotné nouzi a ani pro příspěvek ze státí sociální podpory.

Jde to ale obejít, sice dost komplikovaně, ale přece. Museli by jste ho na evidenci obyvatel odhlásit z trvalého pobytu, on by se jako "bezdomovec"přihlásil k trvalému pobytu na svém úřadě-městský, okresní..., a napsali by jste čestné prohlášení, že nevedete společnou domáctnost, i když spolu bydlíte a pak by získal nárok na dávku životního minima ve výši 3120,-Kč.

burinka

Čeština "by jste" nezná, stejně tak okresní úřad (okresy od 1.1.2003 okresy neexistují).

danch*

Velmi se omlouvám za hrubé chyby v mé odpovědi, je mi jasné, že tím je zpochybněno vše co jsem napsal :).

hodnocení

2x

Bohuzel ze zkuśenosti vim,ze budou chtit znat vsechny prijmy spolecne posuzovanych,tedy zijicich ve stejnem bydlisti,zvlaste pokud se jedna o pribuzensky stav.Vsechno sectou a pokud presahne rodina ziv.minima,tak nedaj nic.Zmini,ze sice rodice nemaji vyzivovaci povinnost,ale ze se musite dohodnout,nic nedaji.Muze pak jedine pozadat o vylouceni z domacnosti,osamostatnit se,ale to zas musi mit potvrzeni,kde bydli jinde,nejakou smlouvu.ja nevim jak to treba resi u bezdomovcu,taky jsem slysela,ze se muze dotycny prihlasit na MU a tam se hlasit pro postu atd.,takze se vlastne jako osamostatnit.Je to hrozna situace,pro rodice,jiste jim to neda a syna zivi,dokud nema treba praci,ale pak sami zivori a uradum takto ,vse vyhovuje.

hodnocení

0x

Na sociálce by se měl informovat na životní minimum.

doplněno 17.12.11 22:36:

A také na příspěvek na bydlení. Ať se dojde zeptat na sociálku, oni mu tam poví naprosto přesně, zda má na něco nárok, či ne.

jarahosek*
hodnocení

0x

Myslím si, že na žádnou dávku už nedosáhne. Ať si rychle najde nějakou, klidně i podřadnou práci, a bude mít peníze hned.

petula00*
hodnocení

0x

Nezávidění hodná situace.Ale trochu to odlehčím s dovolením.Ať si trochu zatmaví obličej a na sociálce řekne,že je Rom.A penízky se jen posypou.

laybor*

Pro Petu ,je jasné, že peníze se jen pohrnou,cigánů se baby na úřadu boji

ourednik

Vím, že toto téma nedá spát mnoha lidem, ale je to jen závist. Vše se počítá pomocí tabulek, není to žádná dobrá vůle úředníka, který tam zrovna sedí. Tak jak sociální systém upravuje zákon, tak se dávky vydávají.

To, že Romové žijí v tlupách jim umožňuje pobírat skoro všechny druhy dávek. Není to o barvě pleti, ale o tom, v jaké finanční situaci jste.

burinka
hodnocení

0x

B) je správně. Pokud nejste skutečně sociálně potřební a žijete ve společné domácnosti, pak budete muset syna živit, šatit, ubytovávat, atd.. Stát (= pracující lidé) za něj bude hradit pouze zdravotní pojištění. Být evidován na ÚP není povinnost, pak si však musí hradit zdravotní pojištění sám jako samoplátce (1 080 Kč / měsíc).

bobane

to je velky omyl burinko, zalezi jen opravdu na rodicich a ne ze budete muset, pokud se mu nechce pracovat, tak at neji, chodi v roztrhanych hadrech, muze byt rad, ze ma kde zadarmo prespat

buss
hodnocení

0x

Ty "nároky" pochtívané po státu mám velice rád, ono to jde totiž z našich daní. Co se týká živení rodiči viz zákon o rodině. Vykopnout, ať dojíždí nebo se odstěhukje kde je práce.

stasek
hodnocení

0x

Ať si jde synáček vydělat, chodníků a košťat je pořád dost... :D :D

hodnocení

Děkuji všem za názory a rady. Konečně se mi podařilo sehnat synovi práci. Je to sice mimo Prahu, musí dojíždět, ale dělá alespoň v oboru, který vystudoval (maturoval na Křemencárně v Praze).

coop*

Perfektní :). Ať se vám daří.

hodnocení

0x

No ale jak k tomu přijde např. otčím, který se o nevlastní dceru staral do konce jejího studia a teď by jí měl živit dál? A proč jako? Jen proto, že žije ve společné domácnosti? Není to trochu postavené na hlavu?

coop*

Kdyby se to stalo mi, tak bych ji v den ukončení studia dal přes oči neprůhledný šátek a odvezl bych ji na druhý konec republiky do hlubokého lesa a tam bych ji vyhodil z auta a rychle odjel. Pak by nezbývalo než věřit, že nenajde cestu zpátky. Lepší řešení vašeho problému mě nenapadá :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]